Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
44 результатів
Результати пошуку
Документ Study on antioxidants extraction from oak bark and their use for oxidation stability of sunflower oil(2021) Demydova, Anastasiia; Nosenko, Tamara; Bakhmach, Volodymyr; Shemanska, Evgenia; Molchenko, SvitlanaSuitable conditions of oak bark polyphenols extraction were developed in this study in order to use them as inhibitors of vegetable oil oxidation. It was shown that polyphenols of oak bark were effective as natural inhibitors of oil oxidation. It had been demonstrated that use of food acids in combination with a water-alcohol solvent and microwave field were effective for the enhancing of the extraction process of oak bark. The method of creation of the stable fat and hydrophilic antioxidants containing system was developedДокумент Дослідження антиоксидантної активності рослинної сировини із ягідних культур(2022) Демидова, Анастасія Олександрівна; Носенко, Тамара ТихонівнаОстанні дослідження вказують на те, що не лише ягоди таких культур, як малина, калина, ожина, чорниця, чорна смородина, а і їх листя та кора є джерелами потужних антиоксидантів. В роботі досліджувалась антиоксидантна активність різних частин цих рослин та порівнювалась із антиоксидантною активністю синтетичного антиоксиданту бутилгідроксианізолу (ВНА). Концентрати рослинних антиоксидантів одержували водно-спиртовою (70 % етилового спирту) екстракцією рослинної сировини, екстрагент видаляли в м’яких умовах. Одержані концентрати біологічно активних сполук додавали до соняшникової олії для визначення його впливу на гальмування окиснення олії. Досліджено також вплив одержаних екстрактів на кінетику окиснення соняшникової олії за накопиченням пероксидів. Додавання рослинних екстрактів до соняшникової олії підвищувало її стійкість до окиснення порівняно з контролем. Натуральні антиоксиданти були помітно більш ефективні за бутилгідроксианізолДокумент Functional nutrition to support the health of the population of Ukraine under wartime conditions(2023) Stetsenko, Natalia; Simahina, Galina; Goyko, Iryna; Bashta (Sheremet), AllaThe population of Ukraine has been living in conditions of Russian aggression for more than a year and is in a state of stress due to shelling, uncertainty of the future, risks of loss of life and property, worries for the lives of relatives who are in the ranks of the defense forces or found themselves in territories temporarily not controlled by Ukraine. Under these conditions, the quality of food, drinking water, and the environment deteriorate, with complex negative impacts on people's health. They need particular special nutrition with a full set of necessary essential nutrients, capable of providing physical and psychological endurance, preventing the occurrence and development of somatic, nervous and other types of various diseases. For this, health and functional food products and drinks are needed, which will include a scientifically based selection of physiologically functional ingredients with the necessary medical and biological indicators and directed therapeutic and preventive properties. The research analyses the positive effects of micronutrients that affect physiological processes in the human body during periods of stress and poststress. It is known that in such conditions the metabolism takes place more actively, the consumption of some vitamins and minerals increases, therefore the need for antioxidant vitamins and vitamin cofactors of the body's enzymatic systems increases. There are a number of factors that increase the impact of stress on the human body and, as a result, should be excluded. These include food toxins, alcohol, oxidants, and free radicals. One of the most promising ways to prevent stress and reduce its consequences is to include functional foods and beverages as part of the diet. Their composition should include these functional ingredients, the deficiency of which disrupts the body's adaptive capabilities.Документ Дослідження антиоксидантної здатності антоціанів ягід бузини чорної методом комп’ютерної хімії(2023) Стеценко, Наталія Олександрівна; Гойко, Ірина Юріївна; Башта (Шеремет), Алла ОлексіївнаУ роботі проведено аналіз просторової та електронної будови антоціанів плодів бузини чорної ціанідин-3-0-глюкозиду та ціанідин-3-самбубіозиду з метою визначення їх антиоксидантної здатності. Розрахунки виконані з використанням програмного пакету HyperChem у напівемпіричному валентному наближенні методом РМ3. За значенням заряду на атомах оксигену гідроксильних груп молекул встановлено, що антоціани проявляють високу здатність до нейтралізації вільних радикалів при відщепленні власних протонів. Вони належать до електрофілів, тому у хімічних реакціях легко захоплюють неспарені електрони вільних радикалів, що підтверджує їх високі антиоксидантні властивості.