Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 12
  • Ескіз
    Документ
    Інтернет речей та штучний інтелект як ключові елементи інноваційного розвитку підприємств в епоху цифрових викликів
    (2024) Данкевич, Віталій Євгенович; Данкевич, Андрій Євгенович
    У статті обґрунтовано, що у сучасному світі, де інновації стають рушійною силою прогресу, підприємництво зазнає значних змін під впливом новітніх технологій. Інтернет речей (IoT) та штучний інтелект (AI) виступають як ключові інструменти в цьому процесі, оскільки вони забезпечують підприємства можливістю оптимізації їхніх операцій та підвищення загальної ефективності. Ця стаття аналізує, як ці технології можуть бути інтегровані у різні сфери діяльності, включно з аграрним сектором та сферою послуг, що є важливим для забезпечення сталого розвитку. Інноваційні підходи, які включають використання інтернету речей та штучного інтелекту, виявились особливо ефективними в торгівлі та аграрному секторі. Зокрема, вони дозволяють автоматизувати процеси моніторингу стану сільськогосподарських культур та управління ланцюгами постачань, що сприяє збільшенню продуктивності та зниженню втрат. В сфері послуг, IoT та AI допомагають адаптувати пропозиції до індивідуальних потреб клієнтів, підвищуючи тим самим рівень задоволеності споживачів та їхню вірність. Стаття також оцінює вплив цих технологій на загальну ефективність підприємств. Завдяки аналізу великих даних та машинному навчанню, підприємства можуть не лише прогнозувати ринкові тенденції, але й пристосовуватись до змін у вимогах та перевагах споживачів. Це дозволяє підприємствам швидше реагувати на ринкові виклики та оптимізувати свої стратегії відповідно до актуальних умов. Дослідження акцентує на необхідності подальшого впровадження та адаптації інтернету речей та штучного інтелекту в інноваційні стратегії підприємств. Враховуючи швидкі темпи технологічних змін та їх вплив на глобальну економіку, підприємства повинні не лише використовувати ці технології для підвищення власної ефективності, а й активно включатися в процес їх розвитку та вдосконалення
  • Ескіз
    Документ
    The Ukrainian agricultural sector and its main problems
    (2021) Vzhytynska (Omelchenko), Kseniia
    All agricultural markets will be negatively affected by the poor macroeconomic fundamentals in Ukraine. There will be limited investment into the country over the coming quarters given the unstable situation, which will affect agricultural production over forecast period. Russia's ban on imports from Ukraine will weigh on production for the dairy and livestock industries, as Russia represents one of Ukraine's largest agricultural export markets. Furthermore, significant currency depreciation will limit imports, hitting input usage and domestic investment. Ukraine is blessed with rich farming and forestry resources. Agriculture has traditionally been one of the most important sectors of the Ukrainian economy, given the high quality and availability of fertile land. More than two thirds (71,2%) of the total land area is agricultural land, compared to only 13,2% in Russia and 44,3% in the EU. Arable land at 32,5 million hectares has the largest area in Europe after Russia, accounting for 56,1% of the total land area – the highest percentage in Europe after Denmark. So, about 80 percent of the agricultural area is arable land, two-thirds of it the agriculturally rich "black soil". The primary food harvest products are barley, maize, potatoes, rice, soybeans, sugar beets, and wheat. Погані макроекономічні показники в Україні негативно вплинуть на всі сільськогосподарські ринки. Протягом найближчих кварталів інвестиції в країну будуть обмежені, враховуючи нестабільну ситуацію, яка вплине на сільськогосподарське виробництво протягом прогнозованого періоду. Заборона Росії на імпорт з України вплине на виробництво молочної та тваринницької промисловості, оскільки Росія є одним із найбільших експортних ринків сільськогосподарської продукції України. Крім того, значне знецінення валюти обмежить імпорт, вдарячи по використанню факторів виробництва та внутрішнім інвестиціям. Україна має багаті сільськогосподарські та лісові ресурси. Сільське господарство традиційно було однією з найважливіших галузей економіки України, зважаючи на високу якість і наявність родючих земель. Більше двох третин (71,2%) загальної площі землі займають сільськогосподарські угіддя, у порівнянні з лише 13,2% у Росії та 44,3% у ЄС. Площа ріллі в 32,5 мільйона гектарів займає найбільшу площу в Європі після Росії, займаючи 56,1% від загальної площі землі – найвищий відсоток у Європі після Данії. Так, близько 80 відсотків сільськогосподарських площ становлять орні землі, дві третини з них — сільськогосподарські «чорноземи». Основною продовольчою продукцією є ячмінь, кукурудза, картопля, рис, соя, цукровий буряк, пшениця.
