Перегляд за Автор "Yakymchuk, Nikolai"
Зараз показуємо 1 - 7 з 7
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Development of multi-level adaptation fin-ray gripper with mechanical differential(2024) Chentsov, Oleh; Yakymchuk, Nikolai; Grynevych, OksanaThe aim of the study was to investigate mechanical properties, operation characteristics, capabilities of suggested device, estimate optimal proportions for each link. Inventor Software with strength analysis package was used to simulate kinematics and estimate durability of 3D printed parts.Документ Impact of vacuum gripping system oscillation on product holding force(2015) Yakymchuk, Nikolai; Gavva, Oleksandr M.This article discusses a possible use of vacuum gripping systems to perform process operations with multi-unit packaging equipment. A mathematical model was developed to determine a holding force for structural elements of a multi-unit package and the level of vacuum in such systems taking into account additional dynamic loads, as well as physical and mechanical properties of packages that will allow to ensure reliable holdup of structural elements of a multi-unit package and retain their marketable condition. A comparative analysis of holding force produced by standard suction cups and corrugated suction cups was conducted. The obtained results can be used to develop new types of vacuum gripping systems for multi-unit packaging.Документ Practical aspects modeling of air conveying modes for small–piece food products(2020) Kryvoplias-Volodina, Liudmyla; Gavva, Oleksandr M.; Yakymchuk, Nikolai; Derenivska, Anastasiia; Hnativ, Taras; Valiulin, HennadiiA mathematical and physical model of the critical pneumatic conveying modes has been developed to ensure the calculation and construction of pneumatic product pipelines of continuous operation. The model takes into consideration the technological conditions of gas suspension movement; the laws of movement of individual fine particles, accounting for their impact interaction and decompression, as well as the actual boundary conditions for a food product movement. The parameters of the zone of dynamic destruction of the layer of a small-piece food product by impact airwave were experimentally studied; the results of the calculation have been compared with the experimental data. The process of managing critical pneumatic conveying modes has been theoretically described, based on the proportional elements and feedback (a current loop of 4‒20 mA); the process of destruction of the cluster of products by airwave and controlled decompression has been studied. The process of pneumatic conveying of a small-piece product at the experimental bench system has been examined. As well as the process of moving the material in the product pipeline, which is controlled by compressed air pulses, to maintain the modes of operation. The following has been established: pressure losses caused by the movement of clean air; additional pressure losses resulting from the movement of the material; the loss of pressure required for transporting in a suspended state on a vertical stretch. A model has been developed to calculate the coordinates of a product particle when it collides with the inner surface of the product pipeline, as well as a change in its kinematic characteristics. The developed model makes it possible to determine the rational modes of pneumatic conveying and possible energy costs in the processing of various small-piece materials. The rational pneumatic conveying regimes have been determined, as well as possible energy costs in the processing of small-piece materials. As the time of supplying compressed air in the product pipeline increases, the number of product particles reaches a maximum in the range of 0.1...0.2 s. The compressed air flow rate, depending on the value of inlet mainline pressure P (0.1…0.3 MPa), is 80…160 (Nl/min). A general approach to the modeling of pneumatic conveying systems has been proposedДокумент Process of sugar solutions sulfitation in terms of hygienic requirements for equipment operation(2022) Ponomarenko, Vitaliy; Sliusenko, Andrii; Liulka, Dmytro; Lementar, Sviatoslav; Forostiuk, Inna; Yakymchuk, NikolaiРобота станції сульфітації на цукровому заводі пов'язана з порушенням санітарних вимог до виробничих приміщень через нестабільність обладнання. Виправити ситуацію можна комплексним рішенням: стабілізацією потоків і вдосконаленням конструкції струминного апарату. Метою дослідження є вивчення гідродинаміки реактивних апаратів. Матеріалом для дослідження є струминні апарати з дисперсним струменем рідини та гідродинамічні процеси, що відбуваються в камері змішування. Використовуються теоретичні (теорія доданої маси), експериментальні (загальноприйняті методи дослідження гідродинаміки течій), аналітичні (статистична обробка результатів) методи дослідження. Розроблено конструкції струминних апаратів з дисперсним струменем рідини та покращених експлуатаційних характеристик. На їх основі запропоновано обладнання для здійснення тепломасообмінних процесів у цукровій промисловості (сульфітатори). Показано можливість використання теорії доданої маси при розрахунку такого апарату, зазначено основні причини, чому розрахунок цим методом призводить до неточностей, знайдено коефіцієнт передачі енергії. Зроблено висновок, що складні взаємозв’язки між елементами ежектора та фізичними явищами в камері змішування та неможливість їх кількісного обліку не дозволяють на даний момент створити точну математичну модель його роботи. Наведено можливість застосування теорії доданої маси для розрахунку струминних апаратів з диспергованими струменями рідини та запропоновано нові конструкції струминних апаратів для використання в харчовій промисловості. Operation of the sulfitation station at a sugar factory involves violations of sanitary requirements for production