Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 16
  • Ескіз
    Документ
    Методичні рекомендації щодо формування у майбутніх фахівців з харчових технологій англомовної компетентності в монологічному мовленні у процесі самостійної роботи
    (2024) Бойко, Ганна Анатоліївна
    У публікації викладено методичні рекомендації, розроблені для формування у майбутніх фахівців з харчових технологій англомовної компетентності в монологічному мовленні у процесі самостійної роботи з використанням навчального середовища Moodle. Визначено етапи формування англомовної компетентності в професійно орієнтованому монологічному мовленні у майбутніх фахівців з харчових технологій – підготовчий і основний. Основний етап в свою чергу складається з рецептивно-репродуктивного, рецептивно-продуктивного та продуктивного підетапів
  • Ескіз
    Документ
    Особливості формування англомовної компетентності в професійно орієнтованому читанні у студентів інженерних спеціальностей
    (2024) Бойко, Ганна Анатоліївна
    The article deals with the problem of reading competence for specific purposes development for pre-service engineers. The subject reading competence for specific purposes has been determined. The main issues of reading competence development, socio-cultural skills development, linguistic and education strategic skills development have been outlined
  • Ескіз
    Документ
    Ділова гра у формуванні професійно орієнтованої англомовної компетентності в монологічному мовленні у майбутніх фахівців з харчових технологій
    (2022) Бойко, Ганна Анатоліївна
    У статті представлено завдання для ділових ігор, розроблені з метою формування професійно орієнтованої монологічної компетентності в монологічному мовленні у майбутніх фахівців з харчових технологій. The paper presents the English activities for business games for building pre-service food technologist’s speech production competence.
  • Ескіз
    Документ
    Використання опор для формування англомовної компетентності у професійно орієнтованому монологічному мовленні у майбутніх фахівців з харчових технологій
    (2022) Бойко, Ганна Анатоліївна
    У статті проаналізовано сучасні підходи до використання опор з метою формування іншомовної компетентності в професійно орієнтованому монологічному мовленні у майбутніх фахівців: опори на друкований текст, аудіо- і відеоматеріали, ключові слова, комунікативну ситуацію. Визначено найбільш оптимальні підходи до використання опор для формування англомовної компетентності в професійно орієнтованому монологічному мовленні у майбутніх фахівців з харчових технологій. The article deals with modern approaches to the usage of teaching supports for building pre-service specialists’ speech production competence: such teaching supports as texts, audio and video materials, keywords, communicative situations. The most optimal approaches to the usage of teaching supports for building pre-service food technologists’ speech production competence have been determined.
  • Ескіз
    Документ
    Комплекси вправ і завдань для формування у майбутніх фахівців з харчових технологій англомовної компетентності в професійно орієнтованому монологічному мовленні
    (2020) Бойко, Ганна Анатоліївна
    У цій публікації представлено комплекси вправ і завдань з тем “DairyProduction” та “MeatProcessing”, розроблених автором для формування англомовної компетентності в професійно орієнтованому монологічному мовленні студентів, що навчаються за спеціальністю 181Харчові технології в процесі самостійної роботи. Сформульовано практичні, професійно орієнтовані, освітні,розвивальні та виховні цілі. Визначено етапи формуванняангломовної компетентності в професійно орієнтованому монологічному мовленні у майбутніх фахівців з харчовихтехнологій – підготовчий і основний. Основний етап всвою чергу складається з рецептивно репродуктивного, рецептивно продуктивного та продуктивного підетапів. This paper presents the series of English activities “Dairy Production” and “Meat Processing” for building preservice food technologist’s speech production competence in the process of selfdirected studying. These exercises are created on the base of special selected authentical professional oriented video texts. The practical, professional, educative, development and educational objects are defined. The stages of building preservice food technologist’s speech competence are determined in this paper: the stage of preparation and the main stage. The main stage consists of receptivereproductive, receptiveproductive and productive substages.
