Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
20 результатів
Результати пошуку
Документ Підвищення якості цукру – стратегічне завдання галузі(2014) Олянська, Світлана Пантелеймонівна; Цирульнікова, Віта ВалентинівнаЗапропоновано спосіб очищення клеровок жовтого цукру, що дозволяє видалити частину нецукрів на поверхні карбонату кальцію шляхом дефе-кокарбонізації, а іншу частину – з використанням додаткових сорбентів: фільтроперліту і целюлози. Застосування фільтроперліту сприяє зняттю пересичення карбонату кальцію, який утворюється на ІІ карбонізації з коефіцієнтом пересичення 1,7, внаслідок кристалізації СаСО3 на розвинутій поверхні часточок фільтроперліту, приводить до збільшення ступеня осадження барвних речовин та солей кальцію, дозволяє отримати “прозорий іскристий” розчин. При використанні целюлози марки Diacel 150-1 повнота коагуляції і осадження ВМС збільшується на 53,8%, ефект знебарвлення – на 52,6%, чистота – на 1,5 од. We heve developed the method of cleaning of remelt syrup from yellow sugar that allows to remove part of non-sugars on the surface of carbonate calcium by defecocarbonatation, and other part – by utilization of additional sorbents: filtroperlit and cellulose. The use of filtroperlit promotes removal of satiety of carbonate calcium, which is formed on the second carbonization with the coeffcient of satiety 1,7, in consequence of crystallization of particles CaCO3 on the developed surface of particles of filtroperlit. Addition of filtroperlit on unfiltered juice permits to increase degree of presipitation of colouring matters and salts of calcium, allows to get “transparent sparkling” solution. Use of cellulose of brand Diacel 150-1 permit to increase degree of precipitation of high-molecular compounds on 53,8%, colour – on 52,6%. Thin juice had purity on 1,5 units higher.Документ Нарис з історії розвитку цукрової промисловості України і створення навчального закладу для підготовки технологів, хіміків та майстрів цукрового виробництва(2014) Олянська, Світлана Пантелеймонівна; Грабовська, Олена Вячеславівна; Чагайда, Андрій ОлеговичІсторія Національного університету харчових технологій, витоки якої сягають другої половини ХІХ століття, тісно пов’язана з історією розвитку цукрової промисловості. На той час в Україні вироблялось 84 % цукру від загаль-норосійського виробництва. Бобринський О.О. – граф, гвардійський офіцер, державний діяч, цукрозаводчик, онук імператриці Катерина ІІ і Г.Г. Орлова. У 1838 році граф О.О. Бобринський побудував у Смілі цукровий і пивоварений заводи, механічні майстерні, відкрив поблизу цукрові заводи у Капітанові, Балаклеї, Яблунівці, Грушковці і головний завод по переробці цукру-піску на рафінад у Смілі. Це дозволило знизити ціни на цукор по всій Росії, а О.О. Бобринський став першим підприємцем-цукрозаводчиком імперії. Сучасники вважали графа Бобринського О.О. засновником цукрової проми-словості в Україні, зусиллями родини якого Київ став “цукрової столицею” світу, а Російська імперія увійшла до найбільших виробників цукру. The history of the National University Food Teechnologies, whose origins date back to the late nineteenth century, is closely connected with the history of sugar industry. At that time, Ukraine produced 84 % of all sugar products in the Russian Empire. Olexy O. Bobrinsky – Count, Gugrds Officer, statesman, sugar manufacturer. He was the grandson of Empress Catherine II and H.H. Orlov; known as an expert in science and engineer. In 1838, Count Olexy Bobrinsky built in the town of Smila sugar factory, brewery, machine workshops and warehouse of French Deron-Kyle machines. He also established refineries in the nearby areas: Kapitanov, Balakleya, Yablunivka, Hrushkovka, and the main plant in Smila for processing the refined sugar from granulated one. These actions helped to reduce the prices on sugar throughout the Russian Empire, and Olexy Bobrinsky became the first sugar manufacturer of the Empire. Bobrinsky’s contemporaries considered him to be the founder of sugar industry in Ukraine and only due to the efforts of his family, Kyiv became the “sugar capital”, and the Russian Empire became the lagest sugar producer in the world.