Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 9 з 9
  • Ескіз
    Документ
    Технологічний ефект використання фосфатидних концентратів у виробництві хлібобулочних виробів
    (2018) Бурченко, Людмила Миколаївна; Білик, Олена Анатоліївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Бондар, Володимир Іванович; Іскрицька, Вікторія Олегівна
    Метою роботи було дослідження впливу соняшникового та соєвого знежирених фосфатидних концентратів різних виробників на показники якості хлібобулочних виробів з пшеничного борошна та процес їх черствіння. Встановлено, що у разі їх використання спостерігається поліпшення органолептичних та фізико-хімічних показників якості хлібобулочних виробів. Встановлено, що під час дозування знежирених фосфатидних концентратів у кількості 0,9 % до маси борошна хлібобулочні вироби зберігають свіжість протягом 72 год зберігання не упакованими. Аналіз результатів досліджень показав, що найкращі вплив здійснював соєвий знежирений фосфатидний концентрат виробництва ФОП Білецький. The aim of the work was to study the effect of sunflower and soy defatted phosphatide concentrates of various manufacturers on the quality indicators of baked goods made from wheat flour and the process of their staling. It is established that in the case of their use, an improvement in the organoleptic and physico-chemical indicators of the quality of bakery products is observed. It was established that during the dosing of fat-free phosphatide concentrates in the amount of 0.9% by weight of the flour, bakery products remain fresh during 72 hours of storage unpackaged. Analysis of the research results showed that the best effect was made by the soybean defatted phosphatide concentrate produced by the Beletskii PE.
  • Ескіз
    Документ
    Хлібобулочні вироби геродієтичного призначення збагачені вітаміном D
    (2018) Бортнічук, Олег Вікторович; Білик, Олена Анатоліївна; Доценко, Віктор Федорович; Ковбаса, Володимир Миколайович
    У статті розглянуто технологічні аспекти виробництва хлібобулочних виробів геродієтичного призначення. Для збагачення хлібобулочних виробів фізіологічно-функціональними інгредієнтами та розширення асортименту хлібобулочних виробів геродієтичного призначення запропоновано використовувати суху молочну сироватку, пшеничні висівки, -галактозидаза, вітамін D3. Для нівелювання негативного впливу на якість хлібобулочних виробів сумісного внесення пшеничних висівок та сухої молочної сироватки рекомендовано використовувати фосфатидний концентрат та -галактозидазу. Для кращого засвоювання кальцію рекомендовано використовувати в хлібобулочних виробах вітамін D3. Встановлено, що оптимальним способом замішування тіста є використання диспергованої фази. Експериментальними дослідженнями встановлено оптимальну вологість тіста 44,0 %. Встановлено, що розроблений хліб «Бабусин» має кращі органолептичні показники за рахунок внесення до рецептури досліджуваної сировини та поліпшувачів покращуючи смакові властивості та аромат готових виробів. Встановлено, що готові вироби зберігають свіжість краще ніж хліб пшеничний, так, через 48 год зберігання вміст більш міцно «зв’язаної» вологи у цьому зразку був більшим на 44,8 % ніж в контролі. Розроблені вироби можуть бути віднесені до виробів з оздоровчими властивостями оскільки покривають добову потребу організму в фізіологічно-функціональних інгредієнтах на 25% і більше. In the article are axamination the technological aspects for production of gerodietetic bakery products. For enrichment bakery products physiologically-functional ingredients and expansion of assortment of gerodietetic bakery products are proposed to used of dry whey, wheat brans, β-galactosidase, vitamin D3. The leveling of negative influence on the quality of bakery products in consequence compatible addition of wheat brans and dry whey are proposed to used of phosphate concentrate and β-galactosidase. There are recommended to used in bakery products vitamin D3 for best assimilation of calcium. Installed that the optimal way premix of dough is used dispersed phase. Experimental results are installed optimal wetness is 44,0 %. Installed that designed bread «grandmother» has the best organoleptic characteristics at the expense of making to the recipe investigated raw material and enhancers to improving the taste properties and aroma of finished products. Installed that finished products keep freshness better han bread wheat, yes, after 48 hours of storage the contents more firmly «bound» wetness in this sample was larger by 44.8% than in the control. Worked out wares can be attributed to products with health properties because it cover day's necessity of organism in physiological-functional ingredients by 25% or more.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження фосфоолієвмісних матеріалів і місцел у системі КТІОЛ
    (2009) Осейко, Микола Іванович; Шеманська, Євгенія Іванівна; Геращенко, Т. М.
