Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 5 з 5
  • Ескіз
    Документ
    Process research of grind enriched groats products in the roller machine of the 2-nd grinding system of milling of high-grade flour
    (2023) Liubych, Vitaliy; Yeremeeva, Olena; Kharchenko, Yevgen
    The modes of grinding are determined and the mathematical dependences of the product of flour and grain products of the second grinding system with additional equipment entoleiter-dismembler ESM-1,5 are offered. The largest product of flour on the 2nd grinding system is achieved by grinding modes on a roller machine – 35 %. The use of entoleiter-dismembler ECM-1.5 allows to increase the total product of flour on the 2nd grinding system to 62 %.
  • Ескіз
    Документ
    Effect of flattening wheat grain on grinding modes in roller mill
    (2021) Kharchenko, Yevgen; Sharan, Andrii; Yeremeeva, Olena
    The flattening process is used to intensify the grinding of grain during varietal milling of wheat, while the optimal gap between the rolls of the ivy system remains uncertain. Materials and methods. Flattening was carried out in a laboratory ivy machine with a roller diameter of 144.0 mm; 68.4 mm and a rotation speed of 14.6 s-1. Grinding of wheat grain was carried out in a roller mill. The length of the rollers is 70 mm; the number of rifts per 1 cm circle of rollers is 6, the slope of the rifts is 12%, the ratio of circular speeds is 1:2, the speed of rotation of the high-speed roller is 3.93 m/s, the diameter of the rollers is 150 mm, the interdependence of the rifts is the back on the back, the angles of exacerbation of the rifts are 35°/70°. The mode of grinding wheat grain in the ivy machine and in the roller mill was determined by sifting the products obtained through a sieve with holes of 1.0 mm. Granulometric analysis of crushed products was determined by sifting on a standard set of sieves with modu. When grinding ivy products in a roller mill, the total yield of intermediate products is nonlinear in nature and can be approximated by the equation of the second degree. The optimal distance between the rollers of the ivy machine is 1.4 mm, provided that small products after flattening were previously isolated from the mixture of the flattened product. The total product of intermediate products after flattening and grinding in the roller mill has a complex nonlinear nature, which did not allow to establish the optimal value of the gap value between the rollers of the ivy system. The total product of intermediate products obtained in total during flattening and grinding is 2.9 % greater than the total product product yield obtained only in the roller mill with small ivy products previously removed. Differential curves are polymodal and have 5 maximums. Integral curves have an S-shaped appearance. When grinding whole grain, the total yield of intermediate products is greater than when grinding flattened grain in a roller mill under the same conditions. When crushing flattened grain, a greater number of large fractions of products are formed due to small ones.In the range of the established optimal clearance between the rolls of the flattening machine, there are no significant differences between the two methods of grinding wheat. Вступ. Процес плющення застосовується для інтенсифікації подрібнення зерна пшениці при сортових помелах пшениці, при цьому оптимальна величина зазору між вальцями плющильної системи при помелах пшениці в сортове борошно залишається невизначеною. Плющення здійснювали в лабораторному плющильному верстаті із діаметром вальців 144,0 mm; шириною вальців – 68,4 mm та швидкістю обертання 14,6 s-1. Подрібнення зерна пшениці здійснювали у вальцьовому верстаті. Довжина вальців – 70 мм; кількість рифлів на 1 см кола вальців – 6, ухил рифлів – 12%, співвідношення колових швидкостей – 1:2, швидкість обертання швидкохідного вальця – 3,93 м/с, діаметр вальців – 150 мм, взаєморозташування рифлів – спинка по спинці, кути загострення рифлів – 35°/70°. Режим подрібнення зерна пшениці у плющильному верстаті та у вальцьовому верстаті визначали шляхом просіювання отриманих продуктів через сито з отворами 1,0 мм. Гранулометричний аналіз визначали шляхом просіювання на стандартному наборі сит із модулем Δ≈1,21. При подрібненні продуктів плющення у вальцьовому верстаті загальний вихід проміжних продуктів має нелінійний характер і може бути апроксимований рівнянням другої степені. Оптимальна величина відстані між вальцями плющильного верстату становить 1,4 mm за умови, що дрібні продукти після плющення були попередньо виділені із суміші плющеного продукту. Сумарний добуток проміжних продуктів після плющення та подрібнення у вальцьовому верстаті має складний нелінійний характер, який не дозволив встановити оптимальне значення величини зазору між вальцями плющильної системи. Сумарний добуток проміжних продуктів, які отримано сумарно при плющенні та подрібненні більший на 2,9 % ніж сумарний добуток продуктів отриманих лише у вальцьовому верстаті із попередньо видаленими дрібними продуктами плющення. Диференціальні криві є полімодальними і мають 5 максимумів. Інтегральні криві мають S-подібний вид. При подрібненні цілого зерна сумарний вихід проміжних продуктів більший ніж при подрібненні плющеного зерна у вальцьовому верстаті за однакових умов. При подрібненні плющеного зерна утворюється більша кількість крупних фракцій продуктів за рахунок дрібних. В діапазоні встановленого оптимального зазору між вальцями плющильного верстату, значних відмінностей між двома способами подрібнення пшениці не встановлено.