Документ Комбінована ресурсоефективна технологія заморожених плодово-ягідних напівфабрикатів(2023) Сімахіна, Галина Олександрівна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівнаУ нинішніх несприятливих умовах довкілля – роки пандемії Covid-19, воєнний стан – живі організми перебувають під постійним оксидантним стресом унаслідок дії вільних радикалів, реакційноздатних форм сполук кисню і прооксидантів, інших шкідливих чинників. І тому особливо важливою постає роль плодово-ягідної сировини як джерела сполук антиоксидантної дії – токоферолів, аскорбінової кислоти, фенольних сполук, каротиноїдів, ферментів, мікроелементів, ароматичних амінів тощо. Мета роботи – на основі теоретичних умовиводів та результатів експериментальних досліджень розробити універсальну технологічну схему отримання заморожених плодово-ягідних напівфабрикатів з різними модифікаціями та варіантами застосування штучного холоду і отриманням продукції, яка відповідає головним принципам харчування ХХІ століття – якість, безпека, ефективність. It is evident that all the live entities in current malignant environmental conditions (Covid-19 pandemic, military state) are exposed to constant oxidant stress due to the activity of free radicals, reactive forms of oxygen, prooxidants and other harmful factors. Therefore, the role of fruit and berry raw materials as the sources of antioxidant substances (tocopherols, ascorbic acid, phenol substances, carotenoids, enzymes, trace elements, aromatic amines, etc.) is gaining more importance. As a matter of fact, seasonality appears to be the conceptual disadvantage of fruit and berry raw materials .Hence the creation of reliable natural antioxidant protection for human body during the whole year is possible, providing that the raw is effectively preserved with maximal retention of all the valuable components of natural origin in the final products. Unfortunately, it is the antioxidant substances (primarily L-ascorbic acid) that undergo the utmost destruction, especially when it comes to berries with tender texture, like blueberries, raspberries or strawberries, which gets ruined in defrosting: in turn, it can result in the loss of cellular juice with antioxidants dissolved in it. Therefore, this work is aimed at improvement of the method to freeze fruit and berry cultures, which is the topical task oriented at the elaboration of multi-variant technology of high-quality frozen half products with proven expedience of selecting the certain freezing method, regarding the industrial conditions.Документ Дослідження впливу фітокомпозиції антиоксидантної дії на комплексну оцінку якості йогурту(НУХТ, 2022) Гойко, Ірина Юріївна; Стеценко, Наталія ОлександрівнаУ статті наведено результати дослідження фітокомпозиції з рослинної лікарської сировини з метою збагачення йогурту та проаналізовано її вплив на комплексний показник якості отриманого йогурту. В якості рослинної сировини обрано м’яту (Menthapiperita), кропиву дводомну (Urtíca), ромашку аптечну (Matricāria chamomīlla). Розроблено режими отримання екстрактів із обраної сировини. Показано, що отримані екстракти володіють антиоксидантними властивостями, які знижується у ряді: екстракт кропиви → екстракт м’яти → екстракт ромашки. Розроблено комплексний показник якості отриманого йогурту, в який увійшли такі групи показників: органолептична оцінка РА, фізико-хімічні показники РВ, харчова та біологічна цінність РС. Отримані дані показують вплив фітокомпозиції на комплексну оцінку йогурту. Так, комплексний показник йогурту із фітокомпозицією – 0,99, контроль - 0,79. Використання отриманої фітокомпозиції у виробництві йогуртів дає змогу розширити асортимент кисломолочних напоїв антиоксидантного спрямування. The article presents the results of the study of phytocomposition from plant medicinal raw materials in order to enrich yogurt and analyzes its impact on the complex quality indicator of yogurt. Mint (Menthapiperita), nettle (Urtíca), and chamomile (Matricāria chamomīlla) were chosen as plant raw materials. Modes of obtaining extracts from selected raw materials were developed. The antioxidant properties of the obtained extracts were studied. The extracts obtained have been shown to have antioxidant properties, which are reduced in the following order: nettle extract → mint extract → chamomile extract. A complex indicator of the quality of the obtained yogurt was developed, which included the following groups of indicators: organoleptic evaluation of RA, physico-chemical parameters of RA, nutritional and biological value of MS. The obtained data show the influence of phytocomposition on the complex evaluation of yogurt. Thus, the complex index of yogurt with phytocomposition - 0.99, control - 0.79. The use of the obtained phytocomposition in the production of yogurts allows to expand the range of antioxidant sour milk drinks.