Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 26
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження травматизму у галузі освіти
    (2024) Євтушенко, Ольга Володимирівна; Сірик, Аліна Олегівна
    У статті представлено результати статистичного аналізу травматизму у галузі освіти України з 2019 по 2023 роки. Проведено розподіл нещасних випадків за основними причинами, видами діяльності та групами професій. Для попередження випадків травматизму запропоновано комплексний підхід щодо профілактики травматизму в закладах освіти серед працівників та здобувачів освіти залежно від віку. Отримані результати дають змогу спрогнозувати, своєчасно визначити необхідні заходи щодо попередження випадків травматизму у галузі освіти та можуть стати основою для створення інформаційної системи планування комплексу технічних, навчальних та організаційних заходів під час навчального процесу.
  • Ескіз
    Документ
    Цифровізація системи управління охороною праці підприємств харчової промисловості
    (2024) Євтушенко, Ольга Володимирівна; Сірик, Аліна Олегівна
    У статті розглянуто основні тенденції цифровізації системи управління охороною праці підприємств харчової промисловості в частині моніторингу, для адекватного та постійного управління з урахуванням усіх факторів, що впливають на стан охорони праці. Розглянуто сервісні та програмні продукти з охорони праці, виконано аналіз їх функціональності, використання, можливості синхронізації єдиного інформаційного середовища СУОП харчових підприємств
  • Ескіз
    Документ
    Комплекс засобів автоматизації управління охороною праці для підприємств харчової промисловості
    (2015) Євтушенко, Ольга Володимирівна
    Запропонований комплекс засобів автоматизації управління охороною праці для підприємств харчової промисловості може бути використаний при вдосконаленні проектів управлінських рішень щодо оперативного аналізу стану умов праці на підприємстві, визначення раціональних напрямків профілактики виробничого травматизму й обґрунтування організаційних заходів з охорони праці. Практична цінність дослідження полягає в тому, що розроблено алгоритм функціонування програмного комплексу «Analysisofaccidents 1.0» для моніторингу й аналізу причин і обставин, які призводять до виробничого травматизму на підприємствах харчової промисловості, та алгоритм функціонування програмного комплексу «Контроль знань з охорони праці виробничого персоналу» для формування інформаційного забезпечення навчання з актуальних питань охорони праці та контролю знань виробничого персоналу підприємств харчової промисловості у цій сфері. Результати дослідження є внеском у розвиток прикладних основ охорони праці у частині, що стосується діагностування, моделювання екстремальних ситуа цій та оцінки їх наслідків.
  • Ескіз
    Документ
    Analysis of causes, circumstances and consequences of occupational traumatic injuries at the food beverage enterprises
    (2019) Evtushenko, Olga; Siryk, Alina; Zomchak, Viktoriya
    The article analyzes the dynamics of occupational injuries in the food industry in the production of beverages for the period from 2010 to 2018. It was found that organizational factors lead to 80% of occupational injuries. Violations were mainly due to employees' poor knowledge of occupational safety rules. В статті проаналізовано динаміку виробничого травматизму на підприємствах харчової промисловості при виробництві напоїв за період з 2010 по 2018 роки. Було встановлено, що організаційні фактори призводять до 80% виробничого травматизму. В основному порушення відбувалися через слабкі знання працівниками правил безпеки праці.
  • Ескіз
    Документ
    Analysis of reasons, circumstances and consequences of manufacturing traumatism during production of main pharmaceutical products and pharmaceutical preparations
    (2020) Evtushenko, Olga; Siryk, Alina; Zomchak, Viktoriya
    In the article there is analyzed statistics on the causes, consequences and circumstances of occupational injuries at the pharmaceutical products and pharmaceuticals for the period from 2013 to 2018, and is found that organizational factors lead to 80% of industrial injuries. The results of the study of the accident are presented in distribution by profession, age, general work experience, and experience in the specialty of the victims. Prophylactic measures are proposed to prevent occupational injuries in the production of basic pharmaceutical products and pharmaceuticals. В статті проаналізовано статистичні дані щодо причин, наслідків та обставин виробничого травматизму при виробництві основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів за період з 2013 по 2018 роки. Під час проведення дослідження застосовано прикладний статистичний аналіз даних про нещасні випадки, метод головних компонент. Було проведене дослідження трендів часових рядів виробничого травматизму, що базується на даних Державної служби статистики України. Наведено результати дослідження розподілу нещасних випадків за професією, віком, загальним стажем роботи, стажем за спеціальністю потерпілих. Запропоновано профілактичні заходи щодо запобігання виробничого травматизму при виробництві основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів.
