Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
19 результатів
Результати пошуку
Документ Сучасні підходи до отримання концентратів та ідентифікації антоціанів(2023) Михайло Васильович; Подобій, Олена Валеріївна; Мілюкін, Михайло ВасильовичВиробництво натуральних харчових пігментів продовжує зростати в усьому світі. Останнім часом спостерігається тенденція використання у виробництві харчових продуктів барвників натурального походження природних пігментів, таких як антоціани.Документ Ідентифікація антоціанів, піраноантоціанів і поліфенольних сполук в екстрактах чорноплідної горобини методом хроматомас-спектрометрії(2023) Мілюкін, Михайло Васильович; Подобій, Олена ВалеріївнаАнтоціани універсальні природні пігменти, наявні в натуральних продуктах, особливо в тих, що мають синій, пурпуровий, фіолетовий і червоний кольори. Проведено ідентифікацію антоціанів і піраноантоціанів, отриманих рідинною екстракцією різними розчинниками, з ягід чорноплідної горобини методом часопрольотної мас-спектрометрії HPLC/DAD/UV-Vis/ESI-MS-MS. Antocians are versatile natural pigments found in natural products, especially those with blue, purple, violet, and red colors. The identification of аntocians and pyranoanthocyanins obtained by liquid extraction with different solvents from chokeberry berries was carried out by time-of-flight mass spectrometry HPLC/DAD/UV-Vis/ESI-MS-MS.Документ Технологія отримання стабілізованої форми антоціанів з вичавок чорниці(2023) Коновалова, Вікторія Юріївна; Подобій, Олена ВалеріївнаУ сучасному світі великі обсяги побічних продуктів утворюються під час виробництва соків з плодів і ягід, становлячи приблизно 20-30% від загального обсягу. Ці побічні продукти, відомі як вичавки, містять значну кількість біологічно активних речовин. Використання побічних продуктів виробництва соків дозволяє вирішити декілька проблем. По-перше, це раціональне використання сировини та інших матеріалів, оскільки вичавки є цінним ресурсом, який можна використати в інших галузях або для створення нових продуктів. По-друге, використання побічних продуктів дозволяє знизити втрати на різних етапах переробки, сприяючи сталому виробництву та економічній ефективності In today's world, large volumes of by-products are generated during the production of fruit and berry juices, accounting for approximately 20-30% of the total. These by-products, known as pomace, contain a significant amount of biologically active substances. The use of juice by-products can solve several problems. First, it is the rational use of raw materials and other materials, as pomace is a valuable resource that can be used in other industries or to create new products. Secondly, the use of by-products helps to reduce losses at various stages of processing, contributing to sustainable production and economic efficiencyДокумент Визначення тіабендазолу в субстанції харчової добавки Е233 і харчових продуктах електрохімічними методами(2015) Волнянська, О. В.; Ткач, В. І.; Подобій, Олена Валеріївна; Толстенко, Ю. В.У статті вивчено взаємодію органічного катіона (ОК) тіабендазолу з гетерополіаніоном структури Кегіна РМо12О403- методом УФ-спектроскопії й амперометричного титрування. Фізико-хімічним методом досліджено (УФ-спектроскопія) характер з в ’язку ОК-ГПА у сполуках (TBZН2)з(РМо12О4Q)2 і визначенспіввідношення амперометричним титруванням і спектрофотометричним методом. Встановлені стехіометричні співвідношення реагуючих речовин методом амперометричного титрування й спектрофотометричним методом свідчать про утворення іонних асоціатів. Синтезовані малорозчинні іонні асоціати(TBZН2) 3(РМо12О4Q)2 використані як електродноактивні речовини при синтезі пластифікованих мембран іон-селективного електроду, оборотного до органіч ного катіона тіабендазолу. Розроблено методики прямого потенціометричного визначення вмісту тіабендазолу в субстанції харчової добавки (Е233) і харчових продуктах, які характеризуються достатньою чутливістю, селективністю, простотою й експресністю.