Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
5 результатів
Результати пошуку
Документ Determination of food additive zinc-cobalt(II) phosphate form resistant to high temperatures(2023) Antraptseva, Nadiia; Podobiy, Olena; Bila, GalinaThe aim of the research was to study the process of dehydration of zinc-cobalt(II) phosphates during heat treatment. Zinc-cobalt(II) phosphate tetrahydrates were used as the main research objects. The content of ingredients in the composition of phosphates was as follows, % mass.: Zn, 41.8–23.5; Co, 2.3–12.8; P, 13.6–13.8; H2O, 16.1–16.3. Spectral methods were used to study the process and products of dehydration. Infrared absorption spectra were recorded at 20 ℃ and –190 ℃, as well as in the process of heating phosphates. X-ray phase analysis was performed.Документ On the optimum conditions for the synthesis of binary magnesium-manganese(II) diphosphate(2023) Antraptseva, Nadia; Tkachenko, Andrey; Podobiy, Olena; Bila, GalinaРобота виконана з метою вивчення оптимальних умов синтезу бінарних магній-марганець(ІІ) дифосфатів та отримання їх основних характеристик. Інформація про них у літературі практично відсутня. Синтез бінарних дифосфатів здійснювали шляхом сумісного осадження катіонів Mg2+ і Mn2+ із суміші водних розчинів їх сульфатів, використовуючи як осаджувач водний розчин калій дифосфату. Осадження проводили за таких умов: співвідношення катіонів у вихідних реагентах (K=Mg/Mn, молярне) варіювали від 0 до 100%. Підбір концентрації вихідних розчинів, співвідношення n =Р2О74-/ΣMg2+,Мn2+ в їх складі та тривалості кристалізації проводили в окремих серіях експериментів. Встановлено, що дифосфати, отримані в умовах 19,0≤К≤99,0, мають однотипну структуру, але різний хімічний склад. Їх ідентифікація довела утворення сполук змінного катіонного складу - твердого розчину гідратованих дифосфатів магнію та мангану(ІІ) складу Mg2-хМnхP2O7-8H2O. Області його гомогенності визначені як 0≤х≤0,23. Визначено оптимальні умови його одержання: - співвідношення у складі вихідних розчинів n=Р2О74-/ΣМg2+,Мn2+ у їхньому складі та тривалість кристалізації досліджували в окремих серіях експериментів. Встановлено, що дифосфати, отримані в умовах 19,0≤К≤99,0, мають однотипну структуру, але різний хімічний склад. Їх ідентифікація довела утворення сполук змінного катіонного складу - твердого розчину гідратованих дифосфатів магнію та мангану(ІІ) складу Mg2-хМnхP2O7-8H2O. Області його гомогенності визначені як 0≤х≤0,23. Визначено оптимальні умови його одержання: - співвідношення у складі вихідних розчинів n=Р2О74-/ΣМg2+,Мn2+=0,05≤n≤0,4; - співвідношення К=Mg/Mn (моль) = 19,0≤К≤99,0; - концентрація розчинів - С=0,05-0. 5 моль/л; - тривалість взаємодії - до досягнення рівноваги та кристалізації твердої фази; - температурний інтервал взаємодії - 293-298 К. Встановлено особливості утворення, хімічну природу та основні фізико-хімічні характеристики синтезованого твердого розчину гідратованих дифосфатів складу Mg2-хМnхP2O7-8H2O 0≤х≤0,23.Документ Influence of the cation nature on spectral characteristics of cobalt(II)-nickel(II) phosphates(2023) Antraptseva, Nadia; Filipova, Polina; Podobiy, Olena; Bila, GalinaThe work was carried out with the aim of studying the influence of the cation nature on the spectral characteristics of cobalt(II)-nickel(II) hydrogenphosphates of the general formula Co1-хNiхHPO4·1.5H2O (0<х≤0.35). Using the methods of Infrared and Raman spectroscopy, it was determined that in the structure of hydrogenphosphates there are two types of crystallographically non-identical water molecules that make up the coordination environment of cations. OH-groups of water molecules formed a hard system of different on strength and orientation of hydrogen bonds between molecules water and anion, also between the different OH-groups on the same molecule of water. The bond of ОН-groups of phosphate tetrahedron is more labile. The influence of the cation nature on the asymmetry of the molecules of coordinated water, on the energy H-bonds, bonds MІІ – O (OH2) and P – OH were estimated. It was found that, impact of these bonds weaken with increasing content of nickel(II) in composition of the hydrogenphosphates. Asymmetry of water molecules also decreased, while the bonds O – H coordinating water intensified with an increase a content of nickel(II) in composition of Co1-хNiхHPO4·1.5H2O. HOH angle formed independent OH-groups of the water molecules is not changes. Робота виконана з метою вивчення впливу природи катіонів на спектральні характеристики гідрофосфатів кобальту(ІІ) на спектральні характеристики кобальт(ІІ)-нікель(ІІ) гідрогенфосфатів загальної формули Co1-хNiхHPO4·1.5H2O (0<х≤0.35). Методами ІЧ- та КР-спектроскопії було встановлено, що в структурі гідрогенфосфатів присутні два типи кристалографічно неідентичних молекул води, які складають координаційне оточення катіонів. OH-групи молекул води молекул води утворюють жорстку систему різних за міцністю та орієнтацією водневих зв'язків між молекулами води та аніоном, а також між різними ОН-групами в одній молекулі води. Зв'язок ОН-груп фосфатного тетраедра є більш лабільним. Вплив природи катіона на асиметрію молекул координованої води, на енергію Н-зв'язків, зв'язків MІІ - O (OH2) та P - OH. Встановлено, що вплив цих зв'язків послаблюється зі збільшенням вмісту нікелю(ІІ) у складі гідрогенфосфатів слабшає. Асиметрія молекул води також зменшується, тоді як зв'язки O - H, що координують воду, посилюються зі збільшенням вмісту нікелю(II) у складі гідрогенфосфатів. нікелю(II) у складі Co1-хNiхHPO4-1.5H2O. Кут HOH, утворений самостійними OH-групами молекул води не змінюється.Документ Chemical circle as a basis for improvement of knowledge and practical skills in studying the discipline "Analytical chemistry"(2016) Bila, Galina; Antraptseva, NadiaСonducted сalculations of progress of students of II course of the Faculty of bakery and confectioneryindustries for 2012 - 2014 years. Shown causes affecting the academic performance of students andthe quality of their work in groups. Done a comparison of academic performance of student ofacademic groups and members of the chemical circle "Nanocolorant". We recommend increasing ofhours to improve learning and development skills on the subject "Analytical chemistry" for students oftechnological specialties.Документ Influence of plant ingredients on the composition of the spreads(2015) Petrina, Alla; Tereshchenko, Anna; Bila, GalinaThe article proves the advisability of using vegetable ingredients in the spreads formation. The content ofsolid triglycerides in the vegetable-fat blends with different amounts of milk thistle fruit-oil, and the addition ofCitri-Fi dietary fibers has been investigated. The influence of the above-mentioned fibers on the texture ofvegetable-fat blends, as well as the ability to preserve the ductility under mechanical stress and while storagehas been determined according to the hardness index. The obtained results are used to develop the spreadswith fillers technology.