  • Ескіз
    Документ
    Сутність інформаційного забезпечення управлінських рішень з охорони праці у закладах вищої освіти
    (2020) Євтушенко, Ольга Володимирівна; Сірик, Аліна Олегівна
    У статті проаналізовано сутність інформаційного забезпечення закладів вищої освіти в галузі охорони праці: функції управління, координації та контролю фахівців з охорони праці у закладах вищої освіти. Визначено розподіл інформаційних потоків у структурі вищого навчального закладу. Запропоновано загальний підхід для вдосконалення системи управління інформаційними технологіями з урахуванням чіткої взаємодії начальника служби охорони праці з керівниками всіх структурних підрозділів вищого навчального закладу, для адекватного та постійного управління з урахуванням усіх факторів що впливають на стан охорони праці, для передачі начальнику структурних підрозділів оптимального комплексу заходів забезпечення безпеки праці. The study analyzed in detail the essence of information support of higher educational institutions in the occupational safety and health: the functions of management, coordination and control of labor protection specialists in higher education institutions. One of the most important tools of conducting labor protection policy in institutions of higher education is the modern information support of departments (services) of labor protection.
  • Ескіз
    Документ
    Methods of assessment of operating effectiveness of the Intellectual information and analytical system of Occupational safety management at pharmaceutical іndustry enterprises
    (2019) Siryk, Alina; Evtushenko, Olga; Lych (Tkachenko), Inna; Soloshenko, Kateryna
    The article overlooks methodology for evaluating the effectiveness of the intellectual information-analytical system of labor protection management at the enterprises of the pharmaceutical industry. The introduction of this technique at the enterprises of the pharmaceutical industry in the traditional procedures of internal audit will achieve a new quality of functioning of automated information-analytical systems of labor protection management and significantly increase the efficiency of information processing in decision-making processes due to the efficiency and accuracy of choosing the optimal set of measures for ensuring safety.
  • Ескіз
    Документ
    Теоретичні основи та інформаційне забезпечення оцінювання виробничого ризику
    (2019) Кружилко, Олег Євгенович; Ткалич, Ірина Миколаївна; Сірик, Аліна Олегівна; Полукаров, Олексій Ігоревич
    У статті викладено результати аналізу існуючих підходів до планування заходів, що базуються переважно на обробленні статистичних даних. Наведено приклад використання даних про виробничий травматизм напідприємствах харчової промисловості та переробки сільськогосподарськихпродуктів для обґрунтування плану заходів.
  • Ескіз
    Документ
    Умови безпечної експлуатації гірськолижного тренажера
    (2018) Гуць, Віктор Степанович; Коваль, Ольга Андріївна
    Сучасні тренажери-імітатори випускає вітчизняна промисловість. Аналіз руху спортсмена на досліджуваному тренажері-імітаторі показав, що тренажер не здатний в достатній мірі імітувати спуск по схилу гори на сноуборді або лижах при різних швидкостях та режимах фізичного навантаження. Для уникнення травмування спортсменів і відпочиваючих, їх конструкції потребують вдосконалення. Базою проектування тренажерів, що передають відчуття ковзання по снігу на трасі гірськолижного спуску, є теоретичні розробки, в основу яких покладено диференціальні рівняння другого порядку руху матеріального об’єкта по рухомій похилій поверхні. Математичні моделі, побудовані з їх використанням, дають можливість детально дослідити переміщення матеріального об’єкта по рухомій похилій поверхні. Розв’язок та аналітичні дослідження виконано із застосуванням методів символьної комп’ютерної математики та побудовою 3D графіків. Отримані графіки дозволяють робити аналіз руху спортсмена на тренажері-імітаторі, що спрощує вибір оптимальних режимів експлуатації тренажерів, наближуючи їх до реальних умов підготовки як спортсменів різного рівня, так і початківців. Імітація руху на тренажері відбувається завдяки переміщенню стрічки вгору по похилій поверхні та створенні вентилятором зустрічного повітряного потоку. Результати представлених в роботі досліджень мають практичне значення. Вони направлені на удосконалення конструкцій тренажерів та дають можливість швидше засвоїти техніку ковзання початківцям, підвищити майстерність діючим спортсменам. Знайдені величини швидкостей руху та прискорень використані для розрахунків сили удару і його енергетичних параметрів при падінні або зіткненні людини з нерухомою перешкодою, завдяки цьому