Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
4 результатів
Результати пошуку
Документ Ефективність застосування поліоксихлориду алюмінію для очищення питної води(2022) Гусятинська, Наталія Альфредівна; Деменюк (Майданець), Оксана Миколаївна; Шульга (Замура), Світлана АнатоліївнаВ статті наведено результати дослідження ефективності алюмовмісних коагулянтів для очищення природної води р. Дніпро. Поверхневі водибасейну річки Дніпро характеризуються високим вмістом органічних сполук природного походження, наявність яких зумовлює кольоровість води та суттєво впливає на перебіг процесів її очищення. У разі використання для очищення такої води реагенту сульфату алюмінію виникає потреба у збільшенні дози реагенту, що може спричинити підвищення вмісту залишкового алюмінію в очищеній воді. Одним з технологічних рішень щодо підвищення ефективності очищення води є заміна традиційного сульфату алюмінію сучасними високоефективними реагентами, зокрема поліоксихлоридом алюмінію (ПОХА). За результатами експериментальних досліджень нами проведено порівняльний аналіз ефективності застосування коагулянтів сульфату алюмінію та поліокисхлоридів алюмінію з різним ступенем основності. Встановлено, що для природної води р. Дніпро, яка характеризується високим вмістом органічних речовин та забарвленості, найкращі результати одержано у разі застосування поліоксихлориду алюмінію зі ступенем основності 35–45 %. Загалом ефективність очищення води поліоксихлоридами у порівнянні з сульфатом алюмінію вища за такими показниками якості: забарвленості на 10–15 %; каламутності – 10 %, вмісту залізу загального – 20–25 %; перманганатної окиснюваності – 15–20 %. Розроблено рівняння регресії, що описують залежності вищезазначених показників якості очищеної води від дозування реагентів. На основі методів оптимізації технологічних процесів встановлено, що раціональне дозування поліоксихлоридів для очищення малокаламутної кольорової природної води річки Дніпро складає порядку 40–50 мг/дм3, а для сульфату алюмінію – 90–100 мг/дм3. Застосування методів математичного моделювання та оптимізації при практичному визначенні раціонального дозування коагулянтів для поверхневих вод різної якості дозволяє ефективно корегувати технологічний процес задля забезпечення високої якості питної води відповідно до нормативних вимог.Документ Ефективність застосування додаткових хімічних реагентів під час попереднього вапнування дифузійного соку(2011) Гусятинська, Наталія Альфредівна; Ліпєц, Антон Адамович; Богданов, Єгор Серафімович; Братюк, Дмитро Володимирович; Адаменко, Олег ВолодимировичОбґрунтовано механізм взаємодії пектинових речовин з катіонними коагулянтами та флокулянтами. Визначено ефективність застосування солей алюмінію та ПГМГ під час очищення дифузійного соку.Документ Удосконалення способу очищення клеровок тростинного цукру-сирцю(2012) Гусятинська, Наталія Альфредівна; Ліпєц, Антон Адамович; Романченко, Наталія МиколаївнаРозроблено спосіб очищення клеровки тростинного цукру-сирцю, що передбачає повернення суспензії вапнокарбонізаційного осаду на стадію розчинення тростинного цукру — сирцю та обробку клеровки коагулянтом. A method of cleaning klerovky cane sugar, which provides for the return of sediment suspension vapnokarbonizatsiynoho the stage of dissolution cane sugar - raw and processing klerovky coagulant.Документ Очищення густих напівпродуктів цукрового виробництва з використанням нетоксичних реагентів(2011) Штангеєв, Валерій Остапович; Молодницька, Олена Миколаївна; Гусятинська, Наталія Альфредівна; Клименко, Лариса Степанівна; Купчик, Лідія АндріївнаВ статті розглянуто проблему очищення сиропу бурякоцукрового виробництва. Досліджено дію полігексаметиленгуанідину гідрохлориду (ПГМГХ) на ефективність очищення сиропу після ІІІ корпусу випарної установки. Розроблений спосіб очищення сиропу бурякоцукрового виробництва з використанням ПГМГХ та активного вугілля СКН-3, виготовленого на дослідницькому виробництві институту сорбції та проблем ендоекології Національної академії наук України, дозволяє підвищити ефект знебарвлення сиропу на 23—33 % та його чистоту на 0,9—2 од.