Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
4 результатів
Результати пошуку
Документ The influence of chitosan on the raspberry quality during the storage process(2023) Blahopoluchna, Anastasiia; Mushtruk, Mikhailo; Slobodyanyuk, Nataliia; Liakhovska, Nelia; Parakhnenko, Vladyslav; Udodov, Sergiy; Karpovych, Inna; Ochkolyas, Olena; Omelian, Alina; Rzhevsky, GennadiyRaspberry is a perishable berry raw material with a high capacity for mechanical and microbiological damage, and therefore, after harvesting, it is necessary to use appropriate technologies to preserve its quality and extend the storage time. This work aimed to study the influence of different concentrations of chitosan solutions on the quality and duration of storage of raspberries under refrigerating conditions. Raspberries were picked at the consumer maturity stage in perforated plastic containers with a capacity of 500 grams. The berries were processed by spraying with 0.5%, 1.0%, and 2.0% chitosan solution, then removing residual moisture. The storage was carried out for twelve days in a refrigerating chamber at a temperature of 2 °С and relative humidity of 95%. The research was performed according to the physical, chemical, and organoleptic indicators, determining the changes in the mass fraction of ascorbic acid, the mass fraction of sugars during storage, taste, aroma, colour, etc. consistency and appearance at the end of storage. It was found that the loss of ascorbic acid in the processed berries was 1.5-3.9 times less than in the reference sample. A similar situation was observed with the mass fraction of sugars, which prevailed 0.9-2.5 times in the processed samples. According to the organoleptic indicators, the samples with a solution concentration of 1.0% and 2.0% were recognized as the best. According to the results of experimental investigations, it was established that pre-processing of berries with chitosan solutions is a promising method to slow down unwanted metabolic processes that take place after harvesting.Документ Дослідження процесу набухання інуліну в органічних розчинниках(2016) Зінченко, Наталія Юріївна; Сімурова, Наталія Вячеславівна; Мазур, Лариса Михайлівна; Кучер, Наталія СергіївнаДана робота відноситься до досліджень в області фізико-хімії та технології біополімера інуліну. Вона присвячена вивченню здатності інуліну набухати в ряді органічних розчинників та їх сумішей з водою в різних співвідношеннях. Зроблено висновок про залежність ступеню набухання інуліну від концентрації водно-органічних сумішей та фізико-хімічних характеристик розчинника. Всі результати досліджень приведено у графічному вигляді, проведено їх аналіз. This work relates to research in the field of physical chemistry and technology of biopolymer inulin. It is devoted to the study of the ability of the polysaccharide to swell in many organic solvents and their mixtures with water in various ratios. It is concluded that the degree of swelling of the inulin depending on the concentration of water and organic compounds, as well as of two physical-chemical characteristics of the solvent. All data results are shown in graphic form and analyzed.Документ Температурний вплив на якість екструдатів(2002) Сергеєв, Анатолій Дмитрович; Ковбаса, Володимир Миколайович; Терлецька, Віта Альбертівна; Кобилінська, Олена Валеріївна; Блаженко, Сергій ІвановичСтаття присвячена дослідженню впливу температури на процес екструдування крохмалемісткої сировини. За допомогою методів математичної статистики виведено математичні залежності коефіцієнта спучування від температури оброблення. The article investigates the effect of temperature on the process of extruding materials containing starch. With the help of mathematical statistics derived mathematical dependence of swelling temperature processing.Документ Вивчення кінетики набухання екструдованих крохмалепродуктів(2000) Ковбаса, Володимир Миколайович; Кобилінська, Олена Валеріївна; Терлецька, Віта АльбертівнаСтаття присвячена дослідженню процесу набухання крохмалю та крохмалемісткої сировини, що оброблена на двохшнековому екструдері. Представлено кінетичні криві набухання при 20 ºС. Встановлено, що набухання екструдатів супроводжується їх частковим розчиненням. The article is about swelling process of starch and starch-containing raw materials, which processed in two-auger extruder. Presented swelling kinetic curves at 20°C. Established the swelling of extrudate accompanied by their partial dissolution.