Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
14 результатів
Результати пошуку
Документ Розроблення інноваційних органічних томатних снеків(2020) Шульга, Анна Вікторівна; Бобель (Зінченко), Інна Миколаївна; Фалендиш, Наталія ОлексіївнаУ статті розглянуто розроблення органічних снеків з томатів та насіння соняшнику й кунжуту. Метою розроблення є впровадження на ринок продукту багатого на ессенціальні речовини із відмінними органолептичними характеристиками, здатного замінити собою шкідливі снеки в раціоні пересічного споживача та збагатити його раціон вітамінами та мікроелементами. Снеки з томатів та насіння соняшнику й кунжуту дозволяють впровадити на ринок корисний аналог існуючої продукції. Доведено наявність у готовому продукту необхідних для організму людини корисних речовин – вітамінів та мікроелементів – в кількості 15…79 % добової потреби дорослої людини. Отримані результати доводять доцільність розробки та впровадження даного продукту на ринок України.Документ Дослідження технології халви оздоровчого призначення(2022) Башта (Шеремет), Алла Олексіївна; Івчук, Надія Павлівна; Бажай-Жежерун, Світлана АндріївнаУ статті обґрунтовано можливість використання гарбузового насіння, шроту насіння льону та порошку ягід чорниці у технології виробництва халви для зниження енергетичної та підвищення харчової цінності готового виробу. The possibility of using pumpkin seeds, flaxseed meal and blueberry powder to reduce energy value and increase the nutritional value of halva was justified in the article.Документ Сировинне забезпечення виробництва олії рослинної в умовах вертикальної інтеграції(2014) Ніценко, Віталій СергійовичUnder dynamic development of oil and fat industry, there is a growing need to increase the production of raw materials, i.e. sunflower seeds. In Ukraine, there is a situation in which the rate of increase in oil extraction plants (OEP) capacity exceeds the rate of increase in production of raw materials. At this time, the most stable are vertically integrated structures that are less dependent on fluctuations in demand on the market for sunflower seeds. Thus, the level of capacity utilization of the OEP data structures will be much higher than non-integrated, leading to an outflow or part of the investment to the industry, or to an increase in imports of raw materials from other countries. В умовах динамічного розвитку олієжирової галузі зростає потреба збільшення виробництва сировини, тобто насіння соняшнику. В Україні склалася ситуація, за якої темпи збільшення потужностей олієекстракційних заводів (ОЕЗ) перевищує темпи збільшення об’ємів виробництва сировини. За таких умов найбільш стійкими є вертикально-інтегровані структури, які менше залежать від коливань попиту на ринку на насіння соняшнику. Рівень завантаженості виробничих потужностей ОЕЗ вертикально-інтегрованих структур буде на порядок вищим, ніж у неінтегрованих, що призведе до відтоку частини інвестицій з галузі або до збільшення імпорту сировини з інших країн.Документ Дослідження фізико-хімічних показників насіння соняшника за роками врожайності(2017) Шаповаленко, Олег Іванович; Євтушенко, Олег Олександрович; Кожевнікова, Маргарита ІгорівнаВ статті наведені результати дослідження з визначення основних фізико-хімічних показників якості соняшника за роками врожайності. Проведено розрахунок показника когезивнвсті, який дав змогу оцінити поведінку продукту при транспортуванні і характеризував здатність сипкого матеріалу до злипання. Отримані результати дали змогу розрахувати енергетичну цінність насіння соняшника. Полученные результаты позволили рассчитать энергетическую ценность семян подсолнечника. The article studies pointing to the definition of basic physical and chemical quality sunflower yields in years. Conducted kogezive index calculation, which made it possible to evaluate the behavior of the product during transportation and described the ability to bulk material adhesion. Performance depends on the timing of collection, cultivation technology culture change. Thus, the delay in harvesting plants increased fiber content decreases protein, carotene, fat, reduced digestibility offeedt The results helped to calculate the energy value of sunflower seeds.Документ Визначення крупності зернової та олійної сировини після її подрібнення(2016) Шаповаленко, Олег Іванович; Євтушенко, Олег Олександрович; Кожевнікова, Маргарита ІгорівнаВ статті наведені результати експериментальних досліджень процесу подрібнення зернової та олійної сировини, а також їх сумішей у різних співвідношеннях. Отримані результати, дали змогу розрахувати модуль крупності продуктів подрібнення, встановити вид помелу. Також в статті наведено результати подрібнення соняшнику та кукурудзи при зміні їх вологості. The article presents the results of experimental studies of the process of grinding grain and oilseeds, as well as mixtures in different proportions. The results helped to calculate the size of the products grinding module, set the type of comminution. Also in the article results crushing sunflower and corn at change of humidity.