  • Ескіз
    Документ
    Експериментальна перевірка методики формування у майбутніх фахівців з харчових технологій англомовної компетентності в професійно орієнтованому монологічному мовленні
    (2020) Бойко, Ганна Анатоліївна
    У статті наведено результати методичного експерименту, організованого з метою перевірки ефективності методики формування англомовної компетентності в професійно орієнтованому монологічному мовленні у майбутніх фахівців з харчових технологій у процесі самостійної роботи. Визначено гіпотезу, об’єкт, суб’єкт та завдання експерименту, експериментальний матеріал, варійовану та неварійовані величини, фази експерименту (організація,реалізація, констатація отриманих даних) та характер експерименту (основний, природний, відкритий, вертикально-горизонтальний). Відповідно до гіпотези експерименту, формування формування англомовної компетентності в професійно орієнтованому монологічному у майбутніх фахівців з харчових технологій буде ефективнішим за умов використання в якості засобу навчання спеціально відібраного автентичного відеоматеріалу, реалізації навчання на основі розробленої підсистеми професійно спрямованих вправ, вибору оптимальнішого варіанту організації навчання на підготовчому етапі. Проаналізовано результати передекспериментального і післяекспериментального зрізів шляхом визначення коефіцієнта навченості, визначеного В. П. Безпальком. Інтерпретовано результати експериментального навчання за допомогою кутового перетворення Фішера. Цифрові показники передекспериментального зрізу показали, що студенти в обох експериментальних групах мали приблизно однаковий низький рівень сформованості англомовної компетентності в професійно орієнтованому монологічному мовленні. Показники післяекспериментального зрізу демонструють зростання у студентів експериментальних груп рівня сформованості англомовної компетентності в професійно орієнтованому монологічному мовленні. Відповідно отриманих даних один з запропонованих варіантів методики виявився більш ефективним. The article presents the results of experiment organized to test the effectiveness of the methodology for building pre-service food technologist’s speech production competence in the process of self-directed work. The present research is based on the using of the following methods: studying and analyzing scientific publication on methodological experiment, observing the process of training, conducting methodological experiment, interpreting the results of experiment with the help of the methods of mathematical statistic. The hypothesis, the object, the subject, the task of the experiment, experimental materials, the varied and non-varied values, the experimental phases (organization, realization and dates constatation), the experiment nature (base, natural, opened, vertical-horizontal) are outlined. According to the hypothesis of the experiment the building pre-service food technologist’s speech production competence will be more effective provided by the using of special selected authentical professional oriented video texts, realization of the studying on the base of the professional oriented exercises subsystem, selection of the more optimal variant of studying organization on the stage of preparation. The data of pre-experimental and post- experimental sections are analyzed using the coefficient of the training proposed by V. P. Bespalko. The results of the experimental training using the criterion the Fisher transformation are interpreted. The data of the pre-experimental test declared that students in both experimental groups had the identical low level of speech production competence. The data of the pre-experimental test declared the growth of speech production competence. According to the experiment data one of the methodology variants has been proven to have a higher effect. The experimental testing proves the effectiveness of the methodology for building pre-service food technologist’s speech production competence of future pre-service food technologists as well as the effectiveness of the developed subsystem of exercises.
  • Ескіз
    Документ
    Підсистема вправ для формування у майбутніх фахівців з харчових технологій англомовної компетентності в професійно орієнтованому монологічному мовленні
    (2019) Бойко, Ганна Анатоліївна
    У статті обґрунтовано підсистему вправ для формування англомовної компетентності в професійно орієнтованому монологічному мовленні студентів, що навчаються за спеціальністю 181 Харчові технології. Визначено етапи формування англомовної компетентності в професійно орієнтованому монологічному мовленні у майбутніх фахівців з харчових технологій. Окреслено завдання кожного етапу. Наведено приклади вправ, які майбутні фахівці з харчових технологій виконують для формування англомовної компетентності в професійно орієнтованому монологічному мовленні. Підсистема вправ реалізується в два етапи: підготовчий і основний. Основний етап в свою чергу складається з рецептивно-репродуктивного, рецептивно-продуктивного та продуктивного підетапів. Підготовчий етап містить вправи, спрямовані на набуття студентами знань про типові ситуації професійного спілкування фахівців з харчових технологій, їхні комунікативні наміри, особливості невербальної поведінки, структуру монологічних висловлювань, вживання засобів міжфразового зв’язку. Вправи рецептивно-репродуктивного підетапу спрямовані на ознайомлення студентів зі зразками професійно орієнтованих монологів, усвідомлення їх структури, створення структурних елементів монологу. Вправи розроблено на основі дібраних автентичних професійно спрямованих англомовних