Документ Підвищення ефективності очищення соку при використанні активного осаду іі сатурації(2000) Олянська, Світлана ПантелеймонівнаОписано метод очищення дифузійного соку при використанні активо-ваного осаду ІІ сатурації. Добавка 1% активованого осаду в зону рН 9,2, яка відповідає метастабільній зоні переддефекації, покращує седимента-ційно-фільтраційні властивості і адсорбційну здатність осаду. Питома поверхня осаду І сатурації збільшується на 60,6 % (з 1,5 м2/г до 2,5 м2/г). Швидкість седиментації S2 переддефекованого соку збільшується з 1,5-2,0 см/хв до 8,25-11,15 см/хв, Fk зменшується з 7,0-7,1 с/см2 до 3,5-4,5 с/см2. Очищений сік мав чистоту на 2,0-,5 од. вищу, вміст солей кальцію – на 23,1-35,3 % нижче, забарвленість – на 17,8-16,2 % нижче. Described the method of purifying the diffusion juice with using activated mud of the 2nd carbonatation. Addition of 1% activated mud to the zone pH 9,2 corresponds to that of the metastable zone in predefecation improved both the sedimentation/filtration properties and the adsorptive capacity of the mud. The specific surface mud of the 1st carbonatation increased on 60,6% (from 1,5 m2/g to 2,5 m2/g). The rate sedimentation S2 of preliming juice increased from 1,5-2,0 cm/min to 8,25-11,15 cm/min, Fk decreased from 7,0-7,1 s/cm2 to 3,5-4,5 s/cm2. This juice had purity 2,0-2,5 units higher, calcium salts 23,1-35,3% lower and colour – 17,8-16,2% lower.Документ Конформація макромолекул пектину у водних розчинах(2000) Олянська, Світлана Пантелеймонівна; Клімович, В. М.; Бобрівник, Леонід Дем'яновичНаведено результати спектроскопічних досліджень пектинових речо-вин у діапазоні коливань 3600…2800 см-1 і 1800…700 см-1 при зміні рН розчинів від 8 до 11 з використанням лазерного Raman-спектрометра, обладнаного лазером Ar+(LGN-503), при потужності 1,3 Вт на хвилях завдовжки 488.0 і 514.5 нм, який має систему підрахунку фотонів, основний канал, управління якого здійснюється за допомогою ІВМ персонального комп’ютера 3DX 386. Аналіз отриманих даних дозволяє зробити висновок, що в області рН 9,25 у водних розчинах пектину мають місце складні внутрішньомолекулярні перетворення, спостерігаються значна зміна інтенсивності, положення максимумів і форм смуг валентних коливань ν (OН) і карбоксильних груп, інтенсивності коливань ν (СН), ν (СН2), ν (СН3) груп, що свідчить про зміни симетрії силового поля. Всі ці зміни можна пояснити як зміни конформації макромолекул пектину. Spectroscopic investigation of the pectin substances in the range 3600 to 2800 cm-1 and 1800 to 700 cm-1 in the region pH 8,0-11,0 were described by using laser Raman-spectrometer equipped laser Ar+(LGN-503) with power 1,3W on waves 488.0 and 514.5 nm, guided by means of IBM personal computer 3DX 386. Our investigation allowed conclusion at zone pH 9,25 into aqueous solution of the pectin substances complete intermolecular chemical conversion have place. The large changes intensity, location of maximums and forms stripes of valence vibrations ν (OН) and carboxyl groups, intensity of vibration ν (СН), ν (СН2), ν(СН3) there are observed that evidence about the symmetry of the field of force changes. All this changes can be interpretation as conformation macromolecule of pectin.Документ Конформація білкових речовин і друга оптимальна зона коагуляції колоїдних речовин дифузійного соку(2004) Олянська, Світлана Пантелеймонівна; Купчик, Михайло Петрович; Клімович, В. М.Описано результати вивчення Roman-спектрів білкових речовин у діапазонах коливань 3600…2800 см-1 і 1800…700 см-1 при зміні рН розчинів від 8 до 11. Аналіз отриманих даних дозволяє зробити висновок, що в області рН 9,0…9,25 мають місце складні внутрішньомолекулярні перетворення. При рН 9,0 збільшується інтенсивність коливань груп ν (ОН) і спостерігаються зсуви їх максимумів у бік хвиль меншої довжини, а при рН 9,25 спостерігаються зсуви смуг коливань амід І та амід ІІ в більш низькочастотну зону, що свідчить про утворення водневих зв’язків в системі. Усі наведенні вище факти свідчать про зміну конформації макромолекул білку при рН 9,25. Конформаційні