попереджувати можливий травматизм. Для забезпечення безпечних умов спуску, досліджено також ефект поступового збільшення швидкості руху по нахиленій під різними кутами поверхні. Швидкість руху не повинна перевищувати максимально допустиму як для початківців, так і спортсменів різного рівня підготовки. Враховуючи це, в ході спуску швидкість треба зменшувати шляхом гальмування. На основі аналізу отриманих математичних моделей руху спортсмена по поверхні тренажера, представлено способи гальмування. To improve design of skiing simulators in order to prevent injuries. Modern simulators are produced by domestic industry. Analysis of the movement of 148 an athlete on the simulator showed that the simulator is not able to adequately simulate descent from the mountain on snowboard or skis at different speeds and modes of physical activity. To avoid injuries to athletes and holidaymakers, their designs need to be improved. Methodology. The basis for designing simulators that convey the feeling of sliding through the snow on the ski slope is theoretical development based on differential equations of the second order of motion of a material object along a moving inclined surface. Mathematical models constructed with their use make it possible to study in detail the movements of material object along a moving inclined surface. The solution and analytical studies are performed using the methods of symbolic computer mathematics and the construction of 3D graphs. The resulting graphs allow to perform the analysis of the athlete movement on the simulator, which simplifies the selection of optimal operating modes for simulators, bringing them closer to the real conditions of training for both athletes of different levels and beginners. Simulation of motion on the simulator is due to the movement of a band upward along the inclined surface and the creation of air counterflow by the fan. Results. The results of the research presented in this work are of practical importance. They are aimed at improving the construction of simulators provide an opportunity to quickly master the technique of sliding beginners and to improve the skills of athletes. The values of the motion velocities and accelerations found are used to calculate the impact force and its energy parameters when a person falls or collides with a fixed obstacle, and, therefore, prevents possible traumatism. To ensure safe sliding conditions, the effect of a gradual increase in speed of movement along an inclined surface at different angles is also investigated. The speed of movement should not exceed the maximum permissible for both beginners and athletes. Given this, during descent, the speed should be reduced by braking. Based on the analysis of the mathematical models of the athlete's movement along the surface of the simulator, the methods of inhibition are presented.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження виробничого травматизму на підприємствах харчової промисловості при виробництві напоїв
    (2017) Євтушенко, Ольга Володимирівна; Сірик, Аліна Олегівна; Породько, Петро Вікторович; Ковбич, Владислав Олегович
    У статті аналізується стан промислового травматизму на підприємствах харчової промисловості у виробництві напоїв у період з 2010 по 2015 роки. Виявлено, що організаційні причини призводять до 80% травм. Результати аналізу аварій з фатальним результатом надані в залежності від віку потерпілих співробітників та їхнього стажу роботи у професії. Результати є значними, їх слід враховувати при розробці організаційно-технічних заходів, вони є основою для застосування невідкладних заходів, спрямованих на усунення виявлених недоліків. Отримані результати можуть бути використані для покращення прийняття управлінських рішень щодо забезпечення безпечних умов роботи підприємств харчової промисловості та підприємств інших галузей промисловості України. The article analyses the condition of industrial traumatism at the enterprises of the food industry in the manufacture of beverages for the period 2010—2015, found that the organizational causes lead to 80% of injuries. The results of the analysis of accidents with a fatal outcome depending on the age of the affected employees and seniority in the profession, with training and briefings on labor protection. The results are significant, which should be considered in the development of organizational and technical measures and is the basis for the application of urgent measures aimed at addressing the identified deficiencies. The results obtained can be used in the improvement of project management decisions to ensure safe working conditions of food industry enterprises and enterprises of other industries of Ukraine.