відеотекстів. На рецептивно-продуктивному підетапі формуються вміння створення міні-монологів. На цьому підетапі представлено комунікативні вправи. Опорами на рецептивно-продуктивному підетапі є автентичні відеоматеріали та ключові слова. Метою продуктивного підетапу є формування вмінь висловлюватися на текстовому рівні. Вправи продуктивного підетапу відносяться до комунікативних. Опорами на цьому підетапі слугують комунікативні ситуації. Представлена підсистема вправ ґрунтується на попередніх науково-теоретичних розробках автора. In the article the author suggests the subsystem of exercises for building pre-service food technologist’s speech production competence. The stages of building pre-service food technologist’s speech competence are determined in this paper. The tasks of each stage are outlined in this work. Examples of exercises are given that are performed by pre-service food technologists in order to build English speech production competence. The subsystem of exercises is realized in two stages: the stage of preparation and the main stage. The main stage consists of receptive-reproductive, receptive-productive and productive substages. The stage of preparation contains the exercises aimed to knowledge providing about typical situations of occupational communication of food technologists, about communicative goals of these specialists, non-verbal behavior peculiarity, speech structure, linking words using. The exercises of the receptive-reproductive substage are aimed to awareness of the occupational speech structure and creating of speech structural elements. These exercises are created on the base of special selected authentical professional oriented video texts. Receptive-productive substage is oriented to mini speech creating skills formation. This substage contains communicative exercises. The supports on the receptive-productive substage are authentical video and key words. The purpose of the productive substages is professional oriented speech competence formation. The exercises are communicative on this stage. The support on the productive substage is the communicative situation. According to the criteria of foreign language activities all activities of this subsystem are motivated, are created for occupational purposes. The most of these activities contain role component, have partial or minimal regime, and are communicative. The number of non-communicative activities is minimal. They are used only during the stage of preparation. The subsystem of exercises is based on the scientific theoretical researches of author.
  • Ескіз
    Документ
    Значення професійно орієнтованого читання у змісті навчання майбутніх інженерів-технологів
    (2019) Бойко, Ганна Анатоліївна; Яненко, Лариса Петрівна
    У статті розкривається значення професійно орієнтованого читання у змісті навчання майбутніх інженерів-технологів, а також розглядаються особливості різних видів читання.
  • Ескіз
    Документ
    Предметний аспект змісту формування компетентності у професійно орієнтованому читанні майбутніх інженерів-технологів
    (2019) Бойко, Ганна Анатоліївна; Юрчук, Людмила Володимирівна
    Стаття грунтується на результатах аналізу науково-методичної літератури, присвяченої предметному аспекту змісту формування компетентності у професійно орієнтованому читанні майбутніх інженерів-технологів. Проаналізовано існуючі наукові підходи даного аспекту. Відповідно до цілей навчання конкретизовано принципи організації формування компетентності у професійно орієнтованому читанні майбутніх інженерів-технологів.The article deals with the analysis of scientific and methodological literature devoted to competence formation contents in professionally oriented reading with the future engineers-technologists. Recent scientific approaches of this aspect have been analyzed. Principles of organization of competence formation contents in professionally oriented reading with the future engineers-technologists were specificated.
  • Ескіз
    Документ
    Методичні передумови використання навчального середовища Moodle для формування у майбутніх фахівців з харчових технологій англомовної компетентності в монологічному мовленні у процесі самостійної роботи
    (2018) Бойко, Ганна Анатоліївна
    Стаття грунтується на результатах аналізу науково-методичної літератури, присвяченої проблемам використання електронних засобів навчання з метою формування іншомовної комунікативної компетентності у майбутніх фахівців з харчових технологій. Проаналізовано існуючі наукові підходи до принципів розробки електронних засобів навчання та їхніх функцій. Відповідно до цілей навчання конкретизовано функції навчального середовища Moodle та принципи організації формування англомовної компетентності в професійно орієнтованому монологічному мовленні у навчальному середовищі Moodle у процесі самостійної роботи.The purpose of the study is to determine methodology preconditions of Moodle using for English language professional oriented monologue competence formation for future food technological engineers; to identify methodology principles and requirements for tasks and exercises development for English language professional oriented monologue competence formation for future food technological engineers with using of Moodle. Methods. Reviewing the studies on electronic learning means problems in foreign language competence formation with the view to analyzing existing scientific concepts of methodology principles, requirements and functions of Moodle using for English language professional oriented monologue competence formation determination.