Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
562 результатів
Результати пошуку
Документ Холодне охмелення пива(2018) Кошова, Валентина Миколаївна; Мукоїд, Роман Миколайович; Бондаренко, Артем Дмитрович; Василів, Володимир ПавловичМетою роботи є аналіз сучасних способів охмелення пивного сусла.Документ Електрохімічна активація води як альтернативний безреагентний спосіб підготовки води у виробництві пива(2018) Українець, Анатолій Іванович; Мукоїд, Роман Миколайович; Большак, Юрій Васильович; Нижник, Наталія Володимирівна; Мартиненко, Тетяна АндріївнаДосліджено вплив хімічного складу води на технологічні особливості виробництва пива. Запропоновано використання електрохімічної активації води як безреагентний спосіб підготовки, що забезпечує отримання питної води високої якості – основної сировини у виробництві пива. Исследовано влияние химического состава воды на технологические особенности производства пива. Предложено использование электрохимической активации воды как безреагентный способ подготовки, который обеспечивает получение питьевой воды высокого качества – основного сырья в производстве пива.Документ Виробництво пива з додаванням насіння канабісу(2019) Пархоменко, Анастасія Михайлівна; Мукоїд, Роман МиколайовичСьогодні серед пивоварних компаній формується новий тренд – використання насіння канабісу для приготування пива. Для виробництва використовують насіння канабісу, яке не містить тетрагідроканабінолу. Виробництво можливе двома способами: приготуванням суміші насіння канабісу з хмелем або безпосереднім додаванням екстракту суцвіть конопель в напій. Завдяки цьому пиво набуває приємного смаку та аромату, з горіховими тонами і легкою гірчинкою. В роботі було досліджено склад та можливості використання насіння канабісу в пивоварній промисловостіДокумент Нетрадиційні сорти винограду в Україні(2018) Бабич, Ірина Михайлівна; Мукоїд, Роман Миколайович; Василів, Володимир Павлович; Кос (Гусарук), Тетяна СвятославівнаМетою дослідження було дослідити якісні показники малопоширених сортів червоного винограду і їх придатність для виробництва червоних винДокумент Современное состояние и перспективы получения каллусных клеток женьшеня(2018) Романов, Алексей; Романова, Зоряна Николаевна; Романов, Николай СергеевичПриродные запасы лекарственных растений сокращаются вследствие неправильной и нерегламентированной заготовки. Некоторые лекарственные растения на территории Украины вообще не растут или растут в ограниченном количестве, определяет потребность в импорте сырья. Решением проблемы обеспечения фармацевтической промышленности растительным сырьем является применение культуры изолированных органов, тканей и клеток высших растений. The natural reserves of medicinal plants are reduced due to irregular and unregulated harvesting. Some medicinal plants on the territory of Ukraine do not grow at all or grow in limited quantities, determines the need for raw materials. The solution of the problem of providing the pharmaceutical industry with plant raw materials is the use of a culture of isolated organs, tissues and cells of higher plants.Документ Technological and economic features of ethyl technical ethanol manufacture(2019) Boiko, PetroУ статті розглядаються питання виробництва технічного етанолу із зерна з точки зору поєднання технологічних заходів та визначення економічної доцільності збуту продукції на різних ринках. Уточнюється, що специфікою такого впровадження є конкуренція технічного етанолу та продуктів нафто- і газоорганічного синтезу. Розглянуто ряд заходів, які при незначних величинах їх реалізації забезпечують зниження собівартості технічної переробки зерна на технічний етиловий спирт. The article deals with the issues of producing technical ethanol from the grain in terms of the combination of technological measures and the determination of the economic feasibility of marketing products in different markets. It is specified that the specifics of such implementation are competition of technical ethanol and products of oil and gas-organic synthesis. A number of measures are considered, which, at insignificant values of their implementation, provide a reduction in the cost of technical processing of grain into technical ethanol.Документ The technology of the second generation of bioethanol(2018) Boiko, Petro; Bondar, Nikolai; Kuts, AnatolyУ цій статті ми описуємо практичне виконання другої та заключної частини технологія газифікації біомаси у виробництві біоетанолу (паливного етанолу). Ця частина є перетворення синтез-газу в етанол за допомогою мікроорганізмів. Умови життя мікроорганізмів залежить від багатьох умов: температури, pH, впливу інгібіторів та/або активаторів. Це все умови дають змогу реалізувати промислове виробництво біоетанолу з целюлози. In this article we describe the practilal realazing of the second and final part of the technology of biomass gasification in the bioethanol (fuel ethanol) production. This part is the conversion of syngas to ethanol using the microorganisms. The living conditions of microorganisms depends from meny conditions: temperature, pH, ingibitors and/or activators influence. This all conditions give as realize the industrial volume production of bioethanol from cellulose.Документ Dehydration to bioethanol (fuel ethanol)(2017) Boiko, Petro; Bondar, Nikolai; Kuts, AnatolyУ цій статті ми описуємо технологію зневоднення біоетанолу (палива етанол). In this artical we describe the technology of degydration of bioethanol (fuel ethanol).Документ Distillation of ethanol in the bioethanol production(2017) Boiko, Petro; Bondar, Nikolai; Kuts, AnatolyВ работе рассматриваются технологические аспекти выделения этилового спирта из бражки при производстве топливного спирта. The paper considers technological aspects extraction of alcohol from mash in the production of fuel alcohol.Документ Cyclic rectification technology in alcohol production(2019) Buliy, Yuri; Shiyan, Peter; Kuts, Anatoly; Melnyk, IrynaAlternate changing of the steaming periods and liquid overflow allows to intensify mass transfer between liquid and steam and to reduce the specific consumption of heating steam in the process of separation of multicomponent mixtures. The authors propose a technology for rectification, which involves the cyclic motion of the liquid without interrupting of the supply of heating steam and the construction of a rectification column for its implementation. The purpose of the work was to research the effectiveness of the proposed technology in the process of rectification of alcohol-containing fractions and to establish the specific flow rate of steam in the impurity concentration column. The investigations were carried out in the production conditions of the Chudniv branch of SE “Zhytomyr liquor producer ”. To ensure a cyclic mode, the column was equipped with movable liquid transfer devices connected to actuating mechanismes, which acted according to the controller program, and perforated (scale-shaped) trays. The primary task was to determine the hydrodynamic mode of operation of the contact devices - the lower and upper the critical vapor velocity of at which the liquid is retained on the plates and there is its entrainment. It is established that the vapor velocity in the free section of the column can reach 1.2 m/s or more, and in the openings of the scales must exceed the first critical velocity of 6.5-7.5 m/s. The weeping of the tray occurs at the vapor velocity in the holes of 1.5-1 m/s. It is experimentally proved that in the process of rectification of alcohol-containing fractions, the main impurities are removed completely, the degree of extraction of higher fusel alcohols is increased by 38%, methanol - by 15.6%, the multiplicity of concentration of the main impurities is increased by 25%, the higher alcohols - by 40%, methanol – by 34%, acrolein – by 36%. The costs of heating steam are reduced by 30% compared to typical installations and do not exceed 13 kg / dal of absolute alcohol introduced with feed. Exempted from the key impurities the bottom liquid of the impurity concentration column should be used for hydroselection in the purifying column.