Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
4 результатів
Результати пошуку
Документ Нутриціологічне корегування та захист організму від радіоактивних ушкоджень(2024) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія Валентинівна; Грегірчак, Наталія Миколаївна; Науменко, Іван ЮрійовичНа сьогодні доведено, що навіть малі дози постійно діючого радіоактивного опромінення можуть викликати легку форму променевої хвороби, зниження імунітету і негативні віддалені наслідки. Радіонукліди, які потрапили в організм людини, здатні накопичуватись у тканинах і органах, дуже повільно виводяться і спричинюють різноманітні захворювання, зокрема онкологічні. І в такій ситуації все більше уваги і в медицині, і в нутриціології приділяється профілактичним заходам захисту організму людини від радіоактивних ушкоджень, а пріоритетного значення набувають нутрієнти радіопротекторної та адаптогенної дії. Ці чинники визначають актуальність даної роботи, а практична реалізація такої профілактики пов’язана з розробленням та виробництвом функціональних харчових продуктів і дієтичних добавок на основі сировини з підвищеним вмістом радіопротекторів.Документ Вітамінна цінність та мікробіологічна безпека заморожених плодів вишні при зберіганні(2024) Сімахіна, Галина Олександрівна; Грегірчак, Наталія Миколаївна; Науменко, Наталія Валентинівна; Камінська, Світлана ВладиславівнаНа з’ясуванні можливості досягнення високих показників якості та безпеки при використанні сучасних методів заморожування орієнтовано дану роботу, в якій предметом дослідження обрано плоди вишні (ДСТУ 8325:2015. Вишня свіжа) сортів Володимирська, Шубинка, Мічуріна плодюча, Шпанка, Мономах. Досліджено динаміку зміни основних вітамінів – вітаміну С, біофлавоноїдів, каротиноїдів при заморожуванні, в процесі зберігання та дефростації напівфабрикатів перед їх застосуваннямДокумент Особливості технологічного процесу виробництва пробіотичного препарату на основі лактобацил(2020) Черепанський, Вячеслав Валерійович; Грегірчак, Наталія МиколаївнаНа фармацевтичному ринку України лікарські пробіотичні препарати представлені досить широко. Однак препарати зарубіжного виробництва займають майже весь ринок, тому виробництво вітчизняних пробіотиків є актуальним завданням, адже їхньою важливою перевагою є адаптивність штамів мікроорганізмів до української популяції населення. Для виробництва ефективних та якісних пробіотичних препаратів необхідним є ретельний вибір усіх технологічних операцій, які б забезпечили отримання максимальної кількості життєздатних і стабільних при тривалому зберіганні клітин бактерій. Під час розробки процесу виробництва препарату особлива увага приділяється розумінню виробничих етапів, пов ’язаних з виробництвом пробіотиків у комерційних масштабах. Кожен етап процесу залежить від попереднього етапу, тому важливо проаналізувати та визначити можливі негативні фактори, що можуть вплинути на клітини бактерій, і намагатися підтримувати загальну кількість життєздатних клітин, продовжуючи процес виробництва на наступних етапах. Найбільш оптимальна технологічна схема виробництва пробіотичного препарату включає: стадію культивування, відокремлення біомаси від куль- туральноїрідини, стадію додавання захисного середовища до отриманої біомаси, стадію сушіння, подрібнення та просіювання висушеної біомаси, стадію фасування, пакування та маркування цільового продукту. Аналіз даних показав, що на стадії відокремлення біомаси найбільш ефективним є застосування методу сепарування, на стадії сушіння — методу ліофільного висушування, а на стадії подрібнення — методу, який передбачає використання вальцевої дробарки. При аналізі різних комбінацій захисних середовищ, що використовуються на стадії стабілізації біомаси бактерій, найбільш ефективніш визначено середовище, що містить сухе знежирене молоко (6%), сахарозу (8%) та желатин (4%). Таке захисне середовище додається у співвідношенні 2:1 (біомаса бактерій:захисне середовище). На стадії пакування найбільш ефективною первинною упаковкою обрано багатошаровий пакетик- саше. Слід відмітити, що обладнання, яке використовується при проведенні виробничих процесів, та умови, в яких проводяться ці процеси, повинні обо- в ’язково відповідати вимогам GMP, адже в сучасних умовах виробництво конкурентоспроможних препаратів з найвищою якістю без дотримання вимог неможливе.Документ Аналіз ризиків при виробництві вермішелі швидкого приготування(2020) Грегірчак, Наталія Миколаївна; Слободян, Ольга Петрівна; Цапко, Софія ОлександрівнаРозглянуто небезпечні фактори, які можуть становити ризики для якості вермішелі швидкого приготування. Встановлено критичні контрольні точки для кожного етапу виробництва продукції, визначено критичні межі, запропоновано попереджувальні дії, наведено сучасні методи контролю і періодичності проведення заходів для моніторингу. The article touches upon the issue of hazards that can jeopardize the quality of instant noodles. Much attention is given to critical control points and advanced control techniques, along with monitoring intervals.