Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
31 результатів
Фільтри
Налаштування
Результати пошуку
Документ Study of the extraction kinetics of flavonoids from the fruits of sophora japonica L. Sophora Japonica L. with sunflower oil(2024) Pelekhova, Liubov; Usatyuk, Svitlana; Tyshchenko (Usatiuk), Olena; Honcharov, ViacheslavAmong the large number of biologically active substances contained in the fruits of Japanese sophora, the extraction of flavonoids, substances of medium polarity, is particularly important. The process of extracting them with vegetable oil from fruits is quite complicated. The object of research is the kinetics of the process of extracting flavonoids from Japanese sophora fruits with sunflower oil. The influence of temperature, duration, and hydraulic modulus on the extraction process, as well as on the derivation of the equation of the mathematical model, is studied. Mathematical modeling methods are used in the research. Processing of experimental data for the study of extraction kinetics in the vegetable oil:vegetable raw material system is carried out using the Statistica statistical package. In order to derive the equation of the mathematical model of the process of extracting flavonoids from Japanese sophora with sunflower oil, the influence of temperature, duration and hydromodulus on the process of transition of the target component – flavonoids to the extract – is investigated. A mathematical model of the dependence of flavonoids on the hydromodulus (H=10–25), temperature (t=25–45 °С) and the duration of the extraction process of Japanese sophora (τ=2–10 h) is obtained, which makes it possible to calculate the content of flavonoids with an average relative with an error within 5 %. On the basis of the conducted experimental studies, basic technological schemes for obtaining unrefined sunflower oil of increased biological value are developed, which includes the following stages: preparation of raw materials, treatment of prepared raw materials with sunflower oil during dilution and mixing, separation of oil from raw materials by filtering. The proposed technology is promising, as its implementation is possible not only in food industry enterprises, but also in restaurant establishments, as it does not require expensive equipment, additional production premises and special training of personnel. The mathematical models of the extraction process of Japanese sophora with unrefined sunflower oil proposed in the work allow to select the extraction parameters with a high degree of probability and offer the consumer flavonoid-enriched sunflower oil of increased biological value.Документ Інтенсифікація процесу та кінетика екстрагування цільових компонентів з хмелю(2020) Запорожець, Юлія Владиславівна; Бурлака, Тетяна ВасилівнаРозглянуто вплив температури та гідромодуля на процес вилучення цільових речовин із хмелю при виробництві екстрактів. Встановлено вплив температури та гідромодуля на інтенсифікацію процесу екстрагування. The influence of temperature and hydromodule on the process of extraction of target substances from hops in the production of extracts is considered. The influence of temperature and hydromodule on the intensification of the extraction process is established.Документ Раціональні режими сушіння ріпаку(2021) Пазюк, Вадим Михайлович; Шеманська, Євгенія Іванівна; Пазюк, Даша ВадимівнаПредставлені дослідження із знаходженню раціональних режимів сушіння насіння ріпаку виходячи з кінетики сушіння та якісних характеристик. За якісну характеристику була прийнято значення кислотного числа олії та лабораторна схожість насіння ріпаку на 7 добу пророщування. Експериментальні дослідження кінетики процесу сушіння насіння ріпаку проводились на конвективному сушильному стенді із застосуванням автоматичної програми збору та обробки інформації, що дає можливість отримати більш точні дані експерименту. За отриманими даними експерименту за допомогою автоматичної програми збору та обробки інформації побудовані графіки кінетики процесу від впливу температури теплоносія. На представлених графіках представлені криві сушіння та криві швидкості сушіння, що характеризують процес сушіння, який проходить в період падаючої швидкості сушіння.Документ Improving the operation of a drum grain dryer with justification of the low-temperature mode parameters(2020) Pazіuk, V.; Dub, V.; Tereshkin, O.; Zahorulko, Andrii; Lebedynets, I.; Pankov, Dmitry; Hotvianska, A.The proposed engineering and tech-nological solutions are aimed at improv-ing the operation of a low-temperature drum grain dryer by using a combined mechanical vibration exciter, with the further justification of low-temperature regime parameters. Existing vibration technologies imply the high-temperature drying of food grains with further utili-zation of spent heat carrier for reheat-ing it. In this case, the high-temperature drying of cereals and seed crops (grains, onions, etc.) does not make it possible to maintain high germination, emphasizing the need for low-temperature treatment, which, in this case, reduces the efficien-cy of spent heat carrier. Therefore, to improve the efficiency of the drying pro-cess and technology, it has been pro-posed to employ vibration low-frequen-cy technologies that ensure seed quality.The trajectory and the kinetic ener-gy of the drum container with a com-bined mechanical vibration exciter have been calculated for the improved vibratory drum grain dryer. The ratio-nal vibration intensity for seed dry-ing providing the following kinetic characteristics has been established: vibration speed, to 0.03 m/s; vibration acceleration, 30 m/s2; vibration inten-sity, 2.6 m2/s2; at amplitude vibration not exceeding 2 mm. It has been also established that the intense warming of a barley layer occurs at a tempera-ture of 50 °C and a humidity of 13.5 %, the final temperature is 42.4 °C, and, at 40 °C, is, accordingly, 35.4 °C. This has confirmed that the low-tempera-ture drying of barley seeds of the vari-ety “Stalker” (Ukraine) takes place during the periods of constant and falling drying speed characterized by a high level of germination (95...93 %).