Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 15
  • Ескіз
    Документ
    Оптимізація технології зброджування висококонцентрованого сусла високих із крохмалевмісної сировини
    (2018) Мудрак, Тетяна Омелянівна; Куц, Анатолій Михайлович; Ковальчук, Світлана Степанівна; Кириленко, Роман Григорович
    Доведено, що використання цитратів металів, особливо магнію і цинку, сприяє інтенсифікації процесів дріжджегенерування і бродіння та сприяє процесу зброджуванню вуглеводів сусла із підвищеним накопиченням спирту у зрілій бражці. It has been proved that the use of citrates of metals, especially magnesium and zinc, promotes the intensification of the processes of yeast generation and fermentation and promotes the process of fermentation of wort carbohydrates with high alcohol accumulation in the mature broth.
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення технології зброджування сусла високої концентрації із крохмалевмісної сировини при використанні цитратів металів
    (2018) Мудрак, Тетяна Омелянівна; Куц, Анатолій Михайлович; Кириленко, Роман Григорович; Ковальчук, Світлана Степанівна; Пакуляк, Христина Ігорівна; Василів, Володимир Павлович
    Розробка комплексної безвідходної технології переробки зернової сировини в етиловий спирт з метою зменшення собівартості цільового продукту є актуальною проблемою сьогодення. При зброджуванні сусла високих концентрацій велике значення має фізіолого-біохімічна активність дріжджів. Фізіологічний стан дріжджів визначається складом сусла, яке повинно містити достатню кількість зброджуваних цукрів, азотних та мінеральних речовин. Метою роботи було дослідження впливу цитратів металів на культивування дріжджів та їх використання при біоконверсії вуглеводів сусла високої концентрації із крохмалевмісної сировини з подальшим визначенням якісного та кількісного складу леткої частини зрілої бражки. Досліджено, що використання мінерального живлення для культивування дріжджів дозволило накопичувати необхідну кількість клітин, скоротити тривалість дріжджогенерування до 18–20 год та одержувати дріжджові клітини з високою фізіолого- біохімічною активністю. В зразках, отриманих з використанням дріжджів культивованих з цитратами металів, хіміко-технологічні показники зрілих бражок були кращими порівняно з контролем. Вміст спирту в бражках зростав на 1–3 % відповідно до внесеного цитрату металу. При досліджені синтезу летких домішок в бражних дистилятах також спостерігався позитивний вплив цитратів металів при їх використанні на стадії культивування дріжджів. Дослідження проводили в лабораторних умовах та на спиртових заводах при виробництві спирту з крохмалевмісної сировини. Today, the issue of developing a comprehensive non- waste technology for the processing of grain raw materials into ethyl alcohol in order to reduce the cost of the target product — is relevant. In the fermentation of the wort of high concentrations, the physiological and biochemical activity of yeast is of great importance. The physiological state of yeast is determined by the composition of the wort, which must contain a sufficient amount of digestible sugars, nitrogen and mineral substances. The aim of the work was to study the influence of metal citrates on the process of cultivating yeasts and their use in the bioconversion of high concentration carbohydrate carbohydrates from starchy raw materials, with subsequent determination of the qualitative and quantitative composition of the volatile part of the mature shoots. It was investigated that the use of mineral nutrition for the cultivation of yeast allowed to accumulate the required number of cells, reduce the duration of yeast production to 18–20 h, and obtain yeast cells with high physiological and biochemical activity. In samples using yeast, cultivated with citrates of metals, the chemical and technological parameters of the brains were better than control. The content of alcohol in mussels grew by 1–3 % in accordance with the metal citrate added. In the study of the synthesis of volatile impurities in distillates, there was also a positive effect of metal citrates on their use at the stage of yeast cultivation. The investigations were carried out in the laboratory conditions of and alcohol plants in the production of alcohol from starch-containing raw materials.
