Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 7 з 7
  • Ескіз
    Документ
    Спосіб кількісного визначення бурштинової кислоти в екстрактах бурштину
    (2020) Чорний, Валентин Миколайович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна; Зав'ялов, Володимир Леонідович
    Бурштинова кислота в розчинах кількісно визначається електрофорезом капілярної зони ферментативним і хроматографічними методами, однак ці методи мають тривалий час аналізу, високу складність і низьку доступність. Велика кількість бурштинової кислоти природного походження знаходиться в сукциніті (бурштині східноєвропейського походження), саме з такої сировини можна отримувати екстракти із високим вмістом цієї кислоти. У статті представлено розроблену авторами нову методику визначення вмісту бурштинової кислоти в екстрактах бурштину на основі методу прямого титрування гідроксидом натрію розчину за наявності фенолфталеїно- вого індикатора. Спочатку оцінювався вплив різної концентрації бурштинової кислоти в підготовлених пробах на витрати гідроксиду натрію. З обґрунтуванням доцільності використання етилового спирту як ефективного малопо- лярного розчинника описано вплив частки етилового спирту у водно-спиртових розчинах на витрату лугу під час визначення вмісту бурштинової кислоти у розчині. За результатами досліджень побудовано калібрувальний графік, дані якого можна використовувати для визначення кількості бурштинової кислоти. Отримано два рівняння для розрахунку концентрації бурштинової кислоти в розчині з урахуванням витрат гідроксиду натрію на процес нейтралізації розчину та частки етилового спирту в досліджуваному зразку. Значення, отримані розрахунковим способом за рівнянням подвійної апроксимації, мають допустиму похибку в 1,5%, а рівняння складеної функції — 3,5%, але є простим у використанні. Розроблений метод та отримані рівняння надають можливість оперативно й доступно аналізувати водні та водно-спиртові розчину, що мають у своєму складі серед переліку кислот лише буріитинову кислоту, зокрема в екстрактах бурштину. Запропонований метод доцільно використовувати під час технохімічного контролю виробничого процесу екстракційної переробки бурштину. Succinic acid in solutions is currently quantified by enzymatic, capillary zone electrophoresis and chromatographic methods; however, these methods have a long analysis time, high complexity and low availability. A large amount of succinic acid of natural origin is found in succinite (amber of Eastern European origin), from such raw materials extracts with a high content of this acid can be obtained. The paper presents a new method developed by the authors to determine the content of succinic acid in amber extracts based on the direct titration method of the solution with sodium hydroxide in the presence of phenolphthalein indicator. Firstly, the effect of different concentrations of succinic acid in the prepared samples on the consumption of sodium hydroxide was evaluated and the effect of a proportion of ethyl alcohol in aqueous- alcoholic solutions on the consumption of alkali when determining the content of succinic acid in the solution was determined. With justification of the feasibility of using ethyl alcohol as an effective low-polar solvent, there was determined the effect of the proportion of ethyl alcohol in aqueous-alcoholic solutions on the consumption of alkali when determining the content of succinic acid in the solution. Based on the results of the research, a calibration graph was constructed, the data of which can be used to determine succinic acid. Two equations were obtained to calculate the concentration of succinic acid in the solution based on the consumption of sodium hydroxide on a neutralization process of the solution and a proportion of ethyl alcohol in a test sample. The values obtained by the calculated method according to the equation of double approximation have a permissible error of 1.5%, and the equation of composite function has an error of 3.5%, but it is easy to use. The developed method and the obtained equations provide an opportunity to quickly and easily analyze aqueous and aqueous-alcoholic solutions, which contain only succinic acid in the list of acids, in particular in amber extracts. The proposed method provides appropriate conveniences during the technochemical control of the production process of amber extraction processing.
  • Ескіз
    Документ
    Вторинні продукти переробки хеномелесу — джерело біологічно активних речовин
    (2016) Хомич, Галина Панасівна; Левченко, Юлія Вікторівна; Горобець, Олександра Михайлівна; Попова, Наталія Вікторівна
    У статті запропоновано шляхи переробки відходів хеномелесу. Проведено порівняльну характеристику фізико-хімічних показників і вмісту біологічно активних речовин відходів та плодів з хеномелесу. Визначено фракційний склад органічних кислот, цукрів і фенольних речовин, що містяться у вичавках хеномелесу. Досліджено використання напівфабрикатів з вичавок хеномелесу в технології продуктів харчування з метою покращення їх біологічної цінності, органолептичних і структурно-механічних властивостей. The use of secondary processed products of fruits and vegetables is suggested. The ways of waste recycling of chaenomeles are studied. The comparative characteristic of physical-chemical parameters and the content of biologically active substances of chaenomeles waste are defined. The fractional composition of organic acids, sugars and phenol snbstances, which are contained in the marc of chaenomeles, is determined. The use of semi-finished products from marc of chaenomeles in food technology for improving the biological value, organoleptic and structural and mechanical properties of food products is investigated.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження кінетики процеса екстрагування з листової чайної сировини в апаратах періодичної дії із різними вібраційними системами перемішування
    (2007) Зав'ялов, Володимир Леонідович; Попова, Наталія Вікторівна; Мисюра, Тарас Григорович
    Наведено результати дослідження масообмінних характеристик віброекстракторів періодичної дії для системи тверде тіло – рідина, що використовують новий принцип створення в робочому об’ємі апарата потужних вібротурбулізуючих потоків за допомогою віброперемішувальних пристроїв спеціальної конструкції. Порівняння віброефекту при екстрагуванні з іншими способами подано з використанням просторово-часових співвідношень. The research results of mass transfer characteristics vibroekstraktoriv batch system for solid - liquid, using a new principle in the creation of the working volume of the device powerful vibroturbulizuyuchyh flows through vibroperemishuvalnyh devices special design. Comparison vibroefektu by extraction with other methods presented using a spatial-temporal correlations.
