Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 15
  • Ескіз
    Документ
    Пакування ліків у блістерну упаковку
    (2024) Трудько, Сергій Сергійович; Губеня, Олексій Олександрович; Десик, Микола Григорович; Гавва, Олександр Миколайович
    Блістерна упаковка залишається основним засобом для доставки й захисту лікарських засобів: таблеток, препаратів у твердих і м’яких желатинових капсулах, ін’єкційних препаратів у скляних ампулах. За останнє десятиріччя її обсяг на світовому ринку зріс орієнтовно з $ 5 млрд до $ 7 млрд, із прогнозом до подальшого зростання. Більшість дослідників вказують на важливість стійкості фармацевтичної упаковки. Термін «стійкість» узагальнено можна описати як «задоволення потреб сьогодення без шкоди для потреб майбутнього». Так от, блістерна упаковка є стійкою щодо довкілля протягом усього життєвого циклу, від видобутку сировини до використання, переробки та утилізації.
  • Ескіз
    Документ
    Зміна реологічних властивостей суспензії лікарських і косметичних засобів під час подрібнення в бісерних млинах
    (2023) Грінінг, Катерина Робертівна; Губеня, Олексій Олександрович
    Реологічні властивості суспензій рицинової олії та суспензії для косметичних засобів на її основі під час подрібнення в бісерному млині у межах дослідженого діапазону залежно від тривалості вимірювань не змінюються. Залежність вʼязкості від швидкості зсуву під час подрібнення суспензії має степеневий характер і підтверджує неньютонівський характер. В’язкість змінюється логарифмічно для всіх значень температури і становить 1,011 Па‧с для рицинової олії та 2,127 Па‧с для суспензії на її основі. Суспензія має у 2,1 раза більшу в’язкість порівняно з рициновою олією, що пояснюється високим вмістом сухих речовин (40%) та збільшенням новоутвореної площі під час надтонкого подрібнення. Evaluation of rheological characteristics is an integral and important part of research on the creation of soft dosage forms, which affect such technological parameters of the systemas emuls ification, transportation, and also ensure proper consumer properties (spreadability, uniformdistribution and fixation on the surface. The rheological properties of drug and cosmetic s uspensions during grinding in a bead mill were studied. The suspension was prepared according to the recipe: pigment iron oxide red 120 — 40% and castor oil — 60%. The duration of grinding is 45 minutes (2700 s). During grinding, the bead mill chamber was sampled every 5 minutes (300 s) and the shear stress at different values of the shear rate was measured. Rheological characteristics – viscosity and shear stress were studied on a rotary viscometer. The flow curves of castor oil and suspension were constructed and it was established that, based on it, within the studied range, the nature of the flow does not change depending on the duration of the measurements. The analysis of the suspension curve during grin - ding revealed features that explain the formation and the structure formation. The dependence of effective viscosity on the shear rate when grinding the suspension has a power-law character and con - firms the non-Newtonian nature and is defined as a linear plastic body. The temperature dependence of the effective viscosity of castor oil and suspension was compared. The viscosity of both tested substances varies logarithmically for all investigated temperature values and is equal to 1,011 Pa‧s for castor oil, which corresponds to the value in the manufacturerʼs specification, and 2,127 Pa‧s for the suspension based on castor oil. The suspension under study has 2,1 times higher viscosity compared to castor oil, according to the high content of solids (40%) and the increase in the newly formed area during the ultrafine grinding process. The obtained results of research on the rheological properties of the suspension allow us to monitor and adjust the parameters of ultrafine grinding process for achieving the required product quality.
