Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 18
  • Ескіз
    Документ
    Коагуляційне очищення жомопресової води гелем алюмінію
    (2015) Українець, Анатолій Іванович; Олішевський, Валентин Вікторович; Пушанко, Наталія Миколаївна; Ляпіна, К. В.; Маринін, Андрій Іванович
    У статті розглянуто можливість застосування сполук алюмінію в ультрадисперсному стані для коагуляційного очищення жомопресової води в схемі підготовки живильної води для дифузійних установок. Запропоновано спосіб одержання стабільностійкого гелю алюмінію шляхом диспергування інкапсульованого наноалюмінію в системі поліетиленгліколь-вода. Доведено, що у разі використання реагенту на основі гелю алюмінію в жомопресовій воді зменшується вміст білкових і пектинових речовин, відповідно, на 50 % та 70 % та збільшується ефект її очищення до 23 %, що відкриває нові підходи у водовикористанні цукрового виробництва.
  • Ескіз
    Документ
    Передова технологія використання гідрооксиду алюмінію на цукрових заводах України
    (2020) Олішевський, Валентин Вікторович; Бабко, Євген Миколайович; Пушанко, Наталія Миколаївна; Українець, Анатолій Іванович; Бабко, Діана Євгеніївна
    У статті розглянуто практичне застосування хімічних реагентів (гіпсу, сульфату алюмінію, коагулянту ГОАЕС) в процесі екстрагування сахарози з бурякової стружки в умовах цукрових заводів ряду вітчизняних компаній. Показано, що використання додаткових реагентів дає змогу підвищити ефективність сокодобування та повноту осадження нецукрів на різних технологічних стадіях. Для впровадження в умовах цукрових заводів запропоновано спосіб екстрагування сахарози з дозуванням коагулянту ГОАЕС в кількості 0,002% до м.б. The analysis of the use of physicochemical properties of reagents (gypsum, aluminium sulphate, GOAES coagulant) to reduce the content of colloid-dispersed sugars in the diffusion juice and to increase its purification efficiency at the stage of calcareous carbonation is carried out. Experimentally confirm the high efficiency of the use of complexion reagents (gypsum, aluminium sulfate, GOAES) for the intensification of chemical and adsorption processes, increasing the effect of purification of diffusion juice. The equipment andtechnological scheme of obtaining the diffusion juice with the use of additional reagents was developed, including deep extraction of pulp and return of the press water for diffusion. It has been shown that with the addition of the coagulant GOAES, depending on the typical schemes of existing plants, as well as the technological properties of beets, there was a stable increase in the purity of the diffusion juice. From the presented data it can be seen that the purified juice obtained by the advanced technology with the addition of the coagulant GOAES and pressed pulp have a higher quality. Ultimately, the advanced technology proposed increases the overall juice purification effect by 9.1…23.5%. Research results indicate that pre-treatment of pressurized water by the coagulant GOAES, improves the performance of juices and pressed pulp. The effect achieved is due to the formation of a strong complex of aluminium pectate during juice extraction, which results in the preservation of the elastic framework of the conductive beet chip fabrics and, as a consequence, the reduction of the content of sugars in the diffusion juice. In addition, unlike gypsum, nanosized particles of aluminium coagulant GOAES, do not lead to abrasive wear of screwdrivers and inlay of their mesh surface, and in comparison with alumina do not cause corrosion of equipment and do not increase the flow of lime to neutralize SO42- in conditions and, accordingly, its increase.