    Визначено уточнені дані складу та якості фосфооліевмісних продуктів вітчизняного виробництва. Досліджено раціональні режими процесу фракціонування в області заданих параметрів (гідромодуль, тривалість, добавка) та вплив добавок КТІОЛ на оптичні характеристики та фізичні показники місцел фосфоліпідівз метою поліпшення колір ності кінцевих продуктів та збільшення виходу гідрофільної фракції фосфоліпідів. З використанням модельних систем та експериментальних данихвиявлено раціональні умови фракціонування фосфоолієвмісного матеріалу. Determined specified data structure and quality fosfomaslosoderzhaschihproduktov domestic production. Abstract-rational modes of fractionation process in the investigated area given three parame (hydronic duration additive) and the effect of additives on the optical characteristics KTIOL AND INDIVIDUALS cal show whether those non-integer m phospholipids to reduce the CEE tnosti horseback month old products and increasing the yield of the hydrophilic fraction of phospholipids. Using model systems and experimental data revealed rational fractionation conditions phosphatase tidnogo concentrate.
  • Ескіз
    Документ
    Мінеральні макро- і мікроелементи фосфоліпіди их продуктів
    (2014) Осейко, Микола Іванович; Шеманська, Євгенія Іванівна; Шевчик, Василь Іванович
    У статті досліджено проблему контролю складу фосфоліпідних продуктів, їхньої якості і безпечності. У результаті аналітичного дослідження виявлено, що вміст мінеральних і токсичних елементів у фосфоліпідних продуктах вивчено недостатньо. Елементний склад мінеральних речовин визначено методом оптико-емісійндї спектрометрії. Наведено результати експериментальних досліджень складу макро- і мікроелементів фосфоліпідних продуктів. Встановлено високу зольність фосфатидних концентратів (5,0...6.4 %), що корелюється з високим вмістом металів У складі золи виявлено підвищений вміст металів перемінної валентності — заліза і міді, які є каталізаторами процесів окиснення в ліпідовмісних продуктах і добавках. Співвідношення іонів міді і заліза у досліджених зразках склало від 1:11 до 1:49. Також наведено гігієнічну характеристику хімічних елементів. У фосфоліпідній сировині виявлено підвищений вміст алюмінію, бору, марганцю, титану. На ці елементи гранично допустимі рівні ще не встановлено. Забрудненість токсичними елементами фосфатидних концентратів не перевищувала гранично допустимих норм. The article is devoted to the problem of control of phospholipid products composition, their quality and safety. The analytical study revealed that the content of mineral and toxic elements in phospholipid products has been insufficiently studied. The elemental composition of minerals was determined by optical emission spectrometry. The results of experimental investiga-tions of macro and microelements of phospholipid products are presented in this article. The mineral composition of tested products is described as macro- (calcium, magnesium, sodium, potassium), and trace elements (iron, zinc, copper, manganese, chromium, molybdenum, etc.), including essential ones. It is determined that the high ash-content of phosphatide concen-trates (5.0— 6.4 %) correlates with high maintenance of metals in the ash. The presence of metals of variable valency (iron and copper) is investigated. These metals are the catalysts of oxidi-zation processes of lipid- containing products and additives. The ratio of copper and iron in the studied samples varies from 1:11 to 1:49. A hygienic characteristic of chemical elements is also presented in this papa-. The increased content of alumi-num, boron, manganese, and titanium was found in the phosp-holipid raw material. Limit values for these elements are not yet established. Contamination of phosphatide concentrate by toxic elements does not exceed the maximum allowable limits.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження механізму антиоксидантного впливу соняшникового фосфатидного концентрату на окиснення соняшникової олії
    (2009) Демидов, Ігор Миколайович; Демидова, Анастасія Олександрівна; Пешук, Людмила Василівна
    У статті наведена проблема окислюваного псування, вплив антиоксидантів природного походження. The article presents the problem okyslyuvanoho damage, exposure to naturally occurring antioxidants.