Документ Дослідження можливості виробництва панкейків на основі рослинної сировини для закладів ресторанного господарства(2020) Букша, Марина Анатоліївна; Павлюченко, Олена Станіславівна; Подобій, Олена Валеріївна; Фурманова, Юлія ПетрівнаУ статті проведено аналіз вітчизняного та світового досвіду використання безглютенової сировини у технології борошняної продукції. Висвітлено питання щодо перспективності використання рослинної сировини у технології панкейків. Досліджено можливість заміни пшеничного борошна на рисове борошна та крохмаль тапіоки, молока на настій з насіння льону, яєць на банани, які також додатково використовуються як підсолоджуючий компонент. Наведено дані, що підтверджують можливість повної заміни компонентів тваринного походження на рослинну сировину. Встановлено, що панкейки на основі рослинної сировини мають достатньо високі органолептичні показники якості та зменшену на 64 ккал, порівняно з традиційною рецептурою, енергетичну цінність.Документ Електроаналітичні реакції при виділенні i визначенні суми основ алкалоїдів чистотілу великого (Chelidonium majus L.)(2015) Болотін, O. B.; Ткач, В. І.; Івчук, В. В.; Подобій, Олена ВалеріївнаУ статті наведено комплекс експериментальних досліджень основних хіміч-них і електрохімічних процесів, які відбуваються при виділенні та визначенні суми основ алкалоїдів на катоді методом електролізу. Розвинуто теорію впливу добавок індиферентних електролітів, при електрохімічному розкладанні яких виділяється декілька додаткових ОН-іонів, на швидкість ка-тодного виділення алкалоїдів чистотілу великого (Chelidonium majus L.).Документ Дослідження реологічних властивостей кефіру(2013) Попова, Антоніна Валеріївна; Подобій, Олена Валеріївна; Мірошников, Олег Миколайович; Стеценко, Наталія ОлександрівнаВстановлено, що всі досліджувані кефіри відносяться до структурованих систем з чітко вираженою надмолекулярною коагуляційною структурою, для яких характерна міцність та пластичність. It is established that all investigated kefirs are the structured systems with clearly defined supermolecular coagulate structure. They are characterized by durability and plasticity.Документ Екструдовані висівки – перспективна сировина для хлібопечення(2013) Махинько, Валерій Миколайович; Махинько, Людмила Василівна; Подобій, Олена Валеріївна; Піонтківська, Марія ОлександрівнаЗапропоновано нову сировину для хлібопекарського виробництва – екструдовані висівки. Показано, що їх внесення в кількості 10 – 20 % вимагає підвищення вологості тіста на 1,5 – 2,5 %. Розраховано, що вироби з висівками мають підвищений вміст харчових волокон, вітамінів та мінеральних речовин.Документ Дослідження адсорбції барвних речовин цукрового виробництва природними дисперсними мінералами України(2010) Стеценко, Наталія Олександрівна; Подобій, Олена Валеріївна; Мірошников, Олег Миколайович; Грабовська, Олена ВячеславівнаДосліджено адсорбційні властивості природних дисперсних мінералів – палигорськіту та глауконіту щодо видалення барвних речовин цукрового виробництва. Показано, що адсорбенти дозволяють підвищити ефективність очищення модельних розчинів сахарози. Підібрано найбільш ефективні мінеральні сорбенти та встановлено їх оптимальні витрати при очищенні розчинів сахарози. Adsorption properties of natural disperse minerals – palygorskite and glauckonite have been studied with respect to the coloring substances from sugar production. It was investigated that adsorbents increase effective of purification model solutions of sucrose. Selection of the most effective adsorbents and optimum concentration of the purification water solutions of sucrose were determined.Документ Викладання фізичної та колоїдної хімії в контексті принципів Болонського процесу(2007) Стеценко, Наталія Олександрівна; Манк, Валерій Веніамінович; Мірошников, Олег Миколайович; Подобій, Олена ВалеріївнаРозглянуто вдосконалення процесу викладання фізичної та колодної хімії в Національному університеті харчових технологій за кредитно-модульною системою. We consider the improvement of teaching and Kolodny physical chemistry at the National University of Food Technologies for credit-modular system.