Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
23 результатів
Результати пошуку
Документ Оптимізація процесу перегонки спиртової бражки(2022) Булій, Юрій Володимирович; Куц, Анатолій Михайлович; Форсюк, Андрій Васильович; Ободович, Олександр МиколайовичКритеріями оптимізації процесу перегонки спиртової бражки є якісний склад бражного дистиляту, концентрація етилового спирту в дистиляті і барді та питома витрата гріючої пари в бражній колоні. Вказані показники залежать від якісного складу бражки, кількості і типу тарілок, гідравлічного режиму їх роботи, температурного режиму процесу перегонки, способу обігріву колони, ступеню декарбонізації бражки та ефективності системи автоматизації для управління і контролю технологічних параметрів. Вагомим фактором оптимізації є збільшення тривалості контакту пари і бражки на тарілках колони задля досягнення стану фаз, близького до рівноважного. Авторами запропонована енергозберігаюча технологія перегонки бражки в режимі контрольованих циклів затримки і переливу її, розроблена конструкція бражної колони для реалізації інноваційного способу та апаратурно-технологічна схема включення її в роботу. У виробничих умовах встановлено оптимальні технологічні параметри і гідравлічні режими роботи експериментальної колони циклічної дії. Доведено, що інноваційний спосіб дозволяє збільшити тривалість контакту пари та бражки на кожній тарілці до 35—40 с і скоротити час переливу її з тарілки на тарілку до 1,5—1,7 с, завдяки чому концентрація етилового спирту в бражному дистиляті зросла на 33 % (до 60 % об.), пропускна здатність колони по рідині — на 17 % (від 15000 до 18000 дм3/год), а питома витрата гріючої пари на процес брагоперегонки зменшилась на 60 % (від 25 до 10 кг/дал в перерахунку на безводний спирт, введеного на тарілку живлення). Для досягнення вищевказаних показників в бражній колоні достатньо встановити 24 лускоподібні тарілки із змінним вільним перерізом, що дозволяє зменшити металоємність технологічного обладнання. Criteria for optimization of the distillation process of the distillated liquor are qualitative composition of the liquor distillate, concentration of ethyl alcohol in the distillate and bard and specific flow rate of heating steam in the distillation column. These characteristics depend on the quality composition of the mash, the number and type of plates, the hydraulic mode of their operation, the temperature mode of the distillation process, the method of heating the column, the degree of decarbonization of the mash and the effectiveness of automation of control and monitoring of technological parameters. An important optimization factor is to increase the contact time of steam and mash on the column plates in order to achieve a phase state close to equilibrium. The authors proposed an energy-saving technology for distillation of the mash in the mode of controlled cycles of its delay and overflow, developed a design of distillation column for the implementation of the innovative method and hardware-technological scheme of inclusion it to work. Under production conditions, the optimal technological parameters and hydraulic operating modes of the experimental column of cyclic action are established. It is proved that the innovative way allows to prolong time of contact of steam and mash on each plate to 35—40 s and to reduce time of its overflow from plate to plate to 1,5—1,7 s, due to this the concentration of ethyl alcohol in the distillate was increased by 33% (up to 60% vol.), the column capacity by 17% (from 15000 to 18000 dm3/h) and specific consumption of heating steam for distillation process was decreased by 60% (from 25 to 10 kg/dl in terms of anhydrous alcohol, introduced to the feed plate). In order to achieve the above-mentioned indicators, it is sufficient to install 24 flake plates with variable free cross-section, which allows reducing the metal-intensity of the technological equipment.Документ Energy-saving rectification technology with controlled mass exchange cycles between liquid and vapor(2021) Buliy, Yuri; Kuts, Anatoly; Forsyuk, Andriy; Chumachenko, SergiiPurpose of the article: the definition of the hydrodynamic mode of operation of barbotage perforated plates, of the efficiency of the technology of cyclic rectification in the mass-exchange columns equipped with barbotage perforated plates with variable free cross-sectionin and determining the consumption of heating steam in the rectificational and epyuratin columns. Research methods - analytical, chemical, physico-chemical with the use of instruments and research methods used in the production of rectified ethyl alcohol. Fluid consumption was controlled with the help of flowmeter RM, air velocity in the free section of the column - anemometer MS-13, in the holes of the plates - by calculation method. The concentration of volatile impurities of alcohol was determined on a gas chromatograph with a column HP FFAP 50 m × 0.32 m. Analysis of research samples was performed according to the State Standard of Ukraine 4222:2003 "Vodka, ethyl alcohol and water-alcohol solutions. Gas chromatographic method for determination of microcomponents content". An energy-saving technology of cyclic rectification with a continuous supply of heating steam and liquid to a mass-exchange column apparatus equipped with flake plates is proposed. The innovative method allows to prolong the time of contact of steam and liquid on plates up to 40-60 s and to reduce the time of overflow up to 1-1,7 s. In order to implement the technology, a rectification column design was proposed, equipped with flake plates with variable free cross-section.