зміни макромолекул білкових речовин, поліпептидів, пектинових речовин зумовлюють наявність другої оптимальної зони коагуляції ВМС дифузійного соку в області рН 9,0…9,25. Введення 1 % активованого осаду ІІ сатурації в зону рН 9,0…9,25 на переддефекацію дозволить збільшити ступінь коагуляції і осадження високомолекулярних сполук, підвищити ефективність вапняно-вуглекислого очищення. Spectroscopic investigation of albumen in the range 3600 to 2800 cm-1 and 1800 to 700 cm-1 in the region pH 8,0-11,0 were described. The analysis of the obtained data allows to conclude that complete intermolecular chemical conversion of the albumen have place at the zone pH 9,0…9,25 which may be interpretation as conformation macromolecular. The conformation change macromoleculars of albumen, polypeptides and pectin substances at this zone pH make conditional on presence of the second optimal zone coagulation of the high-molecular compounds of diffusion juice at region pH 9,0...9,25. Addition of 1 % activated mud of the II carbonatation at zone pH 9,0...9,25 during predefecation of diffusion juice permits to increase degree of flocculation and precipitation of high-molecular compounds, increase the efficiency of lime- carbon dioxide purification.Документ Дослідження конформації пептидів з використанням ІЧ-спектроскопії(2000) Олянська, Світлана Пантелеймонівна; Клімович, В. М.; Манк, Валерій Веніамінович; Кузнєцова, Інга ВолодимирівнаОписано результати спектроскопічних досліджень пептидів у діапазоні коливань 3600…2800 см-1 і 1800…700 см-1 при зміні рН розчинів від 8 до 11. Аналіз отриманих даних дозволяє зробити висновок, що в області рН 9,25 мають місце складні внутрішньомолекулярні хімічні перетворення. Коли рН розчину досягає значення 9,25 значно змінюються положення, форма і інтенсивність більшості смуг спектра. Спостерігаються значні зсуви в зв’язках валентних коливань С=0 і N-H, збільшується інтенсивність смуг валентних коливань ν (OH) груп і зміщується їх максимум у бік смуг меншої довжини, зміщуються смуги амід І та амід ІІ в більш низькочастотну зону, що дає змогу говорити про підсилення водневих зв’язків у системі. Всі ці зміни можна розглядати як конформаційні зміни макромолекули пептиду. Spectroscopic investigation of the peptides in the range 3600 to 2800 cm-1 and 1800 to 700 cm-1 in the region pH 8,0-11,0 were described. The analysis of the obtained data allows to conclude that in region pH 9,25 there are complicated intermolecular conversion. There are observed the large change of vibration bonds C=0 and N-H, increase intensity stretching vibration of ν (OH) groups and shift of their maximum to region vibration of the lower frequencies that confirms the hydrogen bonds grows in system. All this changes can be interpretation as conformation macromolecules of peptides.Документ Енерго- та ресурсоощадна технологія очищення дифузійного соку(2008) Ровинський, Артем Дем’янович; Олянська, Світлана Пантелеймонівна; Равський, Володимир Іванович; Косенко, К. В.; Горобець, П. Г.; Сіренко, М. А.; Гнатюк, Н. В.На Погребищенському цукровому заводі компанією “Техінсервіс” у 2006 році була впроваджена нова сучасна схема очищення дифузійного соку. Описано конструкції, принцип роботи і переваги нового обладнання: гарячого дефека-тора, який працює без перемішуючих пристроїв, апаратів для І і ІІ карбонізації, дозрівача соку ІІ карбонізації. Результати експериментальних і виробничих досліджень з 2004 по 2007 рік представлені в таблицях. Впровадження схеми дозволило скоротити витрати вапняку на 40 %, зменшити витрати умовного палива на 1,08 % до маси буряків.Документ Нове фільтраційне обладнання компанії “Техінсервіс”(2009) Ровинський, Артем Дем’янович; Олянська, Світлана Пантелеймонівна; Левицький, Я. Г.