Перегляд за Автор "Mank, Valeriy"
Зараз показуємо 1 - 16 з 16
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Adsorptive purification of food raw materials and semi-finished products with help of carbon and natural adsorbents(2011) Mank, Valeriy; Melnyk, LyudmilaFor the study of adsorptive capacities of paligorskit and for the comparison between them and the adsorptive capabilities o f active carbons in order to create industrial combined sorbents, the authors conducted the research on adsorption of the ethyl impurities with the help of paligorskit, active carbon and combined adsorbents (whereas, active carbons and paligorskit were in the ratio 10:90, 30:70, 50:50). The best results were received when refining aqueous-alcoholic solutions with the help of combined adsorbents. The best results were obtained using a combined adsorbent ratio 10:90.Документ Anomalous properties in aqueous solutions of polysaccharides(2014) Mank, Valeriy; Melnyk, Oksana; Bakhmach, VolodymyrThe study of physicochemical properties of suspensions of polysaccharides in a wide range of mechanical stress and temperature are important in justifying the technological conditions of production of quality food.Документ Determination of oleic acid in the samples of sunflower seeds by method of NIR spectroscopy(2017) Hutsalo, Inna; Mank, Valeriy; Kovaleva, SvetlanaSeed samples of various sunflower varieties with a known content of oleic acid and the same samples additionally enriched with oleic acid were investigated by NIR diffusion reflectance spectroscopy. This non-destructive NIRS method could simplify the analysis of qualitative components, because of the low level of light absorption in this spectral region. The express method of diffuse reflectance NIR spectroscopy can be considered as an alternative method for determining the quality of fat-containing materials in the processes o f their storage, sorting or processing.Документ Features of the formation of hydrogen bonds in solutions of polysaccharides during their use in various industrial processes(2011) Mank, Valeriy; Melnyk, OksanaThe paper studies the role of water in stabilizing the ordered structure of biological macromolecules methods of X-ray diffraction analysis, rheology , NMR and IR spectroscopy. The research results can be explained by sol-gel phase transition in solutions of polysaccharides, a significant increase in sorption capacity of these molecules to the surface of solutions of mineral adsorbents with increasing temperature in the purification of liquid foods (juices , alcoholic and soft drinks) , processes retrogradation biological molecules.Документ Improvement of the quality and safety of alcohol solutions through their adsorptive refining by natural minerals(2010) Melnyk, Lyudmila; Mank, ValeriyThis article presents the research results for adsorptive purification of alcoholic solutions from harmful impurities and heavy metals with paligorskite and gydromica. The authors have grounded the mechanism of adsorbing impurities by natural adsorbents.Документ Investigation of antioxidant properties of rape pressing oil(2015) Mank, Valeriy; Nosenko, Tamara; Voloshchenko, TetianaThe induction periods of oils oxidation were investigated in this work. The antioxidants content in oils of spring and winter rape varieties were calculated and oil shelf life was determined. Obtained data have shown that winter rape press oil had higher oxidation stability and longer induction period and it was the result of higher antioxidants and their synergists content in winter rape oil than in spring rape oil. The shelf life measured as time when peroxide value have reached 10 mmol ½O/kg was 72 and 64 days for winter and spring rape oil, respectively. В роботі досліджено індукційний період окиснення олій, розраховано вміст антиоксидантів у оліях з насіння озимого та ярового ріпаку та визначено термін придатності олій до споживання. Проведені дослідження дали можливість виявити більш високу тривалість індукційного періоду окиснення та стійкість до окиснення пресової олії, вилученої з насіння озимого ріпаку, і це зумовлено вищим вмістом антиоксидантів та їх синергістів у ній. Термін придатності олій до споживання, визначений як період протягом якого значення пероксидного числа досягало 10 ммоль ½O/к, становив 72 та 64 доби для пресової олії озимого та ярового ріпаку відповідно.Документ Isoflavones distribution in the process of soy protein recovery(2012) Nosenko, Tamara; Mank, Valeriy; Maksimovsa, OlenaSoy bean contain soy isoflavones which have an effect on different metabolic disorders in human. In this study we have analysed distribution of soy isoflavone between different product under recovery of soy protein. Using mass-spectroscopy and NMR analysis we have detected main isomers in soy bean daidzin and genistin. It was shown that isoflavone fraction is extracted to alcohol solution in processing of protein concentrate. Having analysed products of protein isolate processing we detected that isoflavones were extracted to alkaline solution during protein extraction. Only about 17 % of isoflavones have been remaining in protein isolate. Main part of them was detected in whey water after protein precipitation. And it is possible to elicit them according to standart procedure using extraction by ethylacetate and precipitation by chloroform. Taking into account our results we are proposing to use the by-products of soy protein processing for isoflavone concentrate producing. Соєві боби містять ізофлавони, які можуть впливати на різноманітні порушення метаболізму людини. В даній роботі ми проаналізували розподіл соєвих ізофлавонів під час одержання соєвих білків. Використовуючи масс-спектроскопію та ЯМР аналіз ми виявили, що основними ізофлавоновими ізомерами в соєвих бобах є даідзин та геністин. Нами показано також, що ізофлавонова фракція екстрагується спиртовим розчином під час одержання білкових концентратів. Аналізуючи проміжні продукти процесу виробництва білкових ізолятів виявили, що ізофлавоноїди екстрагувались в лужний розчин під час екстрагування білків. Тільки приблизно 17 % ізофлавонів містилась в білковому ізоляті. Після осадження білків основна частка ізофлавонів була виявлена в сирова точній воді. Їх можна вилучати із сирова точної води за допомогою стандартного методу, використовуючи екстракцію етилацетатом і осадження хлороформом. На підставі одержаних даних пропонується використання проміжних продуктів виробництва соєвих білків для вилучення ізофлавонових концентратів.