Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
7 результатів
Результати пошуку
Документ Удосконалення методики оцінювання ризику в умовах надзвичайної ситуації(2018) Нікітін, Анатолій Анатолійович; Хіврич, Олександр Васильович; Володченкова, Наталія ВалеріївнаПитання безпеки та безпечної діяльності у надзвичайних ситуаціях – ключове питання будь-якого промислового підприємства. Особливо гостро питання збереження життя та здоров'я працівників постає у випадку виникнення небезпек, а тим паче при ліквідації наслідків небезпек. Враховуючи великий ризик погіршення стану здоров’я як для персоналу підприємства та оперативно-рятувальних підрозділів служби цивільного захисту так і для населення, що мешкає в зоні можливого впливу небезпечних та шкідливих факторів, що виникають у разі аварій та/або аварійних ситуацій на харчових (промислових) підприємства, необхідно передбачати заходи упередження впливу непрогнозованих обставин. З метою контролю та мінімізації впливу на персонал шкідливих і небезпечних факторів, які виникають у процесі ліквідації наслідків необхідно удосконалити методику для оцінювання ризику та доведення до оптимальних (прийнятних) значень, як для працівників підприємства, населення, так і для оперативно-рятувальних підрозділів служби цивільного захисту України, що потрапляють під вплив небезпечних факторів надзвичайної ситуації. Методологія управління ризиками передбачає виявлення основних джерел і чинників небезпеки (оцінка ризику); дослідження закономірностей, принципів і основних напрямів подальшого розвитку (прогнозування ризику); визначення найбільш ефективних шляхів скорочення напруженості під час виконання завдань в умовах надзвичайних ситуацій техногенного, природного і воєнного характеру. Запропонована методика передбачає розрахунок ризику з урахуванням усіх відомих g-небезпечних факторів при якому може утворюватися к-небезпечний фактор, що утворюється в залежності від типу надзвичайної ситуації. Крім того, поряд з розрахунком ймовірності ризику додатково Rіk може бут включено в ризик від інших джерел та інше. Методика передбачає оцінення ризику диференційним і комплексним шляхом. Удосконалення методу кількісного оцінювання ризику надасть можливість комплексного пошуку рішень щодо застосування сил цивільного захисту під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій на основі оцінки ризику, яка на відміну від існуючих методик визначає рівень доцільності тих чи інших завдань і забезпечує мінімально припустиме ураження в надзвичайній ситуації. Safety and safe activities in an emergency – a key issue any industrial enterprise. Particularly acute is the issue of preserving the lives and health of workers in the event of dangers, and especially in the elimination of the consequences of hazards. Taking into account the high risk of deteriorating health as for the personnel of the enterprise and the rescue units of the civil protection service and for the population living in the zone of possible influence of hazardous and harmful factors that arise in the event of accidents and / or emergencies in food (industrial) enterprises, preventive measures should be provided for unpredictable circumstances. In order to control and minimize the impact on the personnel of the harmful and dangerous factors that arise in the process of elimination of consequences, it is necessary to improve the methodology for assessing the risk and bringing to the optimal (acceptable) values, both for employees of the enterprise, the population, and for the rescue units of the civil protection service of Ukraine, which are affected by dangerous emergency factors. The methodology of risk management involves identifying the main sources and factors of danger (risk assessment); study of patterns, principles and main directions of further development (risk forecasting); determination of the most effective ways of reducing the tension during the execution of tasks in the conditions of emergency situations of anthropogenic, natural and military character. The proposed method involves calculation of risk taking into account all known g- hazards factors at which a k- hazards factor can be formed, factor that is formed depending on the type of emergency. In addition, along with the calculation of probability of risk can additionally Rik bottles included in the risk from other sources, and more. Improving the method of quantitative risk assessment will provide an opportunity for a comprehensive search for solutions for the use of civil protection forces during the elimination of the consequences of emergencies on the basis of risk assessment, which, in contrast to existing methods, determines the level of expediency of certain tasks and provides the minimum acceptable damage in an emergency.