Перегляд за Ключові слова "amino acids"
Зараз показуємо 1 - 20 з 97
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Biological value of proteins of cultivated mushroom(2022) Simahina, Galina; Naumenko, NataliiaМета дослідження – науково обґрунтувати та експериментально підтвердити харчовий статус культивованих грибів як джерела легкозасвоюваних білків, есенціальних та замінних амінокислот, інших цінних біокомпонентів і перспектив їх використання у харчових технологіях. Досліджено два види культивованих грибів – печерицю двоспорову (Agaricus bisporus) та гливу звичайну (Pleurotus ostreatus), один вид дикорослих – підберезники (Leccinum scabrum): за біохімічними характеристиками, масовою часткою альбумінів, глобулінів, глютелінів, проламінів; якісним і кількісним складом амінокислот у вільній і зв’язаній формах. The objectives of this research are to scientifically substantiate and experimentally prove the nutritional status of cultivated mushrooms as the probable source of easy-absorbed proteins, essential and dispensable amino acids and other valuable biologically active components, outlining the perspectives to use mushroom raw in food industry. Two sorts of cultivated mushrooms, champignon (Agaricus bisporus) and oyster mushroom (Pleurotus ostreatus), and one wild species – brown-cap boletus (Leccinum scabrum) were researched in this article, regarding their biochemical characteristics; the mass part of albumens, globulins, glutelins and prolamins; the qualitative and quantitative composition of amino acids in free and constrained forms.Документ Comparingbetween the amino acid composition of flax seeds before and after germination(2017) Kraevska, Svitlana; Stetsenko, Natalia; Korol, OksanaFlaxseed is emerging as one of the key sources of phytochemicals in the functional food arena. In addition to being one of the richest sources of a-linolenic acid oil and lignans, flaxseed is an essential source of high-quality protein and soluble fibre. This study aimed to evaluate the amino acids changes caused by germination. The effectiveness of the use of protein by the body is determined by two parameters: its balance on the content of essential amino acids and the digestible (dietary) indispensable amino acid score. We used DIAAS for protein quality evaluation in flaxseed and germination flaxseed.Документ Determination of amino acid composition and biological value in protein-berry concentrates(2019) Grek, Olena; Pshenychna, Tetyana; Onopriichuk, Olena; Tymchuk, AllaResearch of the amino acid composition of proteins, including the content of free and fixed amino acids, and biological value in protein-berry concentrates, obtained by thermo acid coagulation are an actual direction. Proteins in concentrates have a full amino acid composition and contain all essential amino acids, the content of which from amounts are 41.97% and 43.96%, respectively, for protein-berry and milk-protein concentrates. The total content of amino acids in protein-berry concentrates increased by 20.18% compared to the control sample - through the active coagulating effect of organic acids blackcurrant paste. Актуальним є дослідження амінокислотного складу білків, у тому числі вмісту вільних і зв’язаних амінокислот та біологічної цінності в білково-ягідних згустках, отриманих термокислотним способом осадження. Встановлено, що білки згустків мають повноцінний амінокислотний склад і містять всі незамінні амінокислоти, вміст яких від загальної суми становить для білково-ягідних та молочно-білкових – 41,97 % та 43,96 % відповідно. Загальний вміст амінокислот в білково-ягідних згустках збільшився на 20,18 % порівняно з контролем – за рахунок активної коагулюючої дії органічних кислот чорносмородинової пасти.Документ Importance of protein and its source(2017) Kanivets, Tatiana; Zotova, Nataliya; Hood, Bogdana; Yurchuk, LyudmilaProtein, highly complex substance that is present in all living organisms.Документ Nutritional and biological value of dried champignon powders(2022) Simahina, Galina; Naumenko, Nataliia; Bazhay-Zhezherun, Svitlana; Kaminska (Halapsina), SvitlanaOne of the main tendencies of food industry development is the procession and utilization of cultivated mushrooms, prevalently in the shape of powdery half products. The objectives of this article are to evaluate their consumer properties in the indices of quality and safety. Одна з основних сучасних тенденцій розвитку харчової промисловості – виробництво та використання культивованих грибів, переважно у вигляді порошкоподібних напівфабрикатів. Мета дослідження – оцінити їхні споживчі властивості за показниками якості та безпеки.