Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 3 з 3
  • Ескіз
    Документ
    Виробництво горілки особливої на основі стевії
    (2013) Роїк, Микола Володимирович; Захаревич, Валерій Болеславович; Кузнєцова, Інга Володимирівна; Бондар, Микола Васильович
    Розглянуто структуру виробництва міцних алкогольних напоїв у світі та Україні, їх асортимент та напрями розвитку розширення асортименту. Вивчено технологію отримання горілки особливої на основі стевії шляхом використання її концентрату. In the work analytical studies of alcoholic beverages market state are presented. The structure of is represented predominantly by the production of vodka (20 % of world production). According to statistical data the use of liker and vodka production on the average comprises, liters per year: Russians — 15, Kazakhs — 12 - 15, Belorussians — 10-11, Ukrainians — 6 - 9 . The Ukrainian market for vodka today is practically structured and according to. State tax administration data, its production is accomplished by 56 objects. According to concern «Ukrspirt» data the structure of realization by the producers of alcohol ethyl of that rectified in 2010 is represented: vodka and liker and vodka articles — 81 - 95 %, wine-making production — 3,5 - 15 %, medicines — 1 - 2 , 5 %, other production — 0,5 - 1,5 %. As statistical data show, domestic producers completely satisfy the needs of the inhabitants of our country. However, for in the demand increase, a work on the improvement of the assortment of production is constantly carried out by producers. Thus, in the production of alcoholic beverages began to use more aromatized alcohols, liqueurs, finit juices and juices on the alcohol basis. In their production the natural raw material is used: red pepper, materinka, ekhinatseya, leaves of black currant and cherries, the lobes of rose, fruits of hawthorn, sweetbrier, currants and guilders rose, cinnamon, paprika, and others. Recently for the improvement of organoleptic properties of vodka they began to use aromatized alcohol obtained on the basis of stevia. Stevia is noted for its rich component mix, which is determined by low-calorie and ecological- protector properties. We developed the method of obtaining special vodka on the basis of obtained concentrate from stevia leaves. This method is considerably simpler and makes it possible to obtain product with good organoleptic indices.
  • Ескіз
    Документ
    Виробництво і використання стевії (Stevia Rebaudiana Bertoni) у світі
    (2015) Роїк, Микола Володимирович; Кузнєцова, Інга Володимирівна; Захаревич, Валерій Болеславович
    У статті розглянуто сучасний стан і перспективи розвитку виробництва стевії та продуктів її перероблення. Підкреслено важливість стевії для людей, хворих на різні форми цукрового діабету. Висвітлено особливості органолептичних особливостей основних компонентів речовин дитерпенових глікозидів стевії, які впливають на смакові якості харчових продуктів. The article reviews the current state and development prospects of Stevia and products of its processing. The importance of Stevia for people with various forms of diabetes is highlighted. The specific features of organoleptic characteristics of the main components of steviosides affecting the taste of food products are presented.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив якості води на ефективність екстракції стевії (Stevia rebaudiana bertoni)
    (2012) Роїк, Микола Володимирович; Кузнєцова, Інга Володимирівна; Бондар, Микола Васильович; Ложкін, М. М.
    Стевія є однією із перспективних культур для її переробляння на концентрати, які мають низьку калорійну та фармакологічну дію. Завдяки своїм властивостям концентрати мають особливе значення для щоденного харчування людей, хворих на різні форми цукрового діабету та людей, які обмежують вживання вуглеводневих. Це викликає особливу увагу до якості готового продукту. Одним із основних чинників, які впливають на якісні показники продуту, є використання екстрагенту (води). У роботі вивчено ефективність використання підготовленої води в екстракції стевії-сировини, за розробленою технологією. Stevia is one of the promising crop for her on processing and concentrated products that have a low calorie and fennokologiya action Thanks to properties and concentrated products have special meaning for the daily meals of people with various forms of diabetes and people who restrict the use of vuglevodniy. This causes special attention to the quality of the finished product One of the main factors that affcct the quality of the product is to use indicators ekstragenty (water). In the studied the effectiveness of using prepared water in extraction of Stevia-raw materials for the technolog)'.