Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 17
  • Ескіз
    Документ
    Оцінка вмісту вимороженої води в продукції м’ясо-молочної промисловості
    (2015) Сінат-Радченко, Дмитро Євгенович; Масліков, Максим Михайлович; Масліков, Михайло Олександрович
    На підставі оброблення найбільш достовірних експериментальних даних у статті запропоновано просту, але досить точну формулу для оцінювання вмісту вимороженої води в продукті лише за температурою продукту. Наведено приклади визначення ю для декількох видів м ’ясопродуктів і сиру.
  • Ескіз
    Документ
    Наближена оцінка термінів зберігання заморожених харчових продуктів
    (2018) Сінат-Радченко, Дмитро Євгенович; Масліков, Максим Михайлович
    Сучасні технології холодильного оброблення харчових продуктів передбачають створення так званого холодильного ланцюга, щоб забезпечувати безперервний вплив холоду на продукт від вироблення до зберігання у споживача. Під час проектування такого ланцюга необхідно для кожної його ланки (заготівельні, виробничі, розподільчі, транспортні, торговельні, побутові холодильники, а також холодильний транспорт) передбачити умови зберігання, які б забезпечили прийнятну якість продукту з мінімальними втратами за мінімальних затрат коштів. Найважливішим регульованим параметром під час зберігання заморожених харчових продуктів є температура зберігання (їзб). Відомо, що її зниження приводить до зростання терміну зберігання (тзб), але знижувати їзб до евтектичної (-70...-80°С), коли невиморо- женою лишається лише найміцніше зв’язана з білками вода, недоцільно через занадто великі енерговитрати на заморожування, подальше зберігання та розморожування продукту. Залежності між температурою та можливим терміном зберігання складні і різні для різних харчових продуктів через різні процеси, що у них відбуваються. Питання про залежність терміну зберігання від температури за збереження прийнятної якості продукту у світовій практиці називають проблемою трьох Т: Time — Temperature Tolerance. У статті проаналізовано існуючі способи визначення термінів і температур зберігання харчових продуктів, запропоновано спрощені формули для наближеного оцінювання термінів зберігання заморожених харчових продуктів, визначення співвідношення цих термінів при різних температурах зберігання, вибору оптимальної температури зберігання за заданого його терміну. Ці формули можуть бути використані під час експлуатації холодильників і проектування холодильного ланцюга для харчових продуктів Наведено приклади зазначених розрахунків. Modem refrigeration technologies for food products involve the creation of a “cold chain” to provide a continuous effect of cold on the product from production to storage. During the design of this chain it is necessary for each of its components (procurement refrigerators, industrial refrigerators, distribution refrigerators, transport refrigerators, trade refrigerators, domestic refrigerators and refrigeration transport) to provide storage conditions which would ensure the acceptable quality of the product with minimal losses at a minimum cost of money. The most important regulated parameter for frozen food storing is the storage temperature (tst). It is known that its decreasing leads to the increasing of the expiration date (xst), but decreasing of this temperature to eutectic (-70...-80°С) is inappropriate, when only the strongest-bound water in proteins stays unfrozen, because of the large energy consumption for freezing, further storage and defrosting of the product. The dependences between temperature and possible expiration date are complex and different for different food products because of the various processes that occur. The question about dependence of the expiration date on storage temperature with still preserving a satisfactory consumer product in world practice is known as “Time — Temperature Tolerance problem” or “T —T T problem”. Existing methods of determining the terms and temperatures of food storage are analyzed in this article. Simplified formulas for the approximate estimation of the expiration date of frozen food products, determination of the ratio of these terms at different storage temperatures, and the choice of optimal storage temperature during the given period are proposed. These formulas can be used during refrigerators operation and designing of the refrigeration chain for food products. Examples of these calculations are given.
  • Ескіз
    Документ
    Зростання тиску в рідині при гідравлічному ударі
    (2014) Сінат-Радченко, Дмитро Євгенович; Форсюк, Андрій Васильович; Василенко, Сергій Михайлович
    Описано методику визначення максимального підвищення тиску в рідині при гідравлічному ударі. Представлено потрібні допоміжні матеріали, наведено числові приклади.