Документ Ідентифікація та оцінювання професійного ризику підприємства методом експлуатаційної безпеки та працездатності(2018) Володченкова, Наталія ВалеріївнаСтатистичні дані з питань безпеки праці в Україні свідчать про те, що рівень травматизму залишається на досить високому рівні. Однією з важливих ланок діяльності будь-якого підприємства харчової промисловості є аналіз та упередження ризику виникнення небезпек або небезпечних ситуацій, що можуть призводити до виробничої травми, профзахворювання або загибелі працівника. З метою контролю та мінімізації джерел ризику, які можуть бути причиною нещасних випадків проводиться ідентифікація та оцінення ризику на підприємстві, які виникають у процесі виробничої діяльності. В роботі представлено результати аналізу міжнародних стандартів з менеджменту ризиків та наведено методику ідентифікації та упередження небезпек методом функціонального аналізу дослідження небезпек та працездатності. Розроблено алгоритм ідентифікації та реєстру ризиків. При проведенні ідентифікації можливих небезпек пропонується використовувати ключові та керуючі слова для кожної стадії (сегменту) технологічного процесу та визначати: можливі відхилення, причини та наслідки цих відхилень та втрати внаслідок можливих відхилень. За результатами розробляють матрицю можливих відхилень. На основі проведеного аналізу розробляються заходи з метою упередження можливих небезпек та призначається відповідальна особа, що контролю стадію технологічного процесу та не допускає відхилення необхідних параметрів. Визначення та оцінення виробничих ризиків упередить виникнення небезпечних ситуацій, випадки травматизму та професійних захворювань, що забезпечить збереження здоров'я і життя робітників і благополуччя всього підприємства. Стратегія, що направлена на ризик-менеджмент, надасть змогу визначити для підприємства, саме ті ризики, які потенційно здатні викликати серйозні негативні наслідки. Statistics on labour safety in Ukraine indicate that the level of injury remains at a fairly high level. One of the important parts of the activity of any enterprise of food industry is the analysis and bias risk of hazards or dangerous situations that can lead to industrial injury, occupational disease or death of the employee. In order to control and minimize sources of risk that may be the cause of accidents is carried out identification and evaluating the risk of the company, arising in the course of the production activity. Results of the analysis are presented in the work of international standards of management of risks and methods of identification and prejudice the dangers of the method of functional analysis research of the dangers. The algorithm of identification and register of risks. During the identification of potential hazards is proposed to use the key and control words for each stage (segment) process and determine the possible deviation, causes and consequences of these deviations and loss as a result of possible deviations. The results of developing a matrix of possible deviations. Based on the analysis of the developed measures in order to prejudice the possible dangers and appointed responsible person that the control stage of the technological process and does not allow deviations required parameters. Identifying and evaluating the production risks uperedit the occurrence of hazardous situations, cases of injury and occupational disease, that will ensure the preservation of the health and life of workers and the welfare of the whole enterprise. The strategy, which is aimed at risk management, will provide the opportunity to determine for the enterprise, just those risks that are potentially able to cause serious negative consequences.Документ Оцінка стійкості виробничих об’єктів підприємств харчової промисловості до дії вибухової хвилі(2014) Володченкова, Наталія Валеріївна; Левченко, Олег Григорович; Здановський, Володимир ГригоровичПроведено аналіз існуючих методів моделювання дії повітряної ударної хвилі на елементи конструкцій і технологічного обладнання виробничих об'єктів харчової промисловості. Створена установка для проведення експериментальних досліджень та розроблені відповідні методики для визначення параметрів стійкості елементів технологічного устаткування до впливу надлишкового тиску повітряної ударної хвилі, обґрунтовані отримані результати. Виведена математична модель для визначення питомого зусилля взаємодії при різних початкових швидкостях руху зразка і різних геометричних форм. Виведена математична модель просторово-часового