Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 6 з 6
  • Ескіз
    Документ
    Електромагнітний сепаратор барабанного типу
    (2015) Юхно, Михайло Іванович; Захаревич, Валерій Болеславович; Куєвда, Валерій Петрович; Куєвда, Юлія Валеріївна
    У результаті огляду конструкцій шківних електромагнітних сепараторів виділено конструкцію електромагнітного сепаратора, який являє собою електромагнітну систему, що має нерухому обмотку постійного струму, барабан у зборі з концентраторами магнітного поля й електромагнітний екран. Особливістю розробленої конструкції є розташування електромагнітної системи по обидва боки барабана, що являє собою секторні виступи, кожний із яких має два сердечники, закріплені на боковинах, а також чотири котушки намагнічування, змонтовані по одній на сердечниках. Розроблено математичні моделі для визначення продуктивності і раціональних параметрів магнітної сепарації шківних електромагнітних сепараторів.
  • Ескіз
    Документ
    Виробництво горілки особливої на основі стевії
    (2013) Роїк, Микола Володимирович; Захаревич, Валерій Болеславович; Кузнєцова, Інга Володимирівна; Бондар, Микола Васильович
    Розглянуто структуру виробництва міцних алкогольних напоїв у світі та Україні, їх асортимент та напрями розвитку розширення асортименту. Вивчено технологію отримання горілки особливої на основі стевії шляхом використання її концентрату. In the work analytical studies of alcoholic beverages market state are presented. The structure of is represented predominantly by the production of vodka (20 % of world production). According to statistical data the use of liker and vodka production on the average comprises, liters per year: Russians — 15, Kazakhs — 12 - 15, Belorussians — 10-11, Ukrainians — 6 - 9 . The Ukrainian market for vodka today is practically structured and according to. State tax administration data, its production is accomplished by 56 objects. According to concern «Ukrspirt» data the structure of realization by the producers of alcohol ethyl of that rectified in 2010 is represented: vodka and liker and vodka articles — 81 - 95 %, wine-making production — 3,5 - 15 %, medicines — 1 - 2 , 5 %, other production — 0,5 - 1,5 %. As statistical data show, domestic producers completely satisfy the needs of the inhabitants of our country. However, for in the demand increase, a work on the improvement of the assortment of production is constantly carried out by producers. Thus, in the production of alcoholic beverages began to use more aromatized alcohols, liqueurs, finit juices and juices on the alcohol basis. In their production the natural raw material is used: red pepper, materinka, ekhinatseya, leaves of black currant and cherries, the lobes of rose, fruits of hawthorn, sweetbrier, currants and guilders rose, cinnamon, paprika, and others. Recently for the improvement of organoleptic properties of vodka they began to use aromatized alcohol obtained on the basis of stevia. Stevia is noted for its rich component mix, which is determined by low-calorie and ecological- protector properties. We developed the method of obtaining special vodka on the basis of obtained concentrate from stevia leaves. This method is considerably simpler and makes it possible to obtain product with good organoleptic indices.
  • Ескіз
    Документ
    Виробництво і використання стевії (Stevia Rebaudiana Bertoni) у світі
    (2015) Роїк, Микола Володимирович; Кузнєцова, Інга Володимирівна; Захаревич, Валерій Болеславович
    У статті розглянуто сучасний стан і перспективи розвитку виробництва стевії та продуктів її перероблення. Підкреслено важливість стевії для людей, хворих на різні форми цукрового діабету. Висвітлено особливості органолептичних особливостей основних компонентів речовин дитерпенових глікозидів стевії, які впливають на смакові якості харчових продуктів. The article reviews the current state and development prospects of Stevia and products of its processing. The importance of Stevia for people with various forms of diabetes is highlighted. The specific features of organoleptic characteristics of the main components of steviosides affecting the taste of food products are presented.
  • Ескіз
    Документ
    Перспективи подовження термінів зберігання ковбасних виробів з використанням нанокомпозитів
    (2013) Іванов, Сергій Віталійович; Пасічний, Василь Миколайович; Желуденко, Юлія Володимирівна; Маринін, Андрій Іванович; Олішевський, Валентин Вікторович; Захаревич, Валерій Болеславович
    Визначено перспективи подовження термінів зберігання ковбасних виробів з використанням нанокомпозитів. The prospects extension of shelf life of sausages with using the nanocomposites.
  • Ескіз
    Документ
    Пакувальні матеріали для хлібобулочних виробів
    (2012) Захаревич, Валерій Болеславович; Гавва, Олександр Миколайович; Юхно, Михайло Іванович
    In this article the capability of keeping of freshness of bread goods is resulted by packing goods. Films which are offered at the market of Ukraine are considered. In detail the capability of the use of films is described for packing of bread goods and the technological characteristics of packing are indicated В даній статті наведені дані про можливість збереження свіжості хлібобулочних виробів за допомогою пакувальних матеріалів. Розглянуто плівки, які пропонуються на ринку України. Детально описано можливість використання плівок для пакування хлібобулочних виробів та вказано технологічні параметри пакування.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження основних напрямків модифікації відходів із ПВХ
    (2012) Гавва, Олександр Миколайович; Захаревич, Валерій Болеславович; Масло, Микола Андрійович; Токарчук, Сергій Володимирович
    Виконано аналіз відходів із ПВХ матеріалів. Встановлена необхідність модифікації відходів із ПВХ для виготовлення із них виробів побутового, технічного та будівельного призначення. Проаналізовано результати різних методів модифікації з точки зору одержання заданих фізико-механічних властивостей. Theanalysisof wastes is conducted from ПВХ of materials. The necessity of modification of wastes is educed from PVC for making from them different wares. The results of different methods of modification are analysed from the point of view of receipt of the set properties. It is set that a basic task during processing of wastes of PVC is a division of technology of modification of wastes for making of wares of the industrial and domestic setting. As a decision of such task, next works are executed: technical properties of wares are laboratory certain from PVC and their wastes after the use; the complex of experimental researches is conducted as evaluated by properties of the done and modified PVC wares; it is set that basic direction of retrofitting of wastes from PVC are introductions of additions basis of that is made by ECO.