Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 19
  • Ескіз
    Документ
    Пряничні традиції України в контексті промислового виробництва ХІХ ст.
    (2021) Левицька, Надія Миколаївна; Коцюбанська, Ольга Олександрівна
    Стаття присвячена розвитку пряничної справи в Україні на переході до промислового виробництва. Висвітлено окремі аспекти історії формування місцевої традиції пряничної справи, проаналізовано статистику пряничних підприємств у контексті загального розвитку кондитерської галузі, обсяги виробництва та продажу, аналіз технічного забезпечення галузі.
  • Ескіз
    Документ
    Аналітична інформація про стан використання ароматизаторів у світі і в Україні та можливості розвитку вітчизняного виробництва
    (2019) Українець, Анатолій Іванович; Фролова, Наталія Епінетівна
    У статті систематизовано сучасні нормативно-правові документи щодо терміна «ароматизатори», видів, груп, вимог до їх маркування та реалізації. На основі аналізу наукових публікацій вітчизняних і зарубіжних авторів, результатів власних досліджень представлена інформація про стан використання ароматизаторів у світі і в Україні та можливості розвитку вітчизняного виробництва Відзначено, що вітчизняний ринок харчових інгредієнтів формується в руслі тенденцій світового ринку, але з відчутним відставанням. На жаль, українські виробники практично не використовують сучасних напрацювань і технологій, що існують у світі, тому держава змушена була допустити на вітчизняний ринок великих іноземних виробників ароматизаторів. Водночас в останні роки ситуація на вітчизняному ринку ароматизаторів дещо змінилася на користь українських виробників, які купують у міжнародних компаній так звані «ароматичні ключі». На основі цих ключів складаються комбінації заданого запаху. З натуральних джерел ароматичних речовин виробляються ароматичні емульсії, фруктові наповнювачі тощо. Широкого розвитку в усьому світі набуло виробництво концентратів пряно-ароматичних та ефіроолійних рослин, отриманих згущенням екстрактів до 70% сухих речовин, у яких часткова втрата аромату компенсується за рахунок додавання ефірних олій, ароматних спиртів або харчових ароматизаторів. У світовій науково-практичній діяльності відчувається дефіцит індивідуальних ароматичних речовин (АР) чистого складу, що обумовлює їх затребува- ність на внутрішньому ринку України та продаж за кордон. Цільовий результат отримання якісних натуральних ароматизаторів забезпечує процес фракціонування природної ароматичної сировини. Вченими Національного університету харчових технологій науково обґрунтовано послідовне використання трьох технологічних стадій отримання індивідуальних ароматичних речовин: ректифікації, препаративного виділення та газохроматографічного контролю чистоти складу отриманих АР, а також адсорбційно-десорбційні процеси вловлювання АР, в тому числі фруктового напряму
  • Ескіз
    Документ
    Теоретичні основи правового регулювання в харчовій промисловості
    (2015) Веклич, Владислав Олександрович
    Регулювання інвестиційної діяльності є складовою частиною державного регулювання економіки, одним із найважливіших інструментів державної підтримки інвестиційної діяльності та інструментом реалізації інвестиційної політики держави. Державі як загалом у всьому господарському комплексі, так і окремо в харчовій галузі, ще не вдалося сформувати ефективний організаційно-економічний механізм інвестиційного регулювання, а діючий неповною мірою відповідає сучасним вимогам. Важливість цієї проблематики для національної економіки підсилюється також і активізацією інтеграційних і глобалізаційних процесів у світі, що вимагає подальших міждисциплінарних досліджень. У цьому контексті сучасний стан і перспективи розвитку інвестиційної сфери в Україні необхідно розглядати крізь призму законодавчого забезпечення її функціонування. Regulation of the investment activities is part of the state regulation of the economy, one of the most important instruments of state support of investment activity and the tool to implement the investment policy. Modern state in the whole economic complex, and particularly in the food industry, has not managed to form effective organizational and economic mechanism of investment regulation, as implemented actions does not fully meet modern requirements. The importance of this issue for the national economy is increasing as intensifies integration and globalization in the world that requires further interdisciplinary researches. In this context, modern prospects of development of investment sector in Ukraine should be considered in the view of legislative support of it’s operations. Other options for evolution of events beyond the legal strategy of the regulation of investment activities in the food industry and in a whole national industry will not be acceptable. They will excess administrative efforts, resources and time. In the present situation it may not be allowed due to the rapid accumulation of national economic growth and financial capacity.
  • Ескіз
    Документ
    Теоретични основи на храненето в условията на глобалното затопляне
    (2014) Мельник, Ирина; Куц, Анатолий Михайлович; Митев, Панко; Стоянов, Н.
    Theoretical basis of nutrition in the conditions of global warming: Major factors of aggravation of health of the population in the conditions of global warming are analyzed. The role of the food industry in improvement of technology of products from the food raw materials, which have been grown up in these conditions, is shown. It is proved that improvement of properties of products has to be reached at the expense of increase in the contents of nutrients with simultaneous reduction of quantity of ballast substances. Теоретичні основи харчування в умовах глобального потепління: аналізуються основні фактори погіршення здоров’я населення в умовах глобального потепління. Показана роль харчової промисловости в покращенні якості продуктів із пищевої сировини, яка була виращена за таких умов. Доказано, що покращення властивостей продукції може бути досягнуто за рахунок збільшення вмісту харчових речовин з одночасним зменшенням кількості баластних.
