Перегляд за Автор "Харкянен, Олена Валеріївна"
Зараз показуємо 1 - 19 з 19
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Business Intelligence в системах підтримки прийняття рішень для харчових підприємств(2015) Харкянен, Олена ВалеріївнаЕфективне управління харчовим підприємством в умовах конкуренції та нестабільної економічної ситуації вимагає від керівників прийняття оперативних, обґрунтованих рішень. Як правило, українські харчові підприємства мають високий рівень розвитку ERP-систем в яких накопичується цінна бізнес-інформація обсяги якої з часом неухильно зростають.Документ Аналіз засобів забезпечення додаткового захисту корпоративних баз даних(2017) Струзік, Владислав Анатолійович; Харкянен, Олена Валеріївна; Грибков, Сергій ВіталійовичРозглядаються проблеми захисту корпоративних баз даних та сховищ даних. Виявлено основні проблеми, що виникають при збереженні декількох даних у базах даних та зберігання даних та забезпеченні стандартними системами керування базами даних. Проведено огляд та порівняння функціональності та принципів роботи програмних продуктів для підвищення ефективності захисту корпоративних баз даних та сховищ даних під час їх роботи та рефакторингу. The problems of protection of corporate databases and data warehouses are considered. The main problems that arise when multiple data are stored in data bases and data stores and secured by standard data base management systems are identified. The review and comparison of functionality and operating principles of software products was performed to improve the efficiency of protecting corporate databases and data warehousesДокумент Аналіз засобів забезпечення додаткового захисту корпоративних баз даних(2017) Струзік, Владислав Анатолійович; Харкянен, Олена Валеріївна; Грибков, Сергій ВіталійовичРозглянуто проблеми захисту корпоративних баз та сховищ даних. Виявлено основні проблеми, що виникають під час захисту інформації у базах та сховищах даних при використанні стандартних засобів захисту систем управління базами даних. Проведено огляд та порівняння функціональності та принципів роботи програмних продуктів для підвищення ефективності захисту корпоративних баз та сховищ даних під час їх роботи та рефакторингу.The problems of protection of corporate databases and data warehouses are considered. The main problems that arise when multiple data are stored in data bases and data stores and secured by standard data base management systems are identified. The review and comparison of functionality and operating principles of software products was performed to improve the efficiency of protecting corporate databases and data warehouses during their operation and refactoring.Документ Використання евристичних і еволюційних алгоритмів для розв’язання задач управління(2020) Грибков, Сергій Віталійович; Харкянен, Олена Валеріївна; Гладка, Мирослава ВікторівнаУ статті висвітлено нові наукові результати, а саме математичну модель планування виконання замовлень, а також запропоновано модифікований алгоритм LBA, що забезпечує формування альтернативних планів виконання замовлень, з урахування запропонованої математичної моделі. В роботі наведено математичну модель задачі формування виробничих завдань на харчових підприємствах, що враховує сім часткових критеріїв. Загальна оціночна функція у математичної моделі представлена адитивною згорткою усіх критеріїв. Математична модель є комбінаторною багатокритеріальною NP-повною задачею, що враховує низку обмежень: загальний обсяг виготовлення продукції не повинен бути більшим, ніж потужність підприємства на заданий період; не можливо порушувати вимоги та терміни зберігання сировини та матеріалів; не можливо порушувати вимоги та терміни зберігання готової продукції; на певний проміжок часу дозволено використовувати кожне технологічне обладнання для виготовлення тільки одного виду продукції чи напівфабрикату, адже не можливо використовувати технологічне обладнання для одночасного виготовлення різних видів продукції за різними рецептурами та компонентним складом. На основі проведених досліджень зроблено висновок щодо доцільності використання мета евристичних популяційних алгоритмів кажанів і його модифікації, а також модифікованого алгоритму косяка риб. У роботі наведено загальні етапи роботи алгоритмів кажанів і його модифікації, а також модифікованого алгоритму косяка риб. У результаті досліджень, що проводились на статистичних даних різних підприємств харчової галузі, обґрунтовано вибір алгоритму кажанів на основі стратегії пошуку польотів Levy. Даний алгоритм забезпечує формування альтернативних планів виконання замовлень, застосування яких дозволяє формувати нові та проводити реконфігурації існуючих планів за короткий проміжок часу. У випадку, якщо при прийнятті рішення є можливість виключити з математичної моделі один з часткових критеріїв, то ефективнішим себе показав модифікований алгоритм на основі комбінації алгоритмів косяку риб і зграї сірих вовків. У статті висвітлено нові наукові результати, а саме математичну модель планування виконання замовлень, а також запропоновано модифікований алгоритм LBA, що забезпечує формування альтернативних планів виконання замовлень, з урахуванням запропонованої математичної моделі.