Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 43
  • Ескіз
    Документ
    European experience in assessing the potential of innovative consulting services
    (2023) Levishchenko, Olena; Dziuba, Oksana; Lavryk, Halyna; Zeliska, Antonina; Riabenko, Volodymyr
    Інноваційні консалтингові послуги в різних секторах економіки ЄС популярні завдяки потенціалу компаній залучати приватні та державні фінансові ресурси. Метою даної статті було дослідження впровадження інноваційних консалтингових послуг для оцінки їх потенціалу. Методологія дослідження базується на статистичному аналізі системи показників інноваційних консалтингових послуг та кореляційному аналізі впливу на діяльність фірм ЄС. Результати показують, що найпоширенішою формою інноваційного консультування є саморозвиток, вдосконалення продукту, процесу, пошук клієнтів, доступ до нових сегментів споживачів тощо. Залучення консалтингових організацій до розробки інноваційних продуктів здійснюють 40% компаній, а впровадження інформаційно-комунікаційних технологій та оновлення бізнес-процесів є найпопулярнішим видом консалтингу в ЄС
  • Ескіз
    Документ
    Внутрішньогосподарські еліти як інтелектуально-інноваційний механізм підвищення конкурентоспроможності компаній в умовах глобальних соціальних трансформацій
    (2022) Олексюк, Олексій Іванович; Галиця, Ігор Олександрович
    The article presents the results of research into the interdisciplinary issues of the formation and development of intra-economic elites as a key innovative-intellectual mechanism and a corporate resource for ensuring the competitiveness of companies under modern conditions. The need for the selection and continuous development of intra-economic elites, the dissemination of the best corporate practices with the help of focused, highly effective educational technologies has been defined and substantiated. In order to build a consistent process of forming and increasing the intellectual and innovative potential of companies, the feasibility of using micro-qualifications or micro-credit approaches to the educational training of the most effective groups of employees of companies that form or have been included in the intra-economic elite is substantiated. The analysis of the statistical array on the correspondence of the level of qualification to the complexity of labor functions in different countries of the world allowed to confirm the global trends of the departure of formal education in the direction of the development of new mechanisms for acquiring knowledge, the intensive development of informal education in highly developed countries. On this basis, the need to stimulate the training of employees in companies with the help of flexible educational methods and tools for the dissemination of best innovative practices is emphasized as a key mechanism for ensuring competitiveness.
  • Ескіз
    Документ
    Визначення та оцінка інвестиційного потенціалу підприємства
    (2023) Гривківська, Оксана Василівна; Михайлик, Ольга Михайлівна; Рябенко, Володимир Володимирович; Кубік, Ярослав Володимирович
    У статті запропоновано систематизацію визначень поняття інвестиційного потенціалу підприємства, зокрема, як сукупність різного роду ресурсів, здатність суб’єкта досягати запланованих результатів через управління ресурсами, тобто з позиції отримання кінцевих результатів, сукупність економічних можливостей, вкладення капіталу з метою збільшення інвестиційних можливостей, можливість оновлення матеріально-технічної бази та конкурентоспроможності підприємства (через товари та послуги). Обгрунтовано, що розвиток підприємства забезпечується в числі інших умов ефективним функціонуванням механізму управління інвестиційним потенціалом, що потребує дотримання низки запропонованих принципів. Визначено фактори можливості мобілізації інвестиційних ресурсів та фактори впливу на можливість альтернативного використання інвестиційних ресурсів.