В статті обгрунтовано необхідність модернізації основного обладанння цукрових заводів, в тому числі заміну застарілого обладнання. Дана хара-ктеристика останніх розробок компанії “Техінсервіс”: фільтрів UFE-0,8 для фільтрування сиропів і клеровок, принцип роботи фільтрів-згущувачів TF, їх технічні характеристики, станцій фільтрування з їх використанням, переваги в транспортуванні, встановленні, експлуатації. In this article causes of necessity of basic equipment modernization, including renovation, are destribed; characteristics of the latest products of “Techinservice” company are given: UFE-0,8 filter system, principle of working of filter- thickener TF, their technical characteristics, filtration set with use of them; advantages of their transportation, installation, exploitation are described.Документ Модернізація кристалізаційного відділення: збільшення виробництва цукру, зменшення витрат палива(2009) Ровинський, Артем Дем’янович; Олянська, Світлана Пантелеймонівна; Левицький, Я. Г.Наведено результати поетапної модернізації випарної установки і продуктового відділення на ВАТ “Чортківський цукровий завод”. Реконструйована теплова схема заводу з заміною IV і V корпусів на плівкові апарати виробництва “Техінсервіс”, що дозволило впровадити низькотемпературний режим уварювання утфелів з використанням сокових парів ІІІ і IV корпусів випарної установки. Впроваджено схему уварювання утфелю І кристалізації з використанням маточного утфелю. У вакуум-апаратах І продукту уварюється сироп до в’язкості затравки і після цього вводиться розрахункова кількість маточного утфелю залежно від заданого кінцевого розміру кристалів. Модернізація продуктового відділення дозволила скоротити тривалість уварювання на 1,5–2 год., збільшити вихід кристалічного цукру із утфелю до 50–52 %, зменшити втрати сахарози в мелясі, за стабільно низьких витратах газу – 3,28–3,19 до маси буряків. In this article results of modernization of evaporator system and crystallization station on JSC “Chertkovskiy sugar plant” by “Techinservice” company are given. Convective thermal coupling of the plant is reconstructed with change of ІV and V frames to film evaporators. Scheme of A-boiling with use of mother massecuite is introduced, that allows to reduce continuance of boiling for 1,5–2 hours, increase sugar recovery from massecuite to 50–52%. Vertically supported mold with moving cooling system is set, which is controlled by microprocessor system, which allows to control the speed of massecuite cooling. Modernization of sugar end allows to increase the sugar recovery and reduce sugar losses in molasses in stable low gas input – 3,28–3,19 % to beet mass.Документ Модернізація кристалізаційного відділення ВАТ “Чортківський цукровий завод” компанією “Техінсервіс”(2009) Ровинський, Артем Дем’янович; Олянська, Світлана Пантелеймонівна; Левицький, Я. Г.Наведено результати поетапної модернізації випарної установки і продуктового відділення на ВАТ “Чортківський цукровий завод”. Реконструйована теплова схема заводу з заміною IV і V корпусів на плівкові апарати виробництва “Техінсервіс”, що дозволило впровадити низькотемпературний режим уварювання утфелів з використанням сокових парів ІІІ і IV корпусів випарної установки. Впроваджено схему уварювання утфелю І кристалізації з використанням маточного утфелю. У вакуум-апаратах І продукту уварюється сироп до в’язкості затравки і після цього вводиться розрахункова кількість маточного утфелю залежно від заданого кінцевого розміру кристалів. Модернізація продуктового відділення дозволила скоротити тривалість уварювання на 1,5–2 год., збільшити вихід кристалічного цукру із утфелю до 50–52 %, зменшити втрати сахарози в мелясі, за стабільно низьких витратах газу – 3,28–3,19 до маси буряків. In this article results of modernization of evaporator system and crystallization station on JSC “Chertkovskiy sugar plant” by “Techinservice” company are given. Convective thermal coupling of the plant is reconstructed with change of ІV and V frames to film evaporators. Scheme of A-boiling with use of mother massecuite is introduced, that allows to reduce continuance of boiling for 1,5–2 hours, increase sugar recovery from massecuite to 50–52%. Vertically supported mold with moving cooling system is set, which is controlled by microprocessor system, which allows to control the speed of massecuite cooling. Modernization of sugar end allows to increase the sugar recovery and reduce sugar losses in molasses in stable low gas input – 3,28–3,19 % to beet mass.