Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
10 результатів
Результати пошуку
Документ Дослідження впливу тиску рідкого харчового продукту на закон переміщення клапана прецензійного дозатора(2018) Якимчук, Микола Володимирович; Горчакова, Ольга Миколаївна; Токарчук, Сергій Володимирович; Валіулін, Геннадій РаіфовичУ статті розглядаються впливи змін тиску рідкого харчового продукту в каналі дозування на закони переміщення клапана прецензійного дозатора. В результаті досліджень отримано аналітичну модель зміни тиску в каналах дозувального пристрою для випадку закриття клапану дозатора рідкого харчового продукту. Отримані результати можливо в подальшому використовувати при проектуванні системи керування прецензійних дозаторів нового покоління, які реалізують задані закони руху. The change in pressure of a liquid food product in the dosing channel on the laws of the movement of the valve of the precision dispenser discusses in the article. It has been established that the dosage of a liquid food product is a complex process which is connected with non-stationary modes of opening and closing of the actuating device. The quality of such a process essentially depends on the kinematic and dynamic parameters of the movement of a liquid food product. The most important part of the dosing system is the locking element at the dosing liquid food product which is in direct contact with the dosed liquid. The conical and cylindrical locking elements are the most common. Traditionally, linear, parabolic and step laws of motion are used to implement the movement of the locking element. The listed laws of motion consist of three main stages: from opening, idle and closing. The most accurate for dosing is the parabolic law of motion of the dispenser valve which ensures the smoothness of that valve in the final stage. According to the results of analytical researches it was found that there is a sharp increasing in pressure in the dosing channels at the time of closing. This phenomenon is accompanied by a hydraulic shock on the valve which is characterized by a significant excess of the nominal pressure in the hydraulic system. The authors proposed to implement the fourth stage of the movement of the check valve for high-quality work of a control system of the dispenser. This will affect the transient, which is crucial for the accuracy of dosing. The results can be further used in the design of the new generation precision dispensers control systems, which implement the specified laws of motion of the valve.Документ Експериментальні дослідження явища статичного гідравлічного гістерезиса в дозувальному мехатронному модулі(2021) Токарчук, Сергій Володимирович; Кривопляс-Володіна, Людмила Олександрівна; Валіулін, Геннадій РаіфовичЗавдання вдосконалення та розвитку машин та їх елементів є актуальним на будь-якому етапі їх життєвого циклу. У статті представлено дослідження параметрів роботи функціонального мехатронного модуля дозування в’язкої продукції, роботу якого засновано на основі ерліфтного обʼємного способу формування дози та використання електропневматичної системи автоматичного керування. Запропоноване виконання функціонального мехатронного модуля може застосовуватись для широкого асортименту в’язких харчових продуктів із забезпеченням високих показників якості процесу дозування. The task of improving and developing machines and their elements are relevant at any stage of their life cycle. Along with ensuring the value of the specified productivity, one of the main tasks that they are trying to solve when synthesizing the structural and structural schemes of machines is to minimize the costs of their production and operation. The cost of the equipment is proportional to its metal consumption and energy supply. In addition, taking into account the realities of today and the constant increase in the cost of energy carriers, one of the main components of operating costs is the consumption of electricity by equipment. The paper presents a study of the operating parameters of the functional mechatronics module for dosing viscous products. The operation of the module is based on the erlift volumetric method of dosing and the use of an electro-pneumatic automatic control system. This involves connecting a control device (multi-channel proportional pressure regulator ER Camozzi) to the object and introducing it into the feedback system. The task of the regulator is to control the actuator so that the inconsistency signal is reduced to zero in the presence of disturbances. A laboratory plant was developed and constructed to carry out a set of experimental studies. Based on the obtained results of experimental studies, characteristics of the process of processing a viscous food product in the proposed FMM system are obtained. Repeat ability was maintained when the dosage time interval was changed. This indicates that it is possible to dosing the same volume of product over a predetermined processing time.Proposed design of functional mechatronics module in comparison with “classicalˮ scheme of piston volume dosage has several advantages. The product jet supply is implemented for a wide rangeof viscous food products with ensuring high quality indicators of the dosing process and ease of installation and operation. Also,there is a decrease in material consumption and power consumptiondue to the absence of a pneumatic drive system and shutoff valves.