Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
15 результатів
Результати пошуку
Документ Ефективність застосування поліоксихлориду алюмінію для очищення питної води(2022) Гусятинська, Наталія Альфредівна; Деменюк (Майданець), Оксана Миколаївна; Шульга (Замура), Світлана АнатоліївнаВ статті наведено результати дослідження ефективності алюмовмісних коагулянтів для очищення природної води р. Дніпро. Поверхневі водибасейну річки Дніпро характеризуються високим вмістом органічних сполук природного походження, наявність яких зумовлює кольоровість води та суттєво впливає на перебіг процесів її очищення. У разі використання для очищення такої води реагенту сульфату алюмінію виникає потреба у збільшенні дози реагенту, що може спричинити підвищення вмісту залишкового алюмінію в очищеній воді. Одним з технологічних рішень щодо підвищення ефективності очищення води є заміна традиційного сульфату алюмінію сучасними високоефективними реагентами, зокрема поліоксихлоридом алюмінію (ПОХА). За результатами експериментальних досліджень нами проведено порівняльний аналіз ефективності застосування коагулянтів сульфату алюмінію та поліокисхлоридів алюмінію з різним ступенем основності. Встановлено, що для природної води р. Дніпро, яка характеризується високим вмістом органічних речовин та забарвленості, найкращі результати одержано у разі застосування поліоксихлориду алюмінію зі ступенем основності 35–45 %. Загалом ефективність очищення води поліоксихлоридами у порівнянні з сульфатом алюмінію вища за такими показниками якості: забарвленості на 10–15 %; каламутності – 10 %, вмісту залізу загального – 20–25 %; перманганатної окиснюваності – 15–20 %. Розроблено рівняння регресії, що описують залежності вищезазначених показників якості очищеної води від дозування реагентів. На основі методів оптимізації технологічних процесів встановлено, що раціональне дозування поліоксихлоридів для очищення малокаламутної кольорової природної води річки Дніпро складає порядку 40–50 мг/дм3, а для сульфату алюмінію – 90–100 мг/дм3. Застосування методів математичного моделювання та оптимізації при практичному визначенні раціонального дозування коагулянтів для поверхневих вод різної якості дозволяє ефективно корегувати технологічний процес задля забезпечення високої якості питної води відповідно до нормативних вимог.Документ Актуальність визначення акриламіду в харчових продуктах та питній воді(2024) Стаднічук, Наталія Олександрівна; Левицька, Ніна Петрівна; Деміч, Анна Анатоліївна; Кроніковський, Олег ІгоревичThe development of new research methods enables the monitoring of substances impact on the overall burden on the human body. The issue of acrylamide exposure is linked to regulatory requirements for its presence in water and food products. Modern instrumentation allows for the control of acrylamide content in food products and drinking water through various analytical methods, notably high-performance liquid chromatography (HPLC). The monitoring of acrylamide levels in food products is conducted based on the European Commission Regulation (EU) 2017/2158 of 20 November 2017, which establishes mitigation measures and benchmark levels to reduce the presence of acrylamide in food products. The European Food Safety Authority (EFSA) in 2015 issued an opinion emphasizing the need to control acrylamide levels in food products. Given that acrylamide is present in many food products consumed daily, this concern affects all consumers. Requirements for acrylamide content in drinking water are regulated considering its use in the synthesis of polyacrylamide, which is employed as a flocculant. These requirements were put forward both in the Council Directive 98/83/EC of 3 November 1998 on the quality of water intended for human consumption, and in the Directive (EU) 2020/2184 of the European Parliament and of the Council of 16 December 2020 on the quality of water intended for human consumption. An analysis of conducted studies regarding the acrylamide content in drinking water and food products has shown that the issue of its negative impact exists and requires monitoringДокумент Застосування залізовмісних коагулянтів для очищення річкової води у холодну пору року(2023) Деменюк (Майданець), Оксана Миколаївна; Шульга (Замура), Світлана Анатоліївна; Бабич, Ірина МихайлівнаКласична технологія очищення річкової води ґрунтується на використанні у якості коагулянту сульфату алюмінію. Проте, в результаті підвищення вимог до вмісту залишкового алюмінію у питній воді, виникає питання про заміну алюмовмісних коагулянтів на більш безпечні. Особливо це актуально для холодної пори року, коли різко підвищується гідратація золю гідроксиду алюмінію і підвищується вміст залишкового алюмінію у питній воді. Метою даної роботи стало дослідження застосування для очищення річкової води у холодну пору року кількох варіантів залізовмісних коагулянтів, а також їх комбінування. Аналізуючи одержані результати досліджень очищення води хлоридом заліза (III) FeCl3, за t води +5°C, можна зробити висновки, що найменші значення каламутності і кольоровості досягаються за дозування коагулянту FeCl3 35 мг/дм³ и складають 50 мг/дм³ і 1,0 º ПКШ відповідно. Таким чином, очищена вода за каламутністю не відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10, а от кольоровість в межах нормативних значень. Експериментальні дослідження показали, що коагулянт хлорид заліза ефективно знебарвлює річкову воду в умовах низьких температур. Очищення води сульфатом заліза (ІІІ) Fe2(SO4)3 за t води +6°C показало, що найменші значення каламутності досягаються при витраті реагенту Fe2(SO4)3 35 мг/дм³ –каламутність при цьому складає 37,5 мг/дм³, що краще, ніж з FeCl3, але суттєво перевищує норму. Мінімальні ж значення кольоровості фіксуються за витрати Fe2(SO4)3 25 мг/дм³ і складають 12º ПКШ, що повністю задовольняє вимогам до питної води. Розрахований ефект коагуляційного очищення води сульфатом заліза (ІІІ) ілюструє кращий результат прояснення води, ніж для хлориду заліза. Ефективність очищення холодної води змішаним коагулянтом Fe2(SO4)3+FeCl3 значно вища, ніж при роботі з кожним з цих коагулянтів окремо. Найменші показники каламутності і кольоровості спостерігалися при кількості використаного коагулянту 25 мг/дм³ та складали: каламутність – 1,08 мг/дм³, кольоровість – 1,85º ПКШ. Виникає синергічний ефект – підсилюються властивості кожного. Окремо хлорид заліза (ІІІ) має кращі знебарвлюючі властивості, а сульфат заліза (ІІІ) ефективніше прояснює воду. Сумісна ж їх дія проявляється в якісному очищенні за обома показниками.