Документ Pleurotus ostreatus mushrooms – perspective ingredient for bakery industry(2013) Yaschenko, Victoria; Arsenieva, Larisa; Smirnova, ElizabethIt is given the general characteristic, chemical composition, nutritional and biological value of Pleurotus ostreatus mushrooms. Special attention is paid to the protein complex of Pleurotus ostreatus. Наведено загальну характеристику гливи звичайної, її хімічний склад, харчову та біологічну цінність. Особлива увага приділяється білковому комплексу гливи.Документ Practical use of goat milk and colostrum(2021) Voloshina, Iryna; Soloshenko, Kateryna; Lych (Tkachenko), Inna; Shkotova, LyudmilaThis review presents the protein and amino acid composition of both goat colostrums and milk and describes the properties of goat colostrums and milk components. In addition, the prospects of use of goat milk and colostrum in the food and cosmetics industry and the feasibility of use of goat milk for baby feeding are shown. Functional foods produced from goat milk have antioxidant, anti-inflammatory, cardioprotective, antihypertensive and antiatherogenic activities in the human body. Goat milk cosmetics are very useful for maintaining a healthy skin and are effective in treatment of various skin diseases. Infant formula based on goat milk provides comfortable digestion for babies and are better at absorbing proteins, fats and other nutrients than infant formula based on cow’s milk.Документ Rape seeds as a source of feed and food protein(2014) Nosenko, Tamara; Kot, Tatiana; Kishchenko, VladimirAmino acid content of proteins, fatty acid composition of oil, glucosinolate content, nutritive value of protein products and functional properties of protein isolates from rape seeds of spring and winter varieties of modern selection were studied in this work. Investigated rape samples were low glucosinolate and low erucic acid content. Tetrachimena piriformis was used for estimation of relative nutritive value of protein products. These values were compared with the same value for casein. Sufficiently high nutritive value (90.1-95.9 %) of winter rape cake, both samples of rape meal and protein isolates were detected. Rape seed protein isolates had high oil binding, emulsifying and foaming capacities. At the same time water holding capacity was lower that of soy protein isolates. We have concluded that protein products from rape seeds of modern selection are important source of feed and food proteins.Документ The analisis of interaction monosaccharides with aminoacides in food row by quantum-chemical methods(2020) Popova, Inna; Mayboroda, Elena; Simurova, Natalia; Karmashov, OleksandrThe object of research is the products of hydrolysis of the polysaccharide inulin (glucose, fructose) of plant raw materials used for the production of food products for health-improving and prophylactic purposes. The search for optimal conditions for the transformation of polysaccharides in the processes of hydrolytic cleavage into fructose-oligosaccharide products requires a thorough study of both the chemical composition of the raw material and the interaction between the components. This affects both the stability of the initial, intermediate and final products of the hydrolysis of the polysaccharide, and its release from plant materials and the further course of its fragmentation. Literature data indicate that the chemical composition of carbohydrate-containing plant materials, in particular the content of mineral components, has not yet been fully studied and requires additional research and refinement. After all, macro- and microelements in its composition are not only important nutrients, but can also take an active part in the transformation of organic components through complexation at intermediate stages of these processes. In addition, the question of the possible interaction of organic compounds in the composition of food raw materials, in particular biopolymers, which make up a significant part of the mass – carbohydrates and protein compounds, also