Документ Дослідження ефективності зовнішнього масообміну при віброекстрагуванні з рослинної сировини(2010) Зав'ялов, Володимир Леонідович; Запорожець, Юлія Владиславівна; Бодров, Віктор Семенович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія ВікторівнаПредставлені результати дослідження впливу режимних параметрів на зовнішній масообмін при безперервному виброекстрагуванні цільових компонентів з рослинної сировини. Показана можливість використання для цих цілей модельного сировини з дифузійним типом розчинення.The results of research of influence of regime parameters are presented on external mass-transfer at continuous vibroextracting of having a special purpose components from a digister. Possibility of the use for these aims of model raw material is rotined with the diffusive type of dissolutionДокумент Періодичне віброекстрагування харчового барвника із темних сортів винограду(2009) Попова, Наталія Вікторівна; Зав'ялов, Володимир Леонідович; Мисюра, Тарас Григорович; Ключко, Олександра ІгорівнаНаведено результати теоретичних, експериментальних і проектних робіт, виконаних в науково-дослідної лабораторії кафедри процесів і апаратів харчових виробництв та технології консервування НУХТ щодо проблеми інтенсифікації процесу періодичного віброекстрагування харчового барвника з виноградного сировини. Отримана математична модель, яка описує процес вилучення Енін з винограду в Залежно від температури екстрагента, тривалості процесу та інтенсивності коливань віброперемешувального пристрою і надає можливість встановити найбільш раціональні режими проведення процесу екстрагування запропонованим способом. Наводиться опис і принцип дії запатентованого віброекстрактора періодичного дії з вібраційною системою перемішування, який забезпечує належні інтенсивні гідродинамічні умови протікання процесу, наближають активну поверхню взаємодіючих фаз до 100%. The aggregate results of theoretical, experimental and project works, executed in a research laboratory on the department of processes of food products and vehicles and technology of canning of NUPT in relation to the problem of intensification of process of the periodic vibroextracting of food dye from vine raw material are resulted, mathematical model which describes the process of extraction of enina from a vine depending on the temperature of extractant, durations of process and frequency of vibrations of vibromixing device and gives possibility to set the most rational modes of leadthrough of process of extracting the offered method. Description over of structure and principle of action of zapatentirovanogo vibroextractor of batchtype is brought with the oscillation system of interfusion, which provides the proper intensive hydrodynamic terms of flowing of process, approaches the active surface of interactive phases to 100 %Документ Вплив режимних параметрів на кінетику безперервного віброекстрагування з рослинної сировини(2019) Зав'ялов, Володимир Леонідович; Мисюра, Тарас Григорович; Запорожець, Юлія Владиславівна; Попова, Наталія ВікторівнаУ статті досліджено вплив режимних параметрів процесу безперервного віброекстрагування на кінетику окремих стадій вилучення цільових компонентів із сировини рослинного походження. Показано, що для безперервного процесу на зовнішній масообмін впливає не тільки інтенсивність коливань, але й глибина взаємодії окремих пульсуючих потоків, що генеруються одночасно транспортувальними та фільтрувальними елементами тарілок, які здійснюють протитечійне розділення фаз. Низькочастотні механічні коливання реалізують інтенсивний рух частинок в об’ємі апарата, а також сприяють різкому зростанню швидкості кожної відносно екстрагента, що, у свою чергу, призводить до збільшення питомої активної поверхні міжфазового контакту та підвищення швидкості конвективної дифузії, незалежно від ступеня подрібнення твердої фази. Наявність інформації про кінетичні коефіцієнти та їх зміну під час процесу залежно від гідродинамічних умов і технологічних параметрів надає можливість встановлювати оптимальний час вилучення, залишок цільового компонента в шроті, а також ефективність апаратурного оформлення процесу. Результати дослідів узагальнено у функціональних координатах коефіцієнта масовіддачі від критерія Рейнольдса, що віддзеркалюють вплив на зовнішній масообмін турбулентних пульсуючих струменів, генерованих переточними елементами вібротранспортувальних пристроїв. Експериментально встановлено гідродинамічний режим роботи апарата, що забезпечує стрімке зростання коефіцієнта масовіддачі, стабілізуючись на певному рівні, внаслідок зниження умов екранування часток сировини між собою. Математичний опис зовнішнього масообміну в умовах нестаціонарного перенесення речовини при віброекстрагуванні отримано у вигляді рівнянь для розрахунку поточної концентрації цільового компонента та мінімального часу досягнення рівноважного стану процесу, які можливо використовувати при конструюванні