Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
6 результатів
Результати пошуку
Документ Теоретичні основи сутності якості як соціально-економічної категорії(2019) Осадчук, Оксана Павлівна; Майстренко, В. М.Поняття «якість» як соціально-економічна категорія набуває широкого використання та вжитку ще з часів різних історичних епох. З розвитком суспільства та становленням економіки як самостійної науки активізувалися наукові пошуки й дослідження у сфері визначення найповнішого та єдино правильного підходу до тлумачення змісту досліджуваного поняття. Широке застосування категорії «якість» у різних сферах суспільної діяльності та науковий інтерес до визначення її сутності сприяли появі значної кількості трактувань, що всебічно розкривають її зміст і значення. З огляду на це виявлення та дослідження головного ідейного змісту поняття «якість» здійснювалося на основі визначення основних аспектів шляхом узагальнення теоретичних формулювань, представлених всесвітньо відомими філософами, основоположниками теорії управління якістю та вітчизняними науковцями. Основними аспектами категорії «якість», що визначають її ідейний зміст, є: відповідність встановленим вимогам; задоволення споживчих потреб; ефективність виробничих процесів; сукупність властивостей, необхідних для задоволення явних і передбачуваних потреб; ступінь відповідності вимогам; співвідношення між витратами та потребами; безпечність для здоров ’я та життя людини. Дослідження термінологічної сутності категорії «якість» з позиції різних наукових підходів дало змогу виокремити основні її ознаки, які вказують на приналежність досліджуваної дефініції до розряду соціально-економічних понять. The concept of “quality” as a socio-economic category has become widely used since the times of various historical epochs. With the development of society and the emergence of the economy as an independent science, scientific research was intensified in the area of determining the most complete and the only correct approach to the interpretation of the content of the concept under study. Widespread use of the category “quality” in various areas of social activity and considerable scientific interest in determining its essence contributed to the emergence of a large number of interpretations that fully disclose its meaningq. In view of this, the discovery and research of the main ideological content of the concept of “quality” was carried out on the basis of defining its main aspects by generalizing the theoretical formulations presented by world-known philosophers, the founders of the theory of quality management, and domestic scholars. The main aspects of the category “quality”, defining its ideological content are: compliance with the requirements; satisfaction of consumer needs; efficiency of production processes; a set of properties that are necessary to meet explicit and foreseeable needs; degree of compliance; the relationship between costs and needs; safety for health and human life. The study of the terminological nature of the category “quality”, from the standpoint of various scientific approaches, has allowed to distinguish its main features, which indicate the relevance of the study definition to the category of socioeconomic concepts.Документ Наукові підходи до визначення поняття «якість»(2012) Осадчук, Оксана ПавлівнаДосліджено наукові підходи вітчизняних та зарубіжних вчених щодо формування сутності поняття «якість продукції», а також викладено авторське визначення даного поняття на основі законодавчої бази України та міжнародних стандартів; розглянуто визначення поняття якості і безпеки продукції. В роботі розглянуто еволюцію поглядів на якість та визначено сприйняття якості споживачами продукції. Science research approaches of domestic and foreign scholars on the formation essence of the concept of "quality products" and described the author definition of the concept based on the legal framework of Ukraine and international standards; considered the definition of quality and safety. We consider the evolution of views on the quality and perception of quality defined by consumers.Документ Стан та проблеми якості молочної сировини в Київської області(2012) Осадчук, Оксана ПавлівнаВ статті досліджено стан забезпечення якісною молочною сировиною виробничих підприємств Київської області, оскільки вона являється найбільш густозаселеним регіоном України, та належить до числа областей, в яких зосереджена основна переробка молока. This paper investigates the state of software quality raw milk production enterprises Kyiv region because it is the most densely populated region in Ukraine, and is one of the areas in which concentrated the bulk processing of milk.Документ Основні аспекти реалізації сучасних систем управління якістю та безпечністю продукції(2012) Осадчук, Оксана ПавлівнаВ статті проаналізовано роль системи управління якістю в процесі забезпечення якості та безпечності харчового продукту. Розглянуто основні аспекти реалізації систем управління якістю та безпечністю продукції. Здійснено порівняння основних принципів сучасних систем управління, сформованих на основі вимог стандарту ДСТУ ISO 9001:2009, принципів НАССР, і стандарту ДСТУ ISO 22000:2007. It is analysed the role system management of quality in the process of quality satisfaction and food products safety. In the article it is described the main aspects of the realization system of quality management and products safety. It is done the comparison of the key principles of modern management system, that are formed on the basis of the standards claims ISO 9001:2009, principles of HACCP, and standards of ISO 22000:2007.Документ Безпечність харчової продукції як невід’ємний елемент її якості(2011) Осадчук, Оксана ПавлівнаВ статті досліджується зміст поняття якості харчової продукції на основі головних її принципів. Окреслено коло основних чинників, що впливають на якість та безпечність харчових продуктів. Розкрито вплив систематичного управління якістю, стандартизації продукції та впровадження систем управління якістю на рівень якості та безпечності харчової продукції. It is researched the contest of the quality of food production according its main principles. It is indicated the main factors which have influenced on the quality and safety of food production.Документ Якість продукції як об’єкт управління(2011) Осадчук, Оксана ПавлівнаВ статті досліджено поняття якості продукції як об’єкта управління в межах виробничої діяльності підприємства. Визначено сутність категорії управління якістю та запропоновано авторське визначення поняття ефективне управління якістю. The article is investigated the concept of the good’s quality as the control object within the limits of production activity of the interprise. It is determined the main point of the quality control and given the author’s definition of effective quality management. Quality management, of its essence, is a complex economic category, that’s why for better understanding are given all the types and principles of its development.