Документ Дослідження пакетів програмних модулів для ідентифікації динамічних об’єктів(2015) Грибков, Сергій Віталійович; Логвин, Тетяна Вікторівна; Харкянен, Олена ВалеріївнаДосліджено пакети програмних модулів для ідентифікації динамічних об’єктів, що забезпе- чують зберігання відносно простих програмних модулів для автоматичного формування при- кладних програм. Визначено місця пакетів програмних модулів для перевірки на стаціонарність динамічного об’єкта ідентифікації, а також можливість їх використання для багатократно адаптивних систем ідентифікації. Наведено та описано структуру пакета програмного модуля для ідентифікації динамічних об’єктів. Software packages for identifying dynamic objects that provide storage of relatively simple software modules for the automatic generation of application programs are explored. The places of packages of software modules for checking the stationary nature of the dynamic object of identification, as well as the possibility of their use for multiple adaptive identification systems are determined. The structure of a program module package for the identification of dynamic objects is described and described.Документ Дослідження і розробка методів управління ризиками в діяльності харчового підприємства(2014) М'якшило, Олена Михайлівна; Харкянен, Олена ВалеріївнаУ статті досліджено й класифіковано основні ризики, що виникають у діяльності харчового підприємства. Також визначено ризики, які можуть виникнути при плануванні собівартості продукції, та запропоновано комплексний метод управління ними. На основі OLAP-технологій і запропонованого комплексного методу управління ризиками розроблено підсистему інформаційної підтримки управління ризиками. The main risks emerging during the food enterprise functioning are explored and classified. The risks which can emerge while production cost planning are determined; a complex method for managing them is presented. An information subsystem for risk management support is developed, based on OLAP-technology and on complex method of risk management.Документ Кластерний аналіз в задачах управління харчовим підприємством(2014) Грибков, Сергій Віталійович; Харкянен, Олена ВалеріївнаОбговорюється використання одного з методів пошуку даних для підтримки прийняття рішень в управлінні макаронними фабриками. It discusses the use of one of the methods of data search to support decision-making in the management of pasta factories.Документ Концепція ринку в системі автоматизованого управління якістю продукції(2001) Овчарук, Володимир Олексійович; Зоткіна, Лариса Василівна; Харкянен, Олена ВалеріївнаНа основі вивчення літературних джерел та інформації представленій internet розглянута концепція ринкових відносин в системі автоматизованого управління якістю продукції.Документ Моделювання процесу моніторингу i планування собівартості продукції багатономенклатурного харчового підприємства(2015) М'якшило, Олена Михайлівна; Харкянен, Олена Валеріївна; Грибков, Сергій ВіталійовичУ статті розглянуто концептуальне моделювання предметної області як основу для розробки системи підтримки прийняття рішень планування продукції багатономенклатурного харчового підприємства. In this article we will introduce the subject area conceptual modeling as the foundation for decision-making support system designing for the multi-product food enterprise production planning.Документ Міжпридметні звязки – основа формування цілісної системи підготовки фахівця(2010) Паламарчук, Олег Васильович; Самсонов, Валерій Васильович; Харкянен, Олена ВалеріївнаДокумент Огляд бібліотек мови Python для розв’язання задач аналізу даних(2024) Вороньков, Євгеній Віталійович; Харкянен, Олена Валеріївна; Костіков, Микола ПавловичДокумент Оцінка ефективності впровадження сховища даних для задач планування харчового підприємства(2014) М'якшило, Олена Михайлівна; Харкянен, Олена ВалеріївнаЕфективність впровадження Системи підтримки прийняття рішень на основі технологій Data Warehouse, OLAP та Data Mining для задач планування харчового підприємства, пропонується оцінювати на основі визначення окупності і прибутку від інвестицій в розроблюваний проект. The effectiveness of the implementation of decision support systems based on technologies Data Warehouse, OLAP and Data Mining tasks for planning food business proposed to be evaluated on the basis of the definition of payback and return on investment in development projects.