  • Ескіз
    Документ
    Формування трудового потенціалу підприємств харчової промисловості
    (2022) Рябенко, Володимир Володимирович; Тимченко, Олександр Іванович
    В статті досліджено галузеві особливості та обґрунтовано підходи до формування трудового потенціалу підприємств харчової промисловості. Досліджено основні проблеми формування трудового потенціалу підприємств в сучасних умовах розвитку економічних відносин. Шляхом узагальнення результатів наукових досліджень визначено сутність трудового потенціалу підприємства та основні напрямки його формування. Доведено, що процес формування трудового потенціалу підприємств харчової промисловості повинен відбуватися в контексті його складових: трудових ресурсів, їх компетенцій та можливостей і умов реалізації трудової активності. Запропоновано ключові положення щодо використання ресурсного і компетентністного підходу до формування трудового потенціалу підприємства. Обґрунтовано необхідність ідентифікації й реалізації зовнішніх можливостей та створення на їх основі внутрішніх умов для реалізації трудового потенціалу суб’єкта господарювання. Визначено галузеві особливості формування трудового потенціалу в харчовій промисловості з урахуванням необхідності розвитку соціальної відповідальності персоналу та факторів розміщення підприємств. Досліджено як процеси формування трудового потенціалу впливають на основні параметри результативності діяльності підприємств харчової промисловості. Research object is the labor potential of food industry enterprises. In the article researched branch specifics and justified approaches to forming the labor potential of food industry enterprises. The main problems for labor potential forming in modern conditions development of economic relations have been researched. The essence of the enterprise's labor potential and the main directions of its formation are determined by summarizing scientific research results. Enterprise labor potential is a systematic set of human resources, their competencies, opportunities and conditions for the realization of their labor abilities, which are available or can be mobilized in the nearest future to achieve business entity goals. It has been proven that the process labor potential forming of food industry enterprises should take place in its components context: labor resources, their competencies, opportunities and conditions for the implementation of labor activity. The key provisions regarding to use a resource and competence approach labor potential formation of the enterprise are proposed. The process of forming the competences of enterprises and their personnel has a strategic nature, since it can be implemented only in the long term with the use of strategic management tools. Modern trends in character changing for participation in economic processes of engineering and technological workers and specialists in the economic profile are characterized. The need to identify and implement external opportunities and create internal conditions based on them to realize business entity labor potential is substantiated.The sectoral features labor potential formation in the food industry are determined, taking into account the need for the social responsibility development for personnel and enterprises placement factors. It was researched how the processes of labor potential formation affect the main performance parameters of food industry enterprises.So, the determining role labor potential in providing the effectiveness functioning of food industry enterprises has been proven and the main approaches for its formation have been substantiated, considering the opportunities and limitations that exist in modern conditions
  • Ескіз
    Документ
    Фактори, що впливають на розвиток виробничого потенціалу
    (2011) Плешка, А. Р.
    У статті проаналізовані фактори, що впливають на розвиток виробничого потенціалу підприємства, економічно обґрунтовано їх класифікацію. Запропонована систематизація ключових факторів розвитку виробничого потенціалу підприємств.
  • Ескіз
    Документ
    Термодинамічна оцінка процесів рекуперації вторинних енергетичних ресурсів
    (2019) Шевченко, Олександр Юхимович; Соколенко, Анатолій Іванович; Степанець, Олег Іванович; Бут, Сергій Анатолійович
    У статті проведено теоретичне узагальнення положень щодо рекуперації енергетичних ресурсів у системах генерування вторинної пари. На прикладі варильних відділень пивзаводів показано існування протиріччя, через яке технологічний надлишок рідинної фракції, що випаровується в сусловариль- ному апараті, виникає у зв ’язку з введенням у систему промивних вод при фільтрації заторів для поглибленого вилучення екстрактивних речовин. Неможливість відмовитись від останнього процесу спричинила необхідність нейтралізації кінцевого недоліку за рахунок рекуперації енергетичного потенціалу генерованої вторинної пари. Вторинна пара, одержана в технологіях харчових, мікробіологічних і хімічних виробництв, є носієм детермінованих енергетичних потоків, які відносно простими технічними системами підлягають термодинамічним трансформаціям з переведенням до рівнів більш високих потенціалів. Переведення вхідних потоків вторинної пари до більш високих показників тиску і температури означають можливість їх використання в ролі первинного енергоносія. Вибір у бік збільшення тиску означає одночасно збільшення енерговитрат на стискання парової фракції і перепад температури на поверхні теплообміну. Останнє означає можливість застосування широкого діапазону термодинамічних параметрів. Використання ежекційного термокомпресора супроводжується взаємодією двох вхідних парових потоків у складі потоку первинного енергоджерела і потоку вторинної пари, сукупність яких приводить до утворення потоку парової суміші, що спрямовується на конденсацію. Така взаємодія супроводжується співвідношеннями матеріальних потоків обернено пропорційними показникам теплоти пароутворення. Також наведено розрахунки і числові параметри, які стосуються оцінок потенціалів теплової енергії, повернутої в систему, і енергетичних витрат на її здійснення. Наведено розрахункові залежності, що стосуються випадків механічної і термокомпресії.