  • Ескіз
    Документ
    Mаcrotconomic situation of the Ukrainian agricultural sector
    (2021) Vzhytynska (Omelchenko), Kseniia
    The article considers the current trends in the development of the agro-industrial complex in the framework of the fact that in Ukraine land reform has largely been limited to the transformation of state ownership into collective. Weak reforms have not been able to radically change the traditional collective organization of Ukrainian farms. The disintegration and internal restructuring of large farms were very limited. Therefore, it is not surprising that the transition process does not increase profitability and efficiency. It has been suggested that agriculture can boost broad investment and reform throughout the economy. The main five goals that the state should adhere to in the process of implementing agrarian reform in Ukraine are proposed. The impact of the implementation of agrarian reform on the industry is analyzed and proposals are made to strengthen its action. В статті розглянуті поточні тенденції розвитку агропромислового комплексу в рамках того, що в Україні земельна реформа здебільшого обмежилася перетворенням державної власності у колективну. Слабкі реформи не змогли докорінно змінити традиційну колективну організацію українських господарств. Розпад і внутрішня перебудова великих господарств були дуже обмеженими. Тому не дивно, що процес переходу не забезпечує підвищення прибутковості та ефективності.Висунуто припущення, що сільське господарство може дати поштовх широким інвестиціям та реформам у всій економіці. Запропоновані основні п’ять цілей, яких має притримуватися держава в процесі реалізації аграрної реформи в Україні. Проаналізований вплив реалізації аграрної реформи на галузь та висунуті пропозиції щодо підсилення її дії. Вагомість порушених питань виражається в тому, що діюча владаповинна враховувати всі фактори, які впливають або можуть вплинути на розвиток аграрного сектору України (як ендогенні, так і ендогенні), оскільки тільки завдяки симбіозу пропозицій у цій сфері може бути можливий позитивний результат. Визначено, що негативні дії відбуваються двома шляхами: відсутність відшкодування ПДВ та експортних квот і мит. Звичайно, є багато дрібних позитивів і негативів від державної політики, але вони відносно несуттєві. У статті визначені результати аналізу основних переваг та недоліків реформування в АПК за зазначеними напрямками. Доведено, що подальший прогрес у напрямку підвищення ефективності сільського господарства України потребує продовження реструктуризації фермерських підприємств у менші автономні одиниці, засновані на приватній власності на землю та активи. Також країна потребує чіткого формулювання процедур, які дозволяють вийти окремим особам та малим групам із частками землі та майна, розвитку земельних ринків, а також створення функціонуючої ринкової інфраструктури для конкурентоспроможного постачання сировини, маркетингових послуг та фінансових послуг.
  • Ескіз
    Документ
    Сучасний стан і перспективи розвитку ринку органічної продукції в Україні та світі
    (2020) Власенко, Ірина Георгіївна; Семко, Тетяна Василівна; Поліщук, Галина Євгеніївна; Борова, Марина Павлівна
    Метою наукового дослідження є аналіз сучасного стану та визначення напрямків розвитку виробництва органічної продукції в Україні та світі. У статті описано історію виникнення вітчизняної галузі органічної продукції, її становлення та особливості адаптації до вимог світового ринку. Окреслено основні завдання галузі як цілісної cистеми господарювання та виробництва продовольчої сировини і харчових продуктів. Доведено актуальність dиробництва органічної продукції у багатьох країнах світу та Україні, яка має всі передумови увійти до числа лідерів з органічного виробництва. Наведено досягнення органічного виробництва в Україні за останні роки та доведено його значний потенціал у цій сфері економічної діяльності. Доведено, що реалізація рекомендованих заходів з виробництва органічної продукції розвиватиме ринок органічної продукції, підвищуватиме його експортну привабливість, матиме соціальну значимість і задовольнятиме потребу у здоровому харчуванні вітчизняних споживачів
  • Ескіз
    Документ
    Формування інноваційної інфраструктури розвитку інноваційних процесів в аграрному секторі
    (2015) Замрига, Артур Вікторович
    У статті досліджено сутність поняття «інноваційна інфраструктура». Розкрито ролъ інноваційної інфраструктури в інноваційній системі аграрного сектору. Розглянуто виробничо-технологічну, консалтингову, інформаційну, фінансову, кадрову та збутову складові інфраструктури. Для успішного розвитку інноваційних процесів в аграрному секторі запропоновано створити такі об ’єкти інноваційної інфраструктури, як інноваційні кластери. Проаналізовано основні джерела фінансування інноваційних підприємств, систему підготовки кадрів для високотехнологічного виробництва.