  • Ескіз
    Документ
    Investigation of particle size distribution of grinded amber by electropulse discharges in a liquid medium
    (2021-01-27) Chornyi, Valentyn; Kharchenko, Yevgen; Mysiura, Taras; Popova, Nataliia; Zavialov, Volodymyr
    The article presents the study results of electropulse grinding of amber in aqueous and alcoholic media at different amounts of supplied energy. Description of the electropulse grinding laboratory installation, the mechanism of the destruction process of amber particles and methods of statistical processing of experimental data are given. It was established that alcohol medium has a greater impact on the efficiency of crushing than water. Thus, under the same conditions of energy supply, in the aqueous medium the weighted average particle size of amber was 601:6 688:9 m, and in an alcohol medium – 368:0 269:6 m. In an aqueous medium, the particle size decreased to 1/13.6 of raw sample, and in an alcoholic medium to 1/22.3 of raw sample compared to the initial size of raw amber. We found that in the aqueous medium the ratio of large to small fractions is mainly the same with the coefficient of alignment of particles with a size of 1.09. In an alcoholic medium, this ratio significantly differs, with the coefficient of alignment of amber particles of a size of 1.67 with the amount of supplied energy of 125 kJ. В статті представлені результати дослідження електроімпульсного подрібнення бурштину у водному та спиртовому середовищах при різній кількості підведеної енергії. Описано лабораторну електроімпульсну установку, механізм процесу руйнування бурштинових частинок і методів статистичної обробки експериментальних даних. Встановлено, що спиртове середовище має більший вплив на еффективність подрібнення, ніж вода. Таким чином, при однакових умовах підведення енергії, у водному середовищі середньозважений розмір частинок бурштину становив 601 мкм, а в спиртовому середовищі - 368 мкм. У водному середовищі, розмір частинок зменшився до 1/13,6 від необробленого зразка, а в спиртовому середовищі середній розмір частинок зменшився до 1/22,3 в порівнянні із початковим розміром необробленого зразка бурштину. Ми знайшли що у водному середовищі співвідношення крупних та дрібних фракційв основному таке саме, як і коефіцієнта вирівняності частинок за розмірами 1,09. У спиртовому середовищі, це співвідношення суттєво відрізняється, причому коефіциєнт розміру частинок бурштину із розміром 1,67 мкм із кількістю енергії, яку підведено 125 кДж.
  • Ескіз
    Документ
    Investigation of the grinding mode of the enriched wheat products in the rolling mill 1-grinding system of the milling mill of wheat grinding
    (2019) Yeremeeva, Olena; Kharchenko, Yevgen; Tkachenko, Hennadii; Shapoval, Iryna; Hryhorenko, Olena
    The publication discusses the results of a study of modes of grinding enriched grinding products in a roller mill 1 of the grinding system. The research methodology is described. The influence of the grinding mode in a roller machine on the grinding efficiency in the impact dismembrator is shown. В публікації розглянуто результати дослідження режимів подрібнення збагачених продуктів подрібнення у вальцьовому верстаті 1 розмелювальної системи. Описано методику досліджень. Показано вплив режиму подрібнення у вальцьовому верстаті на ефективність подрібнення у ентолейторі-дисмембраторі.
  • Ескіз
    Документ
    Yield of intermediate products in the drought process of wheat milling
    (2017) Kharchenko, Yevgen; Sharan, Andrii; Yeremeeva, Olena; Novak, Larysa
    The article presents the results of the investigation of the yield of intermediate products of grinding of the breakage process in roller mill of wheat grinding. The output function of individual product fractions is obtained depending on the grinding mode. В статті наведено результати дослідження виходу проміжних продуктів подрібнення драного процесу у вальцьових верстатах сортового помелу пшениці. Отримано функції виходу окремих фракцій продуктів в залежності від режиму подрібнення.