  • Ескіз
    Документ
    Розробка технологічних режимів одержання екстракту з пряно-ароматичної рослинної сировини
    (2006) Попова, Наталія Вікторівна; Мисюра, Тарас Григорович; Косоголова, Людмила Олексіївна; Зав'ялов, Володимир Леонідович; Малежик, Іван Федорович
    Досліджувались біохімічні властивості висушеного листя петрушки сорту Врожайна і режимні параметри процесу екстрагування цільових компонентів методом мацерації в умовах лабораторії кафедри процесів і апаратів харчових виробництв та технології консервування НУХТ. На основі отриманого екстракту розроблено напій, основними інгрідієнтами якого е ще яблучний сік, екстракти прянощів (м'яти перцевої, гвоздики та кориці) та водний екстракт стевії як цукрозаміннчк. На цей напій отримано патент України на винахід. Investigated the biochemical properties of dried parsley leaves yielding varieties and regime parameters of target components extracted by maceration in a laboratory of processes and devices of food production and preservation of our library technology. Based on the obtained extract developed the drink, the main ingredient of which is still apple juice, spices extracts (peppermint, clove and cinnamon) and aqueous extract of stevia as tsukrozaminnchk. This drink is obtained patent of Ukraine.
  • Ескіз
    Документ
    Безвідходне енергозбережне виробництво чайного концентрату
    (2005) Зав'ялов, Володимир Леонідович; Бодров, Віктор Семенович; Попова, Наталія Вікторівна; Мисюра, Тарас Григорович; Запорожець, Юлія Владиславівна
    Аргументовано необхідність безвідходного та енергозбережного виробництва високоякісних концентратів фіточаїв і чаїв, збагачених вітамінними та біоактивними добавками. Наведено технологічну та апаратурно-технологічну схеми виробництва концентрованих чайних екстрактів – рідини та порошку. Схеми побудовано на основі оригінального (авторського) екстрактора вібраційного принципу екстрагування і транспортування твердої фази. The necessity of non-waste and to save gas and the production of high concentrates of herbal teas and teas-tion enriched with vitamins and bioactive supplements. Submitted by tech-ical and hardware-production scheme-tion concentrated tea extracts - liquid and powder. Scheme is built on the original (copyright) extractor vibration principle extracted-tion and transportation of solid phase.
  • Ескіз
    Документ
    Періодичне віброекстрагування харчового барвника із темних сортів винограду
    (2010) Попова, Наталія Вікторівна; Зав'ялов, Володимир Леонідович; Бодров, Віктор Семенович; Мисюра, Тарас Григорович; Запорожець, Юлія Владиславівна
    Наведено результати теоретичних, експериментальних і проектних робіт, виконаних в науково-дослідній лабораторії кафедри процесів і апаратів харчових виробництв та технології консервування НУХТ щодо проблеми інтенсифікації процесу періодичного віброекстрагірованія харчового барвника з виноградного сировини. Отримана математична модель, яка описує процес вилучення Енін з винограду в залежності від температури екстрагенту, тривалості процесу та інтенсивності коливань віброперемешівающего пристрої та надає можливість встановити найбільш раціональні режими проведення процесу екстрагування запропонованим способом. Наводиться опис і принцип дії запатентірованого віброекстрактора періодичної дії з вібраційною системою перемішування, який забезпечує належні інтенсивні гідродинамічні умови протікання процесу, що наближають активну поверхню взаємодіючих фаз до 100%.
  • Ескіз
    Документ
    Розроблення технології виробництва натурального харчового барвника з виноградних вичавок при використанні віброекстрагування
    (2010) Зав'ялов, Володимир Леонідович; Бодров, Віктор Семенович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна; Запорожець, Юлія Владиславівна; Деканський, Вадим Євгенійович
    Науково аргументовано необхідність виробництва високоякісних концентратів натуральних харчових барвників з темнозабарвленої рослинної сировини. Наведено принципову технологічну та апаратурно-технологічну схеми виробництва рідкого концентрованого натурального харчового барвника з виноградних вичавок. Схеми побудовано на основі авторського вібраційного екстрактора періодичної дії.