й оптимізації твердофазових екстракторів. The influence of regime parameters of the process of continuous vibroextraction on the kinetics of individual stages of extraction of the target components from raw materials of plant origin ihas ben presented. It has been shown that for continuous process external mass transfer is affected not only by the intensity of oscillations, but also by the depth of interaction of individual pulsating flows, which are generated simultaneously by the transport and filter elements of the plates, which simultaneously carry out counter-current phase separation. Low-frequency mechanical oscillations realize the intense movement of particles in the volume of the apparatus, as well as contribute to a sharp increase in the velocity of each particle relative to the extractant, which, in turn, leads to an increase in the specific active surface of interphase contact and increase the speed of convective diffusion, regardless of the degree of subtraction. The availability of information on kinetic coefficients and their change during the process, depending on the hydrodynamic conditions and technological parameters, provides an opportunity to determine the optimal extraction time, the remainder of the target component in the meal, as well as the efficiency of the process design. The results of the experiments are summarized in the functional coordinates of the mass transfer coefficient of the Reynolds criterion, which reflect the influence on the external mass transfer of turbulent pulsating flows generated by the transverse elements of the vibrating transport devices. The hydrodynamic mode of operation of the device is experimentally established, which provides a rapid growth of the mass transfer coefficient, stabilizing at a certain level, due to the decrease in the screening conditions of the particles of raw materials among themselves. The mathematical description of the external mass transfer under conditions of non-stationary transfer of a substance during vibration extraction is obtained in the form of equations for calculating the current concentration of the target component and the minimum time to reach the equilibrium state of the process, which can be used in the design and optimization of solid-phase extractors.Документ Дослідження електричних показників і кінетики температури під час електроконтактної обробки напівфабрикатів(2018) Михайлов, Валерій Михайлович; Шевченко, Андрій Олександрович; Бабкіна, Ірина Володимирівна; Прасол, Світлана Володимирівна; Бабанов, Ігор ГеннадійовичДосліджено електричні показники та кінетику температури під час електроконтактної обробки напівфабрикатів. Установлено, що кінетика сили струму під час електроконтактної теплової обробки зразків, однакових за об’ємом і різних за складом, не однакова. Швидкість нагрівання залежить від складу зразка та його об’єму. Для інтенсифікації нагрівання необхідно регулювати електричні показники, тоді процес електроконтактного нагрівання може стати базовим для розробки комбінованих способів теплової обробки. Analysis of the processes of heat treatment of semi-finished products has found that the main drawbacks of processes and apparatuses are significant duration and unevenness of the temperature field by volume of the product, highenergy intensity and labor intensity, low efficiency, significant loss of mass and nutrients. In this regard, the idea of combining superficial heating methods with electrical contact heating (ECH), which would intensify the process and provide even heating of certain layers by volume of the product, was proposed.Документ Ефективність очищення вовномийної води комплексом ферментів(2016) Сабадаш (Гордійчук), Наталія Іванівна; Пасічний, Василь Миколайович; Маринін, Андрій Іванович; Бахмут, Жанетта ОлексіївнаУ статті розглянуто можливість застосування комплексу ферментів — nпродуцентів Bacillus subtilis та Candida lipolytica для очищення вовномийної води, отриманої методом високоенергетичної дискретної обробки вовни. nОтримано кінетичні криві процесу очищення. Встановлено, що оптимальними витратами комплексу ферментів є використання 5-відсоткового розчину заданої активності, тривалість процесу — 14…15 год. Отриманий вовняний жир може застосовуватись при виробництві косметичних засобів. The article considers the possibility of using enzyme complexes (Bacillus subtilis and Candida lipolytica) for cleaning wool-wax water obtained afret high-energy discrete wool processing. The kinetic graphs of the cleaning process have been calculated. It has been found that the optimal usage of enzyme complex of the given activity is 5% and the duration of the process is 14—15 hours. The obtained nlanolin can be used in the production of cosmetics.Документ Дослідження комбінованого способу сушіння чорносливу(2017) Швецова, Інга Володимирівна; Бессараб, Олександр Семенович; Шутюк, Віталій ВолодимировичУ статті проаналізовано сучасний стан використання мікрохвильового випромінювання для сушіння харчових продуктів у комбінаціях з іншими поширеними способами зневоднення в лабораторних умовах. Наведено результати лабораторних досліджень сушіння слив конвективним, мікрохвильовим і комбінованим мікрохвильовим з конвективним способами. In this paper, the analysis of current state of microwave drying of food products in combination with other common ways of dehydration in the laboratory has been conducted. The author presents the results of laboratory drying of plums using convective, microwave and combined microwave and convective drying methods.