Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 12
  • Ескіз
    Документ
    Definition indicators of quality of the confectionery semi-finished product with powders from banana and carrotDefinition indicators of quality of the confectionery semi-finished product with powders from banana and carrot
    (2016) Ianchyk, Mariia; Niemirich, Oleksandra
    Introduction. Research of technological properties of powders from the carrots and banana received by cold spray drying, with the purpose of definition the influence of plant raw materials on indicators of quality of a confectionery semifinished product. Materials and methods. Determination of dispersion of plant powders carried out by calculation of the sizes of powders particles using an eyepiece micrometer and an optical microscope at increase by 400 times. The research of physical and chemical indicators of quality of the received semi-finished products was defined by standard techniques. Results and discussion. Determination of dispersion plant powders by microscopic method showed that the largest volume of particles in the studied samples is presented by fraction to 20 microns, this fraction in banana powder contained in volume of 81%, carrot – 78%. That is, the particles in the finished product will not be felt organoleptically. Powder from banana is homogeneous behind small fractions of particles, presented by segments of spherical shape, uniform in all weight. Powder from banana holds fatbetter (0,92 ml/g),which, on the contrary, has smaller water connecting ability (6,33%). The similar return tendency is shown also in powder from carrots: at bigger water absorption and water retention (6,93%) this powder has less ability to hold fat (0,89 ml/g). When determining influence of the chosen dosages of the studied powders on organoleptic properties of a co nfectionery semi-finished product as rational was selected the powder dosage from carrots – 5% and powder from banana – 18% to prescription masses that allows to receive a confectionery semifinished product with high flavoring properties, namely –uniformstructure, a plastic consistence, with the taste and a smell inherent in this fruit.The mass fraction of moisture of a confectionery semifinished product with powder of carrots is 12,2% and with powder of banana – 11,6%. Mass fraction of fat of 25% and 18% respectively. Content of the reducing substances 4,4% and 4,2% are almost equal in the received semi-finished products. The size of crystals of the main fraction is 10–15 microns.Conclusions. By results of researches, it is possible to recommend use of fine dispersed plant powders in confectionery production for the purpose of increase in nutrition value and expansion the range of finished goods.
  • Ескіз
    Документ
    The changes of carotene in the process of obtaining food additives on the basis of carrots
    (2014) Bandurenko, Galina; Bessarab, Alexander; Levkivska (Muzika), Tetiana
    The work proposed a comprehensive resourcesaving technology of processing of carrots with getting two basic products that contain carotene - dry and liquid. The obtained products containing carotene, can be used in food technology as а multifunctional enriching additives. В роботі запропонована комплексна ресурсозберігаюча технологія переробки моркви з одержанням двох каротиновмісних продуктів – рідкого та сухого. Одержані каротиновмісні продукти можна використовувати в різних харчових технологіях як багатофункціональні збагачуючі добавки.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження процесу сушіння морквяних вичавок при одержанні сухої каротиновмісної добавки
    (2014) Малежик, Іван Федорович; Бессараб, Олександр Семенович; Бандуренко, Галина Михайлівна; Левківська (Музика), Тетяна Миколаївна
    Наведені експериментальні дані з сушіння морквяних вичавок конвективним способом, інфрачервоними променями та в полі НВЧ, а також вміст β-каротину в отриманих продуктах. The experimental data of carrot pomace convective drying method, infrared rays and microwave field and β-carotene content in the resulting product.
  • Ескіз
    Документ
    Екструзійна обробка ячменю з нетрадиційними компонентами
    (2014) Шаповаленко, Олег Іванович; Євтушенко, Олег Олександрович; Улянич, Іван Федорович
    Дослідження присвячені вивченню можливості використання моркви та буряку для отримання кормової продукції. Результати проведених досліджень показали, що заміна певної кількості ячменю на моркву та буряк дозволяє отримати кормову продукцію з низькою собівартістю.
  • Ескіз
    Документ
    New multifunctional dietary supplements based on raw carrot
    (2013) Bessarab, Alexander; Bandurenko, Galina; Levkivska (Muzika), Tetiana
    In the work was scientific justification of an integrated approach to processing carrot to get two carotene-compound multifunctional food additives in dry and liquid form. У роботі був науково обгрунтуваний комплексний підхід до переробки моркви з отриманням двох каротиновмісних багатофункціональних харчових добавок у сухому і рідкому вигляді.
