Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
10 результатів
Результати пошуку
Документ Method of pectin esterification determination degree by titrated acidity(2020) Shulga, Oksana; Lystopad, Vladimir; Shulga, Sergii; Yurchuk, LyudmilaIntroduction. Studies have been conducted to develop a method for determining the pectin esterification degree in order to limit the use a significant number of costly and hardly available reagents. Materials and methods. The samples of apple and citric pectin were exhibited at Kyiv market with the different degree of esterification according to accompanying documentation. IR-spectroscopy research was provided on device Nexus-475 Nicolet firm. NMR-spectrums were registered by NMR-spectrometer Mercury, VARIAN firm. Mathematical treatment of the results is done according to mathematical modeling concept. Results and discussion. In the IR spectrum of low-esterified pectin, this band is low intensity and is in the oscillations region of 1686.71 cm-1. In spectrum of high-ester pectin the intensive line with three maximums at 3400.56 cm-1, 3316.52 cm-1, 3271.70 cm-1, which corresponds to stretching νOH. In IR-spectrums with esterification till 42% the line of free carboxyl group is available, in IR-spectrums of high-esterified pectin there is an intensive line of carboxylate groups (CO2-), and that differs the given spectrums. The given characteristics of NMR-spectrums show the difference in structure of high- and low-esterified pectin, but it does not give an opportunity to conduct the quantitative determination of esterification degree. While analyzing the results we can make a conclusion that the degree or hyperbolic models are the best for prognosing. The difference between chemical method of esterification degree determination and suggested method is 0.6-1.3%. Conclusions. Determination of the pectin degree esterification is possible by tyranic acidity with subsequent calculation by the regression equation. Були проведені дослідження з метою розробки методу визначення ступеня етерифікації пектину з метою обмеження використання значної кількості дорогих і малодоступних реагентів. Матеріали та методи. Зразки яблучного та лимонного пектину виставлялися на Київському ринку з різним ступенем етерифікації відповідно до супровідної документації. ІЧ-спектроскопічні дослідження проводили на приладі Nexus-475 фірми Nicolet. ЯМР-спектри реєстрували на ЯМР-спектрометрі Меркурій фірми ВАРІАН. Математична обробка результатів виконана відповідно до концепції математичного моделювання. Результати і обговорення. В ІЧ-спектрі низькоетерифікованого пектину ця смуга має низьку інтенсивність і знаходиться в області коливань 1686,71 см-1. У спектрі високоефірного пектину інтенсивна лінія з трьома максимумами при 3400,56 см-1, 3316,52 см-1, 3271,70 см-1, що відповідає розтягуванню νOH. В ІЧ-спектрах з етерифікацією до 42% наявна лінія вільної карбоксильної групи, в ІЧ-спектрах високоетерифікованого пектину є інтенсивна лінія карбоксилатних груп (CO2-), що відрізняє наведені спектри. Наведені характеристики ЯМР-спектрів показують різницю в структурі високо- і низькоетерифікованого пектину, але це не дає можливості провести кількісне визначення ступеня етерифікації. Аналізуючи результати, можна зробити висновок, що найкращими для прогнозування є градусні або гіперболічні моделі. Різниця між хімічним методом визначення ступеня етерифікації та запропонованим становить 0,6-1,3%. Висновки. Визначення ступеня етерифікації пектину можливо за тирановою кислотністю з подальшим розрахунком за рівнянням регресії.Документ Influence of rice flour on conformational changes in the structure of wheat bread and its nutritional value(2023) Shevchenko, Anastasiia; Litvynchuk (Vorontsova), SvitlanaThe purpose of this paper is determination of the effect of rice flour on the conformational transformations in the structure of wheat bread, which contains lecithin, and its quality indicators. In the last decade, inflammatory bowel diseases, which became a global problem in the world, are a serious threat to human health. In the diet therapy of these diseases, it is recommended not to use a large quantity of dietary fiber. Rice flour is a perspective raw material for production of bakery products for people with this disease, as it contains 8.5 times less dietary fiber than premium wheat flour. Analysis of the chemical composition of bread without rice flour and with its addition showed a slight decrease in protein content by 4.4-10.5%, depending on the dosage (10-40% of wheat flour replacement), and fiber content – by 8.7-35.5%. It was confirmed that conformational changes occur in the structure of proteins and other nutrients of the product in bread making process. The changes of structural groups and their redistribution in the dough after kneading at once and after 3.5 hours of its fermentation and in bread when part of the wheat flour is replaced with rice flour were analyzed. The utilitarian coefficient, redundancy coefficient, DKAS and the indicator of biological value indicated that it is rational to make a replacement of wheat flour with 10% or 20% of rice flour.Документ Influence of organic plasticizers on sensory, physicalmechanical properties and chemical changes of biodegradable films(Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2016) Shulga, Oksana; Chorna, Anastasia; Arsenieva, LarisaThe influence of organic plasticizers (urea, glucose, fructose, sorbitol, Sucrose, glycerin) with organoleptic Biodegradable films based on native or modified starch and gelatin using a complex quality measure, And also on the elongation and strength. IR spectroscopy found that urea Enters into a chemical interaction, which positively affects the strength index of the films under study. The results allow to predict the properties of the film depending on its constituents.