Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 26
  • Ескіз
    Документ
    Цифрова трансформація бізнесу в компаніях харчової індустрії
    (2024) Бергер, Аліна Дмитрівна
    Стаття присвячена питанню цифрової трансформації бізнесу в компаніях харчової індустрії. Застосування традиційних інструментів удосконалення бізнес-процесів компаній суттєво поступається внесеним змінам за допомогою цифрових технологій у швидкості, якості, масштабності й отриманні кінцевих економічних результатів. Цифрова трансформація бізнесу спрямована на поліпшення виробництва, реалізації продукції та обслуговування клієнтів за допомогою новітніх технологій, яка надає систематичний набір заходів для розвитку компаній в цифровому просторі. Для кожної успішної компанії харчової індустрії вже є обов’язковим застосування проєктного підходу до бізнесу, використання data-driven рішень, машинного навчання та штучного інтелекту, а також сучасних способів комунікації, безперервного трекінгу ефективності персоналу. Узагальнені пріоритетні напрямки впровадження цифрових технологій в компаніях харчової індустрії: Precision Farming ‒ точне землеробство: Internet of Things (IoT) в сільському господарстві; Blockchain для ланцюга постачання; Automated Food Processing застосування автоматизованих систем та роботів для виробництва та обробки харчових продуктів; Digital Supply Chain Management; використання цифрових технологій та програмного забезпечення для оптимізації управління ланцюгом постачання, від постачальника до споживача; Mobile Apps for Food Retail ‒ мобільні додатки для роздрібної торгівлі харчовими продуктами та ін. Прикладами успішної цифрової трансформації бізнес-процесів у різних видах діяльності і споріднених виробництвах компаній харчової індустрії є: John Deere (сільське господарство); МХП (сільське господарство); Nestle (виробництво та переробка); IBM Food Trust (логістика та постачання); Blue Apron (обслуговування споживачів); AeroFarms (сільське господарство); Zest Fresh (логістика та постачання); McDonald's, Chowbotics і Starbucks (роздрібна торгівля); Ocado (логістика та постачання); Barilla (виробництво та переробка); FarmLogs (сільське господарство); Келнер (транспортування продукції), Coca-Cola (продукція розроблена ШІ) та інші. Отже, цифрова трансформація бізнесу дозволяє сконцентруватися на процесах виробництва і реалізації харчової продукції, не витрачати час на рутинні операції, стати більш конкурентоспроможним
  • Ескіз
    Документ
    Features and economics of electronic crowdfunding in the face of global challenges
    (2022) Tkachuk (Stakhurska), Svitlana; Vidomenko, Oksana; Levchenko, Yuliia; Zhuzhukina, Nataliia; Lukianykhin, Vadym
    With the development of IT technologies in the investment environment, there are rapid changes in the field of new opportunities both for accumulating the necessary investment resources and for investors regarding investments in promising business areas. This is due to the rapid development of such a phenomenon as crowdfunding, which is especially attractive for startups, the development of small and medium-sized businesses, as well as for the implementation of various social projects, in particular, those that also concern local communities. The emergence of crowdfunding platforms helps to solve their problems with the formation of investment resources for financing good commercial (business ideas) and non-commercial ideas, which is especially relevant today for global developers of ideas/projects. The purpose of the research is to analyze the specific features of the formation and development of crowdfunding in the period of global changes. The main methods used in the work were: comparative, method of abstraction, deductive method, concretization. The results states that crowdfunding in today's conditions of economic instability can act as one of the powerful sources of attraction of investment resources, which determines the research of crowdfunding, the generalization of its typology and classification features The conclusion is oriented on the fact, that active development of the Internet space provokes an increase in investment income in the areas of the latest technologies and important social projects that are directly related to existence social networks and the virtual space of the network itself.
  • Ескіз
    Документ
    Модернізація функціонального механізму аграрного сектору в умовах децентралізації
    (2019) Буряк, Аліна Вікторівна; Дем'яненко, Інна Вікторівна
    В статті на основі аналізу результатів дослідження трансформаційних змін, зумовлених процесом децентралізації публічної влади і публічних фінансів, нами визначено процес модернізації функціонального механізму аграрного сектору національної економіки як природно-еволюційного явища сучасного розвитку продуктивних сил і виробничих відносин. Цей процес зумовлює адекватне удосконалення функціонального механізму сільськогосподарського виробництва відповідно із змінами окремих елементів господарського, економічного і фінансового механізмів, а також державної політики, зокрема – мотиваційного її компоненту. Утворені об’єднані територіальні громади в сільській місцевості країни стали локальними осередками, розвиток яких здійснюється на основі активізації максимально повного використання сукупного потенціалу території – природних, матеріально-технічних і людських ресурсів, які капіталізуючись у процесі відтворення генерують додану вартість як фінансовий потенціал прогресивних змін в межах територіально-локальних осередків, які визначаються на основі демократичного самоврядування, фінансової самодостатності та функціонального механізму муніципального типу.
