Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
16 результатів
Фільтри
Налаштування
Результати пошуку
Документ Термодинаміка енергетичної ефективності теплотехнологічних систем(2024) Самійленко, Сергій Миколайович; Масліков, Михайло Олександрович; Іващенко, Наталія ВікторівнаОдним із основних критеріїв ефективності сучасних підприємств є їх енергоефективність. Проте традиційне визначення енергоефективності, як відношення витрати енергії до готового продукту у багатьох випадках не дає об'єктивної відповіді на два фундаментальних запитання: що є причиною неефективності і що є потенціалом енергоефективності системи. Метою цього дослідження є розробка науково обґрунтованих принципів енергетичного аналізу ефективності теплотехнологічних систем.Документ Про доцільність рециркуляції сиропів в плівкових випарних апаратах(2021) Петренко, Валентин Петрович; Масліков, Михайло Олександрович; Бойко, Володимир Олександрович; Іващенко, Наталія ВікторівнаУ статті визначено робочі характеристики плівкових випарних апаратів за режимів рециркуляціїї розчинів в умовах дефіциту сиропів на хвостовій частині випарної установки цукрових заводів. Проаналізовано тенденції вдосконалення випарних установок на основі заміни випарних апаратів Роберта на плівкові в цукровій галузі. Виконано аналіз роботи плівкових випарних апаратів під час концентрування густих цукрових розчинів у режимах рециркуляції сиропу на основі співвідношень, отриманих у результаті математичного та фізичного моделювання тепло-гідродинамічних процесів, перебіг яких відбувається в низхідних кільцевих дво-фазних потоках розчинів під час пароутворення. Робочі модельні рідини — дисти-льована вода та цукрові розчини концентрацією до 72%; Діапазон досліджень: об’ємна щільності зрошення — 0,4…6,5∙10–4 м2/с; тиск — 0…0,08 МПа; роз-рідження — 0…0,084 МПа; температурний напір — 2…20°С; тепловий потік — до 60 кВт/м2; швидкість пари — 1…45 м/с; кінематична в’язкість — 0,28…30∙10–6 м2/с. Область витратних і режимних параметрів, в рамках якої коректне співвідношення для розрахунку тепло-гідродинамічних характеристик плівкових випарних апаратів, охоплює весь діапазон, характерний для роботи випарної установки цукрових заводів. Детально проаналізовано роботу останнього корпусу пʼятикорпусної випар-ної установки, який експлуатується в найбільш несприятливих, з точки зору параметрів функціонування, умовах. Результати розрахунків надані графічно у вигляді залежностей зміни теплового потоку, інтенсивності тепловіддачі, концентрації по довжині випаровувального каналу плівкового випарного апарата від кратності рециркуляції для конкретного типу випарного апарата заводу потужністю перероблення сировини 7000 тонн/добу.Документ Визначення впливу відбору соку у дифузійних апаратах на прибутковість бурякоцукрового виробництва(2021) Масліков, Михайло Олександрович; Масліков, Максим Михайлович; Петренко, Валентин Петрович; Бойко, Володимир ОлександровичУ статті наведені результати визначення впливу відбору соку у дифузійних апаратах на прибутковість бурякоцукрового виробництва. Виконано аналіз чинників, що впливають на ефективність висолоджування бурякової стружки, втрати цукрози в жомі, перехід у сік нецукристих речовин, а також цукрози в білий цукор і мелясу. Розроблено модель процесу та програму розрахунку оптимального коефіцієнта відбору дифузійного соку. За критерій оптимізації прийнято очікувану зміну прибутку виробництва цукру. Ця модель дає змогу прогнозувати прибутковість виробництва цукру з буряка залежно від умов виробництва і кон’юнктури цін на товари, що впливають на доходи і видатки виробництва. Наведені приклади розрахунку оптимального коефіцієнта відбору дифузійного соку й очікуваної зміни прибутковості.