05.18.12 - Процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7366

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 10
  • Ескіз
    Документ
    Інтенсифікація мембранних процесів очищення нанофільтраційного пермеату молочної сироватки
    (2019) Захаров, Володимир Володимирович
    Дисертаційна робота присвячена вирішенню актуальних проблем інтенсифікації мембранних процесів у технологіях молокопереробної галузі: ефективного, раціонального та найбільш повного використання ресурсів виробництва та застосування мембранних процесів.Досліджено вплив процесу озонування на нанофільтраційний пермеат молочної сироватки та його подальше розділення на мембранних установках. В роботі було встановлено позитивний вплив озонування на видалення органічних домішок використовуючи мембранні процеси.
  • Ескіз
    Документ
    Наукові засади баро- та електромембранних процесів харчових технологій
    (2018) Змієвський, Юрій Григорович
    Дисертація присвячена вирішенню важливої науково-практичної проблеми розроблення наукових засад баро- та електромембранних процесів у технологіях харчових виробництв. Запропоновано гіпотезу селективного розділення лактози на зворотноосмотичних мембранах при її різній концентрації. Науково обґрунтовано раціональні режими та рівень концентраційної поляризації процесу нанофільтрації молочної сироватки. Отримали подальший розвиток теоретичні уявлення процесу формування осаду під час нанофільтрації. Обґрунтовано режими процесу діананофільтрації молочної сироватки. Розкрито механізми масоперенесення в модифікованих іонообмінних та полімерних мембранах, доведено їх ефективність. Показано ефективність зворотного осмосу в технології концентрування цукрових розчинів. Запропоновано апаратурно-технологічні схеми комплексної переробки молочної сироватки та концентрування розчинів цукрового виробництва. Результати досліджень впроваджені у виробництво на підприємствах молочної та спиртової галузі, а також у навчальному процесі Національного університету харчових технологій. The thesis for obtaining of scientific degree of doctor of technical sciences by specialty 05.18.12 – processes and equipment of food, microbiological and pharmaceutical productions. National University of Food Technologies, Kiev, 2018. This dissertation is devoted to the development of scientific principles of baromembrane and electromembrane processes in the treatment of milk whey, distillery stillage and for sugar production. On the basis of experimental results an abnormally high lactose permeability was detected through the reverse osmosis membrane at low concentrations of lactose. A hypothesis about the formation of lactose in the solution of nuclides (associates) with increasing concentration was made. Due to the large geometric sizes of these nuclides, the selectivity of the studied membranes by lactose increased by at least 20 %. It has been established that the use of nanofiltration in the processing technologies of milk whey ensures reduction of specific energy consumption for concentration and demineralization of the solution in the range of 20-30 % in comparison with the reverse osmosis. In this case, the fat phase in milk whey before nanofiltration should not exceed 0.060±0,005 % under the pressure of 1.5 MPa. It is proved that the adsorption of proteins on the surface of the membrane occurs in the middle of the flat channels of the nanofiltration installations. The layer of adsorbed proteins creates a hydraulic resistance, which is almost 5 times more than resistance of the membrane itself. In present work we've gotten scientifically substantiated rational hydrodynamic regime for separation of milk whey in a rectangular 39 nanofiltration channel 1 mm high. With an increase of value Reynolds number, the degree of dewatering of the solution decreases, which is associated with a decrease in the concentration polarization. By using the developed mathematical model, the distribution of the concentration of dissolved substances, the horizontal and vertical components of velocity by height and length of the channel for the nanofiltration unit of the milk whey. The combination of the proposed mathematical model with experimental data allowed us to determine the rational level of concentration polarization for this process. The analysis of the composition of the nanofiltration permeate of milk whey has shown the prospect of its processing in order to obtain purified water and concentrates of minerals, suitable for use in remineralization of drinking water. The rational regimes of the reverse-osmosis for concentrating of the indicated solution are established. The concentrates obtained should be directed to electrodialysis with conforming concentration cameras. This ensures lower energy consumption due to the better electrical conductivity of the solution and smaller capacity of pumping. Low concentrations of calcium and magnesium ions in it make impossible the formation of hardly soluble precipitates on ion exchange membranes, which simplifies the implementation of this process. Electrodialysers with non-protic concentration cameras allowed to obtain solutions containing mineral substances of 140-180 kg/m3, which are suitable for use in the technologies of remineralization of potable water. New experimental results for treatment (concentrating) of filtered juices from second saturation at sugar production by reverse osmosis were obtained, determined mass-transfer coefficients, depending on the flow rate of the solution. This technology is promising, but requires more detailed technical and economic analysis. The lack of