Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
9 результатів
Результати пошуку
Документ The influence of cavitation effects on the purification processes of beet sugar production juices(2021) Zheplinska, Mariia; Mushtruk, Mikhailo; Vasyliv, Volodymyr; Sarana, Viktor; Gudzenko, Maxim; Slobodyanyuk, Natalia; Kuts, Anatoly; Tkachenko, Serhii; Mukoid, RomanIn the juices of sugar beet, the viscosity of the produced viscosity is determined. They contain sugars and non-sugary compounds. If they are in the form of associated or complex compounds, then when their state changes. Well under the action of external factors or at their removal from a solution it is obligatory. Its rheological properties will also change. Therefore, with the help of determining the viscosity, it is possible to conclude the complex processes that take place in juices under the action of the effects of vapor condensation cavitation, namely: the force between Leculiary bonds, the size of molecules, and the length of chemical bonds, etc. The paper presents studies of the influence of vapor-condensation cavitation effects on the change of such rheological properties of cell and diffusion juice as viscosity and surface tension. The viscosity of the steam treated juice is affected by complex transformational changes that occur with the associated compounds under the effects of vapor-condensation cavitation, which leads to their destruction and this leads to a decrease in their molecular weight and changes in concentration. Studies have shown that with increasing steam consumption for juice processing in the range of 0 – 1.5% by weight of juice the upper tension increases. Such legitimacy is also an indirect confirmation of the processes of destruction of the association. important compounds of diffusion juice under the influence of the effects of steam condensation cavitation.Документ Кавітаційні технології для виробництва нанопрепаратів(2019) Авдєєва, Леся Юріївна; Макаренко, Андрій Анатолійович; Жукотський, Едуард КостянтиновичУ статті розглянуто питання пошуку ефективних способів інтенсифікації технологічного процесу диспергування складних гетерогенних систем для створення наноматеріалів. Показано ефективність такої обробки при впливі на мікро- і нанорівні. Визначено актуальність напрямку створення і застосування наноматеріалів. На основі аналізу літературних і патентних джерел встановлено, що значний відсоток винаходів припадає на розробки, пов ’язані з використанням наноматеріалів як ефективних засобів доставки активних речовин різної спрямованості дії. В цьому напрямку перспективним є використання ліпідних наноструктур. In the article the effective ways to intensify the technological process of dispersing complex heterogeneous systems to create nanomaterials were reviewed. The efficiency of such processing at the influence on micro- and nanoscale was showed. The relevance of the direction of nanomaterials creation and application was determined. Based on the analysis of literature and patent sources, it has been established that a significant percentage of inventions are related to the development of nanomaterials as an effective means of delivering active substances of various directions. In this direction, the use of lipid nanostructures is promising.Документ Дослідження впливу гідродинаміки рідини в соплі Вентурі на інтенсивність виникнення кавітації(2019) Авдєєва, Леся Юріївна; Макаренко, Андрій Анатолійович; Жукотський, Едуард КостянтиновичУ статті проведено огляд основних ефектів, які супроводжують виникнення кавітації. Показано особливості руху потоку в гідродинамічних кавітаторах статичного типу. На основі проведеного теоретичного аналізу зроблено висновок про те, що на виникнення і розвиток гідродинамічної кавітації мають вплив ряд гідродинамічних факторів: форма меж течії, параметри течії і критичний тиск Ркав, а також властивості матеріалу (вмісту пари, газу або твердих частинок, поверхневий натяг, в ’язкість тощо).The paper gives an overview of the main effects which accompany the occurrence of cavitation. The features of the flow in hydrodynamic static type cavitators are shown. On the basis of the conducted analysis, it is concluded that the emergence and development of hydrodynamic cavitation is influenced by a number of hydrodynamic factors: the shape of flow limits, flow parameters and critical pressure of cavitation, as well as the properties of the material: the content of air, gas or solid particles, surface tension, viscosity and so on.Документ Приготування композиційних засобів захисту рослин за допомогою гідродинамічної кавітації(2011) Литвиненко, Олександр Анатолійович; Некоз, Олександр Іванович; Логвінський, Руслан ВалерійовичПредставлені результати дослідно-промислового застосування гідродинамічної кавітації для приготування засобів захисту рослин. Показано переваги запропонованого способу у порівнянні з традиційним. The present results of experimental-industrial use of gidrodinamic cavitation for the preparational of plant protection product. The advantages of the proposed method in compresion with the traditional.Документ Кавітаційна технологія очищення стічних вод від токсичних речовин(2012) Некоз, Олександр Іванович; Литвиненко, Олександр Анатолійович; Логвінський, Руслан ВалерійовичУ статті наведені результати очищення стічних вод за допомогою гідродинамічної кавітації. Показано, що запропонований спосіб забезпечує кращі показники, ніж традиційні методи. In the article the results of cleaning of sewages are resulted by hydrodynamic cavitation. It is rotined that the offered method provides the best indexes, what traditional methodsДокумент Кавітаційне диспергування багатокомпонентних харчових емульсій(2009) Литвиненко, Олександр Анатолійович; Некоз, Олександр Іванович; Колногуз, А. А.В статі наведено результати експериментальних досліджень авторів з обробки багатокомпонентних харчових емульсій за допомогою гідродинамічної кавітації. З'ясовано переваги цього способу в порівнянні з традиційною технологією. In article results of experimental data of authors on processing multicomponent food emulsions by means of hydrodynamic cavitation are induced. It is shown advantages of this method in comparison with traditional technologies.Документ Приготування розсолів в м'ясопереробній промисловості за допомогою гідродинамічної кавітації(2012) Литвиненко, Олександр Анатолійович; Клюк, Олександр Дмитрович; Некоз, Олександр ІвановичУ статті представлені результати приготування за допомогою гідродинамічної кавітації розсолів для засолу м'ясопродуктів. Показано переваги запропонованого способу в порівнянні з традиційним. In article results of preparation by means of hydrodynamic cavitation of solutions for processing of meat products are presented. Advantages of the offered way in comparison with traditional are shown.Документ Приготування композицій засобів захисту рослин за допомогою гідродинамічної кавітації(2011) Литвиненко, Олександр Анатолійович; Некоз, Олександр Іванович; Логвінський, Руслан ВалерійовичПредставлено результати дослідно-промислового застосування гідродинамічної кавітації для приготування засобів захисту рослин. Показано переваги запропонованого способу в порівнянні з традиційним. Показаны преимущества предложенного способа в сравнении с традиционным. The results of experimental-industrial use of hydrodynamic cavitation for preparation of plant protection products. Shows the advantages of the proposed method in comparison with the traditional.Документ Застосування ефектів гідродинамічної і пароконденсаційної кавітації у цукровій промисловості(2012) Марценюк, Олександр Степанович; Немирович, Петро Михайлович; Жеплінська, Марія Михайлівна; Хомічак, Любомир Михайлович; Пастушенко, Ігор Миколайович; Матиящук, Андрій МиколайовичПроаналізована можливість застосування гідродинамічної і пароконденсаційної кавітації в цукровій промисловості з поясненням фізико-хімічних ефектів, які виникають під час кавітації і сприяють очищенню дифузійних соків і клеровок, підвищенню реакційної здатності водно-вапняних суспензій, прискорення процесів відстоювання, фільтрування, деамонізації конденсатів.