  • Ескіз
    Документ
    Phase transitions in food production technologies
    (2020) Sokolenko, Anatoly; Shevchenko, Oleksandr; Vasylkivskyi, Kostyantyn; Koval, Olga; Maksymenko, Iryna; Shevchenko, Anastasiia
    The paper deals with information about the general state of technologies for the utilization of secondary energy resources and environmental resources.The analysis of isoenthalpy drying processes led to the conclusion that it is expedient to keep the total potential of the vapor-gas mixture in closed circuit, but with the feature that the drying potential of the medium will be renewable.
  • Ескіз
    Документ
    Confectionery in Ukraine: adoption of european food tradition
    (2020) Levitska, Nadiia; Kotsuibanska, Olga
    Objective is to analyze the adaptation of European food traditions in Ukraine on the example of the historical development of the confectionery industry. Methodology of the research ‒ the principle of historicism, which allowed us to reveal the ways of transfer and transformation of food traditions. The scientific novelty is to find out the type of conversions, the quality and nature of borrowings, examples of local adaptation, and their historical background. Conclusions. 1. An industrial revolution that needed mass consumption and, accordingly, could provide cheap counterparts to traditional sweets played a significant role in adaptation. 2. The raw material basis for the development of the industry was formed only during the nineteenth century. 3. The location of Ukraine at the crossroads of geopolitical interests has shaped different spheres of influence, and, accordingly, the variety of regional sweets, which is later preserved in the factories range. Thus, the Ottoman rule in the Northern Black Sea, despite the recolonization of the region after the Russo-Turkish wars, has preserved the traditions of Eastern sweets in the culture of the Ukrainian South. 4. Based on the analysis of archival documents and periodicals, an analysis of the assortment of confectionery factories of Ukraine was made, which made it possible to compare them with the corresponding assortment of European factories and to trace the interweaving of the local food tradition and its combination with the European traditions (for example, Ukrainian adaptation of biscuits and local traditions in forming a recipe of Ukrainian gingerbread compared to Polish and English analogues of this product). 5. Spreadingof chocolate technologies was a multilayered process: those technologies were transported from Vienna to Poland and Ukraine actually at the same time. Thus,we got a blossoming industry of chocolate making in Lviv. On the other hand, the transition from the craft to the factory stage of the development of the industry was far more difficult in Western Ukraine, due to position of this region as an agrarian in the common structure of the Austro-Hungarian Empire. Мета дослідження – проаналізувати адаптацію європейських харчових традицій в Україні на прикладі історичного розвитку кондитерської галузі. Методологія дослідження – принцип історизму, який допоміг нам послідовно розкрити шляхи передачі та трансформацію харчових традицій. Наукова новизна полягає у з’ясуванні типу перетворень, якості та характеру запозичень, прикладів місцевої адаптації та їх історичного підґрунтя. Висновки. 1. Визначну роль в адаптації відіграв промисловий переворот, котрий потребував масового споживача та, зрозуміло, міг забезпечити дешевими аналогами традиційних солодощів. 2. Сировинне підґрунтя для розвитку галузі сформувалося лише у ході ХІХ ст. 3. Розташування України на перехресті геополітичних інтересів сформувало різні сфери впливу, і, відповідно, розмаїття регіональних солодощів, що пізніше збереглося і у фабричному асортименті. Так, панування Османської імперії у Північному Причорномор’ї попри реколонізацію цього регіону після російсько-турецьких війн зберегло традиції східних солодощів у культурі українського Півдня. 4. На основі аналізу архівних документів та періодичних видань охарактеризовано асортимент кондитерських фабрик України що дало підставу порівняти їх із відповідним асортиментом фабрик європейських, прослідкувати сплетіння місцевої харчової традиції та її поєднання із загальноєвропейськими традиціями, як, наприклад, українська адаптація бісквіту та традиції вживання вторинних злаків при формуванні рецептури пряника українського в порівнянні із польськими та англійськими аналогами цього виробу. 5. Проведено аналіз запровадження і розповсюдження інновацій на прикладі технології шоколаду, що одночасно набув поширення у Західній Україні та Польщі, просуваючись від Відня як тогочасного центру кондитерських інновацій. Водночас перехід від фабрично-мануфактурної, до фабричної стадії розвитку галузі проходив у Західній Україні значно важче, позаяк зумовлювався аграрно-сировинним спрямуванням цього регіону у структурі Австро-Угорської імперії.