Документ Інтенсифікація охолодження соняшникової крупки на олієекстракційних заводах(2022) Масліков, Михайло Олександрович; Масліков, Максим Михайлович; Бойко, Володимир Олександрович; Самійленко, Сергій МиколайовичНаведені результати дослідження ефективності охолодження соняшникової крупки у олієжировому виробництві. Проведено аналіз чинників, які впливають на інтенсивність охолодження сипучих крихких речовин. Представлені: методика розрахунку і комп’ютерна модель системи охолодження, результати обчислювального експерименту і їх аналіз. Розроблені методики розрахунку та конструкції засобів інтенсифікації охолодження: оребрення транспортерів крупки та повітряного душу для їх обдування. Наведені графіки залежності температури охолодженої крупки від способів охолодження та температури довкілля.Документ Оцінка вмісту вимороженої води в продукції м’ясо-молочної промисловості(2015) Сінат-Радченко, Дмитро Євгенович; Масліков, Максим Михайлович; Масліков, Михайло ОлександровичНа підставі оброблення найбільш достовірних експериментальних даних у статті запропоновано просту, але досить точну формулу для оцінювання вмісту вимороженої води в продукті лише за температурою продукту. Наведено приклади визначення ю для декількох видів м ’ясопродуктів і сиру.Документ Система охолодження крупки перед подаванням до екстрактора(НУХТ, 2001) Масліков, Михайло Олександрович; Масліков, Максим МихайловичОписана система охолодження соняшникової крупки перед екстрагуванням, що дає змогу знизити втрати розчинника. A system for cooling sunflower groats before extraction are described. It makes possible to reduce the loss of solvent.Документ Методологія нормування паливно-енергетичних ресурсів в олійно-жировій промисловості(1998) Масліков, Максим Михайлович; Масліков, Михайло Олександрович; Василенко, Сергій МихайловичЗапропоновано методологію нормування витрат паливно-енергетичних ресурсів на підприємствах олієжирової промисловості. Methodology of fuel rating at the fat-oil plants is developed.Документ Програмне забезпечення для аналізу теплоспоживання у олійно-жировій промисловості(Київ : НУХТ, 2003) Масліков, Максим Михайлович; Масліков, Михайло Олександрович; Василенко, Сергій МихайловичЗапропоновано програмне забезпечення для аналізу теплоспоживання на підприємствах олієжирової промисловості, що може бути використане для нормування витрат паливно-енергетичних ресурсів, проведення енергетичного аудиту, розроблення енергозбережних заходів. Software for analysis of Heat Consumption in Fat-Oil Industry is developed. It may be used for energy audition and energy management in this brunch.Документ Про коефіцієнт масопровідності бурякової стружки(2001) Сінат-Радченко, Дмитро Євгенович; Пушанко, Наталія Миколаївна; Василенко, Сергій Михайлович; Масліков, Михайло ОлександровичНа основі узагальнення матеріалів багатьох наукових досліджень роботи дифузійних установок запропоновано формули оцінки шести важливих технологічних факторів (вміст цукрози і чистота клітинного соку, температура, структура стружки і довжина 100 г її, час процесу екстракції) на коефіцієнт масо провідності бурякової стружки. On the basis of summarizing the material of many research works diffusion plants proposed evaluation formulas six important technological factors (sucrose content and purity of the cell sap, temperature, structure and chip length of 100 grams, while the extraction process) by a factor of mass conductivity beet chips.Документ Важливі напрямки енергозбереження у харчовій і мікробіологічній промисловості(2001) Сінат-Радченко, Дмитро Євгенович; Василенко, Сергій Михайлович; Масліков, Михайло ОлександровичПроаналізовано комплекс заходів щодо більш ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів (організаційні, сучасні технології і обладнання, компьютерна техніка, енергоаудит, енергобаланси, сучасні лічильники, теплоізоляція, регенерація теплоти, вторинні енергоресурси, комфортні умови для людей). Analyzed a set of measures to make more efficient use of energy resources (organizational, advanced technology and equipment, computer equipment, energy audits, energy balances, current meters, insulation, heat regeneration, waste energy, comfortable environment for people).