  • Ескіз
    Документ
    Обґрунтування режиму роботи обладнання для змішування компонентів сумішей для таблетування
    (2018) Чепелюк, Олена Олександрівна; Чепелюк, Олександр Миколайович; Губеня, Олексій Олександрович
    Безпека та ефективність лікарських засобів, зокрема у твердій формі, насамперед визначається дозою діючої речовини. Визначення раціональних режимів роботи відповідного обладнання, здатного забезпечити необхідні характеристики продукції при мінімальному енергоспоживанні, є актуальним завданням. Об'єкт дослідження – процес змішування компонентів таблетувальної суміші в змішувачі з двома Z-подібними робочими органами. Через низьку швидкість обертання роторів процес змішування в машинах з такими робочими органами тривалий, що впливає на продуктивність обладнання і споживання енергії в ході процесу. Розглянуто можливість збільшення швидкості обертання швидкохідного ротора і досліджено вплив режиму роботи обладнання на економічні показники роботи підприємства. При моделюванні процесу змішування в ліцензійній програмній системі Flow Vision, в якості регульованого фактора розглядалася швидкість перемішуючого пристрою, яка варіювалася в діапазоні 17 – 62 об/хв для швидкохідного ротора і підтримувалася на рівні 15 об/хв для тихохідного. При збільшенні частоти обертання рівномірний розподіл компонентів у об’ємі змішувача відбувається швидше. Зокрема, при частоті обертання понад 53 об/хв необхідна ступінь однорідності досягається через 18 хвилин від початку процесу. Однак збільшення частоти обертання призводить до збільшення споживаної потужності і витрат, а отже, і до здорожчання виробництва. Потужність, що витрачається на перемішування високов'язкої суміші робочими елементами складної конфігурації, визначалася з урахуванням сил опору, розрахованих в програмі Flow Vision. Аналізуючи вплив швидкості обертання на загальні витрати, пов'язані з продуктивністю обладнання та споживанням енергії, була визначена оптимальна швидкість обертання ротора – 39 об/хв. При цьому досягнення усталеного значення рівномірного розподілу компонентів спостерігається за 24 хв. Дисипація енергії в змішувачі не призводить до суттєвого нагрівання суміші. The process of mixing the components of mixtures for tabletting, which aims to obtain a homogeneous mass with uniformly distributed components affects the quality of the drugs. Definition of rational operating modes of appropriate equipment that can provide the required products characteristics with minimum energy consumption is an urgent task. The object of the research is the process of mixing the components tabletting mixture which is in the mixer with two Z-shaped working members. Due to the low speed of rotors, the mixing process in machines with such working members is long. The mixing duration, in turn, affects the equipment productivity and energy consumption during the process. The possibility of increasing the rotational speed of a high-speed rotor is considered and it is investigated how the equipment mode of operation influence by the economic performance indicators of the enterprise. In modeling the mixing process performed in the licensed software system Flow Vision, as a controlled factor is considered rotational speed of mixer device, which is varied in the range of 17 – 62 rpm for high speed rotor and is maintained at 15 rpm for the slow-moving rotor. When increasing the frequency of rotation the uniform distribution of components in the volume of mixer is faster. In particular, at frequency of rotation over 53 rpm the necessary degree of homogeneity is achieved in 18 minutes from the beginning. However, increasing the frequency of rotation leads to increased power consumption and the cost of it, and hence to the rise in the cost of production. The power consumed for mixing a high-viscosity mixture by the working members of a complex configuration was determined taking into account the drag forces calculated in the program Flow Vision. Analyzing the influence of a rotational speed on general expenses caused by the equipment productivity and energy consumption, the optimum rotor speed was defined that is 39 rpm. Thus the achieving sustainable value of components concentration is observed for 24 minutes. Energy dissipation in the mixer does not lead to significant heating of the mixture.
  • Ескіз
    Документ
    Історичні фрагменти розвитку кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв НУХТ
    (2013) Таран, Віталій Михайлович; Гавва, Олександр Миколайович; Теличкун, Володимир Іванович; Губеня, Олексій Олександрович; Решетняк, Валентин
    У статті розповідається історія кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв. The article tells the story department machines and devices food and pharmaceutical industries.
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення конструкції та режимів роботи хліборізального обладнання
    (2009) Губеня, Олексій Олександрович; Теличкун, Володимир Іванович; Теличкун, Юлія Станіславівна
    Застосування наведених рекомендацій щодо вибору різального інструменту, режимів різання хліба та розрахунку силових параметрів процесу дозволяє забезпечити високу продуктивність різання, поверхню зрізу високої якості, без викришування та деформування продукту, та низькі енерговитрати процесу. Application of brought recommendations over in relation to the choice of cutting instrument, modes of cutting of bread and calculation of power parameters of process allows to provide the high yield of cutting, surface of cut of high quality, without painting and deformation of product, and low cost of energy for process.