  • Ескіз
    Документ
    Продовольча безпека України: проблеми та напрями забезпечення
    (2018) Страшинська, Лариса Володимирівна
    У статті обґрунтовано необхідність забезпечення продовольчої безпеки як складової національної безпеки держави, проаналізовано основні підходи до визначення сутності «продовольча безпека» з огляду на особливості трактування цього поняття. Визначено фактори, від яких залежить рівень продовольчої безпеки держави. На основі аналізу показників розвитку вітчизняного агропромислового комплексу досліджено стан національної продовольчої безпеки. Зокрема, проаналізовано динаміку виробництва основних сільськогосподарських культур усіма категоріями господарств протягом 1990—2015 років, а також урожайність основних сільськогосподарських культур з 1 га зібраної площі. Наведено динаміку поголів’я худоби та птиці в Україні в усіх категоріях господарств, а також динаміку виробництва основних видів продукції тваринництва. З’ясовано, що зазначені тенденції безпосередньо вплинули на рівень споживання населенням України основних видів продуктів харчування. Проаналізовано динаміку споживання населенням України основних видів продуктів харчування відповідно до раціональних норм споживання та рівня споживання в країнах Євросоюзу, динаміку споживання населенням основних мікроелементів у складі продуктів харчування, а також рівень продовольчої самозабезпеченості. Наголошено на обмежених можливостях населення України в споживанні продуктів харчування в необхідних обсягах і асортименті. Визначено, що, незважаючи на досить високий рівень продовольчої самозабезпеченості, споживання населенням України основних видів продуктів харчування, а також основних мікроелементів у складі продуктів харчування в цілому залишається досить низьким. Крім того, зазначено, що населення України протягом останніх років не наближається, а віддаляється при споживанні основних видів харчових продуктів (як від раціональних норм споживання, так і від рівня споживання в країнах ЄС). Сучасне харчування населення характеризується розбалансованістю раціону на рівні нижчому за науково обґрунтований. У той час, коли у більшості країн світу забезпечення населення якісними продуктами харчування значно покращилось, в Україні спостерігаються зворотні тенденції. Запропоновано низку заходів, які дають змогу Україні не лише забезпечити власну продовольчу безпеку, а й стати активним гравцем на світовому ринку продовольства. The article is devoted to the substantiation of the necessity of providing food security as an integral part of the national security of the state, the main approaches to the definition of the essence of “food safety” concerning the peculiarities of the interpretation of this concept are analyzed. The factors that determine the level of food security of the state are determined. By analyzing the indicators of the domestic agro-industrial complex development the state of national food security has been investigated. In particular, the dynamics of production of main crops by all categories of farms during the period of 1990—2015, as well as the yield of the main crops from 1 ha of the collected area, was analyzed. The article presents the dynamics of the livestock and poultry population in Ukraine in all categories of farms, as well as the production of the main types of livestock products. It was determined that mentioned tendencies directly influenced on the level of main food types consumption by the population of Ukraine. The consumption dynamics of the main food products’ types by the population of Ukraine according to the rational consumption norms and level of consumption in the EU countries, consumption dynamics of the basic trace elements in the composition of food products by the population, as well as the level of food self-sufficiency are analyzed. The article emphasizes the limited possibilities of the population of Ukraine in the consumption of food in the required volumes and assortment. It has been determined that in spite of the rather high level of self-sufficiency, the consumption of the main types of food products by the population of Ukraine, as well as the main trace elements in the composition of food products as a whole, remains rather low. In addition, it is noted that the population of Ukraine in recent years is not approaching, but is getting away about the consumption of the main types of food products, both from rational consumption norms, and from the level of consumption in the EU countries. Modern nutrition of the population is characterized by an unbalanced diet at a lower level than scientifically substantiated. While in the majority of countries the quality of food supply has improved significantly, there are reverse trends in Ukraine. The article proposes series of measures that will allow Ukraine not only to provide its own food security, but also to become an active player in the global food market.