Документ Вплив антиоксидантної активності ягід на зберігання сиркової маси з підвищеним вмістом жиру(2021) Пшенична, Тетяна Володимирівна; Грек, Олена Вікторівна; Шиманюк, Ілля ВячеславовичПодовження термінів зберігання молочно-білкових продуктів є актуальним завданням, завдяки комбінуванню молочної та ягідної сировини, яка є джерелом поліфенольних сполук, в тому числі антоціанів, органічних кислот, вітаміну С, що мають антиоксидантний потенціал. Встановлено, що використання концентратів білково-чорничних в якості основи для сиркової маси з підвищеним вмістом жиру знижує гідролітичне та окислювальне псування молочного жиру в 1,5-2,1 рази, продовжує мікробіологічну безпечність завдяки прояву антибактеріальних властивостей ягідної сировини та дозволяє збільшити термін зберігання сиркової маси до 5 діб.Документ Створення композицій радіопротектор ної дії для захисту організму людини від малих доз іонізуючої радіації(2021) Сімахіна, Галина Олександрівна; Межубовський, Олександр Михайлович; Науменко, Наталія ВалентинівнаУ даній статті здійснено науково обґрунтований вибір рослинних джерел сполук із підвищеним вмістом компонентів радіопротекторної, адаптогенної та антиоксидантної дії. Вони мають антигістамінні та антигеморагічні властивості, сприяють виведенню радіонуклідів і важких металів, нормалізують окремі ланки метаболізму. На основі підібраних рослин можна створювати різноманітні композиційні суміші цільового призначення. The authors of the presented article accomplished the scientifically proven selection of plant-based compounds with obvious radioprotective, adaptogenic, and antioxidant actions. There was shown that these compounds, alongside with mentioned above, have high anti-histamine and anti-hemorrhage properties, help remove the radionuclides and heavy metals from the organism, and normalize the certain links of metabolism. Henceforth, it would be expedient to use plant-based substances to create various compositional mixtures with special purposes.Документ Ягідні культури як концентратори ефективних антиоксидантів(2021) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія ВалентинівнаУ статті на основі численних експериментальних досліджень культивованих та дикорослих ягід установлено якісний та кількісний склад сполук антиоксидантної дії. Отримані дані науково обґрунтовують доцільність застосування природних матеріалів для блокування вільнорадикальних процесів на початкових стадіях їхнього розвитку, ініціаторами яких є активні форми кисню, захищаючи, таким чином, організм людини від ушкоджень та патологічних станів. Констатовано, що саме біоантиоксиданти є найбільш ефективним природним засобом захисту біологічних структур організму людини від надмірної кількості вільних радикалів, у тому числі супероксидів, перекисів тощо. The authors of this article, having based on the numerous experiments on cultivated and wild berries, affirmed the qualitative and quantitative compound of antioxidant substances. The data obtained are scientifically substantiating the expedience of using the natural materials to block the free-radical processes on their initial stages, on which the active oxygen forms are active, in order to defend the human body from damages and pathological states. There is confirmed that just bioantioxidants are the most effective natural remedy to protect the biological structures of the human body from the excessive amounts of free radicals, including superoxides, peroxides etc.Документ Проантиоксидантна система організму людини, оксидативний стрес, його наслідки і шляхи подолання. IІ. Механізм дії природних та синтетичних антиоксидантів і ліків(2015) Полумбрик, Максим Олегович; Совко, Марина Станіславівна; Чебаненко (Омельченко), Христина Володимирівна; Колотуша, Тетяна ПетрівнаУ статті розглянуто механізм дії антиоксидантів природного і синтетичного походження, а також фармпрепаратів в організмі людини (окиснення ліпідів, протеїнів і вуглеводів). Зазначено, що антиоксиданти інгібують окиснення біологічних систем шляхом деактивації вільних радикалів, одно електронного переносу, утворення хелатів, переносу атому водню, гасінням синглетного кисню тощо. Представлені дані свідчать про позитивний вплив на здоров’я людини природних антиоксидантів у межах фізіологічних доз.