розвитку (еволюції) ризику при аваріях та/або аварійних ситуаціях на небезпечних промислових об'єктах. Удосконалено метод оцінки вибухозахисту елементів виробничих об'єктів до впливу уражаючих факторів повітряного вибухової хвилі. За результатами досліджень розроблені рекомендації по підвищенню вибухобезпеки елементів виробничих об'єктів до дії уражаючих факторів повітряної вибухової хвилі. There is shown an the effect of damaging factors of air blast on the elements of the production facilities of storage, processing and use of grain to enhance explosion. An analysis of possible accidents and emergencies on business storage, processing and use of grain, defined by their scale and effects, the gravity of the aforementioned companies, and offered recommendations for improving the effectiveness of the protection of personnel. A plant for carrying out experimental studies and developed appropriate methods to determine the parameters of stability elements of process equipment from the effects of excessive pressure air blast, completed study of the results. Displaying mathematical model to determine the specific forces of interaction with different initial velocities and different sample geometry. Displaying mathematical models of space-time development (evolution) of risk in accidents (emergency) for hazardous industrial facilities. The method of assessment of explosion protection element production facilities to the effects of damaging factors of the air blast. According to the research recommendations for improving explosion elements of production facilities to the effects of damaging factors of air blast.Документ Оцінка ризику виникнення аварій та аварійних ситуацій промислового підприємства(2014) Володченкова, Наталія Валеріївна; Хіврич, Олександр ВасильовичКомплексне застосування методів оцінки ризику виникнення аварійних ситуацій на підприємствах дозволяє розробляти та обґрунтовувати ефективні заходи щодо підвищення безпеки їх функціонування. Integrated application of methods to assess the risk of accidents in enterprises allows us to develop and justify effective measures to improve the safety of their operation.Документ Дослідження методів кількісного оцінювання ризику вибухів на виробничих об'єктах(2013) Володченкова, Наталія Валеріївна; Хіврич, Олександр Васильович; Левченко, Олег ГригоровичПроведено дослідження ризику руйнування будівель і споруд з метою обґрунтування промислової безпеки функціонування виробничих об’єктів щодо вибухостійкості і стійкості до вибухового навантаження. Це дозволяє: обґрунтувати ступінь їх стійкості до впливу повітряної вибухової хвилі; обґрунтувати значення безпечної відстані, яка у декілька разів менше у порівнянні із значенням що отримано методом заснованим на розрахунку максимальних зон руйнувань при аварійних вибухах на виробничих об’єктах. A study of the risk of destruction of buildings and structures in order to justify the operation and safety of industrial facilities on vybuhostiykosti and resistance to explosive loads. This allows: to justify the degree of resistance to air blast, to prove the value of a safe distance, which is several times less than that obtained with the value of the method is based on the calculation of maximum damage zones at emergency explosions in industrial facilities.Документ Аналіз ризику виникнення аварійних ситуацій на підприємствах харчової промисловості, як чинник підвищення небезпеки їх функціонування(2013) Володченкова, Наталія Валеріївна; Хіврич, Олександр ВасильовичОднією з важливих ланок діяльності будь-якого підприємства є аналіз та оцінка ризику виникнення аварійних ситуацій. Тому для будь-якого підприємства розробляється система управління безпекою функціонування виробництва, яка базується на визначенні ступеню ризику з подальшою розробкою заходів безпеки, що впроваджуються на виробництві.ующей. One of the important parts of any business is the analysis and evaluation of the risk of accidents. Therefore, for any company developing a security management function of which is based on determining the degree of risk of subsequent development of the security measures being implemented in the workplace.Документ Моделювання просторово-часового розвитку (еволюції) ризику руйнувань небезпечних промислових об'єктів у надзвичайних ситуаціях(2012) Володченкова, Наталія Валеріївна; Хіврич, Олександр ВасильовичЗапропоновано комплексну математичну модель для визначення просторово-часової еволюції ризику руйнувань промислових об'єктів при аваріях (аварійних ситуаціях), яка може використовуватися під час розроблення планів ліквідації аварій (аварійних ситуацій) на підприємствах харчової промисловості.