heat-resistant back-axis membranes complicates the introduction of research results into production. The process of diananofiltration of milk whey is investigated. Under the conditions of experiments, a concentrate with a demineralization level of 62 % was obtained, which is almost 35 % higher than with conventional nanofiltration. Thus, diananofiltration may be an alternative to electrodialysis if, from a technological point of view, the demineralization level within the 60 % range is acceptable. The efficiency of the modification of ion-exchange heterogeneous membranes by inorganic nanoparticles of zirconium for electromembrane processes is confirmed. It was found that antimony of functional groups located on the surface of nanoparticles introduced in transport pores take part in the transport of ions, while nanoparticle units localized in intergranular spaces serve as a barrier for the penetration of quions and organic compounds to the membrane. In the case of desalting of the milk whey, the charge selectivity of the ion-exchange heterogeneous membranes increases by a third. The properties of the mechanism of modification of polymer composite and track membranes for baromembrane processes are established. In this case, the zirconium nanoparticles are concentrated on the pore surface, which leads to an increase in the selective properties of the membrane due to the formation of a secondary porosity with pore size of 100 nm.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження мембранних методів переробки післяспиртової зернової барди
    (2015) Корнієнко, Людмила Вікторівна
    Дисертаційна робота присвячена науковому обґрунтуванню застосування мембранної дистиляції, ультрафільтрації та зворотного осмосу в процесі переробки післяспиртової зернової барди. Визначені раціональні режими процесів мембранної дистиляції, ультрафільтрації та зворотного осмосу при розділенні фугату післяспиртової зернової барди. Отримали подальший розвиток теоретичні уявлення перебігу процесу контактної мембранної дистиляції післяспиртової зернової барди, запропонована аналітична залежність визначення продуктивності мембрани від впливових факторів та на цій основі науково обґрунтовано раціональні режими процесу. Розроблено математичну модель процесу ультрафільтрації фугату післяспиртової зернової барди та запропоновано алгоритм розрахунку концентрацій розчинів на виході з кожного модуля ультрафільтраційної установки. The dissertation is devoted to the improving of grain distillery stillage processing using membrane distillation, ultrafiltration and reverse osmosis. The rational modes were determined for the filtration of centrate of grain distillery stillage by membrane distillation, ultrafiltration and reverse osmosis. The theoretical model of contact membrane distillation of grain distillery stillage was further developed. The analytical dependence was proposed to determine the membrane efficiency as a function of influential factors. On this basis the rational modes of process were scientifically substantiated.
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення робочих органів бурякорізальних машин цукрового виробництва
    (2015) Люлька, Олександр Миколайович
    Дисертаційна робота присвячена удосконаленню робочих органів бурякорізальних машин цукрового виробництва з метою збільшення їх продуктивності та покращення якісних властивостей бурякової стружки. Встановлено, що раціональним поперечним перерізом бурякової стружки є рівносторонній трикутник. Запропонований спосіб отримання бурякової стружки трикутного профіля. Експериментально доведено, що бурякова стружка трикутного поперечного перерізу має кращі якісні характеристики, більш рівномірно переміщується по довжині колонних та нахилених дифузійних апаратів, та краще знецукрюється при однакових технологічних умовах в порівнянні з жолобчатою, найпоширенішою на сьогодні. The dissertation is devoted to the improving of the working bodies of beet slicer machines of sugar production for the purpose of increasing its productive capacity and improving quality characteristics of beet cossettes. It was found that the rational cross section of beet cossette is equiangular triangle. The method to get cossettes of triangle form was proposed. It was experimentally proved that the beet cossette of triangular cross section has better quality characteris-tics and the saccharose is better extracted from triangle cossette. It was found that the lowest value of specific work of slicing is reached at the profile angle of 50°±5° for knives of keningsfeld type. It was found out that the combination of knives of keningsfeld type and knives with flat cutting edge has less energy consumption.
  • Ескіз
    Документ
    Наукове обґрунтування параметрів транспортних систем екстракторів цукробурякового виробництва
    (2015) Парахоня, Андрій Миколайович
    В дисертаційній роботі представлені результати експериментальних та теоретичних досліджень закономірностей розподілу сокостружкової суміші в об’ємі колонного дифузійного апарата, залежності швидкості протікання екстрагенту та коефіцієнту масовіддачі від величини питомого наповнення сокостружкової суміші. Обґрунтовано необхідність забезпечення рівномірного розподілу стружки в об’ємі колони. The thesis presents the results of experimental and theoretical research patterns of distribution sokostruzhkovoyi mixture in the column volume diffusion system, depending on the speed of extractant masoviddachi factor and the magnitude of the specific content sokostruzhkovoyi mixture. The necessity of ensuring uniform distribution of chips in volume column.