  • Ескіз
    Документ
    Характеристика сучасного стану харчової та переробної промисловості
    (2014) Ніколаєнко, Світлана Миколаївна
    Мета статті полягає у визначені динаміки показників виробничо-господарської діяльності підприємств харчової промисловості, стану галузі за період 1990-2013 рр. Дослідження тенденцій змін узагальнюючих показників на макро-, мезо- та мікрорівні дозволить в подальшому визначити стратегії розвитку галузей. Характеристика сучасного стану харчової та переробної галузей базується на застосуванні загальнонаукових (аналіз, синтез, конкретизація) та спеціальні методи дослідження (порівняння, групування, відносні, середні величини). В результаті дослідження було вивчено динаміку обсягів реалізації продукції харчової і переробної промисловості, динаміку індексів продукції харчової і переробної промисловості за видами діяльності, динамік індексів виробництва продукції харчової промисловості за регіонами України. Вивчено та проаналізовані баланси виробництва та споживання основних продуктів за період з 2000 по 2013 роки. The purpose of the article consists of the certain dynamics of production economic activity performance of food industry enterprises, state indicators industry for period of 1990-2013. The research of changes tendencies of summarizing indexes on makro-, mezo- will allow to define the microlevels strategy of industries development in the future The modern state of food pvocessing branches is based on the general (analysis, synthesis, specification) and special methods of research (comparison, grouping, relative, averages). The volumes dynamics of industrial products realization by the types of production activity, loud speaker of indexes of industrial products, after the types of activity, by the indexes of goods production of food industry, by the regions of Ukraine were studied and analysed. As a result of research the balances of production and consumption of basic products for period of 2000 to 2013 were studied and the analysed.
  • Ескіз
    Документ
    Вітчизняне котлобудування: бути чи не бути?
    (Харчова і переробна промисловість, 2002) Христенко, В. І.; Капустін, В. Б.; Серьогін, Олександр Олександрович
    Вивчення проблеми засвідчує: необхідно підтримати вітчизняне котлобудування, оскільки невдовзі наш ринок може повністю заповнити імпортна продукція. Але що для цього потрібно насамперед? The study demonstrates the problem: to support domestic boiler, because soon our market can completely fill the imported products. But you need to do first?
  • Ескіз
    Документ
    Дистанційні датчики
    (1998) Тарасенко, Сергій Дмитрович; Мазуренко, Олександр Григорович
    Незважаючи на високу інформативність,чутливість та простотуконструкцій, електроємнісні вимірювальні засоби досі не знайшли широкого застосування у системах дистанційного контролю параметрів технологічних процесів та якісного складу речовин. Nezvazhayuchi at visoko іnformativnіst, chutlivіst that prostotukonstruktsіy, elektroєmnіsnі vimіryuvalnі zasoba dosі not znayshli wide zastosuvannya in control systems distantsіynogo parametrіv tehnologіchnih protsesіv that yakіsnogo rechovin warehouse.
  • Ескіз
    Документ
    Обладнання кондитерської галузі України – від зародження до індустріалізації 30-х років ХХст.: специфіка та основні тенденції
    (2010) Коцюбанська, Ольга Олександрівна
    У статті розглядається технічне устаткування кондитерської промисловості від зародження галузі до індустріалізації 30-х років. Окремий акцент зроблено на специфіці кондитерської промисловості та її обладнання. The paper is devoted to technical equipping of the confectionery industry from the beginning of this branch to the industrialization process of 30-th years. Also we accentuate the specific character of confectionery industry and it equipment.
  • Ескіз
    Документ
    «Історія однієї фабрики» – автобіографічна пам’ятка промислового розвитку Львову
    (2013) Коцюбанська, Ольга Олександрівна
    Стаття присвячена архівній пам’ятці Центрального державного історичного архіву України ( м. Львів) «Історія однієї фабрики» як унікальному історичному документу, що водночас є свідченням розвитку кондитерської промисловості Львова 20-х років ХХст., автобіографічним твором, знайомить дослідника з деякими аспектами соціально-економічного та етнонаціонального розвитку Західної України. The article is devoted to the archival source the Central government archive of Ukraine (Lvov) « History of one factory» as to the unique historical document, which simultaneously is the certificate of development confectionary industry of Lvov of 20th years of ХХ century, an autobiographic work, and acquaints a researcher with some aspects of socio-economic and etnonacional development of Western Ukraine.
  • Ескіз
    Документ
    Направленість розвитку економічної діяльності в Україні
    (2013) Марченко, Валентина Миколаївна; Нечаєв, Олександр Леонідович
    У статі досліджено основні показники розвитку економіки, тенденції її структурних змін, результати інноваційної діяльності та зміни рівня зайнятості, які є результатом реалізації економічної політики України. This paper investigates the main indicators of economic trends of structural change, the results of innovation and change in the level of employment that are the result of the economic policy of Ukraine.