Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
8 результатів
Результати пошуку
Документ Удосконалення технології печива на основі вівсяних пластівців для закладів ресторанного господарства(2019) Павлюченко, Олена Станіславівна; Фурманова, Юлія Петрівна; Шаповаленко, Олег Іванович; Радькевич, Світлана МиколаївнаУ статті представлено результати теоретичних та експериментальних досліджень, на основі яких доведено доцільність повної заміни рецептурного борошна печива на вівсяні пластівці. В ході аналітичних досліджень встановлено, що продукти переробки вівса за рахунок високої харчової і біологічної цінності досить широко використовуються для збагачення, покращення якості та надання певних функціональних властивостей харчовій продукції для різних верств населення. Продукти переробки вівса містять в 5…6 разів більше жиру, якщо порівняти з пшеничним борошном, і дещо більший вміст білка та меншу кількість вуглеводів. Характерна особливість вівсяних продуктів — наявність близько 85…92% β-глюканів, які складають основу геміцелюлози вівса. Вівсяні продукти значно переважають пшеничне борошно вищого сорту за вмістом мінеральних речовин. Наведено рецептурний склад печива з вівсяними та мигдальними пластівцями. Печиво готували, використовуючи такі рецептурні компоненти: борошно пшеничне вищого сорту та вівсяне, вівсяні пластівці (зразки № 1 та 2), цукор білий кристалічний, корицю, ванільний цукор, масло вершкове, яйця курячі харчові, розпушувач. Для збагачення печива білком, покращання його смакових властивостей додатково вносили мигдальні пластівці, які серед горіхової сировини мають найбільшу схожість із вівсяними пластівцями за крупністю і структурою. Аналіз якості готових виробів показав, що в дослідних зразках з внесенням вівсяних пластівців спостерігається зміна кольору на світло-коричневий, покращується консистенція, стає більш пористою структура, з’являється хрусткість, приємний аромат і смак. Встановлено, що печиво зі співвідношенням пластівців 40:60 найбільш хрустке, розсипчасте та ароматне, має підвищений вміст білка й жиру та знижений вміст вуглеводів. Для нього характерна краща засвоюваність вуглеводневої компоненти печива, адже кількість редукуючих цукрів у процесі ферментативного гідролізу вуглеводів печива протягом 90 хв зростає в 2,5 раза порівняно з контролем.Документ Нові види сировини при виробництві кормів для риб(2008) Шаповаленко, Олег Іванович; Шаран, Андрій Васильович; Супрун-Крестова, Олена Юріївна; Перегуда, Микола Антонович; Павлюченко, Олена СтаніславівнаОдним із шляхів виходу рибного господарства України з кризисного стану є розвиток індустріальної форми риболовства. В даній статті розкриваються можливості використання насіння льону як концентрованого джерела ліпідів і білка для виробництва комбікормів для риб. One of the ways out for fish industry of Ukraine from crisis is the development of an industrial form of fishing. The possibility of using flax seeds as a concentrated source of lipids and protein for the production of mixed feeds for fishes have been disclosed in the paper.Документ Мікробіологічний стан екструдованих зернових сумішей з насінням льону(2009) Шаповаленко, Олег Іванович; Павлюченко, Олена Станіславівна; Шаран, Андрій Васильович; Супрун-Крестова, Олена Юріївна; Перегуда, Микола АнтоновичВ статті розглянуто питання зміни мікрофлори розроблених екструдованих зернових сумішей з насінням льону під час зберігання за температури 0 та +20 °С. In article the question of change of microflora developed grain mixes with seeds of flax in the course of storage is considered at temperature 0 and +20 °C.Документ Насіння різних сортів льону як компонент для виробництва комбікормів(2008) Шаповаленко, Олег Іванович; Супрун-Крестова, Олена Юріївна; Павлюченко, Олена СтаніславівнаДосліджено хімічний склад різних сортів льону, які вирощуються в Україні. Встановлено перспективність використання насіння льону як джерела білку та жиру у виробництві комбікормів та кормових добавок. Исследован химический состав различных сортов льна, которые выращиваются в Украине. The chemical composition of different types of flax that produced in Ukraine has been investigated. The perspectives of using flax seeds as a source of protein and fat in the production of feed and feed additives have been established.Документ Насіння льону як компонент зернових сумішей для відгодівлі карпових риб(2012) Шаповаленко, Олег Іванович; Шаран, Андрій Васильович; Супрун-Крестова, Олена Юріївна; Перегуда, Микола Антонович; Павлюченко, Олена СтаніславівнаУ статті представлено результати теоретичних та експериментальних досліджень використання насіння льону у виробництві екструдованих кормів для риб. Встановлено, що використання екструзійної обробки дозволяє вводити до зернової суміші неподрібнене насіння льону в кількості до 20 %. The article presents the results of theoretical and experimental studies using flax seeds in the production of extruded feeds for fish. It has been found that extrusion processing allows entering to the grain mixture long flax seeds in amounts up to 20%.Документ Ми вивчили, як змінюється мікрофлора екструдованих зернових сумішей з насінням льону під час зберігання(2009) Шаповаленко, Олег Іванович; Грегірчак, Наталія Миколаївна; Павлюченко, Олена Станіславівна; Шаран, Андрій ВасильовичПредставлено результати досліджень впливу екструзійного оброблення на мікрофлору екструдованих зернових сумішей з насінням льону. The investigation results of the extrusion processing effect on the microflora of extruded cereal mixtures with flax seeds have been presented.Документ Екструдовані зернові суміші для відгодівлі риб(2008) Шаповаленко, Олег Іванович; Супрун-Крестова, Олена Юріївна; Шаран, Андрій Васильович; Корж, Тамара Володимирівна; Павлюченко, Олена СтаніславівнаУ статті наведено результати досліджень щодо можливості використання насіння льону у виробництві екструдованих зернових сумішей для відгодівлі риб.Документ Дослідження впливу екструзійного оброблення на вуглеводний комплекс зернових сумішей з насінням льону(2009) Шаповаленко, Олег Іванович; Перегуда, Микола Антонович; Павлюченко, Олена Станіславівна; Супрун-Крестова, Олена Юріївна; Шаран, Андрій Васильович; Романовська, А. В.У статті представлено результати досліджень впливу екструзійного оброблення на вуглеводний комплекс зернових сумішей з насінням льону. Встановлено, що використання насіння льону підвищує кормові цінність та покращує перетравлюваність окремих компонентів сумішей. The paper presents the investigation results of extrusion processing on carbohydrate complex of cereal mixtures with flax seeds. It has been found that using flaxseed enhances the feed value and improves the digestibility of individual components of mixtures.