  • Ескіз
    Документ
    Розроблення конструкцій транспортних систем дифузійних апаратів з метою інтенсифікації процесу екстрагування
    (2014) Люлька, Дмитро Миколайович
    Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.12 – процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв. – Національний університет харчових технологій, Київ, 2014. Дисертаційна робота присвячена розробленню транспортних систем дифузійних апаратів з метою інтенсифікації процесу екстрагування за рахунок створення сприятливих гідродинамічних умов для його реалізації. Саме вони забезпечують надійність роботи апаратів високої продуктивності (5…10 тис. т переробки буряків на добу) при стабільних показниках якості дифузійного соку і мінімальних енерговитратах. В результаті проведеного комплексу теоретичних та експериментальних досліджень поведінки сокостружкової суміші з різним наповненням її об’єму твердою фазою, характерним для дифузійних апаратів нахиленого і колонного типів, в роботі: розроблено математичну модель поведінки сокостружкової суміші під дією робочих органів, яка враховує зміну структурно-механічних властивостей стружки і їх вплив на її фільтраційну здатність; одержано розв’язання науково-прикладних задач конструювання транспортних систем у промислових дифузійних апаратах нахиленого і колонного типів; визначено нерівномірності температурних полів в секціях апаратів нахиленого типу збільшеної продуктивності і запропоновано способи їх вирівнювання; встановлено характер зміни інтенсивності масовіддачі під дією робочих органів різних конструкцій; запропоновано дієві способи збільшення надійності роботи транспортних систем в існуючих дифузійних апаратах нахиленого і колон ного типів та в апаратах збільшеної продуктивності. Практична цінність роботи визначається конкретними пропозиціями по удосконаленню існуючих і розробці нових дифузійних апаратів і установок, оптимізації процесу екстрагування і рекомендаціями по зниженню втрат сахарози за рахунок раціонального здійснення процесу тепломасообміну і покращення якості стружки. Результати досліджень реалізовані при модернізації транспортних систем дифузійних апаратів нахиленого типу і колонних екстракторів, які впроваджено нацукрових заводах України і Російської Федерації, що підтверджено актами і захищено патентами на винаходи і корисні моделі України. Сформульовані в роботі наукові положення, висновки і рекомендації використані при проведенні проектно-конструкторських робіт по модернізації транспортних систем екстракційного обладнання. This work is devoted to development of transportation systems in diffusion devices in order to intensify the extraction process by creating favorable hydrodynamic conditions for its implementation. They ensure the reliability of the machines performance (5...10 thousand tons of beets per day processing) in terms of stable quality juice and minimum energy consumption. As a result of complex theoretical and experimental researches of behavior of chips juice mixtures with different volume content of solid phase characteristic of diffusion devices slope and column types at work. A mathematical model of behavior of chips juice mixture under the action of the workers, taking into account the change of the structural and mechanical properties of the chips and their impact on its filtering ability, obtained solving scientific and applied problems of designing transport systems in industrial diffusion apparatus slope and column types, defined by the uneven temperature fields in sections of devices such as slope increased productivity and the ways of their alignment, change the character set intensity of mass transfer under workers of different designs and proposed effective ways to increase the reliability of the transport system in the existing diffusion apparatus slope and column types and devices increased productivity. The practical value of the work is determined by the specific proposals to improve existing and development of new diffusion devices and installations, streamlining the process of extracting and recommendations to reduce sucrose losses due to heat and mass transfer management of the process and improve the quality of chips. Researching results are implemented in the modernization of transport systems of diffusion type and slope devices for column extractors that are implemented in 20 factories in Ukraine and Russian Federation confirmed acts and protected by patents for inventions and utility models Ukraine.
  • Ескіз
    Документ
    Определение предельной плотности тока при электродиализном обессоливании нанофильтрационного пермеата молочной сыворотки
    (2013) Змиевский, Юрий Григорьевич; Киричук, Иванна Игоревна; Корниенко, Людмила Викторовна
    This paper presents the results of experimental studies on determination of limiting current density. The electrodialyzer consisted of 7 stacks was used in the process of desalination of nanofiltration whey permeate by electrodialysis. The feed flow rate was varied during the investigation. The obtained results can be used for calculation of electrodialysis setup. В данной работе представлены результаты экспериментальных исследований по определению предельной плотности тока. Электродиализатор состоял из 7 камер и был использован в процессе обессоливания нанофильтрационного пермеата молочной сыворотки. Скорость потока изменялась в ходе исследования. Полученные результаты могут быть использованы для расчета установок электродиализа. У даній роботі представлені результати експериментальних досліджень з визначення граничної густини струму. Електродіалізатор складався з 7 камер і був використаний в процесі знесолення нанофільтраційного пермеата молочної сироватки. Швидкість потоку змінювалася в ході дослідження. Отримані результати можуть бути використані для розрахунку установок електродіалізу.
