Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
9 результатів
Результати пошуку
Документ Використання методу ЯМР-спектроскопії для дослідження ідентифікації та фальсифікації меду(2023) Мельник, Оксана Петрівна; Маринін, Андрій Іванович; Шевченко, Олександр Юхимович; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Святненко, Роман СергійовичУ статті розглядаються питання ідентифікації та фальсифікації меду методом ЯМР-спектроскопії. Мед – натуральна солодка речовина, що виробляється Apis mellifera. Він складається в основному з різних цукрів, переважно фруктози та глюкози, а також інших речовин, таких як органічні кислоти, ферменти та тверді частинки, отримані під час медозбору. Основною хімічною складовою меду є вуглеводи, які складають до 95% сухої ваги, причому фруктоза (38%) і менша частина глюкози (31%) є основними цукровими компонентами серед 22 різних цукрів, присутніх у складі меду. Географічне та ботанічне походження є факторами, які диктують ціну на цей широко споживаний натуральний продукт. Економічна вигода призвела до того, що мед став легкою мішенню для фальсифікації, включаючи навмисне неправильне маркування походження меду, додавання води та цукру до меду, а також годування бджіл надмірною кількістю штучного сиропу в період збору нектару. Таким чином, ідентифікація меду є нагальною проблемою. Методології ядерного магнітного резонансу (ЯМР) широко визнані як важливий інструмент для аналізу харчових продуктів, оскільки вони дозволяють вивчати як хімічний склад, так і молекулярну динаміку харчових матриць. Мед є дуже лабільною системою, що піддається біохімічним і хімічним змінам, а ЯМР- спектроскопія є потужним методом для моніторингу цих змін. ЯМР-спектроскопія має низку переваг порівняно з іншими аналітичними методами: вона швидка (для отримання спектру ЯМР 1Н потрібно <5 хв); не потребує калібрування за допомогою міжнародних стандартів або екстракції компонентів перед проведенням аналізу; демонструє чудову селективність і дозволяє ідентифікувати невідомі сполуки на молекулярному рівні. Однією з головних переваг цього методу є його здатність надавати структурну і кількісну інформацію про широкий спектр хімічних видів в одному ЯМР-експерименті з відмінною повторюваністю і відтворюваністю.Документ Вода: між довкіллям і життям(2020) Українець, Анатолій Іванович; Большак, Юрій Васильович; Маринін, Андрій Іванович; Каганов, Валентин Якович; Святненко, Роман СергійовичВода всюдисуща у довкіллі і є основою життя. Завдяки надзвичайно високій чутливості структурно-енергетичного стану води до різноманітних природних чинників на воду з боку довкілля, вода виступає в ролі посередника між станом довкілля і функціональним станом біологічних організмів на Землі. В непорушеному довкіллі відбувалося постійне поповнення електронної компоненти зовнішньо- та внутрішньоклітинного середовища живих організмів, які знаходяться у відновному електронодонорному природному стані, через надходження з повітрям при диханні електронів у складі аеройонів (супероксид-аніонів кисню (О2-)), питної води у відновному редокс-стані, а також з природними продуктами харчування, збагаченими електронами (переважно свіжими овочами та фруктами). Ситуацію змінило техногенне забруднення повітря, питної води та продуктів харчування шкідливими для здоров’я катіонами, активними радикальними формами кисню (АФК), органічними ксенобіотиками. Людство занурилося у всюдисущий електромагнітний «смог». Засоби бездротового зв’язку опромінюють населення з раннього дитинства. Міліметрові хвилі, на яких працює стільниковий зв’язок, пристрої WiFі, Blutooth, тощо, тотожні хвилям електромагнітного випромінення, які інтенсивно взаємодіють гідратованими біомолекулами клітинного середовища, що грає суттєву сигнальну та біорегуляторну роль в фізіології життєдіяльності. Тому таке опромінення впливає на показники здоров’я, адже саме вода у складі гідратних комплексів біомолекул грає важливу роль в біоенергетичних процесах. Тому в роботі розглянуто зміни структурно-енергетичного стану води в довкіллі і вплив цих змін на структурно-енергетичний стан клітинної води, яка в особливому структурованому стані входить до складу біомолекул. Досліджено відгук фізико-хімічних параметрів дистильованої води на опромінення звичайним смартфоном в умовах, тотожних реальному опроміненню організму. Виявлено інтенсивну структурну циклічну перебудову опроміненої води одразу після відключення смартфону. Вказано на потенційний ризик досліджених ефектів на нормальний перебіг фізіологічних процесів у клітинах. Water is ubiquitous in the environment and is the basis of life. Due to the extremely high sensitivity of the structural and energy state of water to various natural factors for water from the environment, water acts as a mediator between the state of the environment and the functional state of biological organisms on Earth. In the undisturbed environment