  • Ескіз
    Документ
    Стратегічне управління підприємством в умовах кризи
    (2018) Вороніна, Алевтина Вікторівна; Зєніна-Біліченко, Антоніна Сергіївна
    Виявлені переваги та недоліки стратегічного управління. Узагальнено вітчизняний та зарубіжний досвід використання стратегічного управління. Запропонована модель стратегічного управління підприємством в умовах кризи. We identified the advantages and disadvantages of strategic management. We have summarized domestic and foreign experience of use of strategic management. We proposed a model of strategic management in conditions of crisis.
  • Ескіз
    Документ
    Мехaнізм фoрмувaння тa викoриcтaння мaйнoвoгo пoтенціaлу підприємcтвa
    (2020) Труш, Юлія Леонідівна; Шетела, Олена Михайлівна
    Дocлідженo мaйнoвий пoтенціaл підприємcтвa як cукупну мoжливіcть йoгo реcурcів зaбезпечувaти дocягнення нaмічених результaтів діяльнocті, cлід рoзглядaти кoжну cклaдoву мaйнoвoгo пoтенціaлу не ізoльoвaнo caму пo coбі, a в cиcтемі. Лише в прoцеcі взaємoдії між coбoю в єдиній cиcтемі, кoмпoненти мaйнoвoгo пoтенціaлу підприємcтвa дoзвoляють oтримaти інтегрoвaний ефект, який мoжнa визнaчити як cуму ефектів від функціoнувaння oкремих cклaдoвих чacтин. Рroperty potential of the enterprise as a cumulative opportunity of its resources to achieve the intended results of activity is investigated, each component of property potential should be considered not in isolation by itself, but in the system. Only in the process of interaction with one another in a single system, the components of the property potential of the enterprise allow to obtain an integrated effect, which can be defined as the sum of the effects of the functioning of individual components.
  • Ескіз
    Документ
    Концепція формування системи управління майновим потенціалом підприємства
    (2017) Закревська, Людмила Миколаївна; Дячук, Катерина Василівна
    Стаття присвячена проблемам формування ефективної системи управління майновим потенціалом підприємства. Визначено ключові елементи майнового потенціалу, до складу якого окремим елементом запропоновано включити нематеріальні активи. На основі узагальнення існуючих наукових положень сформовано систему управління майновим потенціалом, яка повинна функціонувати на основі принципів, підходів, методів щодо формування та використання даного потенціалу, а також пріоритетних напрямів його розвитку. The article is devoted to the problems of forming an effective system for managing the enterprise's property potential. The key elements of the property potential have been identified, including intangible assets. The system of managing the property potential has been formed, which should function on the basis of principles, approaches, methods for the formation and use of this potential.
  • Ескіз
    Документ
    Управління потенціалом як інтеграційний вид управлінської діяльності підприємств
    (2016) Рябенко, Володимир Володимирович
    Досліджено основні проблеми управлінської діяльності, з якими зіштовхнулися підприємства в сучасних умовах. Запропоновано ключові положення, на основі яких ґрунтується інтеграційний характер управління потенціалом підприємства. Визначено взаємозв’язки між елементами багаторівневої структури потенціалу підприємства та різними видами управління. Доведено визначальну роль формування потенціалу підприємства у відтворювальних процесах. Обґрунтовано необхідність впровадження системи управління потенціалом з метою інтеграції всієї сукупності управлінських впливів на рівні підприємства. The basic problems of management, faced by enterprises in modern conditions are studied. The key provisions are offered, the integrative character of the management by the potential of the enterprise is based on them. The interconnections between the elements of multilevel structure of the enterprise potential and different types of management are defined. The decisive role of formation of the enterprise potential in reproductive processes is proved. The necessity of introduction of a system of management by the potential to integrate the totality of management influences on the enterprise level is substantiated.