  • Ескіз
    Документ
    Інноваційна технологія ректифікації в режимі контрольованих циклів затримки і переливу рідини
    (2017) Булій, Юрій Володимирович; Шиян, Петро Леонідович; Куц, Анатолій Михайлович; Кириленко, Роман Григорович
    Запропонована і впроваджена у виробництво інноваційна технологія ректифікації в режимі контрольованих циклів затримки і переливу рідини при безперервній подачі в ректифікаційну колону живлення і гріючої пари. Проведені дослідження ефективності технології в процесі вилучення етилового спирту із побічних продуктів і напівпродуктів брагоректифікації. Визначені оптимальні технологічні параметри роботи експериментальної розгінної колони в умовах помірної і глибокої гідроселекції. Досліджено розподілення ключових органічних домішок спирту по висоті колони, встановлена залежність ступеню вилучення і кратності концентрування летких домішок від концентрації етилового спирту в кубовій рідині. Proposed and implemented innovative technology of rectification in the mode of controlled delay loops and overflow of the fluid by continuously feeding in a distillation column supply and the heating steam. Conducted studies of the effectiveness of technology in the process of extracting ethanol from by-products and intermediates distillation. The optimal technological parameters of the experimental accelerating column in the conditions of moderate and deep of selection by water. The distribution of key organic impurities of alcohol at the height of the column, the dependence degree of extraction and the multiplicity of concentrating volatile impurities concentration of ethyl alcohol in the bottoms liquid.
  • Ескіз
    Документ
    Інтенсифікація процесу зброджування сусла із використанням фільтрату післяспиртової барди
    (2007) Шиян, Петро Леонідович; Мудрак, Тетяна Омелянівна; Кириленко, Роман Григорович; Сизько, Валерій Борисович; Єрмакова, Ганна Володимирівна
    Використання фільтрату післяспиртової барди на стадії приготування замісів дозволить компенсувати нестачу азотного живлення, викликану застосуванням концентрованих ФП, а також покращити біологічну активність дріжджів на стадіях їх приготування і зброджування сусла та зменшити потреби в технологічній воді. Встановлено, що фільтрат барди в кількості до 50 % може бути використаний для приготування замісу, при цьому оцукрене сусло збагачується поживними речовинами для дріжджів, зменшуються втрати охолоджуючої води, вуглеводів на утворення побічних продуктів бродіння і зростав вихід спирту. Using filtrate pislyaspyrtovoyi bards under preparation batches will compensate for the lack of nitrogen supply caused by the use of concentrated AF and improve the biological activity of the yeast in the stages of their preparation and fermentation of wort and reduce the need for technologicalwater.Found that the filtrate bards of up to 50% can be used forcooking dough, while otsukrene mash enriched nutrients for the yeast, reducedloss of cooling water, carbohydrates on the formation of by-products of fermentation and increasedwithdrawal of alcohol.
  • Ескіз
    Документ
    Оптимізація технології спиртових бражок із кукурудзи
    (2010) Шиян, Петро Леонідович; Українець, Анатолій Іванович; Мудрак, Тетяна Омелянівна; Кириленко, Роман Григорович
    В НУХТ розроблена технологія перероблення сирої та вологої кукурудзи, що дозволяє не тільки зменшити витрати на сировину за рахунок відсутності витрат на ЇЇ сушіння, транспортування, навантаження та розвантаження, зменшення механічних втрат зерна, а має технологічні переваги. The technology of processing raw and wet corn that can not only reduce the cost of raw materials due to lack of spending on its drying, transporting, loading and unloading, reducing mechanical losses of grain, and has technological advantages.
  • Ескіз
    Документ
    Вивчення особливостей гідролізу біополімерів важкозброджуваної зернової сировини
    (2010) Українець, Анатолій Іванович; Шиян, Петро Леонідович; Мудрак, Тетяна Омелянівна; Кириленко, Роман Григорович
    На основі проведених досліджень запропонована інтенсивна технологія переробки різних, видів зернової сировини на спирт з використанням ферментів геміцелюлазного комплексу направленого призначення. Як джерело целюлолітичних ферментів досліджувався комплексний ферментний препарат з торгівельною маркою Ultraflo, який володіє целюлазною, ксиланазною та арабаназною активністю і ефективно гідролізує (глюкани, пентозани та інші гумі-речовини). Based on these studies suggested intensive technology of various kinds of raw grain into alcohol using enzymes gemitselyulaznogo complex directional purposes. As a source of enzymes studied tselyulolitichnih complex enzyme preparation with the brand Ultraflo, having tselyulaznoyu, and arabanaznoyu xylanase activity and efficiency of hydrolysis (glucans, pentosans and other humic substances).