  • Ескіз
    Документ
    Коефіцієнт молекулярної дифузії цукрози у водних розчинах
    (2001) Сінат-Радченко, Дмитро Євгенович; Гулий, Іван Степанович; Українець, Анатолій Іванович
    Запропоновано формули, якими можна користуватися для визначення коефіцієнта молекулярної дифузії цукрози у соках, сиропах і міжкристальному розчині утфеля першої кристалізації цукробурякового виробництва, у сиропах і міжкристальних розчинах утфелів рафінадної і продуктивної кристалізації (крім останнього) рафінадного виробництва. A formula which can be used to determine the molecular diffusion coefficient of sucrose in juices, syrups and crystal solution between the massecuite first crystallization of sugar production in syrup and crystal solution between the massecuite refining and productive crystallization (except the last) refining production.
  • Ескіз
    Документ
    Про коефіцієнт масопровідності бурякової стружки
    (2001) Сінат-Радченко, Дмитро Євгенович; Пушанко, Наталія Миколаївна; Василенко, Сергій Михайлович; Масліков, Михайло Олександрович
    На основі узагальнення матеріалів багатьох наукових досліджень роботи дифузійних установок запропоновано формули оцінки шести важливих технологічних факторів (вміст цукрози і чистота клітинного соку, температура, структура стружки і довжина 100 г її, час процесу екстракції) на коефіцієнт масо провідності бурякової стружки. On the basis of summarizing the material of many research works diffusion plants proposed evaluation formulas six important technological factors (sucrose content and purity of the cell sap, temperature, structure and chip length of 100 grams, while the extraction process) by a factor of mass conductivity beet chips.
  • Ескіз
    Документ
    Важливі напрямки енергозбереження у харчовій і мікробіологічній промисловості
    (2001) Сінат-Радченко, Дмитро Євгенович; Василенко, Сергій Михайлович; Масліков, Михайло Олександрович
    Проаналізовано комплекс заходів щодо більш ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів (організаційні, сучасні технології і обладнання, компьютерна техніка, енергоаудит, енергобаланси, сучасні лічильники, теплоізоляція, регенерація теплоти, вторинні енергоресурси, комфортні умови для людей). Analyzed a set of measures to make more efficient use of energy resources (organizational, advanced technology and equipment, computer equipment, energy audits, energy balances, current meters, insulation, heat regeneration, waste energy, comfortable environment for people).
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз шляхів і методів обліку енергоносіїв
    (2004) Левченко, Олександр Іванович; Сінат-Радченко, Дмитро Євгенович
    Наведено характеристики лічильників газу, мазуту, води і тепла. Вказано їх виробник, принцип дії, точність вимірювання і приблизну вартість. Ці дані можуть бути використанні при розробці ефективних та економічних систем енергопостачання підприємств і організацій та виборі технічних засобів для їх реалізації. Characteristics of gas, fuel oil, water and heat. Specified manufacturer of principle, the measurement accuracy and the approximate cost. These data can be used in the development of efficient and economical power systems businesses and organizations and selecting the technical means to implement them.
  • Ескіз
    Документ
    Тенденції розвитку автоматизації холодильних установок і керування ними
    (Харчова промисловість: Дод. до журн. № 3., 2004) Василенко, Сергій Михайлович; Левченко, Олександр Іванович; Сінат-Радченко, Дмитро Євгенович
    Описано стан ринку холодильного обладнання України і перспективні тенденції розвитку автоматизації холодильних установок та обладнання приміщень для зберігання продуктів. We describe the state of the market refrigeration Ukraine and future trends in the development of automation equipment and refrigeration units for food storage areas.
  • Ескіз
    Документ
    Оцінка процесу заморожування рослинних продуктів
    (2004) Сінат-Радченко, Дмитро Євгенович; Василенко, Сергій Михайлович; Українець, Анатолій Іванович
    Запропоновано формули для розрахунку кріоскопічної температури рослинних продуктів та визначення температури необоротних змін тканини продукту, наведено числові дані для ряду продуктів і приклади розрахунків. A formula for calculating the cryoscopic temperature plant products and determining the temperature of irreversible changes in tissue product are numerical data for a range of products and examples of calculations.
  • Ескіз
    Документ
    Числа Прандтля чистих цукрових розчинів
    (1971) Попов, Володимир Дмитрович; Сінат-Радченко, Дмитро Євгенович
    Наведено діаграму, за якою можна знайти значення чисел Прандтля чистих цукрових розчинів в інтервалі температур від 10 до 140 С і концентрацій від 0 до 90 %. Показано, як знайти число Прандтля нечистого (виробничого) цукрового розчину, якщо відома його в'язкість. Shows a diagram that I can find the numbers Prandtl pure sugar solutions in the temperature range from 10 to 140 C and concentrations from 0 to 90%. We show how to find the number Prandtl unclean (production) sugar solution, if you know its strength.