Документ Розробка мехатронного модуля дозування рідких харчових продуктів(2019) Горчакова, Ольга Миколаївна; Якимчук, Микола ВолодимировичСтаття присвячена дослідженню та розробці мехатронного модуля дозування рідкої харчової продукції. Для виконання досліджень проведено аналіз конструкцій робочих органів дозуючих пристроїв і визначено, що найбільш часто використовуються робочі органи з конічним клапаном. Встановлено, що для забезпечення точності дозування необхідно застосувати законом руху переміщення клапана. Запропоновано закон руху клапана, який передбачає три етапи: швидке відкривання каналу дозування, вистій і плавне закривання. Для підвищення точності дозування зосереджено увагу на етапі закривання каналу дозування. Окрім того, на точність реалізації заданого закону руху клапана суттєво впливають кінематичні та динамічні характеристики потоку рідини. Розроблено математичну модель зміни тиску в каналах дозувального пристрою для випадку закриття клапана дозатора за параболічним законом руху та визначено швидкість клапана під час виконання третього етапу — плавного закривання клапана. The article is devoted to the research and development of the mechatronic module for dispensing liquid food products. To perform research, an analysis of the designs of the working bodies of the dispensating devices, it was determined that the the working bodies with a conical valve are mostly used. It was established to ensure the accuracy of dispensation the necessity to set the law of motion of valve movement. When conducting research, the law of valve movement is proposed, which consists of three stages, namely the quick opening of the metering channel, height and smooth closing. To increase the accuracy of dispensation, attention was focused on the stage of closing the dosing channel. In addition, the kinematic and dynamic characteristics of the fluid flow significantly affect the accuracy of the implementation of the given law of motion of the valve. A mathematical model of pressure changes in the metering channels of the device was developed in case of closing the metering valve according to the parabolic law of motion, and the valve speed was determined when performing the third stage, namely, smooth closing of the valve.Документ Дозувально-фасувальні машини(2019) Гавва, Олександр Миколайович; Кулик, Наталія ВікторівнаВ статті розглянуто дозувально-фасувальні машини з точки зору методів формування дози продукції. Розглянуто три основні типи дозування продукції такі як вагове, об'ємне та штучне. Наведено приклади обладнання в яких реалізовано данні методи In the article the dosage-packing machines are considered from the point of view of the methods of forming the dose of products. Three main types of dosing of products such as weight, volume and artificial are considered. Examples of equipment in which these methods are implemented are given.Документ Rheological properties of gelatine solutions for production of gluten-free pasta(2016) Rozhno, Oleksandr; Podobiy, Olena; Yurchak, VeraFor formation of gluten-free pasta products of corn meal that does not form gluten, the selection of a structure forming substance, determining the way of its introduction and dosage on the basis of the research of the rheological properties of its solutions and impact on the quality of the goods are important.The rheological properties of colloid gelatine solutions with the concentration of 0,50-1,25%, which are prepared at the water temperature of 20°С and 40°С and the swelling duration of 40 min and at 60°С without the swelling are examined. The viscosity of these solutions is determined by the Reotest-2 viscometer at the temperature of 20°С. According to the data obtained, the rheological viscosity and fluidity curves are built and the rheological properties of the solutions are calculated. The impact of the forming substance solutions on the quality indicators of pasta products is determined. Для формування безглютенових макаронних виробів з кукурудзяного борошна, яке не утворює клейковину, важливим є вибір структуроутворювача, визначення способу його внесення та дозування на підставі вивчення реологічних властивостей його розчинів та впливу на якість виробів.Досліджено реологічні властивості колоїдних розчинів желатину концентрацією 0,50-1,25%, приготовлених за температури води 20°С та 40°С і тривалості набухання 40 хв. та за 60°С без набухання. Визначали в’язкість цих розчинів на віскозиметрі Реотест-2 за температури 20ºС. За отриманими даними будували реологічні криві в’язкості та плинності, розраховували реологічні характеристики цих розчинів.