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення технології екстрагування фосфатидних концентратів з використанням ліпідної добавки
    (2010) Шеманська, Євгенія Іванівна; Осейко, Микола Іванович
    Досліджено закономірності процесу екстрагування фосфатидних концентратів етиловим спиртом з використанням ліпідної добавки з поліненасиченими жирними кислотами в області заданих параметрів (температура, гідромодуль, концентрація добавки). На основі експериментальних даних виявлено раціональні умови екстрагування фосфоліпідного матеріалу. The regularities of the process of extraction of phosphatidic concentrates ethanol with lipid supplements with polyunsaturated fatty acids in the given parameters (temperature, liquor ratio, concentration of additives). On the basis of experimental data revealed the rational conditions of extraction of phospholipid material.
  • Ескіз
    Документ
    Гранулювання суміші пшеничних і житніх висівок з фосфатидним концентратом
    (Зберігання і переробка зерна, 2011) Почеп, Володимир Анатолійович; Шаповаленко, Олег Іванович; Євтушенко, Олег Олександрович; Соболь, В. О.
    В статті наведено інформацію про пшеничні висівки, житні висівки та фосфатидний концентрат. Досліджено показники якості сировини. Виробництво корму включає пресування продукту, охолодження, сушіння, просіювання. Параметри пресування: вологість суміші - 15,5…17,0 %; температура гранул -60…80 ˚С, діаметр отворів матриці - 4 мм. В статті наведено результати гранулювання сумішей та їх аналіз. Також було досліджено вплив добавок на процес зберігання гранул та ріст мікроорганізмів. In the article was produced information about the siftings of wheat, the siftings of rye and the phosphatidic concentrate. It was researched the qualitative indices of raw material. Stern production consists of pressing the product, cooling, drying, sifting. The parameters of the pressing: moisture mixture - 15,5…17,0 %; the temperature of the granules -60…80 ˚С, diameter hole matrixes - 4 mm. In the article was directed at results of granulation compounds and its analysis. Also it was researched influence of additives in process of preservation granules and microorganisms growth.
  • Ескіз
    Документ
    Деякі особливості визначення якісних показників фосфатидних концентратів
    (2008) Крамаренко, Анастасія Олександрівна; Радзієвська, Ірина Гіронтіївна
    У статті розглянуті специфічні проблеми визначення якісних показників фосфатидних концентратів за стандартними методиками, що застосовуються для олій та жирів. Запропоновано деякі вдосконалення цих методів, які дають можливість визначати найважливіші якісні показники фосфоліпідних продуктів та одержувати достовірні дані. The paper considers the specific problem of the definition of quality indicators phosphatide concentrate by standard techniques, which are used for oils and fats. Proposed some improvements to these methods, which provide the ability to define the most important quality indicators of phospholipid products and to obtain reliable results.
  • Ескіз
    Документ
    Окислювальна стабільність лляної олії та фосфоліпідного жирового продукту підвищеної біологічної цінності
    (2011) Осейко, Микола Іванович; Шеманська, Євгенія Іванівна; Скачко, О. Л.; Лазаренко, Тетяна
    В статті наведено результати експериментальних досліджень антиоксидантної властивості фосфатидних концентратів та добавки КТІОЛ-ДТК в модельних розчинах лляної олії. Встановлено явище синергізму антиоксидантної дії фосфоліпідів і добавки при концентраціях 0,1-0,5%.