  • Ескіз
    Документ
    Ресурсо-енергозбереження при виробництві технічного і паливного біетанолу
    (2007) Домарецький, Віталій Афанасійович; Шиян, Петро Леонідович; Куц, Анатолій Михайлович; Кириленко, Роман Григорович
    Для забезпечення конкурентоспроможності паливного і технічного біоетанолу як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках розроблені сучасні прогресивні енерго- та ресурсозбережні екологічно безпечні технології біопалива. Сучасні наукові надбання дають змогу докорінно змінити класичні процеси використання крохмалю і некрохмальних полісахаридів зерна при виробництві спирту. В реалізації таких процесів важлива роль належить ферментативній конверсії полісахаридів в зброджуванні цукру, що значно зменшує енергоспоживання при виробництві технічного і паливного етанолу. Action of providing of competitiveness of fuel and technical bioethanol both on internal and on external, markets the modern progressive are developed energy- and resursozbsrszhni ecologically safe technologies of biopropellant. Modern scientific acquisitions enable in a root to change the classic processes of the use of starch and unstarched polysaccharidess of grain at the production of alcohol. In realization of such processes an important role belongs to fermentativniy conversion of polysaccharidess in zbrodzhuvanni of sugar which considerably diminishes an energy consumption at a production technical and by a fuel an ethanol.
  • Ескіз
    Документ
    Використання сонячної енергії в бродильній промисловості
    (2007) Домарецький, Віталій Афанасійович; Шиян, Петро Леонідович; Білько, Марина Володимирівна; Кириленко, Роман Григорович
    Застосування сонячних батарей в бродильній промисловості виправдано не стільки кількістю виробленої ними електроенергії, скільки появою нових можливостей, покращанням якості процесів, які вже використовуються. Ефект від застосування сонячних батарей підвищується, якщо будуть використані економічніші споживачі енергії, спеціально розроблені для роботи з фотомодулями (лампи освітлення, холодильники, насоси, комп'ютери, телевізори). Крім того, термін роботи сонячних елементів практично необмежений і може складати десятки років.
  • Ескіз
    Документ
    Перспективні напрями енергозбереження при біоконверсії рослинної сировини в етиловий спирт
    (2006) Українець, Анатолій Іванович; Шиян, Петро Леонідович; Мудрак, Тетяна Омелянівна; Фіщенко, Анатолій Миколайович; Сизько, Валерій Борисович; Кириленко, Роман Григорович; Рудаков, Володимир Костянтинович
    В проблемній науково-дослідній лабораторії Ніцонального університету харчових технологій проводяться роботи по удосконаленню та оптимізації спиртового виробництва, підвищенню конкуретоспроможності вітчизняної спиртової галузі як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. За участю фахівців ПНДЛ розроблено та налагоджено виробництво сучасного науковоємного обладнання брагоректифікаційних установок, розроблена технологія технічного, денатурованого та парфумерного спирту з вуглеводвмісної сировини, паливних оксигенатів з поновлювальної рослинної сировини, високооктанової кисневмісної добавки-сирцю до бензинів, яка є сировиною для виробництва палиивного етанолу. In the problem research laboratory of Niconal'nogo of university of food technologies works are conducted on an improvement and optimization of alcoholic production, increase of konkuretospromozhnosti of domestic alcoholic industry, both on internal and on external, markets. With participation of specialists of PNDL the production of modern naukovoemnogo equipment of the bragorektifikaciynikh settings is developed and adjusted, developed technology of the technical, denaturized and perfume alcohol from vuglevodvmisnoy raw material, fuel oksigenativ from a renewal digister, high-antiknock oxygen-containing addition-raw to petrols, which is raw material for the production of paliivnogo ethanol.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив концентрації сухих речовин сусла та температури бродіння на склад леткої частини спиртової бражки
    (2006) Українець, Анатолій Іванович; Шиян, Петро Леонідович; Мудрак, Тетяна Омелянівна; Кириленко, Роман Григорович; Сизько, Валерій Борисович; Єрмакова, Ганна Володимирівна; Сосницький, Віталій Володимирович
    З метою визначення оптимального технологічного режиму брагоректифікації та забезпечення стабільного виробництва високоякісного ректифікованого спирту одержані дані щодо біосинтезу органічних летких домішок спирту під час бродіння залежно від концентрації сухих речовин та температури.