Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 7 з 7
  • Ескіз
    Документ
    Імономодулюючі соуси з шипшини
    (2024) Наконечна (Мартинюк), Аліна Сергіївна; Ковальчук, Світлана Степанівна
    Різноманіття соусів задовольняють смакові потреби будь якого споживача, в процесі приготування не всі соуси зберігають у своєму складі поживні речовини, а саме вітаміни, мінерали, амінокислоти та інші корисні речовини. У статті доведено доцільність розробки технології імуномодулюючих соусів для закладів ресторанного господарства, які матимуть поліпшені органолептичні показники, підвищену енергетичну, харчову та поживну цінність. Досліджено можливість розширення асортименту імуномодулюючих соусів за рахунок використання рослинної сировини, а саме плодів шипшини. На основі літературного аналізу досліджено хімічний склад шипшини, як сировини для покращення імунної системи. Щоб продовжити термін зберігання і використання шипшини запропоновано зберігати її шляхом заморожування у вигляді половинок або у пюреподібному вигляді. З метою збереження максимальної кількості корисних термолабільних компонентів у готовому продукті. На основі наукових даних обрано вітаміни і мінерали, які сприяють зміцненню імунної системи людини.. Запропоновано три рецептурні композиції імуномодулюючих соусів. Доведено доцільність модифікації традиційної рецептури за рахунок застосування замороженої рослинної сировини плодів шипшини. Перспективи подальших наукових розробок полягають у можливості розширення асортименту імуномодулюючих соусів для закладів ресторанного господарства за рахунок використання рослинної сировини та збереження корисних властивостей.
  • Ескіз
    Документ
    Рівняння швидкості адсорбції на основі механізму очищення соку карбонатом кальцію під час безперервної карбонізації
    (2015-09) Логвін, Володимир Матвійович; Наконечна (Мартинюк), Аліна Сергіївна; Виговський , Валерій Юрійович; Резніченко, Юрій Миколайович
    В результаті досконалого вивчення механізму очищення соку карбонатом кальцію під час безперервної карбонізації виведено рівняння швидкості адсорбції несахарозних речовин. На основі рівняння швидкості адсорбції знайдено шлях інтенсифікації процесу карбонізації.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження адсорбційного видалення барвних речовин під час карбонатизації
    (2018) Наконечна (Мартинюк), Аліна Сергіївна; Логвін, Володимир Матвійович
    В статті значну увагу приділено барвним речовинам, їх впливу на якість готової продукції. Представлено результати експериментальних досліджень на основі яких запропоновано способи підвищення ефективності видалення барвних речовин, з метою отримання цукру високої якості та запобіганню втрат сахарози в мелясі. Встановлено, що основна кількість барвних речовин знаходиться всередині кристалів карбонату кальцію, кількість видалених несахарозних речовин залежить від площі адсорбенту та їх часу взаємодії з СаСО3.
  • Ескіз
    Документ
    Розрахунок швидкості адсорбції за умов безперервної карбонізації в одноступінчастому апараті
    (2016) Логвін, Володимир Матвійович; Наконечна (Мартинюк), Аліна Сергіївна
    Очищення дифузійного соку карбонатом кальцію відбувається за рахунок фізичної та хімічної адсорбції. У даній роботі детально розглянуто рівняння ефекту очищення на станції вапнування та карбонізації Логінова Н.Е., яке не враховує важливі чинники, які мають значний вплив на кінетику адсорбції, тому на основі рівняння Фіка виведено рівняння швидкості адсорбції несахарозних речовин карбонатом кальцію. Аналіз рівняння швидкості адсорбції дозволяє встановити вплив різних чинників, впливаючи на які можна змінювати швидкість адсорбції. Інтенсифікація швидкості адсорбції в подальшому буде впливати на збільшення виходу цукру та підвищення його якості.
  • Ескіз
    Документ
    Актуальні напрямки утилізації відходів цукрового виробництва
    (2019) Наконечна (Мартинюк), Аліна Сергіївна; Пастух, Ганна Степанівна
    У статті проаналізовано способи перероблення бурякового жому, враховуючи сучасні потреби населення та промисловості України. У тому числі розглянуто можливі способи отримання бурякового пектину, харчових волокон та біогазу.
  • Ескіз
    Документ
    Барвні речовини в очистці соку карбонатом кальцію
    (2014) Логвін, Володимир Матвійович; Наконечна (Мартинюк), Аліна Сергіївна; Резніченко, Юрій Миколайович; Виговський, Валерій Юрійович
    Підвищення ефективності очищення вапнованого соку СаСО3 можливе завдячуючи більш широкому пізнанню механізму очищення соку під час карбонізації. У технології цукру стверджується, що очищення відбувається внаслідок адсорбції несахарозних речовин на поверхні твердої фази карбонату кальцію. Очищення вапнованого соку твердою фазою СаСО3 відбувається лише під час зростання його частинок. Якщо очищення відбувається лише під час росту частинок карбонату кальцію, то несахарозні речовини повинні знаходитися всередині частинок СаСО3. Шляхом розмивання частинок карбонату кальцію розчином соляної кислоти підтверджено, що несахарозні речовини знаходяться в середині кристалів карбонату кальцію та встановлено, на якому етапі періодичної карбонізації.
  • Ескіз
    Документ
    Новий механізм очищення соку карбонатом кальцію
    (2015) Логвін, Володимир Матвійович; Наконечна (Мартинюк), Аліна Сергіївна
    На основі проведених досліджень встановлено, що в процесі карбонізації має важливе місце процес співосадження. Вилучення несахарозних речовин відбувалося зростаючою поверхнею карбонату кальцію, яка постійно оновлюється, тому значна кількість несахарозних речовин знаходиться в середині кристалів карбонату кальцію. На основі процесу співосадження пояснено механізм очищення соку під час росту частинок карбонату кальцію.