Документ Определение показателей качества семян подсолнечника(2015) Шаповаленко, Олег Иванович; Евтушенко, Олег Александрович; Кожевникова, Маргарита ИгоревнаВ статье приведена информация о показателях качества семян подсолнечника. Исследованы химический состав, физико-механические свойства. В статье есть результаты энергетической ценности семян. In the article was produced information about the sunflower seeds quality. It was researched the chemical composition, physical and mechanical characteristics. In the article was directed at its results of seeds energy value.Документ Лабораторный экстрактор для определения кислотного числа(1986) Гончаренко, Борис Николаевич; Рыбалко, Геннадий Кузьмич; Залуцкая, Любовь Николаевна; Кульчицкий, Юрий СергеевичНа кафедре автоматизации КТИПП-а для автоматизации стандартного метода определения кислотного числа был разработан автоматический экстрактор, обеспечивающий дозирование и измельчение пробы семян, дозирование экстрагента, экстракцию, фильтрацию и выделение двух одинаковых доз экстракта. Он может быть положен в основу создания приборно-аналитического комплекса определения кислотного числа масла в семенах. The Department of automation KTIFI to automate standard method for determining the acid number was developed automatic extractor that provides dosing and grinding of samples of seeds, dosage extractant, extraction, filtration and separation of two identical doses of the extract. It can be the basis for the creation of complex instrument and analytical determination of acid number oils in seeds.Документ Результаты НИР по разработке автоматического устройства для определения влажности семян подсолнечника(1978) Рыбалко, Геннадий Кузьмич; Гончаренко, Борис НиколаевичПроведенные поисковые исследования позволили остановиться на неразрушающем семена подсолнечника СВЧ-методе определения влажности. Разработанный и изготовленный лабораторный образец прошел испытания в КТИПП на кафедре автоматизации и дал положительные результаты. По результатам лабораторных испытаний был изготовлен макетный образец СВЧ-влагомера. Проведенные испытания подтвердили целесообразность вы-бранного направления работ. Conducted exploratory research allowed to stay on nondestructive sunflower seeds microwave method for determining moisture content. Designed and manufactured by the laboratory sample was tested in KTIFI at the Department of Automation and yielded positive results. According to the results of laboratory tests was made mockup of microwave moisture. Tests have confirmed the feasibility of the selected areas of work.Документ СВЧ – техника при измерении влажности семян подсолнечника(1980) Рыбалко, Геннадий Кузьмич; Гончаренко, Борис Николаевич; Герман, Наталия СеменовнаДля проверки применимости СВЧ метода для определения влажности подсолнечника была изготовлена макетная установка, в которой использован принцип измерения затухания СВЧ колебаний при прохождении сквозь пробу семян в измерительном канале по сравнению с колебаниями в опорном канале. To test the applicability of the microwave method for determining moisture content of sunflower was made prototyping plant which uses the principle of measuring the attenuation of the microwave oscillations when passing through the sample in the measuring channel seeds compared with fluctuations in the reference channel.Документ Влияние ряда факторов на точность измерения влажности семян подсолнечника(1980) Рыбалко, Геннадий Кузьмич; Гончаренко, Борис Николаевич; Герман, Наталия СеменовнаПри определении влажности семян подсолнечника посредством измерения величины затухания энергии колебаний сверхвысокоча- стотных радиоволн в трехсантиметровом диапазоне, проходящих через испытуемый материал, точность измерения может зависеть от ряда факторов: утечки энергии по краям образца из-за дифракции, непостоянных плотности и размеров частиц гранулированных ма- териалов, изменения температуры, наличия в материале химически связанной воды и др. Определение степени влияния причин, снижающих точность измерений, проведено по методике полного факторного эксперимента. Исследовалось влияние влажности, температуры и плотности засыпки семян. In determining the moisture content of sunflower seeds by measuring the magnitude of the damping power oscillations microwave threesantymeter range of radio waves in passing through the material under test, measurement accuracy may depend on several factors: energy leakage around the edges of the sample due to diffraction, intermittent density and particle size of granular materials, temperature changes, the availability of the material chemically bound water and so on. Determination of impact causes that reduce the accuracy of the measurements carried out by the method of full factorial experiment. The effect of humidity, temperature and density of the seed filling.