Визначено вплив розчинів структуроутворювачів на показники якості макаронних виробів.Документ Удосконалення технології капкейків, збагачених харчовими волокнами(2015) Яцкевич, Аліна Сергіївна; Ковтун, Аліна Володимирівна; Бондар, Наталія Петрівна; Шаран, Лариса ОлександрівнаПроведено дослідження з використання харчових волокон у технології виготовлення борошняних кондитерських виробів. A study on the use of fiber technology in the manufacture of pastry productsДокумент Дослідження процесу дозування в’язких молочних продуктів з метою вдосконалення конструкції фасувального автомату М-2(2012) Волинець, Наталія Сергіївна; Федоров, Сергій ФедоровичФакторами, які найбільш суттєво впливають на процес дозування сметани, є: молекулярна в’язкість, діаметр насадки і тиск, необхідний для переміщення поршня. Внесення змін в конструкцію автомата, а саме заміна клапана, покращує процес дозування. Реалізація запропонованої модернізації потребує відносно невеликих матеріальних витрат і не є трудомістким, адже передбачає лише подвоєння вже існуючих пристроїв та встановлення простого механізму піднімання стаканчиків, який дозволяє зменшити витрати по обслуговуванню автомата для фасування в'язких та рідких продуктів. Using the method of expert valuations the most significant factors affecting the dose of sour cream process are identified, a mathematical dependence dose rate of the most important factors with the help of active multifactor experiment is received. Using the program FlowVision dosing and filling cup of sour cream are simulated and the speed of its movement by changing the diameter of the nozzle, the pressure in the working cylinder and molecular viscosity products are determined. A modernization of the machine to increase its productivity, which includes doubling the working mechanisms and improving the design of dosing device are proposed.Документ Диференціальний метод вимірювання в системах дозування з магнітопружними первинними перетворювачами зусилля.(2013) Рішан, Олександр Йосипович; Коляда, Г. А.Розробка і дослідження для систем дозування магнітопружних первинних вимірювальних перетворювачів зусилля з реалізацією диференціального методу вимірювання. development and research for dosing magnetoelastic primary transducers efforts implementation of the differential method of measurementДокумент Функціональні модулі обладнання для пакування в’язких продуктів. Частина 2(2005) Гавва, Олександр Миколайович; Токарчук, Сергій Володимирович; Голоперов, Ігор ВікторовичПредставлено аналіз конструктивних варіантів виконання функціональних модулів пакувального устаткування для в'язких харчових продуктів з метою вибору найбільш перспективних варіантів з точки зору матеріало- і енергоємності, складності виробництва і використанні їх при створенні нового устаткування Проведена класифікація типових функціональних модулів устаткування для упаковки продукції в споживчу тару. Результати досліджень стануть основою для вибору головних напрямів розвиток функціональних модулів пакувального устаткування цього типу. The present functional modules analysis of the equipment will effort an opportunity to select the most perspective execution devise in respect to responsibility, production, material and power saving as well as to realize the flexibility in composition with new equipment creating. Here is given, in the article the analysis and classification of the typical equipment functional modules for the ductile products packaging in customs pack. The researches results are the base for main directions choice of the functional modules development.Документ Функціональні модулі обладнання для пакування в’язких продуктів. Частина 1(2005) Гавва, Олександр Миколайович; Токарчук, Сергій Володимирович; Голоперов, Ігор ВікторовичПредставлено аналіз конструктивних варіантів виконання функціональних модулів пакувального устаткування для в'язких харчових продуктів з метою вибору найбільш перспективних варіантів з точки зору матеріало- і енергоємності, складності виробництва і використанні їх при створенні нового устаткування Проведена класифікація типових функціональних модулів устаткування для упаковки продукції в споживчу тару. Результати досліджень стануть основою для вибору головних напрямів розвиток функціональних модулів пакувального устаткування цього типу. The analysis of structural variants of functional modules packaging equipment for viscous food products in order to select the most promising options in terms of material and energy, complexity of production and use them to create new equipment The classification of typical functional modules of equipment for packaging in consumer packaging . The results will form the basis for selecting the main directions of development of functional modules packaging equipment of this type.