requires attention. Such interaction under normal conditions has practically not been studied, but it can affect the course of technological processes of processing. The study of intermolecular interac-tions occurring in complex natural systems is often complicated either by the absence of direct (selective) physical and physicochemical research methods, or by the multicomponent chemical composition of the system, or by the complexity of the objects (substances) of the study themselves. This is especially true for natural substances of a polymeric nature – proteins, peptides, poly- and oligosaccharides. Therefore, the work paid special attention to the study of the interaction of these components. The spatial structure of inulin molecules, oligosaccharides and elementary units of these polymers has been investigated using quantum chemical modeling. The distribution of ef-fective charges on carbohydrate atoms is calculated; it directly affects their reactivity. And also quantum-chemical models of the interaction of protein substances of plant materials with carbohydrates in vacuum and in aqueous solutions are created, depending on their dilution.Документ Аминокислотный состав белков пленочного и голозёрного сортотипа овса(2010) Мукоид, Роман Николаевич; Украинец, Анатолий ИвановичИсследовано аминокислотный состав нового сортотипа голозерного овса как сырья для оздоровительных пищевых продуктов. Of research amynokyslotnыy composition of the new cultivar holozernoho oats ozdorovytelnыh As raw materials for food products control.Документ Амінокислотний склад білків зерна різних сортотипів вівса(2009) Мукоїд, Роман Миколайович; Ємельянова, Ніна Олександрівна; Українець, Анатолій Іванович; Свидинюк, Іван МиколайовичДосліджено амінокислотний склад нового сортотипу голозерного вівса як сировини для оздоровчих харчових продуктів. Of research amynokyslotnыy composition of the new cultivar holozernoho oats ozdorovytelnыh As raw materials for food products control.Документ Аналіз процесу сушіння грибів конвективним способом(2013) Бурлака, Тетяна Василівна; Дубковецький, Ігор Володимирович; Малежик, Іван ФедоровичПроведено процес сушіння культивованих грибів Глива конвективним методом при 60, 70 і 80 градусів. Побудовано графіки швидкості сушіння грибів та криві конвективного способу сушіння грибів. Виведено рівняння кінетики сушіння з експериментальних залежностей dW /d та встановили, що на першій стадії швидкість сушіння можна приблизно вважати постійною. A drying process cultivated mushroom oyster mushroom convective method at 60, 70 and 80 de-grees. Schedules speed drying mushrooms and curves convection mode of drying mushrooms. Displaying drying kinetics equation from the experimental dependences dW / dt and found that the first stage of drying rate can be considered approximately constant.Документ Антагоністичні властивості дріжджів(2014) Дорош, Ганна П.Користь хлібопекарських дріжджів у виготовленні хлібобулочної продукції не закінчується самим лише розпушуванням тіста, дріжджі збагачують хліб амінокислотами, вітамінами і пригнічують розвиток сторонньої мікрофлори. Також є відомості про те, що бактеріоцини Saccharomyces cerevisiae вибірково діють на патогенні і умовно-патогенні мікроорганізми. Однак з літературних джерел відомо і про негативний вплив дріжджів, зокрема тих, які здатні виживати при температурі випікання хліба і негативно впливати на корисну мікрофлору людини.Документ Безглютенова сировина для оздоровчих і дієтичних продуктів(2013) Мукоїд, Роман Миколайович; Ємельянова, Ніна Олександрівна; Чумакова, Олена Володимирівна; Василів, Володимир ПавловичДля хворих з вродженим захворюванням целіакією токсичні білки клейковини, пшениці, ячменю, жита. Зерно рису, кукурудзи, гречки не містить глютену і має цінний хімічний склад і тому воно має бути використано для приготування харчових продуктів, що забезпечує лікування хворих на целіакію. For patients with congenital disease celiac disease toxic gluten proteins, wheat, barley and rye. Grain of rice, corn, buckwheat does not contain gluten and is a valuable chemical composition and therefore it should be used for cooking food that provides treatment to patients with celiac disease.