facilities due to instability of the equipment. It is possible to correct the situation with an integrated solution: by stabilizing flows and improving the design of the jet apparatus. The aim of the research is to study the hydrodynamics of jet apparatus. Material for the study is the jet apparatus with a dispersed liquid jet and hydrodynamic processes occurring in the mixing chamber. Theoretical (the theory of added mass), experimental (generally accepted methods of studying the hydrodynamics of flows), analytical (statistical processing of results) research methods are used. Designs of jet apparatus with a dispersed liquid jet and improved performance characteristics are developed. On their basis, the equipment for carrying out heat and mass transfer processes in sugar industry (sulfitators) is proposed. The possibility of using the theory of added mass in the calculation of such apparatus is shown, the main reasons why the calculation by this method leads to inaccuracies are noted, and the energy transfer coefficient is found. It is concluded that complex relationships between the elements of the ejector and physical phenomena in the mixing chamber, and the impossibility of their quantitative accounting do not allow creating an accurate mathematical model of its operation so far. The possibility of applying the theory of added mass to the calculation of jet apparatus with dispersed liquid jets is presented, and new designs of jet apparatus for using in food industry are proposed.Документ Scientific and technical improvement of functional modules of formation of structural elements of grouppackage(2016) Yakymchuk, Nikolai; Gavva, Oleksandr M.; Tokarchuk, SerhiiCreation of a new packaging equipment that has a flexible structure and is versatile for different types of food, packaging materials and containers are a major challenge today. In this work the operation of putting of packing units by the new machine construction for group packing by the drive roller track has been researched, the duration oflayer putting has been defined, the methodology of definition of rational geometric, kinematic and force parameters of the mechanism of putting has been presented.Створення нового пакувального обладнання, яке має гнучку структуру та універсальне для різних видів продуктів харчування, пакувальних матеріалів та контейнерів, є сьогодні перспективним напрямком. У цій роботі досліджено операцію введення групової упаковки в пакувальні агрегати нової конструкції за допомогою приводних роликових доріжок, визначено тривалість формування шару, методику визначення раціональних геометричних, кінематичних та силових параметрів представлено механізм введення.Документ Structural-parametric synthesis of hydro-mechanical drive of hoisting and lowering mechanism of package-forming machines(2017) Gavva, Oleksandr M.; Kryvoplias-Volodina, Liudmyla; Yakymchuk, NikolaiThe analysis of the operation of the lifting and lowering mechanisms of the package forming machines and the synthesis of the structure was performed hydromechanical drive. Theoretically the mode of operation of a hydromechanical drive with a hydrogas accumulator was investigated. The objective function of energy consumption minimization is formulated during step filling of the battery. Experimentally confirmed, that the compression of the gas in the accumulator of the lifting-lowering mechanism is described by an adiabat. Defined hypothetical polytropy index. The parameters of the hydraulic drive are determined, which will provide a minimum of the objective function of cost minimization energy. Виконано аналіз роботи піднімально-опускних механізмів пакетоформуючих машин та синтез структури гідромеханічного привода. Теоретично досліджено режим роботи гідромеханічного привода із гідрогазовим акумулятором. Сформульована цільова функція мінімізації витрат енергії при кроковому заповненні акумулятора. Експериментально підтверджено, що стискання газу в акумуляторі піднімально-опускного механізму описується адіабатою. Визначено гіпотетичний показник політропи. Визначено параметри гідропривода, що забезпечить мінімум цільової функції мінімізації витрат енергіїДокумент The research mechanical dynamic of model of the asynchronous engine in systems of continuous transport(2016) Kryvoplias-Volodina, Liudmyla; Gavva, Oleksandr M.; Yakymchuk, NikolaiНаведенo способи вдосконалення систем асинхронного електроприводу з частотним керуванням, призначених для конвеєрів і механізмів переміщення вантажів, шляхом розробки і застосування нових схемних рішень і алгоритмів керування, що дають змогу здійснювати оптимальне енергоспоживання. Запропоновано віртуальну об'єктну модель, засновану на попередньо побудованій математичній моделі, і побудовано в VisSim. Модель призначена для використання в якості елемента системи автоматичного регулювання. Вона дозволяє моделювати ввімкнення, вимкнення і реверс асинхронного двигуна, а також скалярне безперервне управління частотою обертання вала в діапазоні від -50% до +20% номінальної частоти обертання вала. Бібл. 8, рис. 4, таблиця. Are considered ways of perfection of systems of the asynchronous electric drive with the frequency management, intended for conveyors and mechanisms of moving of cargoes, by development and application of new circuit decisions and algorithms of the management, making possible optimum энергопотребление. The virtual objective model based on preliminary constructed mathematical model and the Model constructed in software package VisSim is offered for use as an element of system of automatic control. It allows to model inclusion, shutdown and a reverser of the asynchronous engine, as well as scalar continuous management of frequency of rotation of a shaft in a range from a minus of 50 % up to plus of 20 % of nominal frequency of rotation of a shaft. References 7, figures 4, table.