Документ Оцінка засобів захисту інформаційних ресурсів(2014) Грибков, Сергій Віталійович; Харкянен, Олена Валеріївна; Кононова, Валерія ОлександрівнаВ роботі розглянуто специфіку захисту інформаційних ресурсів у корпоративних мережах та системах. Описується підхід до оцінки засобів захисту, який дозволяє їм зменшувати витрати на розміщення та легко адаптуватися до конкретних потреб будь-якої організації, беручи до уваги її бізнес та специфіку бізнесу. Такий підхід дозволяє точніше описувати інформаційні ресурси через їх характерні вразливості та ресурсні витрати. Це також допомагає оцінювати ризики та інформаційні ресурси відповідно до їх критичності для організації діяльності. The paper considers the specifics of the protection of information resources in corporate networks and systems. The approach to assessing remedies is described, which allows them to reduce the cost of hosting and easily adapt to the specific needs of any organization, taking into account its business and business specifics. This approach allows us to more accurately describe information resources due to their specific vulnerabilities and resource costs. It also helps to assess the risks and information resources according to their criticality for organization of activities.Документ Планування собівартості продукції харчового підприємства на основі аналітичних моделей OLAP-кубів(2011) М'якшило, Олена Михайлівна; Харкянен, Олена ВалеріївнаДосліджено способи використання даних, накопичених в базі даних харчового підприємства. Описано розробку рішення для планування собівартості продукції на основі аналітичних моделей OLAP-кубів. Researched ways to use data accumulated in a database of food enterprise. Described the development of solution for the planning of production cost value, based on analytical models of OLAP-cubes.Документ Система підтримки прийняття управлінських рішень харчового підприємства з використанням методів інтелектуального аналізу даних(2014) М'якшило, Олена Михайлівна; Харкянен, Олена ВалеріївнаПланування виробництва українського харчового підприємства неможливе без застосування систем підтримки прийняття управлінських рішень (Сі И IP). В сучасному інформаційному просторі такі системи зазнають швидкого розвитку: вони виконують не тільки облікову і традиційну функцію роботи зі звітною документацією, але й інтегрують у свій склад засоби підтримки прийняття управлінських рішень на основі багатовимірного та інтелектуального аналізу даних. Production Planning Ukrainian food business is impossible without the use of decision making support (C s IP). In today's information space such systems undergo rapid development: they do not just traditional accounting function and work with records, but also integrates in its membership a means to support management decisions based on multidimensional and data mining.Документ Структурне моделювання інформаційних систем(2010) М'якшило, Олена Михайлівна; Загоровська, Лариса Григорівна; Харкянен, Олена ВалеріївнаДані методичні вказівки розроблено відповідно до розділу "Моделювання бізнес-процесів" робочої програми дисципліни "Структурне моделювання інформаційних систем" і призначено для студентів спеціальності "Інформаційні управляючі системи та технології". Метою проведення лабораторних робіт є закріплення у студентів знань з дисципліни «Структурне моделювання інформаційних систем " та набуття навиків застосування методології структурного аналізу і проектування (SADT) шляхом використання CASE- технології BPWin для розроблення моделей бізнес-процесів харчових підприємств. Методичні вказівки містять п'ять лабораторних робіт, в яких розглянуто завершений цикл процедур, потрібних для розроблення функціональної моделі, починаючи від формулювання постанови задачі на моделювання і закінчуючи завершеною функціональною моделлю її функціонально-вартісним аналізом. В якості прикладу побудовано модель бізнес процесу приймання та складування цукрового буряку на цукровому заводі.Документ Інформаційна підтримка збуту продукції методами інтелектуального аналізу даних(2019) Харкянен, Олена Валеріївна; Гладка, Мирослава ВікторівнаВ конкурентних ринкових умовах якісно організований процес збуту продукції є одним зі шляхів збільшення прибутку та забезпечення стабільного фінансово-економічного положення комерційного підприємства. Ключовими показниками за якими оцінюють ефективність бізнеспроцесу збуту є обсяги реалізації продукції, конкурентний та якісний асортимент, кількість нових залучених клієнтів, збільшення обсягів реалізації продукції існуючим клієнтам, зменшення витрат на доставку продукції, зменшення обсягів браку. На шляху удосконалення системи збуту продукції на ряду з традиційними методами не можна нехтувати і перевагами, які надають сучасні інформаційні технології, зокрема, методи багатовимірного та інтелектуального аналізу даних. Поєднання технологій сховищ даних, багатовимірного та інтелектуального аналізу даних дозволяє надати ОПР зручні та гнучкі інструментальні засоби за допомогою яких накопичені дані будуть систематизовані і вчасно представлені у необхідних для прийняття управлінських рішень інформаційних зрізах. Сучасні засоби OLAP-аналізу, тобто аналізу в реальному масштабі часу, надають можливість швидкого аналізу розділюваної багатовимірної інформації. Гіперкуб є концептуальною логічною моделлю організації даних, але не фізичною реалізацією їх збереження, оскільки зберігатися такі дані можуть і в реляційних таблицях. В статті розглянуто застосування методів інтелектуального аналізу даних для підтримки збуту продукції. Запропонована інформаційна СППР на основі використання OLAP та Data Mining технологій, що надає можливість багатовимірного експрес-аналізу бізнес-інформації, розширює способи використання накопиченої у базі даних та інших джерелах інформації з метою підвищення ефективності роботи підприємства.