Документ Improving the efficiency of mass-exchange between liquid and steam in rectification columns of cyclic action(2021) Buliy, Yuri; Kuts, Anatoly; Yuryk, Ivan; Forsyuk, AndriyThe purpose of the work was to determine the optimal time of residence of the liquid on the plates, the grade of extraction and concentration ratio of volatile impurities of alcohol and the specific consumption of heating steam in rectification columns of cyclic action. The studies were carried out in a rectification column, equipped with flaky plates with a variable free cross-section. Concentration of alcohol volatile impurities was determined by chromatographic method, the grade of their extraction and concentration ratio – by calculation method, other indicators – by commonly known methods. The maximum extraction of volatile impurities was being achieved in a rectification column, equipped with flaky plates containing turnaround sections connected to drive mechanisms, the action of which is occurred according to a given algorithm. The optimal parameters of operating the column were: vapor velocity in the orifices of the flakes during the period of liquid retention on the plates 12-14 m/s; during liquid pouring 1-1.5 m/s; time of residence of the liquid on the plates 40 s, pouring time 1.7 s; pressure in the lower part of the column 12 kPa; the concentration of ethyl alcohol in the still liquid 3-4% vol. In order to provide the cycles, the free sectional area of the plates must change instantaneously from 5.5 to 51.7%. This technical solution allows to provide complete disposal of ethers, methyl acetate and isopropyl alcohol, to increase the grade of extraction of higher alcohols of sivush oil and methanol by 38%, the concentration ratio of aldehydes by 25%, higher alcohols by 38%, methanol by 37%, and to reduce specific consumption of heating steam by 40% compared to a typical column operating in stationary mode.Документ Спосіб масообміну між рідиною і парою в колонному апараті (Патент на корисну модель № 136560)(2019) Булій, Юрій Володимирович; Дмитрук, Аркадій Павлович; Дмитрук, Павло АркадійовичАвторами запропоновано спосіб масообміну між рідиною і парою в колонному апараті, що передбачає безперервну подачу гріючої пари у нижню частину апарата, а рідини у верхню його частину та періодичний перелив рідини з тарілки на тарілку переливними пристроями, основними складовими яких є рухомі елементи, що з’єднані з відповідними приводними механізмами. Згідно корисної моделі рідина переливається по тарілках послідовно, причому співвідношення площі перерізу отвору для переливу, що відкриває рухомий елемент, до площі перерізу тарілки становить (0,1-0,5):1, що забезпечує зменшення швидкості пари в отворах контактних елементів до 3,5-1 м/с, внаслідок чого рідина проливається через всі отвори. Після закривання рухомим елементом (елементами) переливного отвору (отворів) сумарна площа отворів для переливу рідини зменшується до значень, при яких швидкість пари в отворах контактних елементів миттєво зростає, стає більшою за критичну, і провал рідини через отвори контактних елементів припиняється. В цей період циклу тарілка стає непровальною і на її полотні відбувається контрольована затримка рідини для її контакту з парою. Для здійснення способу колонний апарат оснащується масообмінними провальними тарілками - ґратчастими, колосниковими, трубчастими, сітчастими (плоскими або хвилястими), лускоподібними та ін. Відсутність зливних пристроїв спрощує конструкцію тарілок і дозволяє збільшити площу контакту рідини і пари на 15-30 %. Технічний результат у використанні корисної моделі полягає у підвищенні ефективності масообміну між рідиною та парою на тарілках колонного апарата, зменшенні питомої витрати гріючої пари і збільшенні пропускної здатності апарата по рідині. The authors propose a method of mass exchange between liquid and steam in a column apparatus, which provides continuous supply of heating steam to the lower part of the apparatus, and the liquid to its upper part and the periodic overflow of liquid from the plate to the plate overflow devices, the main components of which are the movable elements, which are 'moving elements' are connected to the corresponding drive mechanisms. According to a useful model, the liquid is poured on