Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 9 з 9
  • Ескіз
    Документ
    Інтенсифікація процесів анаеробного бродіння та утилізація біологічної теплоти
    (2018) Соколенко, Анатолій Іванович; Шевченко, Олександр Юхимович; Максименко, Ірина Фаддеївна; Васильківський, Костянтин Вікторович
    У статті досліджено особливості перебігу та можливості інтенсифікації процесів анаеробного бродіння й утилізації їх теплових ресурсів. Мета дослідження визначена як пошук умов і реалізації апаратурного забезпечення новітніх пропозицій. Показано граничні обмеження, що стосуються осмотичних тисків розчинів С2Н5ОН і СО2, оцінено можливості обмежень їх впливів з урахуванням досвіду пивоварів у технологіях виробництва безалкогольного пива. Запропоновано заходи щодо створення локальних зон у середовищах бродильних апаратів насичених, ненасичених і перенасичених на СО2. Існування таких зон може штучно підсилюватись і використовуватись для інтенсифікації масо- і енергообміну. Запропоновано до використання розробки щодо утилізації біологічної теплоти бродіння на основі використання теплових насосів з поєднанням у паралельних технологіях бродіння і перегонки. Наведено інформацію, що стосується обмежень поєднання в одному процесі бродіння і вакуумної перегонки у зв ’язку з гідростатичними тисками. The article deals with the peculiarities of the flow and possibilities of intensification of processes of anaerobic fermentation and utilization of their thermal resources. The purpose of the study is defined as the search for conditions and the implementation of the hardware support of the latest proposals. The article shows the limitations concerning the osmotic pressures of solutions of C2N5OH and CO2, and the possibilities of limiting their effects, taking into account the experience of brewers in the technologies of production of non-alcoholic beer, are estimated. Measures for the creation of local zones in the media of saturated, unsaturated and saturated with CO2 fermentation vehicles are proposed. The existence of such zones can be artificially strengthened and used to intensify mass and energy exchanges. It is proposed to use the development of the utilization of biological heat of fermentation based on the use of heat pumps with a combination of fermentation and distillation technologies. Information is given on the limitations of the combination in one process of fermentation and vacuum distillation due to hydrostatic pressures.
  • Ескіз
    Документ
    Анаеробне бродіння в екстремальних режимах
    (2018) Соколенко, Анатолій Іванович; Шевченко, Олександр Юхимович; Степанець, Олег Іванович; Вінніченко, Інна
    У статті наведені результати феноменологічних досліджень і їх експериментальної перевірки щодо можливостей розширення діапазонів у концентраціях синтезованого спирту за анаеробних процесів зброджування цукро- вмісних середовищ. Теоретичні узагальнення здійснені на основі матеріального балансу у формі рівняння Гей-Люссака, що дає змогу знайти матеріальні співвідношення між кількостями збродженого цукру та синтезованих спирту й діоксиду вуглецю. На основі термодинамічних співвідношень і закону Генрі створено математичну формалізацію, за якою тиск у газовій фазі надає можливість оцінити результати бродіння і кількість та концентрацію синтезованого спирту в розчині. До числа факторів, що лімітують останню, відносяться осмотичні тиски розчинів С2Н5ОН і СО2, однак діоксид вуглецю за умови насичення ним рідинної фази додатково чинить фізичний опір масопередачі на межі поділу фаз між дріжджовими клітинами і рідинною фазою середовища. З метою оцінки впливу останнього на динаміку бродіння і кінцевий результат у накопиченнях синтезованого спирту реалізовано експериментальну перевірку, в якій виключається наявність СО2 за початкових умов з критичною концентрацією спирту близько 12%об. Концентрація цукру в середовищі була розрахована з урахуванням можливості додаткового синтезу спирту в кількості 2%об. Дріжджова культура задавалася в середовище на основі розводки його рідинної фази. Експериментальна перевірка підтвердила підвищення тиску в газовій фазі до розрахункового рівня і, відповідно, гіпотезу про негативні впливи розчиненого СО2.