there was a constant replenishment of the electronic component of the external and intracellular environment of living organisms, which are in the restorative electron-donor natural state, due to air supply during respiration of electrons in the composition of aeroions (oxygen superoxide anions (О2-)), of drinking water in a reducing redox state, as well as with natural foods enriched with electrons (mostly fresh vegetables and fruits). Man-made pollution has significantly changed the situation due to the saturation of air, drinking water sources and food with harmful cations, active radical forms of oxygen, organic toxicants-xenobiotics. In addition, humanity has plunged into the ubiquitous electromagnetic "smog" created by industrial equipment, electric vehicles and household appliances. The technology of wireless communication, which irradiates the population from early childhood, is developing rapidly. Meanwhile, it has been found that the range of millimeter wavelengths on which cellular communication works, WiFi devices, Blutooth, etc., coincides with the wavelength range of electromagnetic radiation in which such radiation is intensely absorbed and re-emitted by hydrated biomolecules of enviroment. And these phenomena play a significant signal and bioregulatory role in the physiology of life. There are more and more reliable facts that such irradiation can affect the health of the body as a whole, especially since water in the hydrate complexes of biomolecules plays a fundamentally important role in these bioenergetic and bioinformation processes. That is why the paper considers changes in the structural and energy state of water in the modern environment and the impact of these changes on the structural and energy state of intracellular water, which in a special structured state is part of cell biomolecules. The response of physicochemical parameters of distilled water to irradiation with an ordinary smartphone in conditions identical to the actual irradiation of the organism has been studied. Intensive structural cyclic rearrangement of irradiated water was detected immediately after turning off the smartphone. The potential risk of the studied effects on the normal course of physiological processes in cells is indicated.Документ Вивчення впливу КВЧ-опромінення води на її структурно-енергетичний стан та можливі біологічні наслідки процессу(2019) Большак, Юрій Васильович; Українець, Анатолій Іванович; Маринін, Андрій Іванович; Святненко, Роман СергійовичУ сучасної людини серед факторів впливу на її здоров’я показників стану оточуючого середовища з’явився новий важливий показник: рівень опромінення людини всюдисющим електромагнітним опроміненням техногенного походження. Серед численних джерел такого опромінення в останньому десятилітті лідируюче зайняло місце пристрої бездротового зв’язку. Мобільні телефони, генератори wi-fiта блютузвипромінюють електромагнітні хвилі у міліметровому діапазоні довжин хвиль (гігагерцовий діапазон частот). Інтерес до такого електромагнітного фону, що супроводжує життя людей, значно зріс після відкриття особливої чутливості до нього біологічних організмів, включаючи людей. Вивчення біологічного відгуку на міліметрове випромінення – квазівисокочастотне (КВЧ) призвело до розробки ефективного використання КВЧ випромінення в біології, медицині, виробництві. Після впровадження СВЧ терапії з’явився новий метод терапії – КВЧ. Причому загально визнано, що основою терапевтичного ефекту є зміна під впливом електромагнітного опромінення структурно-енергетичного стану ендогенної води. В даній роботі досліджено показники структурно енергетичного стану води(ph, ovp, ppm, кінематична в’язкосте) до і після опромінення від смартфону LenovoA820 на відстані 15 мм від антени апарату до поверхні води . Товщина шару води 10 мм, час опромінення води становив 60 і 120 секунд.Встановлено, що зміна циклічного характеру параметрів структурно енергетичного стану води після опромінення води в безпосередній близькості мобільного телефону свідчить про високу імовірність впливу такого опромінення на структурно енергетичний стан зовнішньо -та внутрішньоклітинної води в тканинах людського організму що безпосередньо контактують з мобільним телефоном в процесі користування останнім.Проведені дослідження достеменно свідчать, що до діючих правил особистої гігієни з повною серйозністю слід додати розробку та додержання правил електромагнітної гігієни, аби забезпечувати безпечність для здоров’я, користування зростаючими в потужності та спектрі застосування засобів бездротового зв’язку.