the plates sequentially, and the ratio of the cross-sectional area of the overflow opening opening the moving element to the cross-sectional area of the plate is (0,1-0,5):1, which reduces the velocity of steam in the openings of the contact elements to 3,5-1 m/s, causing fluid to flow through all openings. After closing with the movable element (s) of the overflow opening (s), the total area of the openings for the overflow of the liquid decreases to values at which the steam velocity in the openings of the contact elements instantly increases, becomes greater than the critical one, and the failure of the liquid through the openings of the contact elements stops. During this period of the cycle the plate becomes faulty and on its canvas a controlled delay of the liquid for its contact with steam occurs. For the implementation of the method, the column apparatus is equipped with mass-exchange failure plates - lattice, griddle, tubular, mesh (flat or wavy), scaly, etc. The absence of drainage devices simplifies the design of the plates and allows to increase the contact area of the liquid and steam by 15-30 %. The technical result of using the utility model is to increase the efficiency of mass transfer between liquid and steam on the plates of the column apparatus, reduce the specific flow of heating steam and increase the capacity of the apparatus in the liquid.Документ Енергоощадна технологія перегонки бражки і розгонки спиртовмісних фракцій(2019) Булій, Юрій Володимирович; Зінченко, Олександр ІллічЗа останні десятиліття для підвищення ефективності масообміну в брагоректифікаційних установках запропоновано значну кількість нових контактних пристроїв, особливості яких ще недостатньо досліджені. При сумісній розгонці побічних продуктів та напівпродуктів брагоректифікації технологія вилучення етилового спирту із фракцій, збагачених органічними домішками, не забезпечує в повній мірі видалення разом з головними проміжних та кінцевих домішок, що негативно впливає на якість товарного спирту.Метою роботи було дослідження ефективності роботи розгінної і бражної колон циклічної дії, ступеню очистки етилового спирту під час розгонки головної фракції та підвищення ефективності процесу брагоперегонки при подовженні часу перебування рідини на тарілках колон для контакту з парою. Дослідження ефективності інноваціної технології проводились у виробничих умовах ДП «Чуднівський спиртовий завод». Аналіз отриманих результатів показав, що при затримці рідини на тарілках до 20 с в процесі розгонки спиртовмісних фракцій в повній мірі видаляються альдегіди (ацетальдегід), естери (метилацетат, етилацетат, ізобутилацетат, ізоамілацетат) та нетипові домішки (акролеїн, кротоновий альдегід), спирти сивушного масла (ізопропіловий спирт та н-пентанол). Ступінь вилучення верхніх проміжних домішок і метанолу збільшувалась на 60 %. При цьому кратність концентрування головних домішок зростає на 33 %, вищих спиртів – на 69 %, метанолу – на 52 %. Витрати гріючої пари на розгонку зменшувались майже на 30 % в порівняно з типовими колонами за рахунок зменшення живого перерізу тарілок. На другому етапі досліджували ефективність запропонованої авторами технології в процесі перегонки зрілої бражки. Доведено, що збільшення часу перебування бражки на тарілках експериментальної колони до 12 с дозволяє підвищити концентрацію спирту в бражному дистиляті до 63…65 % об. За такої міцності бражного дистиляту можна проводити більш глибоку гідроселекцію головних і верхніх проміжних домішок спирту в епюраційній колоні і завдяки цьому підвищити ступінь очистки епюрату та ректифікованого етилового спирту. При затримці бражки на тарілках більше 12 с концентрація спирту в бражному дистиляті зростала незначно, але при цьому зменшувалась пропускна здатність колони по рідині.Документ Підвищення ефективності брагоректифікаційних установок(2018) Українець, Анатолій Іванович; Шиян, Петро Леонідович; Булій, Юрій Володимирович; Куц, Анатолій МихайловичЕфективність роботи контактних пристроїв знижують недостатній час контакту пари та рідини, а також перемішування рідини на суміжних тарілках. Використання тарілок з частковою компенсацією прямотоку не вирішує проблему. Авторами запропонована технологія ректифікації з контрольованими циклами затримки рідини на тарілках, яка дозволяє змінювати швидкість пари в щілинах контактних елементів завдяки зміні живого перерізу тарілок таким чином, що в період переливу рідини тарілка стає провальною. Дослідження проводились у виробничих умовах ДП «Чуднівський спиртовий завод». Експериментальна колона була оснащена лускоподібними тарілками, а контактні пристрої – рухомими клапанами, які почергово закривали та відкривали переливні отвори згідно заданого алгоритму. В статті представлені результати досліджень розподілення ключових летких домішок спирту по висоті розгінної колони. Доведено, що при затримці рідини до 20 сек. ступінь вилучення альдегідів, вищих спиртів сивушного масла та метилового спирту