Документ Інформаційна підтримка прийняття рішень в задачах планування багатономенклатурного харчового підприємства(2013) Харкянен, Олена ВалеріївнаДисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.13.06 інформаційні технології. Національний університет харчових технологій МОН України, Київ, 2013. Дисертаційна робота присвячена питанням підвищення ефективності планування випуску продукції багатономенклатурного харчового підприємства за рахунок використання накопиченого підприємством, в ході господарської діяльності, інформаційного ресурсу, шляхом застосування методів багатовимірного та інтелектуального аналізу даних. Розроблено функціональну модель процесу моніторингу та планування собівартості продукції багатономенклатурного харчового підприємства, як основу для розробки інформаційної системи підтримки прийняття рішень в задачах планування з використанням технології сховища даних, багатовимірних структур та інтелектуального аналізу даних. Запропоновано алгоритм оперативного управління собівартістю продукції багатономенклатурного харчового підприємства для вирішення задач зниження витрат на виробництво продукції. З метою реалізації алгоритму управління розроблено багатовимірні структури OLAP-кубів для здійснення моніторингу, прогнозування та вирішення інших задач планування собівартості продукції та розроблено інформаційну технологію коригування структури асортименту продукції методами інтелектуального аналізу Data Mining. Dissertation for the degree of candidate of technical sciences, specialty 05.13.06 Information technology. National University of Food Technologies. Ministry of Education and Science of Ukraine, Kyiv, 2013. The thesis is devoted to improving the efficiency of production planning for multi-product food enterprise through the use of data, accumulated in the course of business, as information resource for multivariate data analysis and data mining. The functional model of the process of monitoring and planning of production costs of multi-product enterprises is developed as a basis for a system of decision support which uses data warehouse technology, multidimensional structures and data mining in enterprise planning. An operation control algorithm for lowering production costs of multi-product food company by their costs management is proposed. Multidimensional structure of OLAP-cube for monitoring, forecasting and solving other problems of production cost planning was developed to implement the operation control algorithm. Information technology for product range adjustment by intelligent data mining was developed.Документ Інформаційна технологія реалізації теоретико-ігрового підходу в задачах ціноутворення харчового підприємства(2020) Загоровська, Лариса Григорівна; Стрелець, Євгенія; М'якшило, Олена Михайлівна; Харкянен, Олена ВалеріївнаЗапропоновано метод розв’язання задачі визначення оптимальної ціни на продукцію харчового підприємства, заснований на використанні теоретико-ігрового підходу. Показано, що розроблені моделі та відповідні критерії вибору дадуть можливість врахувати кожен фактор, що впливає на обсяг продажів, та розрахувати кілька варіантів ціни із можливістю вибору оптимального з них. Встановлено, що використання теоретико-ігрового підходу з залученням зазначених технологій є ефективним методом розв’язання задачі визначення оптимальної ціни на продукцію харчового підприємства. Для отримання адекватних експертних оцінок ринкової ситуації запропоновано використовувати поєднання сучасних інформаційних технологій сховищ даних, багатовимірного аналізу та технологію Data Mining. Такий підхід забезпечує доступ до будь-яких точок сховища даних і дозволяє вибирати й представляти інформацію у деталізованому або агрегованому вигляді. Особливо слід зазначити, що завдяки використанню OLAP-кубів та створених на їх основі прозорих багатовимірних моделей даних, аналітики можуть оперативно аналізувати розділену багатовимірну інформацію за різними зрізами в реальному масштабі часу. За результатами аналізу продажів за попередні періоди — рік, місяць, квартал — та, враховуючи вплив актуальних ринкових чинників, можна розрахувати показники попиту на кожен вид продукції при встановленій ціні на заданий період. Загалом, запропонована інформаційна технологія, що поєднує використання теоретико-ігрових моделей та інтелектуального аналізу даних, значно підвищує якість процедур прийняття рішень щодо встановлення оптимальних цін на асортиментний ряд продукції харчового підприємства. Обґрунтування цього твердження базується на результатах попередніх випробувань розробленого програмного модуля, що реалізує запропонований підхід, на типовому м’ясопереробному підприємстві.