  • Ескіз
    Документ
    Розроблення процесу сушіння деструктурованих пивних дріжджів
    (2009) Якобчук, Роман Леонідович
    Дисертаційна робота присвячена розробленню процесу, обґрунтуванню способу та раціональних режимів сушіння деструктурованих пивних дріжджів. На основі аналізу існуючих розпилювачів для рідких харчових продуктів розроблено нову конструкцію розпилювача, на який отримано патент на корисну модель України №24349 U від 25.06.2007р. та рекомендації щодо встановлення його в сушильній камері установки з вібропсевдозрідженим шаром інертного матеріалу. The thesis is devoted to the development process, the justification method and rational modes of drying destructured beer yeast. On the basis of analysis of experimental data and the theoretical shown that mechanical grinding of brewer's yeast (destructuring) affects Dried and their hygroscopic properties.
  • Ескіз
    Документ
    Застосування електродіалізу і мембранної дистиляції в процесі переробки молочної сироватки
    (2010) Змієвський, Юрій Григорович
    В дисертаційній роботі на основі аналізу наукових публікацій та проведених досліджень зроблено висновок, що процеси електродіалізу та мембранної дистиляції при комплексній переробці молочної сироватки мають вагомі переваги в порівнянні з існуючими методами.
  • Ескіз
    Документ
    Імітаційне моделювання та оптимізація процесу багатоступеневої кристалізації цукрози
    (2008) Єщенко, Оксана Анатоліївна
    Дисертаційна робота присвячена вирішенню проблеми інтенсифікації та оптимізації роботи систем багатоступеневої кристалізації цукрози на основі сучасних теоретичних уявлень та практичних підходів до процесів, що відбуваються за умов промислової кристалізації. На основі аналізу існуючих апаратурно-технологічних схем продуктового відділення та теорії графів розроблено графічну модель технологічної схеми продуктового відділення цукробурякового заводу. Розроблена узагальнена імітаційна модель процесу багатоступеневої кристалізації цукру та відповідна їй комп’ютерна програма, яка зареєстрована в Департаменті інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки України, про що отримано Свідоцтво про права автора на твір ПА № 4790 від 02.10.2001 р. Побудована багатокритеріальна задача оптимізації схем промислової кристалізації цукрози, доведена неможливість її однозначного вирішення, визначена множина ефективних альтернатив і шляхи пошуку компромісу. На основі багатокритеріальної задачі оптимізації побудована однокритеріальна задача з ваговими коефіцієнтами для визначення оптимального рішення. Схеми багатоступеневої кристалізації цукрози з рециркуляцією збільшують вихід товарного цукру в середньому на 0,234…0,920 кг на 100 кг буряку і зменшують витрати нагрівальної пари на вакуум-апарати (кількість питомої випареної води зменшується на 7,4…7,9 %). The thesis is devoted to the problem of intensification and optimisation of the work of the system of multistage crystallization of sugar on the basis of modern theoretical views and practical approaches towards the processes that take place in the course of industrial crystallization. On the basis of the analysis of existing apparatus-technological schemes of sugar house and the theory of graphs, the graphic model of technological scheme of sugar house at the sugar factory has been worked out. The general simulative model of the multistage crystallization process of sugar and the corresponding computer program have been worked out. The computer program has been registered in the Intellectual property department of the Ministry of Education and Science of Ukraine which is proved by the certificate on the author’s rights on the work ПА № 4790 from 02.10.2001. Multicriterial task of the optimization of industrial crystallization of sugar has been built, the impossibility of its one certain solution has been proved and the set of effective alternatives and the ways of compromise searching have been determined. On the basis of multicriterial task of the optimization there has been formed the onecriterial task with weight parameters for the definition of the best solution. The schemes of multistage of sugar with crystallization recirculation increase the outcome of sugar over 0,234…0,920 kg on 100 kg of beetroots on average and decrease the amount of necessary stream in a vacuumpan (the amount of evaporated water decreases on 7,4…7,9 %).