Документ Аналіз міжнародних та вітчизняних вимог до якості питної води(2019) Остапенко, Анна Анатоліївна; Остапенко, Валентина Василівна; Чорна, Анастасія ІванівнаБуло проведено аналіз світових та вітчизняних вимог до питної води. Встановлено, що в Україні вимоги в цілому ідентичні світовим. Порівнявши світові та державні вимоги до якості та безпечності питної води, можна зробити висновок, що система декларування кількості показників навіть перевищує світові вимоги, а якість та безпечність кінцевого продукту залишається на досить низькому рівні. An analysis of world and domestic drinking water requirements was conducted. It is established that in Ukraine the requirements in general are identical to the world standards. Comparing world and state requirements to the quality and safety of drinking water, it can be concluded that the system of declaration of the number of indicators, even Exceeds world requirements, and the quality and safety of the end product remains on fairly low level.Документ Дослідження процесу деманганації та знезалізнення підземних вод шляхом використання сучасних фільтрувальних завантажень(2017) Гусятинська, Наталія Альфредівна; Шульга (Замура), Світлана Анатоліївна; Заруба, Тетяна СергіївнаУ статті розглядаються питання якості питної води, а саме за вмістом заліза та марганцю, а також методи вирішення цих проблем. The article deals with the quality of drinking water, namely, iron and manganese content, as well as methods for solving these problems.Документ Дослідження ефективності поетапного зворотного осмосу для зменшення кількості ретентату в процесі водопідготовки(2017) Барашовець, Ярослав Олександрович; Шульга (Замура), Світлана Анатоліївна; Дуденко, Єгор Борисович; Крапивницька, Ірина ОлексіївнаУ статті розглядаються питання зниження кількості стічної води (ретентату) після мембрани зворотного осмосу з використанням поетапної зворотньоосмотичної схеми. Це дозволяє досягнути значної економії витрат питної води та покращення екологічного стану в Україні. This paper deals with the decrease in the number of waste water (retentatе) after the reverse osmosis membranes using reverse osmosis phased scheme. This allows you to achieve significant cost savings drinking water and improvement of ecological situation in Ukraine.Документ Removal of As(V) compounds from water using OPMN-P nanofiltration membrane(2016) Melnyk, LyudmylaHigh efficiency of removal of As(V) compounds from water with nanofiltration technique was shown. OPMN-P nanofiltration membrane was involved to investigations, which were performed within a wide range of pH,concentration of background electrolyte, operating pressure and permeate recovery (25-90%). The rejection has been found to reach 93-98%. As shown, the membrane is promising for water purification from arsenic, the maximal contaminant level is 10 μg/dm3. As(III) has to be oxidized preliminarily down to As (V) using photocatalysis.Документ Пробіотичні бактерії в очищенні питної води від нітратів(2014) Сапура, Олена Валеріївна; Гвоздяк, Петро ІллічУ статті встановлено, що пробіотичні бактерії родів Bacillus, Streptococcus і Lactobacillus, які входять до складу лікарських препаратів, здійснюють процес денітрифікації питної води з понаднормованим вмістом нітратів. Очищення води здійснюється шляхом повільного фільтрування крізь зернисті (пісок, активоване вугілля) загрузки з іммобілізованими на них пробіотичними бактеріями. Концентрація нітратів у воді зменшується з 500...800 мг/дм3 до 2,5 мг/дм3 і нижче. We have investigated the purification of potable water from nitrate by means of the probiotic bacteria Bacillus subtilis, B. licheniformis as well as Lactobacillus acidophilus, L. bifidus, L. bulgaricus and Streptococcus thermophilus, which form part of corresponding medical preparations. It was shown that slow (0.1 m*h-l) filtration of water, with contents 300 ... 500 mg*l-l of nitrate, through the grain of sand and activated carbon, the chemical fiber under the pretext of carrier «VIYA» with immobilized probiotic bacteria on than, led to the reduction of nitrate concentration below 2,5 mg*l-l. Ethanol (0.1 ml to each 100 mg KN03) was added to treated water for support of microbial growth. The denitrification gas consisted of95 — 97% of N2, 0,1 ... 0.3% — C02, sometimes C2H4 (<1%), and (2 ... 3%) — H20 and did not contained H2, CH4, H2S. The biotests showed high quality and carelessness of obtained waterДокумент Визначення деяких хімічних речовин у питних водах міста Києва(2000) Христіансен, Маргарита Георгіївна; Шиліна, Галина Володимирівна; Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Васіна, Т. М.; Ільчик, О. О.Представлені результати визначення основних показників якості питної води з різних районів міста Києва. The Presented results of the determination of the leading indexes quality drinking water from different region of Kiev.Документ Природні мінерали – ефективні поглиначі шкідливих домішок із води(2012) Мельник, Людмила Миколаївна; Мельник (Ткачук), Наталія Андріївна; Мельник, Зіновій ПетровичДосліджена можливість використання природних мінералів українських родовищ для адсорбційного очищення питної води від іонів заліза і амонійного азоту. The possibility of natural mineral deposits Ukrainian adsorption for purification of drinking water by iron ions and ammonium nitrogen.