Документ Білки плівкового та голозерного сортотипу вівса та їх амінокислотний склад(2011) Мукоїд, Роман Миколайович; Українець, Анатолій ІвановичДосліджено амінокислотний склад нового сортотипу голозерного вівса як сировини для оздоровчих харчових продуктів. Of research amynokyslotnыy composition of the new cultivar holozernoho oats ozdorovytelnыh As raw materials for food products control.Документ Білковий склад солодових екстрактів(1987) Ємельянова, Ніна Олександрівна; Кошова, Валентина Миколаївна; Данилевська, Алла ВікторівнаБілкові речовини ПОЛІСОЛ на 50% представлені високомолекулярної фракцією і на 30% - низькомолекулярної, в ячмінно-солодовий екстракт низькомолекулярна фракція становить 50%, а високомолекулярна фракція - 30%. Proteins POLISOL 50% are high molecular weight fraction and 30% - a low molecular weight, barley malt extract, low molecular weight fraction of 50%, and high-molecular fraction - 30%.Документ Біологічно активні речовини толокна та вівсяного солоду(2011) Ємельянова, Ніна Олександрівна; Мукоїд, Роман Миколайович; Чумакова, Олена ВолодимирівнаДосліджено і порівняно вміст біологічно активних речовин в вівсяному солоді і толокні. The content of biologically active substances in the oat malt and oatmeal.Документ Вдосконалення теорії моделювання амінокислотного складу напівфабрикатів із зеленої маси рослин(2017) Гуць, Віктор Степанович; Сімахіна, Галина Олександрівна; Солодко, Лілія МиколаївнаНа основі літературних даних та власних досліджень у статті обґрунтовано можливість вирішення проблеми білкового дефіциту у раціонах харчування населення шляхом підвищення біологічної цінності рослинних білків унаслідок оптимізації протеїнової складової в рецептурах готових продуктів. Запропоновано вдосконалену теорію моделювання амінокислотного складу білкових напівфабрикатів із зеленої маси сільськогосподарських і дикорослих рослин – цукрового та столового буряків, моркви, портулаку, черемші тощо. Встановлено величину площі профілю якості для ідеального білку за умови, що для всіх незамінних амінокислот скор становить одиницю. Запропонована модель дозволить створювати на основі напівфабрикатів із зеленої маси рослин композити зі збалансованим амінокислотним складом, що вирішує важливе соціально-економічне завдання у сфері харчових технологій. The literary data and the results of our own researches became a basis for this article to prove the possibility of solving the problem of protein deficit in diets of population by optimizing the protein component in recipes of final products. The authors proposed the modified theory to model the amino acid content for green mass of agricultural and wild plants like red and sugar beets, carrot, nettle, ramsons etc. There were established the parameters of the area of quality profile for an ideal protein in conditions that the score for all of the indispensable amino acids is equal to 1. The proposed model allows creating the composites with well-balanced amino acid content on the base of green mass half-products, which will furthermore solve the important social and economical task in the sphere of food technologies.Документ Взаємодія вуглеводів з амінокислотами в процесі перероблення харчової сировини(2024) Попова, Інна Вадимівна; Майборода, Олена ІванівнаЗа результатами дослідження поляризації розчинів сумішей вуглеводів з амінокислотами та білками можна твердити про наявність взаємодії між указаними біоорганічними сполуками, яка полягає в утворенні комплексів з різним співвідношенням складових, про що свідчать різні значення питомого обертання таких сумішей. припустити, що внесення цикорію спричинює дестабілізацію структури білків, що під час теплової обробки призводить до їх більш значної денатурації й осадження в порівнянні з звичайним молоком. Збільшення концентрації окремих білкових смуг у зразку з екстрактом може свідчити про стабілізуючу дії цикорію саме на ці білкові зони в процесі теплової обробки, що і призводить до їхнього більшого збереження в порівнянні з звичайним молоком.Документ Визначення амінокислотного складу високомолекулярних білків козиного молозива(2021) Солошенко, Катерина Ігорівна; Лич (Ткаченко), Інна Валентинівна; Волошина, Ірина МиколаївнаУ високомолекулярних білках молозива кіз переважають такі незамінні амінокислоти, як лейцин, лізин, треонін та валін, а серед замінних амінокислот – глутамінова та аспарагінова кислоти, серин та пролін. Отже, у білках молозива кіз переважають амінокислоти, що впливають на імунну систему.