  • Ескіз
    Документ
    Рiзання багатошарових пакувальних матерiалiв
    (2012) Гуць, Віктор Степанович; Губеня, Олексій Олександрович
    Значна частка пакувальних матеріалів є багатошаровими. У даній статті проведений аналіз особливостей їх різання. Також розроблені математичні моделі, що дозволяють визначити швидкість переміщення леза, зусилля і потужність різання. У статті дані рекомендації відносно способу різання багатошарових матеріалів. Many packaging materials are multilayered. The peculiarities of their cutting. Mathematical models for determining the speed of the blade, cutting force and power has been developed. Provided recommendations for cutting multilayer materials.
  • Ескіз
    Документ
    Моделювання руху вантажів у транспортних операціях
    (2015) Гуць, Віктор Степанович; Губеня, Олексій Олександрович; Коваль, Ольга Андріївна
    Під час транспортування харчових продуктів, упаковки, тари до робочих органів технологічного обладнання необхідно забезпечувати всі умови, за яких вантаж залишиться неушкодженим, недеформованим, швидко і точно з мінімальними втратами енергії потрапить у пристрій для захоплювання або фіксації. У процесах різання або подрібнення за умови вільного руху продукту до робочих органів, необхідно забезпечити режими різання, а також запас кінетичної енергії для проходження продуктом зони різання. У сучасних технологічних потокових лініях вантаж переміщується, здебільшого, по горизонтальній та похилій поверхнях. Рух може надаватись привідним пристроєм через кривошипно-шатунний механізм, пружинний та інші механізми. Рушійна сила в кожному випадку змінюється за різними законами: може залишатись постійною, змінюватись за лінійними (зменшуватись або збільшуватись з часом) або більш складними нелінійними законами. Рушійна сила має забезпечити цілісність вантажу та переміщення його на потрібну відстань з певною швидкістю.Дані про режими руху вантажу дають можливість визначити роботу, яка витрачається на виконання операції переміщення, і необхідну потужність обладнання. Це дає змогу обрати оптимальні енергетичні характеристики приводного механізму, забезпечити на етапі проектування міцність деталей і вузлів обладнання, його мінімальну металоємність при дотриманні умов міцності і зносостійкості. The authors present the results of modeling the motion of load on the working surfaces of the process equipment, was conducted for purpose of minimization of charges of energy on moving, diminishing of negative action to the product by the analysis of mechanism of motion of loads on different surfaces at action of permanent and variable motive force in different technological processes, including packing. The authors analyze the mathematical models derived from second order differential equations. Energy characteristics of movement in the article are defined as depending on the nature and duration of the driving force. Modelling results enable to choose a moving mechanism, provide such modes of motion, at which a load will not be damaged, and a process will take place with the minimum charges of energy.
  • Ескіз
    Документ
    Структурно-механічні властивості як складова якості м'яких розсільних сирів
    (2009) Гуць, Віктор Степанович; Губеня, Олексій Олександрович; Рябченко, Наталія Олександрівна
    В статті проаналізовано чинники, які впливають на консистенцію м’яких розсільних сирів, досліджені їх фізико-хімічні показники якосты, визначено силу різання, та встановлені раціональні швидкості нарізання м’яких розсільних сирів. In the article there is the data about the factor which influence on the consistency of the soft brine cheeses, researched their physical & chemical properties, defined force of cutting and rational speed of cutting of the soft brine cheeses.
  • Ескіз
    Документ
    Моделювання поведінки газової фази тіста
    (2008) Чепелюк, Олена Олександрівна; Губеня, Олексій Олександрович
    Описано процес утворення піноподібної структури тіста, що бродить. Акцентовано увагу на значення поведінки газової фази на стан поверхні заготовок, отриманих екструзією і якість готової продукції. Описано вдосконалену математичну модель деформування пружнов’язкопластичних середовищ, на основі якої одержано залежність коефіцієнта розбухання сформованого виробу від зовнішнього навантаження. Described the formation of a foam-like structure of dough is haunting. Focuses on the value of the gas phase behavior of the state of the workpiece surfaces produced by extrusion and quality of the finished product. Describes an improved mathematical model of deformation elastoviscoplastic media on which the dependence of the coefficient of swelling formed article from the external load.
  • Ескіз
    Документ
    Особливості екструдування виброженого тіста
    (2008) Теличкун, Юлія Станіславівна; Теличкун, Володимир Іванович; Губеня, Олексій Олександрович; Чепелюк, Олена Олександрівна
    Досліджується вплив на процес екструзії виброженого тіста вмісту вуглекислого газу, тиску формування. Influence is explored on the process of extrusion contents carbon dioxide, pressures of extrusion.