зростала в середньому на 30 %, кратність концентрування головних та верхніх проміжних домішок підвищувалась на 32 %. Затримка бражки на тарілках бражної колони до 12 сек. призводила до підвищення концентрації бражного дистиляту на 28 %. The effectiveness of the contact devices reduces the inadequate contact time of the vapor and liquid, as well as the mixing of the liquid on adjacent plates. The use of dishes with partial compensation of direct flow does not solve the problem. The authors propose the technology of rectification with controlled cycles of fluid retention on the plates, which allows changing the vapor velocity in the contact element slits by changing the section of the plates in such a way that during the period of fluid overflow the plate becomes leaky. The research was conducted in the production conditions of the State Enterprise «Chudnovsky Alcohol Plant». The experimental column was equipped with scales and the contact devices were movable valves, which alternately closed and opened the overflow holes according to the given algorithm. The article presents the results of studies of the distribution of key volatile impurities of alcohol at the height of the accelerating column. It is proved that with a delay of a liquid up to 20 sec. the degree of removal of aldehydes, higher alcohols of fusel oil and methyl alcohol increased by an average of 30 %, the multiplicity of concentration of the main and upper intermediate impurities increased by 32 %. The delay of the bracket on the plates of the graphic column to 12 sec. leads to an increase in the concentration of braided distillate by 28 %.Документ Технологія розгонки спиртовмісних фракцій у режимі керованих циклів ректифікації(2014) Булій, Юрій Володимирович; Шиян, Петро ЛеонідовичПрактично доведено, що використання інноваційної технології дозволяє отримати кубову рідину, в повній мірі звільнену від головних і нетипових домішок спирту, на 96 % від вищих спиртів та метанолу; кубову рідину розгінної колони доцільно направляти на гідроселекцію у верхню зону епюраційної колони; для ефективного розділення багатокомпонентної суміші в розгінній колоні достатньо встановити 30 тарілок. Practically proved that the use of innovative technologies allows you to get the cubic liquid, fully exempt from headaches and atypical impurities alcohol, 96 % of the higher alcohols and methanol; cubic liquid appropriate to send to hydrocelectomy in the upper zone of epuration columns; for efficient separation of multicomponent mixtures in the accelerating column is sufficient to establish the 30 plates.Документ Технологія ректифікації в режимі керованих циклів(2014) Булій, Юрій Володимирович; Шиян, Петро ЛеонідовичЕкспериментально обґрунтовано доцільність впровадження у виробництво технології ректифікації в режимі керованих циклів затримки та переливу рідини, досліджено ступінь вилучення і кратність концентрування ключових органічних домішок спирту, доведено, що використання запропонованої технології дозволяє скоротити витрати гріючої пари на процес розгонки спиртовмісних фракцій 40 %. Experimentally grounded expedience of applying in industry of technology of rectification in the mode of the guided delay and flowing of liquid loops; investigational degree of exception and multipleness of concentration of key organic admixtures of alcohol, it is established that the application of the proposed technology allows to reduce the consumption of heating steam to the process of acceleration of alcohol-containing fractions by 40 %.Документ Определение истинного коэффициента массоотдачи на клапанных тарелках(1973) Муравская, Ольга Глебовна; Малежик, Иван Федорович; Стабников, Всеволод НиколаевичВ работе приведены результаты определения коэффициента массоотдачи на клапанных тарелках ректификационных аппаратов при десорбции углекислого газа из воды. Получено критериальное уравнение для расчета коэффициента массоотдачи в жидкой фазе. The results of determination of mass-transfer coefficient on the valve plates distillation apparatus during desorption of carbon dioxide from the water. Obtained criterion equation to calculate the mass-transfer coefficient in the liquid phase.Документ Вивчення гідравліки клапанних тарілок з початковим зазором клапана(1971) Малежик, Іван Федорович; Черниш, В. О.Наведенні результати дослідження гідравлічного опору клапанних тарілок ректифікаційних колон з початковим зазором клапана, який запобігає прилипання клапанів до тарілки. Одержанні рівняння для визначення гідравлічного опору сухих тарілок і горизонтального шару в них, а також величину винесення рідини з тарілок. The results of the study support Hydraulic valve plates distillation columns with an initial gap of the valve, which prevents sticking valves to the plate. Obtaining an equation for determining the hydraulic resistance of dry plates and horizontal layer in them and value passing fluid from the plates.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »