Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 16
  • Ескіз
    Документ
    Особливості мотивації персоналу малих підприємств в сучасних умовах
    (2022) Тимченко, Олександр Іванович
    Стаття присвячена дослідженню особливостей мотивації персоналу малих підприємств України в сучасних умовах господарювання. Зокрема зазначено, що постійні та швидкі зміни у внутрішньому та зовнішньому середовищі підприємств, а також у стилі поведінки людей вимагають абсолютно нового підходу до прийняття рішень у сфері мотивації. Зокрема, наслідки пандемії COVID-19 та військові дії, руйнація значної частини об’єктів промисловості, агросектору і транспортно-логістичної інфраструктури, спричинили перехід на дистанційні форми взаємодії роботодавців і працівників та суттєво змінили сферу соціально-трудових відносин: форми зайнятості, правове регулювання трудової діяльності, питання мотивації працівників, умови праці, управління персоналом. Досліджено еволюцію вивчення різних елементів системи мотивації працівників для розуміння того, чи забезпечує задоволення потреб, інтересів, мотивів персоналу досягнення запланованих результатів. Розглянуто особливості малих підприємств, які необхідно враховувати при удосконаленні системи мотивації персоналу. Обгрутновані переваги мотивованих співробітників, які мають спонукати формуванню ефективної системи мотивації працівників малих підприємств. Розглянуто фактори, які впливають на трансформацію потреб, інтересів, цінностей та мотивів працівників. Запропоновані заходи ефективної організації налаштування віддаленої роботи та застосування мотиваційних механізмів в результаті запровадження дистанційної форми зайнятості працівників малих підприємств. Наведені принципи побудови ефективної системи мотивації персоналу малих підприємств з урахуванням в мотиваційному механізмі всіх основних чинників, які впливають на підвищення продуктивності праці. Розроблено практичні рекомендації вдосконалення системи мотивації працівників малих підприємств України в сучасних умовах господарювання. The article is devoted to the study of the peculiarities of the motivation of the personnel of small enterprises of Ukraine in modern economic conditions. In particular, it is stated that constant and rapid changes in the internal and external environment of enterprises, as well as in the style of people's behavior require a completely new approach to decision-making in the field of motivation. In particular, the consequences of the COVID-19 pandemic and military actions, the destruction of a large part of industrial facilities, the agricultural sector and transport and logistics infrastructure, caused the transition to remote forms of interaction between employers and employees and significantly changed the sphere of social and labor relations: forms of employment, legal regulation of labor activities, issues of employee motivation, conditions labor, personnel management. The evolution of the study of various elements of the employee motivation system was studied in order to understand whether the satisfaction of the needs, interests, and motives of the personnel ensures the achievement of the planned results. The peculiarities of small enterprises, which must be taken into account when improving the personnel motivation system, are considered. The benefits of motivated employees are summarized, which should encourage the formation of an effective system of motivating employees of small enterprises. Factors affecting the transformation of needs, interests, values ​​and motives of employees are considered. Proposed measures of effective organization of setting up remote work and the use of motivational mechanisms as a result of the introduction of a remote form of employment of employees of small enterprises. The principles of building an effective system of motivating the staff of small enterprises are given, taking into account in the motivational mechanism all the main factors that affect the increase in labor productivity. Practical recommendations for improving the motivation system for employees of small enterprises of Ukraine in modern business conditions have been developed.
  • Ескіз
    Документ
    Особливості формування різних форм господарювання у харчовій промисловості.
    (1996) Страшинська, Лариса Володимирівна
    Визначено специфічні особливості харчової промисловості, проаналізовано функціонування підприємств харчової промисловості різних форм господарювання, виявлено основні проблеми та причини гальмування переходу підприємств переробних галузей харчової промисловості доринкових форм господарювання та найбільш перспективні з цих форм. Identified specific features food industry, analyzed the functioning of the food industry enterprises of different forms of management, the main problems and causes inhibition enterprises transition food processing industries to market forms of management and the most promising of these forms.
  • Ескіз
    Документ
    Мале підприємство
    (1991) Чернелевський, Леонід Миколайович
    Обгрунована неохідність і доцільність створення мережі малих підприємств харчової і переробної промисловості України на базі структурних підрозділів,виділених з виробричих об’єднань. Такий подальший розвиток промисловості - запорука демонополізації та розвитку здорової конкуренції. Проаналізовано досвід США і Японії по розвитку малого підприємництва, ролі держави по їх становленню і розвитку. Звернуто увагу на те, що формування мережі малих підприємств повинно сприйматися не як антипод великим, а як процес заповнення пустот в економіці кожного регіону, допомога великим підприємствам. При виділенні малих підприємств з обєднань недопистиме зменшення доходів відповідних бюджетів. Особливу увагу потрібно звернути на соціальний аспект, захист інтересів працівників трудових колективів. Для більш ефективного розвитку малих підприємств у масштабах держави, недопущення їх перетворення в придаток до великих з другорядними завданнями автор рекомендує створити республіканський орган по координації діяльності мережі малого підприємництва. Obhrunovana neohidnist and feasibility of establishing a network of small enterprises of food and processing industry of Ukraine on the basis of structural units selected from vyrobrychyh associations. This further development of the industry - the key monopolization and development of healthy competition. The experience in the United States and Japan, small business development, the role of the state in their formation and development. To point out that the formation of a network of small businesses should not be perceived as the opposite of big, but as the process of filling voids in the economy of each region, helping large businesses. When you select small businesses with less revenues of association nedopystyme respective budgets. Particular attention should be paid to the social dimension, to protect the interests of migrant workers groups. For a more effective development of small businesses across the state, to prevent their conversion into an appendage to the great challenges of secondary author recommends the establishment of republican authority to coordinate the activities of the network of small business.
  • Ескіз
    Документ
    Формування конкурентоспроможності малих підприємств харчової промисловості
    (2013) Тимченко, Олександр Іванович
    У статті розглянуто чинники формування конкурентоспроможності малих підприємств, проблеми сучасного стану конкурентоспроможності та запропоновані стратегічні напрямки формування конкурентоспроможності малих підприємств харчової промисловості. Factors of forming business enterprises’ competitiveness are considered in the article. The author pays great attention to the problems of modern competitiveness and gives the strategic tendency of forming business enterprises’ competitiveness of food industry
  • Ескіз
    Документ
    Інноваційна інфраструктура як чинник забезпечення ефективності інноваційної діяльності малих підприємств
    (2012) Тимченко, Олександр Іванович
    Висвітлено проблеми розвитку інноваційного підприємництва. Розглянуто зарубіжний досвід формування інноваційної інфраструктури та особливості його застосування в Україні. Запропоновано орієнтовні шляхи вирішення проблем розвитку інноваційної інфраструктури для забезпечення ефективності інноваційної діяльності малих підприємств в Україні. The problems of innovative entrepreneurship development are studied. Foreign experience of innovation infrastructure formation and peculiarities of its use in Ukraine is considered. Tentative solutions of innovation infrastructure development for effective innovation activities of small businesses in Ukraine are suggested.
  • Ескіз
    Документ
    Фактори ефективності розвитку малих підприємств з виробництва харчових продуктів
    (2007) Говорушко, Тамара Андріївна
    Розглянуто фактори розвитку м алих підприємств з виробництва харчових продуктів. Запропоновано їх удосконалену класифікацію.
  • Ескіз
    Документ
    Розвиток альтернативних джерел фінансового забезпечення малих виробничих підприємств
    (2007) Говорушко, Тамара Андріївна
    Розглянуто проблеми фінансового забезпечення діяльності малих підприємств. Запропоновано альтернативні джерела фінансових ресурсів для малих підприємств
  • Ескіз
    Документ
    Теоретичні основи обґрунтування видів ефективності розвитку малого підприємництва у харчовій промисловості України, їх критеріїв і показників
    (2007) Говорушко, Тамара Андріївна
    Обґрунтовано види ефективності розвитку малого підприємництва у харчовій промисловості України з точки зору виділення соціальної і економічної ефективності. На основі теоретичного аналізу конкретизовано їх критерії і з позицій практичних міркувань рекомендовано систему показників для аналізу.
  • Ескіз
    Документ
    Оптимальні розміри малих підприємств у харчовій промисловості України в контексті їх взаємозв’язку з концентрацією виробництва
    (2008) Говорушко, Тамара Андріївна
    Розглянуто проблемні питання визначення показників, що характеризують розмір малого підприємства та їх взаємозв’язок з процесами концентрації у харчовій промисловості України. Проведено аналіз доцільності використання таких показників, як чисельність працюючих, виробнича потужність підприємства, обсяг реалізованої і виробленої продукції.
  • Ескіз
    Документ
    Методологічні принципи та методика визначення показників ефективності розвитку малих підприємств з виробництва харчових продуктів
    (2007) Говорушко, Тамара Андріївна
    Розглянуто проблему методології оцінки ефективності розвитку малих виробничих підприємств. Запропоновано методологічні принципи та методику розрахунку показників ефективності малих підприємств з виробництва харчових продуктів.