Документ Окисно-відновний баланс питної води — показник її якості та фізіологічної повноцінності(2018) Українець, Анатолій Іванович; Большак, Юрій Васильович; Маринін, Андрій Іванович; Святненко, Роман СергійовичУ статті розглянуто усвідомлення сучасною наукою важливості вивчення і контролю окисно-відновного балансу питної води як показника її якості та фізіологічної повноцінності. Проаналізовано вплив водного, сольового, кислотно-лужного й окисно-відновного балансів ендогенних водних середовищ, які залежать від якості та фізіологічної повноцінності питної води, на водний гомеостаз клітинного середовища та організму в цілому. Окреслено перспективи використання безреагентно активованої питної води в електронно-донорному стані для створення питної води з оздоровчими властивостями та розробки нового класу продукції харчової промисловості з поліпшеними споживчими характеристиками та компенсаторними властивостями стосовно дефіциту надходження в організм електронів з довкілля, питної води та продуктів харчування. Ключові слова: окисно-відновний баланс, окисно-відновний потенціал води, редокс-стан води, фізіологічна повноцінність води. The article is reviewed the awareness of modern science of the importance of studying and controlling the redoxbalance of drinking water as an indicator of its quality and physiological integrity. The influence of water, salt, acid-base and redox balances of endogenous aqueous media, which depend on the quality and physiological value of drinking water, is considered. Justification of the redox balance of water is determined by the magnitude of the redox potential (RP), as a modern important indicator of the quality and physiological usefulness of drinking water. The rationale for reviewing and rationing the value of the RP of drinking water in assessing the influence of the physicochemical parameters of drinking water on the course of the body's physiological processes and, finally, on health indicators. The study of physicochemical properties of reagentactivated water is performed by potentiometric methods (pH and RP) electroconductometric methods were used to determine (electrical conductivity), and also measured the kinematic viscosity of water with varying degrees of water structuring with a viscometer. The expediency of using the value of the RP of water drinking water for assessing the quality and physiological usefulness of drinking wateris shown. The important role of aqueous, salt, oxide-alkaline and redox balances in maintaining the general water homeostasis of the aquatic biological environments of the organism and its role in maintaining the norm of health indicators is investigated. The prospects and approaches to the creation of drinking water with healthimproving properties through its biological activation using reagent-free and physical methods are determined. It is shown, that the availability of the use of reagent-free activated water as a raw material component of food technology to improve the quality and shelf life of food products. The prospect of using reagent-free activated water in an electron-donor state to create a new class of health-improving products of the food industry aimed at the prevention of electron-deficient health disorders has been determined.Документ Біологічна цінність кров’яних ковбас з використанням сухої молочної сироватки(2018) Пасічний, Василь Миколайович; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Маринін, Андрій Іванович; Гармаш, Дмитро Вікторович; Святненко, Роман СергійовичУ даній роботі розглянута можливість впливу на біологічну цінність кров’яних ковбас шляхом внесення до рецептури даних виробів сухої молочної сироватки з метою покращення амінокислотного складу готового продукту. Розроблено серію дослідних рецептур кров’яних ковбасок, що піддані стерилізації та пастеризації для порівняння впливу термічного оброблення на основні показники біологічної цінності готових кров’яних ковбас. Здійснено моделювання амінокислотного складу та порівняння модельних значень з отриманим реальним вмістом амінокислот у зразку та зроблено висновок про високу біологічну цінність готових кров’яних ковбас при усіх проведених режимах термічної обробки. In this paper was considered the possibility of influencing the biological value of blood sausages by introducing the i dry milk whey nto the formulation of these products in order to improve the amino acid composition of the finished product. A series of experimental formulations of blood sausages subjected to sterilization and pasteurization have been developed to compare the effect of thermal treatment on the basic indicators of biological value of ready-made blood sausages. The simulation of the amino acid composition and comparison of model values with the actual content of amino acids in the sample were made and was made the conclusion about the high biological value of ready-made blood sausages in all of the thermal treatment regimes.