  • Ескіз
    Документ
    Аграрний сектор України в умовах зміщення вектора зовнішньоекономічної діяльності на Захід
    (2016) Крисанов, Дмитро Федосійович; Тур, Олеся Василівна; Водянка, Любов Дмитрівна
    Проаналізовано виклики та проблеми, які постали перед аграрним сектором в 2010-ті роки у наслідок посилення спадної тенденції експорту продукції до Російської Федерації та їх підсилення активізацією процесів зближення з Європейським союзом. Розкрито необхідність виходу на нові ринки збуту агрохарчової продукції, ключовою умовою чого виступає формування в Україні системи харчової безпечності, за її адекватності запровадженій в ЄС системі безпечності харчових продуктів та кормів для тварин. Висвітлено ситуацію із впровадженням в Україні державного ринкового нагляду за дотриманням нормативних вимог у сфері безпечності агрохарчової продукції, оцінено стан впровадження системи НАССР на підприємствах харчової промисловості, а також вимог програм-передумов на тих виробництвах, що не потребують впровадження таких систем. Зроблено обґрунтовані висновки щодо необхідності прискореного переходу на європейську модель харчової безпеки. Calls and problems that appeared before an agrarian sector in 2010 year because of strengthening of descending tendency of export of products to Russian Federation and their strengthening by activation of processes of rapprochement with European Union are analysed. The necessity of going into the new markets of agricultural production distribution is exposed as a key condition for what the formation of the food safety system comes forward in Ukraine, for its adequacies to the system of food safety and forage what are accepted in EU for animals. A situation is reflected with introduction in Ukraine of state market supervision after the observance of the legislative requirements in the field of the safety of agricultural products, the state of the introduction of the systems of ɇȺɋɋɊ on the food industry enterprises is appraised, and also requirements of programs-pre-conditions on those productions that does not need introduction of such systems. Reasonable conclusions are done in relation to the necessity of the speed-up passing to the European model of food safety.
  • Ескіз
    Документ
    Перспективи розвитку системи управління персоналом в аграрному секторі економіки
    (2018) Закревська, Людмила Миколаївна
    У статті досліджено перспективи розвитку системи управління персоналом в аграрному секторі економіки, виявлено ряд недоліків у роботі сільськогосподарських підприємств. Обґрунтовано тезу, що управління персоналом, яке здійснюється на середніх та малих аграрних підприємствах, реалізується через планомірний і систематичний вплив на поведінку членів колективу організації та відносини між ними. The article is investigated perspectives of development of human resources management system in the agricultural sector of economy, revealed a number of shortcomings in the work of agricultural enterprises. Personnel management in medium and small agrarian enterprises is realized through systematic and systematic influence on the behavior of the members of the staff of the organization and the relationship between them.
  • Ескіз
    Документ
    Агропромисловий сектор : сучасний стан, тенденції та перспективи розвитку
    (2011) Скопенко, Наталія Степанівна
    Розглянуто сучасний стан, тенденції та перспективи розвитку АПК та харчової промисловості України. Доведено, що основним напрямком подолання негативних тенденцій в агропромисловому секторі є розвиток інтеграційних зв’язків та побудова на їх основі інтегрованих об’єднань. The current status, trends and prospects of agriculture and food industry in Ukraine. It is proved that the main focus of overcoming the negative trends in the agricultural sector is the development of integration and building relationships based on these integrated groups.
  • Ескіз
    Документ
    Споживча кооперація в аграрному секторі економіки Української СРР в 1920-1928 р.
    (2003) Бакуменко, Олександр Петрович
    У статті розглядається діяльність Всеукраїнської спілки споживчої кооперації (Вукоопспілка) в якості головного посередника між великою державною промисловістю і дрібним селянським господарствам в період здійснення неп. The activity of All-Ukrainian Consume Corporations Union - "Vukoopspilka" (AUCCU ) is been considered in the article as the main mediator between Industry and small peasant farms in times of The New Economic Policy (NEP).