  • Ескіз
    Документ
    Новая ресурсосберегающая переработка моркови
    (2012) Бандуренко, Галина Михайловна; Левковская (Музыка), Татьяна Николаевна
    Разработана комплексная малоотходная ресурсосберегающая технология переработки моркови, которая дает возможность получать новые виды полифункциональных обогащающих добавок в виде морковного порошка и концентрированного морковного сока. Developed a complex low-waste resource saving technology of recycling carrots, which enables to obtain new kinds of multifunctional additives in the form of carrot powder and concentrated carrot juice.
  • Ескіз
    Документ
    Свойства смеси ячменя и овощных компонентов при экструдировании
    (2013) Шаповаленко, Олег Иванович; Евтушенко, Олег Александрович; Уляныч, Иван Федорович
    В статье наведена информация об экструдировании ячменя с нетрадиционными компонентами. Этими компонентами были морковь и свекла. Результаты проведенных исследований показали, что замена определенного количества ячменя на морковь и свеклу позволяет получить кормовую продукцию с низкой себестоимостью. В статье есть результаты по экструдированию смесей и их анализ. In the article was produced information about barley extrusion with non-traditional raw components. These components were carrot and beet. The results of these studies showed that the replacement of a certain amount of barley in the carrot and beet can get fodder products low cost. In the article was directed at results of extrusion compounds and its analysis.
  • Ескіз
    Документ
    Экструдирование кормовых смесей с включением нетрадиционных видов сырья
    (2013) Шаповаленко, Олег Иванович; Евтушенко, Олег Александрович; Уляныч, Иван Федорович
    Исследования посвящены изучению возможности использования моркови, свеклы и эфиромасличных культур для получения кормовой продукции. Результаты проведенных исследований показали, что замена определенного количества ячменя на морковь и свеклу позволяет получить кормовую продукцию с низкой себестоимостью. Рациональное использование эфиромасличного сырья способствует обогащению кормов биологически активными веществами. Research focuses on the study of the possibility of using carrot, beet and ethereality crops for the preparation of fodder products. The results of these studies showed that the replacement of a certain amount of barley in the carrot and beet can get fodder products low cost. Rational use of ethereality raw materials helps to enrich of fodder products bio-active substances are driven.
  • Ескіз
    Документ
    Мікропорова структура моркви
    (2013) Вербицький, Борис Ілліч; Луцик, Юрій Павлович; Левківська (Музика), Тетяна Миколаївна
    В статті наведені визначені для моркви об’єм мікропор, інтегральні та диференціальні криві розподілу мікропор за радіусами, ефективний радіус пор, питома поверхня. Показано їх вплив на процес сушіння. It is stated, that the volume of micropores increases from the minimal radius by the parabolic low up to value ≈ 120∙10-10 m, and then the dependence has linear form. It is shown, the micropores with smallest radius 10∙10-10 m are predominated in the fresh carrot, the value of effective radius is ≈ 50∙10-10 m, the value of specific surface - – 156 m2/g. It is stated, that all capillary moisture and partially moisture of polymolecular adsorption has been took away during the process of drying to standard moisture content.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив способів та режимів сушіння на зміну мікроструктури рослинної сировини
    (2013) Шутюк, Віталій Володимирович
    Зроблено аналіз сучасних досліджень зміни мікроструктури під час сушіння рослинної сировини найбільш поширеними способами зневоднення в лабораторних умовах. Визначено зміну мікроструктури яблучних вичавок і моркви під час сушіння конвективним і мікрохвильовим способами. При конвективному сушінні тканина просушується більш нерівномірно на відміну сушіння токами високої частоти. Використання виключно мікрохвильового сушіння для яблучних вичавок і моркви значно скорочує тривалість процесу, але якість отриманої продукції погіршується за рахунок часткового обвуглювання тканин. Отримані результати дозволяють скоротити кількість експериментальних досліджень для оптимізації процесу. Analysis of research microstructural changes of plant material during drying per most common ways of dehydration in laboratory conditions is conducted. Changing of microstructure of apple and carrot pomace during convective and microwave drying methods are defined. At convective drying raw materials is dried more evenly as opposed to tributaries high frequency drying. The using only microwave drying for apple and carrot pomace significantly shortens the duration of process, but the quality of the resulting product deteriorates due to partial charring. The results allow to reduce the number of experimental studies for optimize the process.