Документ Дослідження впливу електромагнітної обробки на мікроорганізми молочної сироватки(2016) Українець, Анатолій Іванович; Маринін, Андрій Іванович; Святненко, Роман Сергійович; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Бойко, Микола ІвановичСтаття присвячена дослідженню характеру впливу імпульсних електричних полів (ІЕП) на мікроорганізми в молочній сироватці. Встановлено, що при обробленні молочної сироватки імпульсними електричними полями в діапазоні напруженості 15…30 кВ/см та тривалості 30с спостерігали повна інактивація мікроорганізмів. The article investigates the nature of the impact of pulsed electric fields (IEF) on microorganisms in milk whey. Established that the cultivation of whey pulsed electric fields intensity in the range 15...30 kV/cm and length of 30 seconds was observed complete inactivation of microorganisms.Документ Вивчення впливу електрофізичних методів обробки на мікробіологічні показники харчових продуктів(2017) Святненко, Роман Сергійович; Маринін, Андрій Іванович; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівнаСучасний ринок харчових продуктів характеризується все більшою різноманітністю та конкуренто спроможністю готової продукції. Харчові продукти в свою чергу, дуже чутливі до умов зберігання та транспортування, тому науковці все частіше намагаються знайти способи покращення мікробіологічних показників сировини продукції протягом усього технологічного циклу та забезпечення терміну зберігання готової продукції. На підставі аналітичного огляду літературних джерел в статті наведено результати досліджень по впливу електрофізичних полів, показано переваги над традиційними методами обробки. Thе modern food market characterized by increasing diversity and competitiveness capacity of finished products. Food in turn, very sensitive to storage and transportation, so scientists are increasingly trying to find ways to improve the microbiological production of raw materials throughout the production cycle and ensure the shelf life of the finished product. Based on an analytical review of the literature in article describes the results of studies on the effects of electro fields shown advantages over traditional methods of treatment.Документ Вплив імпульсного електромагнитного поля на життєздатність Escherichia Coli в модельному розчині води(2016) Святненко, Роман Сергійович; Маринін, Андрій Іванович; Українець, Анатолій Іванович; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівнаСтаття присвячена дослідженню характеру впливу електромагнітного поля (ІЕП) на життєздатність Escherichia coli в модельному розчині води. Наведено результати мікробіологічних досліджень модельного розчину води, обробленої ІЕП з напругою 15...30 кВт/см3. Встановлено, що обробка ІЕП з напругою 30 кВт/см3 протягом 20 с є найбільш ефективною, оскільки спостерігається повна інактивація культури Е. coli. The article investigates the nature of the influence of the electromagnetic field (PEF) on Escherichia coli viability in a model water solution. The results of microbiological studies of model water solution, treated with EPI voltage 15... 30 kV/crrr. It is found that treatment with CEI's voltage 30 kV/cm3 for 20 s is most effective because there is complete inactivation of E. coli culture.Документ Вплив імпульсних електричних полів на склад і властивості незбираного молока(2016) Святненко, Роман Сергійович; Українець, Анатолій Іванович; Маринін, Андрій Іванович; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівнаУ статті досліджено характер впливу імпульсних електричних полів (ІЕП) на склад і властивості незбираного молока. Встановлено, що при обробленні незбираного молока імпульсними електричними полями в діапазоні напруженості 15…30 кВ/см і тривалості 10...30 с спостерігається нетепловий ефект зростання температури сировини до 45...85 °С. При цьому приріст температури корелював з напруженістю і тривалістю оброблення. В ході досліджень суттєвих змін складу і фізико-хімічних показників молока за всіх режимів оброблення не виявлено. Встановлено відсутність фосфатази в зразках незбираного молока після дії імпульсних електричних полів за напруженості 15 кВ/см протягом 27 с і напруженості 30 кВ/см протягом 20…27 с. Досліджено динаміку титрованої кислотності в зразках незбираного молока, обробленого ІЕП за різних режимів, протягом зберігання. The article investigates the impact of Pulsed Electric Fields (PEF) on whole milk composition and properties. It was established that PEF treatment of whole milk with field intensity from 15 to 30 kV/cm and treatment time from 10 s to 30 s showed the non-heat effect of milk temperature increase to 45...85 °С. Herewith, the temperature increase correlated with the intensity and treatment time. No significant changes were observed in the physicochemical properties, and composition of milk for all treatment modes. The absence of phosphatase in whole milk samples treated by PEF with the intensity of 15 kV/cm with 27 s and the intensity of 30 kV/cm with 20...27 s was established. The titrated acidity dynamics in the whole milk samples treated by PEF in different modes during storage was studied.