Документ Визначення стану вологи методом ІЧ-спектроскопії в білково-рослинних сумішах(2014) Іванов, Сергій Віталійович; Грек, Олена Вікторівна; Красуля, Олена ОлександрівнаУ статті наведено дослідження стану вологи в молочно-білкових сумішах з екструдатами рису та пшениці до розморожування та після дефростації. Методом ІЧ-спектроскопії підтверджено, що екструзійне оброблення зернових покращує вологозв’язуючі властивості. Даний ефект спостерігається при порівнянні відносної інтенсивності смуг води і протеолітичного протону сиру кисломолочного, які зменшуються після дефростації, що характеризує збільшення вмісту міцнозв’язаної вологи. Для сумішей сиру кисломолочного з пшеницею реалізується протилежна закономірність – під час дефростації суттєво збільшується кількість як міцно-, так і слабкозв’язаної вологи, що свідчить про заповнення пустот кристалічних решіток. Одержані результати досліджень можна використати при удосконаленні технології зберігання молочно-білкових продуктів для зменшення втрат в повному виробничому циклі напівфабрикатів на їх основі. In the article depicted a study of moisture status in the milk-protein mixtures with rice and wheat extrudates before defrostation and when defrosted. Using IR-spectroscopy confirmed that extrusion processing of grain crops helps to enhance moisture-coupled properties. This effect is observed when comparing IR-specters before and after defrostation. For cottage cheese mixtures with wheat the opposite pattern was observed - significantly increases the amounts of strongly and loosely coupled moisture when defrosted, indicating the filling free space of crystal lattices where moisture retains. The research results can be used to improve the storing technology of milk-protein products to reduce excess losses.Документ Кластерные двойные молибдаты (МоIV) лития и РЗЭ, LiRМo3O8(1987) Перепелица, Александр Петрович; Ищенко, Вера Николаевна; Фоменко, Вениамин Васильевич; Горбалюк, А. Д.; Пищай, Иван ЯковлевичОписаны LiRМо3O8 R-Gd-Lu, Y, которые кристаллизуются в гексагональной сингонии, для которых приведены значения параметров элементарных ячеек и данные ИК спектроскопии. Изучена термическая устойчивость соединений. LiRМо3O8, R-Gd-Lu, are discribed. Its are crystallizing in hexagonal syngony. Parameters of elementary cells and results of IR-spectroscopy are described. Thermal stability of compounds is learned.Документ Синтез двойных молибдатов меди (I) и трехвалентных металлов СuR(МоO4)2(1987) Клевцов, П. В.; Перепелица, Александр Петрович; Синкевич, А. В.; Ищенко, Вера Николаевна; Фоменко, Вениамин Васильевич; Нагорный, Павел ГригорьевичМетодом твердофазного синтеза в вакууме при 480-500 °С получе¬ны СuR(МоO4)2, R = La–Lu, Y, Bi, Тn. Соединения изучены методами рентгенографии, термогравиметрии и ИК-спектроскопии. СuR(МоO4)2, R = La–Lu, Y, Bi, Тn, are preparated by method solidfase syntesis in vacuum at 480-500 oC. Compounds are learned by methods of X-ray, thermogravimetry and IR-spectroscopy.Документ Синтез и физико-химичеккие свойства двойных молибдатов РЗЭ и скандия с аммонием и метиламмонием(1995) Перепелица, Александр Петрович; Ищенко, Вера Николаевна; Фоменко, Вениамин Васильевич; Пищай, Иван ЯковлевичМетодом осаженния из водных растворов получены MR(MoO4)2∙nH2O (I), где М – NH4, CH3NH3, R – La-Lu, Y, Sc; n = 0 (Sc); 1 или 2 (РЗЭ), состав которых установлен химическим анализом. Соединения изучены методом рентгенографии, термогравиметрии и ИК-спектроскопии. Установлена закономерность изменения термических, спектральных и структурных свойств (I) в последовательном по величине радиуса ряду трехвалентных металлов. Показана возможность их использования как промежуточных соединений в процессе приготовления катализаторов.Документ Синтез и структурные типы двойных молибдатов аммония, меди (І), серебра (І), таллия (І) и металлов(ІІІ)(1996) Перепелица, Александр ПетровичОсаждением из водных растворов и твердофазным способом получены двойные молибдаты состава MR(MoO4)2, M-NH4-, Cu+, Ag+, Tl+, R – йоны редкоземельных элементов(ІІІ), In3+ (для всех перечисленых однозарядных катионов), Sc3+ (с NH4+, Ag+, Tl+), Bi3+ (с Cu+, Ag+, Tl+), Cr3+ и Fe3+ (с Ag+). Методы исследования: рентгенофазовый аналіз, термогравиметрия, инфракрасная спектроскопия.Документ Сироваткові напої з вологозв'язуючими рослинними інгредієнтами(2012) Грек, Олена Вікторівна; Красуля, Олена ОлександрівнаВ статті обгрунтовано актуальність та спосіб виробництва молоковмісного напою з інгредієнтами, які мають високу біологічну цінність та здатність до підвищення в’язкості. Особлива увага приділена механізму зміни вище вказаного показника при введенні до напоїв пророщених злаків. In the article grounded actuality and method of production of milk-containing drink with ingredients which have a high biological value and ability to increase the viscosity index. The special attention is paid to the mechanism of change of the higher indicated index when introduction the germinated cereals to drinks.Документ Роль воды в процессах структурообразования биополимеров(2012) Манк, Валерий Вениаминович; Мельник, Оксана Петровна; Трачевский, Вячеслав ВасильевичРабота посвящена исследованию роли воды в стабилизации упорядоченной структуры биологической макромолекулы – полисахарида крахмала методами ЯМР и ИК-спектроскопии. Показано, что молекулы воды играют важную роль в образовании спиралеподобной структуры биополимера.