  • Ескіз
    Документ
    Об'єктивація значення перетворення в сучасній українській поезії
    (2019) Науменко, Наталія Валентинівна
    У статті розглянуто принципи актуалізації концепту «перетворення» у мові сучасної української поезії. Зіставлення архаїчних, відомих іще від часів «Слова о полку Ігоревім» словоформ на позначення метаморфози з їхніми новітніми аналогами дозволило виокремити такі провідні мовні засоби для побудови метаморфічного сюжету: активні та пасивні дієслова з відповідним значенням (перетворювати(ся), перевтілювати(ся), ставати, зробити(ся), перемінити(ся) тощо); градація таких дієслів; непрямі відмінки іменника, які позначають ідею перетворення, – знахідний (із прийменниками «в» і «на») та орудний (без прийменника); тропи та фігури мовлення (метафора як вияв перетворення речей у свідомості мовця; порівняння як можливість для людини ототожнити себе з певним об’єктом природного або рукотворного світу; і, як синтез цих двох тропів, – персоніфікація); поширене вживання філософем питомо слов’янської, піфагорійської та східної парадигм. The author of the article examined the principles of actualization of the conceit “Transformation” in the language of contemporary Ukrainian poetry. Scrutinizing the archaic words and word combinations to indicate transformations, which are known from the times of “Song of the Igor’s Campaign” with their analogues in up-to-date Ukrainian language allowed outlining the following lexical and morphological means to build the metamorphic plot: active and passive verbs with correspondent meaning (like turn (in)to, become smb / smth, transform (in)to etc); gradation of such verbs; indirect cases of the noun to display transformation (accusative with prepositions “to” and “into” and instrumental with zero preposition); tropes and figures of speech (metaphor as the way to transform the things in the speaker’s mind; simile as the possibility for the speaker to identify oneself with a certain natural object or artifact; personification as the synthesis of both of the foregoing tropes); the wide-spread use of philosophical images of autochthonic Slavic, Pythagorean and Oriental paradigms.
  • Ескіз
    Документ
    Innovation development: the theoretical background of the concept
    (2013) Duka, Anastasiia
    The main approaches to determine the essence of innovation development were analyzed. It is possible to justify the conclusion of the complexity of this modern phenomenon. It was determined that innovation development is a dichotomy that is revealed through the motion of system which is aiming in the proper direction and nature of the impact innovation changes on the processes occurring in this system. Based on the disclosure of the concept of "development" was highlighted theoretical background and the nature of the innovation development was characterized.
  • Ескіз
    Документ
    Сутнісні ознаки та природа інноваційного розвитку національної економіки
    (2013) Дука, Анастасія Петрівна
    Проаналізовано основні підходи до з’ясування сутнісних ознак інноваційного розвитку, що дозволило обґрунтувати висновок про відсутність уніфікованого підходу до пояснення його природи. На основі гносеологічного співвідношення між поняттями «розвиток», «зміни», «рух» обґрунтовано співвідповідність між ними та визначено, що розвиток – це дихотомія, що розкривається через рух системи скерованого у відповідному напрямі та характері впливу змін на процеси, які протікають в самій системі. На основі розкриття сутності "розвитку" з використанням критерію інноваційності виділені сутнісні ознаки та охарактеризовано природу інноваційного розвитку національної економіки. The main approaches to determine the essential features of innovation development were analyzed. It is possible to justify the conclusion that there is no unified approach to explaining the nature of innovation development. Based on the epistemological relationship between the concepts of "development", "change", "motion", it was justified a mutual compliance between them, and it was determined that development is a dichotomy that is revealed through the motion of system which is aiming in the proper direction and nature of the impact of changes on the processes occurring in this system. Based on the disclosure of the concept of "development", using the criteria of innovation, the essential features were highlighted and the nature of the innovation development of the national economy was characterized.
  • Ескіз
    Документ
    Енергетичні трансформації в газорідинних системах
    (2014) Чагайда, Андрій Олегович
    Наведено інформацію про особливості енергетичних трансформацій газорідинних систем, які створюються примусовим введенням в рідинні середовища газової фази або за рахунок утворення останньої в процесах бродіння. Відмічено особливості енергетичних трансформацій з утворенням внутрішніх циркуляційних контурів і градієнтів концентрацій розчиненого С02.
  • Ескіз
    Документ
    Інноваційні технології підвищення ефективності харчових виробництв
    (2014) Соколенко, Анатолій Іванович
    Викладено інформацію щодо сукупності напрямків в застосуванні інноваційних технологій щодо харчових виробництв. Завданням таких технологій визначено максимально можливе використання енергетичних і матеріальних ресурсів перероблюваних сировинних потоків. трансформації останніх відбуваються за рахунок зовнішніх енергетичних впливів з одночасним утворенням вторинних енергетичних ресурсів. Їх накопичення є першим етапом перехідних процесів, а на другому етапі реалізується швидкоплинний перехід до нового термодинамічного стану в імпульсному режимі з фазовими переходами в супроводженні явищ кавітації. Саме останні є збудниками гідродинамічного стану середовищ та інтенсивного масообміну. Показано доцільність поглибленого використання енергетичних потенціалів анаеробних бродильних середовищ у формі змінних показників газоутримувальної здатності, кінетичної енергії циркуляційних контурів і повисотних градієнтів розчиненого СО2. Provides information on the aggregate trends in the application of innovative technologies in the food industry. The objective of such technologies to determine the maximum possible use of energy and material resources of processed feed streams. Transformation of the latter is due to external radiation with simultaneous formation of secondary energy resources. Their accumulation is the first stage of transition. In the second stage implemented a rapid transition to a new thermodynamic state in a pulsed mode with phase transitions accompanied by cavitation phenomena. It is the latter are the causative agents of the hydrodynamic state of the environment and the intensive mass transfer. The expediency of in-depth use of energy potential of anaerobic fermentation media in the form of variables gas-retaining ability, the kinetic energy of circulation circuits and gradients of dissolved CO2 adjustment environment.