  • Ескіз
    Документ
    Вода: між довкіллям і життям
    (2020) Українець, Анатолій Іванович; Большак, Юрій Васильович; Маринін, Андрій Іванович; Каганов, Валентин Якович; Святненко, Роман Сергійович
    Вода всюдисуща у довкіллі і є основою життя. Завдяки надзвичайно високій чутливості структурно-енергетичного стану води до різноманітних природних чинників на воду з боку довкілля, вода виступає в ролі посередника між станом довкілля і функціональним станом біологічних організмів на Землі. В непорушеному довкіллі відбувалося постійне поповнення електронної компоненти зовнішньо- та внутрішньоклітинного середовища живих організмів, які знаходяться у відновному електронодонорному природному стані, через надходження з повітрям при диханні електронів у складі аеройонів (супероксид-аніонів кисню (О2-)), питної води у відновному редокс-стані, а також з природними продуктами харчування, збагаченими електронами (переважно свіжими овочами та фруктами). Ситуацію змінило техногенне забруднення повітря, питної води та продуктів харчування шкідливими для здоров’я катіонами, активними радикальними формами кисню (АФК), органічними ксенобіотиками. Людство занурилося у всюдисущий електромагнітний «смог». Засоби бездротового зв’язку опромінюють населення з раннього дитинства. Міліметрові хвилі, на яких працює стільниковий зв’язок, пристрої WiFі, Blutooth, тощо, тотожні хвилям електромагнітного випромінення, які інтенсивно взаємодіють гідратованими біомолекулами клітинного середовища, що грає суттєву сигнальну та біорегуляторну роль в фізіології життєдіяльності. Тому таке опромінення впливає на показники здоров’я, адже саме вода у складі гідратних комплексів біомолекул грає важливу роль в біоенергетичних процесах. Тому в роботі розглянуто зміни структурно-енергетичного стану води в довкіллі і вплив цих змін на структурно-енергетичний стан клітинної води, яка в особливому структурованому стані входить до складу біомолекул. Досліджено відгук фізико-хімічних параметрів дистильованої води на опромінення звичайним смартфоном в умовах, тотожних реальному опроміненню організму. Виявлено інтенсивну структурну циклічну перебудову опроміненої води одразу після відключення смартфону. Вказано на потенційний ризик досліджених ефектів на нормальний перебіг фізіологічних процесів у клітинах. Water is ubiquitous in the environment and is the basis of life. Due to the extremely high sensitivity of the structural and energy state of water to various natural factors for water from the environment, water acts as a mediator between the state of the environment and the functional state of biological organisms on Earth. In the undisturbed environment there was a constant replenishment of the electronic component of the external and intracellular environment of living organisms, which are in the restorative electron-donor natural state, due to air supply during respiration of electrons in the composition of aeroions (oxygen superoxide anions (О2-)), of drinking water in a reducing redox state, as well as with natural foods enriched with electrons (mostly fresh vegetables and fruits). Man-made pollution has significantly changed the situation due to the saturation of air, drinking water sources and food with harmful cations, active radical forms of oxygen, organic toxicants-xenobiotics. In addition, humanity has plunged into the ubiquitous electromagnetic "smog" created by industrial equipment, electric vehicles and household appliances. The technology of wireless communication, which irradiates the population from early childhood, is developing rapidly. Meanwhile, it has been found that the range of millimeter wavelengths on which cellular communication works, WiFi devices, Blutooth, etc., coincides with the wavelength range of electromagnetic radiation in which such radiation is intensely absorbed and re-emitted by hydrated biomolecules of enviroment. And these phenomena play a significant signal and bioregulatory role in the physiology of life. There are more and more reliable facts that such irradiation can affect the health of the body as a whole, especially since water in the hydrate complexes of biomolecules plays a fundamentally important role in these bioenergetic and bioinformation processes. That is why the paper considers changes in the structural and energy state of water in the modern environment and the impact of these changes on the structural and energy state of intracellular water, which in a special structured state is part of cell biomolecules. The response of physicochemical parameters of distilled water to irradiation with an ordinary smartphone in conditions identical to the actual irradiation of the organism has been studied. Intensive structural cyclic rearrangement of irradiated water was detected immediately after turning off the smartphone. The potential risk of the studied effects on the normal course of physiological processes in cells is indicated.