  • Ескіз
    Документ
    Динамічні параметри процесів анаеробного бродіння
    (2018) Соколенко, Анатолій Іванович; Шевченко, Олександр Юхимович; Максименко, Ірина Фаддеївна; Степанець, Олег Іванович
    У статті наведено результати досліджень впливів співвідношень геометричних параметрів рідинної і газової фаз на динаміку параметрів анаеробного бродіння, що дає змогу оцінювати перспективи використання внутрішніх енергетичних ресурсів, удосконалення і створення нових технологій. У дослідженні використовувалися феноменологічні узагальнення теоретичних положень, що відповідають законам Архімеда, Генрі, Паскаля і принципу суперпозиції для визначення рушійних факторів і факторів опору в процесах сатурації та десатурації культуральних середовищ. На основі матеріального балансу доведена можливість оцінки співвідношень двох матеріальних потоків синтезованого в процесах анаеробного бродіння СО2. Перший з них стосується розчиненого в рідинній фазі діоксиду вуглецю, а другий формується в герметизованому надрідинному об’ємі. Взаємозв’язок між тиском газової фази в надрідинному об’ємі і кількістю розчиненого СО2 відповідає закону Генрі, якому також відповідає розчинність, пов’язана з гідростатичним тиском. Показано математичні формалізації у відображенні тисків та впливів на них співвідношень геометричних параметрів, результати розрахунків і їхні графічні інтерпретації, які підтверджують можливість перерозподілу між вказаними потоками СО2. Останнє є підґрунтям створення енергетичного потенціалу розчиненого СО2 в рідинній фазі й одночасного обмеження енергетичного потенціалу в газовій фазі надрідинного об’єму. Запропоновані математичні моделі, пов’язані з динамікою зменшення концентрацій розчинених цукрів, стосуються самопливних процесів бродіння і дають змогу перейти до оцінок енергетичних потенціалів циркуляційних контурів. Енергетичний потенціал останніх у формі тисків СО2 пропонується використовувати в режимах десатурації з подальшимм переведенням рідинної фази в ненасичений стан за рахунок примусового збільшення тиску в газовій фазі для активації процесів бродіння зі зменшенням опору масопередачі на границі поділу поверхонь дріжджових клітин і рідинної фази. The article presents the results of investigations of the influence of the relations of geometric parameters of the liquid and gas phases on the dynamics of parameters of anaerobic fermentation. It allows to assess the prospects of using internal energy resources, improving and creating new technologies. Phenomenological generalizations of theoretical positions that are in accordance with the laws of Archimedes, Henry, Pascal and the principle of superposition were used in the study for determining the motive factors and factors of resistance in the processes of saturation and desaturation of culture media. On the basis of the material balance, the possibility of evaluating the relations of the two material flows of CO2 synthesized in the process of anaerobic fermentation is shown. The first one relates to the dissolved carbon dioxide in the liquid phase, and the second one is formed in a sealed, ingenious volume. The relationship between the pressure of the gas phase in the ingenious volume and the amount of dissolved CO2 corresponds to Henry’s law, as well as the solubility associated with hydrostatic pressure. The mathematical formalisations in the reflection of the pressures and influences on them of the relations of geometric parameters, the results of calculations and their graphical interpretations, from which there is a noticeable and important possibility of redistribution between the specified flows of CO2 are shown. The latter is the basis for creating the energy potential of dissolved CO2 in the liquid phase and simultaneously limiting the energy potential in the gas phase of the ingenious volume. The proposed mathematical models, related to the dynamics of reducing the concentrations of dissolved sugars relate to self-priming fermentation processes and allow us to move to estimating the energy potentials of circulatory circuits. It is shown that the energy potential of the latter in the form of CO2 pressures is proposed to be used in desaturation modes with the subsequent transfer of the liquid phase to the unsaturated state due to the forced increase of pressure in the gas phase to activate fermentation processes with a decrease in the mass transfer resistance at the interface between the surfaces of the yeast cells and the liquid phase.
  • Ескіз
    Документ
    Динаміка перехідних процесів у системах анаеробного бродіння
    (2017) Шевченко, Олександр Юхимович; Соколенко, Анатолій Іванович; Степанець, Олег Іванович; Бойко, Олексій Олегович; Вінніченко, Інна
    У статті викладено результати феноменологічного аналізу перебігу сукупності процесів в умовах анаеробного бродіння, розглянуто відмінності, що супроводжують їх у пивоварінні і спиртовій галузях. Виконано оцінку енергетичних потенціалів, запропоновано рекомендації щодо їх використання. Вперше сформульовано положення про формування потенціалу газорідинного середовища, що виникає в результаті синтезу СО2 і утворення диспергованої газової фази, а також вказано на існування висотного градієнта по насиченню рідинної фази на СО2 за рахунок гідростатичного тиску. Наведено відповідні розрахункові дані. The article presents the results of the phenomenological analysis of the flow of aggregate processes under conditions of anaerobic fermentation, examines the differences that accompany them in the brewing and alcohol industries. The estimation of energy potentials is carried out, recommendations of their use are offered. Firstly,it is formulated the position on the formation of the gas-liquid medium formed as a result of synthesis of CO2 and the formation of a dispersed gas phase. It is indicated on the existence of the high-altitude gradient for saturation of the liquid phase on СО2 because of the expense of hydrostatic pressure. The estimated data are also provided.
  • Ескіз
    Документ
    Інгібування виробництва метану сульфідами
    (2015) Жадан, Сергій Олександрович; Шаповалов, Євгеній Борисович; Салюк, Анатолій Іванович
    Сульфатредукуючі бактерії, у результаті життєдіяльності яких утворюється сірководень, можуть конкурувати з ацетогенами, ацетотрофними і гідрогентрофними метаногенами за ацетат, водень, пропіонат і бутират, що веде до пригнічення метаногенезу [1]. Токсичність сульфідів сильно залежить від рН [12]. У багатьох дослідженнях значення рН не приводиться, що робить складним формулювання достовірних висновків щодо інгібування спричиненого сульфідами .
  • Ескіз
    Документ
    Метанове бродіння стічних вод
    (1992) Воронцов, Олександр Олександрович; Левітіна, Наталія Володимирівна; Максименко, Олена Василівна
    Одним із самих надійних способів очищення і знезараження тваринницьких стоків від яєць гельмінтів, патогенної мікрофлори і насіння бур'янів є термофільні метанове зброджування. Цей процес як попередня біохімічна обробка досить поширений за кордоном. One of the most reliable methods of cleaning and disinfection of livestock waste of helminth eggs, pathogenic organisms and weed seeds is a thermophilic methane fermentation. This process is like the previous biochemical treatment is quite common abroad.
  • Ескіз
    Документ
    Анаеробно - аеробна технологія
    (1991) Нікітін, Геннадій Олексійович; Левітіна, Наталія Володимирівна; Воронцов, Олександр Олександрович; Максименко, Олена Василівна
    На підставі одержаних даних рекомендуємо схему очищення концентрованих стічних вод тваринницького комплексу. Значення БСК очищеної води становила 25 - 40 мг О2/ л . А коли спробували використати озонування як ступінь знезараження, то дійшли висновку, що воно також видаляє залишкові органічні забруднення шляхом їх окислення, знижуючи БСК до норми скидання у водоймища (3 - 6мг О2/ л). Onthebasisoftheobtaineddatarecommendthechartofcleaningoftheconcentratedeffluentsof stock-raisingcomplex. Presentedthevalueof БСК oftheclearedwater 25 - 40 mgsof О2 / of л . Andwhentriedtouseozonizationasdegreeofdisinfestation, thencametotheconclusion, thatitalsodeletesremainingbiocontaminationsbytheiroxidization, reducing БСК tothenormofupcastinreservoirs(3 - 6 mgsof О2 / of л).
  • Ескіз
    Документ
    Висококонцентровані стоки найдоцільніше очищати метановим бродінням
    (2002) Малюжко, Олена Володимирівна; Салюк, Анатолій Іванович; Нікітін, Геннадій Олексійович
    Метанове бродіння доцільно використовувати в технології очистки стічних вод, особливо концентрованих стоків харчової промисловості. До переваг цього методу відносять низьке енергоспоживання процесів анаеробного очищення, високі навантаження (до 10 кг ХСК/м3 добу при 30 С), держання метану як енергоносія (на кілограм ХСК утворюється 0,26-0,34 м3 метану), невелика кількість надлишкового мулу, що дає можливість застосування модулів доочищення. Ступінь очищення при цьому становить 99% до побутових висококонцентрованих стічних вод. Methane fermentation should be used in waste water treatment, especially concentrated waste food. The advantages of this method include low power processes of anaerobic treatment, high pressure (up to 10 kg HSK/m3 day at 30 C), holding methane as an energy (per kg COD formed 0,26-0,34 m3 methane), a small amount of excess sludge that enables application modules purification. The degree of purification in this case is 99% for household highly concentrated wastewater.
  • Ескіз
    Документ
    Виробництво біогазу з курячого посліду та його оптимізація
    (2012) Салюк, Анатолій Іванович; Жадан, Сергій Олександрович; Шаповалов, Євгеній Борисович
    У статті наведено результати досліджень оптимізації метанового бродіння курячого посліду. Оптимальними параметрами метаногенезу даного субстрату є вологість 85 %, кількість посівного матеріалу 5 %, тривалість процесу від 13 до 20 діб. The results of studies to optimize methane fermentation of chicken manure. Optimal parameters of the substrate is methane humidity of 85%, the number of seeds 5%, the process time from 13 to 20 days.