Документ Nanocomposites based on natural polysacchride and clay minerals(2012) Tochkova, Oksana; Melnyk, Oksana; Mank, ValeriyThe work presents the results of the formation of nanocomposites based on starch, dextrin and clay minerals hlaukonin. Робота представляє результати утворення нанокомпозитів, основаних на крохмалі, декстрині і глинистому мінералі глауконіні.Документ Oil seeds as a source of edible protein(2013) Nosenko, Tamara; Mank, Valeriy; Zhukova, YaroslavaThe influence of technological parameters such as solvent content, temperature, duration, enzyme presence on the protein recovery from meal of different oil seed (sunflower, soy, rape) and their functional property was investigated in this work. The maximal yield of protein isolates from sunflower meal was received with using of alkaline solvent. But protein extraction by neutral solvent such as sodium chloride solution results in better technological properties of obtained protein isolates. The optimum temperature for protein extraction from different meal was 45-50 °C and extracted protein quantity reached its maximum after 40-50 min extraction duration. Using of proteolitic enzyme during protein extraction resulted in increasing of extracted protein quantity and improving their technological properties. Іncreasing of solubility, emulsifying and foaming capacity of protein isolate was observed. В роботі було досліджено вплив технологічних параметрів, а саме, склад розчинника, температури, тривалості, ферментів на вилучення білків із шротів різних олійних культур (соняшника, сої, ріпаку) та їх функціонально-технологічні властивості. Максимальний вихід білкових ізолятів із соняшникового шроту був при використанні лужних розчинів. Проте використання нейтральних розчинників, таких як розчин хлориду натрію приводило до одержання білкових ізолятів із кращими технологічними властивостями. Оптимальна температура для екстрагування білків із шротів була 45-50 °C, максимальна кількість екстрагувалась через 40-50 хвилин. Екстрагування білків в присутності протеолітичних ферментів призводило до збільшення ефективності екстракції та покращення технологічних властивостей екстрагованих білків. Спостерігалось збільшення розчинності, емульгуючої та піноутворюючої здатності білкових ізолятів.Документ Peculiarity of disperse mineral wetting by sucrose solution(1997) Mank, Valeriy; Stetsenko, NataliaHypothesis about influence raised of osmotic pressure of a sucrose solution is offered, therefore occurs deaggregation of disperse particles and increase of interpartical space. Підтверджено гіпотезу про вплив підвищеного осмотичного тиску розчину сахарози, в результаті чого відбувається дезагрегації дисперсних частинок і збільшення міжчасткового простору.Документ Pumpkin seed pre-treatment prior to cold pressing to enhance oil extraction efficiency(2013) Derbygova, Galina; Smirnova, Elizabeth; Mank, Valeriy; Usatyuk, SvitlanaДокумент Research of physical and chemical characteristics of phospholipids’ water solution(2012) Lazarenko, Tatiana; Mank, ValeriyThe electrokinetic potential\potential of phospholipids was determined during the research. Adsorption isotherm of phospholipids that in the surface layer and the possible size of the molecules of phospholipids in the interfacial environment were determined. Впродовж дослідження був визначений електрокінетичний потенційний\дзета-потенціал фосфоліпідів. Були визначені адсорбційна ізотерма фосфоліпідів, що знаходяться в зовнішньому шарі і можливий розмір молекул фосфоліпідів.Документ Technological innovations in the beet sugar production(2003) Gulyy, Ivan; Mironchuk, Valeriy; Zaets, Yulia; Kupchik, Michael; Mank, ValeriyNational University for Food Technologies occupies the leading position in the development of the technological innovations in the beet sugar production in Ukraine. Recently the researches on the development of the new technologies for extraction, purification and crystallization of saccharose have been carried out in National University for Food Technologies. Национальный Университет Пищевых Технологий занимает лидирующие позиции в развитии технологических инноваций в производстве свекловичного сахара в Украине. В последнее время исследования по разработке новых технологий извлечения, очистки и кристаллизации сахарозы проводятся и в Национальном Университете Пищевых Технологий.Документ The use of starch with the addition of glauconite to create nanocomposite packaging materials(2012) Mank, Valeriy; Melnyk, OksanaWe consider of film materials from annually renewable components – the starch with the addition of clay mineral glauconite in the form of nanoparticles and investigated their mechanical properties.Документ Use of natural oils as bioactive ingredients of cosmetic products(2016) Mank, Valeriy; Polonskaya, TatianaOils components embedded in the lipid structure of the horny layer of the epidermis, changing the properties of the epidermal barrier. The most important characteristic of fatty vegetable oils that determines the properties of cosmetic ingredient content is the esters of fatty acids.The mixes of oils (coconut, palm, almond, grape seed, olive, corn, sesame, wheat germ), which fatty acid composition imitated the structure of cell membranes were done by empirical method. It was made for creating cosmetic fat phase composition. Detection of fatty acids were carried out on the gas chromatograph production Hewlett-Packard NR6890 by conventional method.Документ Using paligorskit for purifying the aqueous-alcoholic solutions(2004) Mank, Valeriy; Melnyk, LyudmilaInvestigated the adsorption properties of palygorskite in the purification of water-alcohol solutions in vacuum. The efficiency of absorption of this natural mineral aldehydes, esters, higher alcohols under vacuum. Palygorskite proved reuse by its regeneration with superheated steam or carbon dioxide.