  • Ескіз
    Документ
    Вивчення впливу КВЧ-опромінення води на її структурно-енергетичний стан та можливі біологічні наслідки процессу
    (2019) Большак, Юрій Васильович; Українець, Анатолій Іванович; Маринін, Андрій Іванович; Святненко, Роман Сергійович
    У сучасної людини серед факторів впливу на її здоров’я показників стану оточуючого середовища з’явився новий важливий показник: рівень опромінення людини всюдисющим електромагнітним опроміненням техногенного походження. Серед численних джерел такого опромінення в останньому десятилітті лідируюче зайняло місце пристрої бездротового зв’язку. Мобільні телефони, генератори wi-fiта блютузвипромінюють електромагнітні хвилі у міліметровому діапазоні довжин хвиль (гігагерцовий діапазон частот). Інтерес до такого електромагнітного фону, що супроводжує життя людей, значно зріс після відкриття особливої чутливості до нього біологічних організмів, включаючи людей. Вивчення біологічного відгуку на міліметрове випромінення – квазівисокочастотне (КВЧ) призвело до розробки ефективного використання КВЧ випромінення в біології, медицині, виробництві. Після впровадження СВЧ терапії з’явився новий метод терапії – КВЧ. Причому загально визнано, що основою терапевтичного ефекту є зміна під впливом електромагнітного опромінення структурно-енергетичного стану ендогенної води. В даній роботі досліджено показники структурно енергетичного стану води(ph, ovp, ppm, кінематична в’язкосте) до і після опромінення від смартфону LenovoA820 на відстані 15 мм від антени апарату до поверхні води . Товщина шару води 10 мм, час опромінення води становив 60 і 120 секунд.Встановлено, що зміна циклічного характеру параметрів структурно енергетичного стану води після опромінення води в безпосередній близькості мобільного телефону свідчить про високу імовірність впливу такого опромінення на структурно енергетичний стан зовнішньо -та внутрішньоклітинної води в тканинах людського організму що безпосередньо контактують з мобільним телефоном в процесі користування останнім.Проведені дослідження достеменно свідчать, що до діючих правил особистої гігієни з повною серйозністю слід додати розробку та додержання правил електромагнітної гігієни, аби забезпечувати безпечність для здоров’я, користування зростаючими в потужності та спектрі застосування засобів бездротового зв’язку.
  • Ескіз
    Документ
    Окисно-відновний баланс питної води — показник її якості та фізіологічної повноцінності
    (2018) Українець, Анатолій Іванович; Большак, Юрій Васильович; Маринін, Андрій Іванович; Святненко, Роман Сергійович
    У статті розглянуто усвідомлення сучасною наукою важливості вивчення і контролю окисно-відновного балансу питної води як показника її якості та фізіологічної повноцінності. Проаналізовано вплив водного, сольового, кислотно-лужного й окисно-відновного балансів ендогенних водних середовищ, які залежать від якості та фізіологічної повноцінності питної води, на водний гомеостаз клітинного середовища та організму в цілому. Окреслено перспективи використання безреагентно активованої питної води в електронно-донорному стані для створення питної води з оздоровчими властивостями та розробки нового класу продукції харчової промисловості з поліпшеними споживчими характеристиками та компенсаторними властивостями стосовно дефіциту надходження в організм електронів з довкілля, питної води та продуктів харчування. Ключові слова: окисно-відновний баланс, окисно-відновний потенціал води, редокс-стан води, фізіологічна повноцінність води. The article is reviewed the awareness of modern science of the importance of studying and controlling the redoxbalance of drinking water as an indicator of its quality and physiological integrity. The influence of water, salt, acid-base and redox balances of endogenous aqueous media, which depend on the quality and physiological value of drinking water, is considered. Justification of the redox balance of water is determined by the magnitude of the redox potential (RP), as a modern important indicator of the quality and physiological usefulness of drinking water. The rationale for reviewing and rationing the value of the RP of drinking water in assessing the influence of the physicochemical parameters of drinking water on the course of the body's physiological processes and, finally, on health indicators. The study of physicochemical properties of reagentactivated water is performed by potentiometric methods (pH and RP) electroconductometric methods were used to determine (electrical conductivity), and also measured the kinematic viscosity of water with varying degrees of water structuring with a viscometer. The expediency of using the value of the RP of water drinking water for assessing the quality and physiological usefulness of drinking wateris shown. The important role of aqueous, salt, oxide-alkaline and redox balances in maintaining the general water homeostasis of the aquatic biological environments of the organism and its role in maintaining the norm of health indicators is investigated. The prospects and approaches to the creation of drinking water with healthimproving properties through its biological activation using reagent-free and physical methods are determined. It is shown, that the availability of the use of reagent-free activated water as a raw material component of food technology to improve the quality and shelf life of food products. The prospect of using reagent-free activated water in an electron-donor state to create a new class of health-improving products of the food industry aimed at the prevention of electron-deficient health disorders has been determined.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив електроіскрових розрядів на властивості та якісні показники сокостружкової суміші
    (2018) Дашковський, Юрій Олександрович; Маринін, Андрій Іванович; Прохоренко, Жанна Ігорівна; Українець, Анатолій Іванович
    На сьогоднішній день в харчовій і переробній промисловості все більше знаходять застосування електрофізичні методи обробки харчових продуктів і напівпродуктів, одним з яких є електрогідравлічна обробка (ЕГО). В Проблемній науково-дослідній лабораторії Національного університету харчових технологій були проведені експериментальні дослідження з метою вивчення дії впливу електрогідравлічного оброблення (ЕГО) на якісні показники сокостружкової суміші. Дослідження проводилися з використанням експериментальної установки, розроблену фахівцями НУХТ. Підчас дослідження було встановлено ефект підвищення чистоти дифузійного соку, підвищення ступеню плазмолізу клітин цукрового буряку порівняно з контролем. З’ясовано, що при зростанні кількості розрядів до 7…10 зменшується життєдіяльність мікроорганізмів в межах 71…87% порівняно з контролем, при чому чутливими до знезаражуючої дії електрогідравлічного ефекту виявилися вегетативні клітини бактерій, дріжджів, міцеліальних грибів, наслідком чого є зменшення втрат цукрози. Today, in the food and processing industry more and more are used electrophysical methods of processing food products and semi-finished products, one of which is electro-hydraulic treatment (ECO). In the Problem Research Laboratory of the National University of Food Technologies, experimental studies were conducted to study the effect of electrohydraulic treatment (EHO) on the quality parameters of the parboiled mixture. The research was carried out using an experimental installation developed by NUKHT specialists.During the study, the effect of increasing the purity of diffusion juice, increasing the degree of plasmolysis of sugar beet cells compared to control.An increase in the number of discharges up to 7- 10 reduces the vital activity of microorganisms within the range of 71 ... 87% compared to control samples,at the same time vegetative cells of bacteria, yeast, and micelles funguswere sensitiveto the disinfecting effect of the electrohydraulic effect.Atelectrohydraulic treatmentof the mixture of sugar beet pulp and juice with a quantity of discharges 15 and at a voltage U = 35 kV, no significant changes occurred.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив нанокомпозиту алюмінію на дифузійні властивості бурякової стружки
    (2017) Олішевський, Валентин Вікторович; Українець, Анатолій Іванович; Бабко, Євген Миколайович; Пушанко, Наталія Миколаївна; Никитюк, Тарас Володимирович; Закордонець, Дмитро Іванович; Бартошак, Ігор Володимирович
    У статті розглянуто можливість застосування нанокомпозиту алюмінію в процесі екстрагування сахарози з бурякової стружки. Визначені електрокінетичні властивості розчинів сульфату алюмінію Al2(SO4)3 та гідроксиду алюмінію Al(OH)3, та їх вплив на зміну коефіцієнту дифузії сахарози в буряку. Встановлено, що Al(OH)3 в кількості 0,005% до маси води покращує проникність бурякової тканини, підвищує значення коефіцієнта дифузії на 22% порівняно з використанням сульфату алюмінію в кількості 0,05 % до маси води, а також, що Al(OH)3 не впливає на рН дифузійного соку. The possibility of aluminium nanocompozite application during sugar extraction process from sugar-beet was seen. It was compared the electrokinetic properties of alum Al2 (SO4)3 and aluminum hydroxide Al(OH)3 and their influence at the sucrose diffusion coefficient was studied. It was established, that dosage of Al(OH)3 in amount of 0.005% by waight of water can improves the permeability of beet tissue and increases the diffusion coefficient by 22% compared with alum in amount of 0.05% by weight of water, and also that Al(OH)3 does not decrease the pH value of the diffusion juice.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження впливу електромагнітної обробки на мікроорганізми молочної сироватки
    (2016) Українець, Анатолій Іванович; Маринін, Андрій Іванович; Святненко, Роман Сергійович; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Бойко, Микола Іванович
    Стаття присвячена дослідженню характеру впливу імпульсних електричних полів (ІЕП) на мікроорганізми в молочній сироватці. Встановлено, що при обробленні молочної сироватки імпульсними електричними полями в діапазоні напруженості 15…30 кВ/см та тривалості 30с спостерігали повна інактивація мікроорганізмів. The article investigates the nature of the impact of pulsed electric fields (IEF) on microorganisms in milk whey. Established that the cultivation of whey pulsed electric fields intensity in the range 15...30 kV/cm and length of 30 seconds was observed complete inactivation of microorganisms.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив імпульсного електромагнитного поля на життєздатність Escherichia Coli в модельному розчині води
    (2016) Святненко, Роман Сергійович; Маринін, Андрій Іванович; Українець, Анатолій Іванович; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна
    Стаття присвячена дослідженню характеру впливу електромагнітного поля (ІЕП) на життєздатність Escherichia coli в модельному розчині води. Наведено результати мікробіологічних досліджень модельного розчину води, обробленої ІЕП з напругою 15...30 кВт/см3. Встановлено, що обробка ІЕП з напругою 30 кВт/см3 протягом 20 с є найбільш ефективною, оскільки спостерігається повна інактивація культури Е. coli. The article investigates the nature of the influence of the electromagnetic field (PEF) on Escherichia coli viability in a model water solution. The results of microbiological studies of model water solution, treated with EPI voltage 15... 30 kV/crrr. It is found that treatment with CEI's voltage 30 kV/cm3 for 20 s is most effective because there is complete inactivation of E. coli culture.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив імпульсних електричних полів на склад і властивості незбираного молока
    (2016) Святненко, Роман Сергійович; Українець, Анатолій Іванович; Маринін, Андрій Іванович; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна
    У статті досліджено характер впливу імпульсних електричних полів (ІЕП) на склад і властивості незбираного молока. Встановлено, що при обробленні незбираного молока імпульсними електричними полями в діапазоні напруженості 15…30 кВ/см і тривалості 10...30 с спостерігається нетепловий ефект зростання температури сировини до 45...85 °С. При цьому приріст температури корелював з напруженістю і тривалістю оброблення. В ході досліджень суттєвих змін складу і фізико-хімічних показників молока за всіх режимів оброблення не виявлено. Встановлено відсутність фосфатази в зразках незбираного молока після дії імпульсних електричних полів за напруженості 15 кВ/см протягом 27 с і напруженості 30 кВ/см протягом 20…27 с. Досліджено динаміку титрованої кислотності в зразках незбираного молока, обробленого ІЕП за різних режимів, протягом зберігання. The article investigates the impact of Pulsed Electric Fields (PEF) on whole milk composition and properties. It was established that PEF treatment of whole milk with field intensity from 15 to 30 kV/cm and treatment time from 10 s to 30 s showed the non-heat effect of milk temperature increase to 45...85 °С. Herewith, the temperature increase correlated with the intensity and treatment time. No significant changes were observed in the physicochemical properties, and composition of milk for all treatment modes. The absence of phosphatase in whole milk samples treated by PEF with the intensity of 15 kV/cm with 27 s and the intensity of 30 kV/cm with 20...27 s was established. The titrated acidity dynamics in the whole milk samples treated by PEF in different modes during storage was studied.