Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 8 з 8
  • Ескіз
    Документ
    Інноваційний підхід до впровадження послуг арт-терапії в готелях України
    (2023) Гусельцева, Катерина Сергіївна; Дулька, Ольга Степанівна; Шидловська, Олена Броніславівна; Іщенко, Тетяна Іванівна
    У статті розглянута сутність різних видів арт-терапії та основні ефекти їх впливу на різні вікові групи населення. Проаналізовано світовий та вітчизняний досвід використання арт-терапії в готельній індустрії. Доведена доцільність вирішування проблеми корекції психологічного стану українських споживачів готельних послуг комплексно. Запропоновано у вітчизняних засобах розміщення разом з послугами арт-терапії використовувати «кольорові» сніданки («зелений», «червоний», «помаранчевий» та «білий»), до складу яких будуть входити страви, виготовлені переважно з продуктів відповідного кольору, оскільки харчування також має великий вплив на організм людини, її фізичний стан і настрій. The article examines the essence of various types of art-therapy and the main effects of their influence on different age groups of the population. The world and domestic experience of using art-therapy in the hotel industry is analyzed. The feasibility of solving the problem of correcting the psychological state of Ukrainian consumers of hotel services in a comprehensive manner has been proven. It is suggested that in domestic accommodation facilities, together with art-therapy services, use "colored" breakfasts ("green", "red", "orange" and "white"), which will include dishes made mainly from products of the corresponding color, since food also has a great influence on the human body, its physical condition and mood.
  • Ескіз
    Документ
    Пружність регіональної соціально-економічної системи: мультидисциплінарний підхід
    (2015) Бурлуцька, Світлана Владиславівна
    У найбільш загальному розумінні пружність відображає реакцію системи на певну несприятливу подію або збурення. Використання терміну «пружність» у міждисциплінарному розрізі дозволило виділити три головні інтерпретації цієї дефініції. По-перше, «пружність» є здатність соціально-економічної системи повертатися до початкового стану. По-друге, визначення пружності ґрунтується на здатності системи абсорбувати збурення. По-третє, пружність характеризує можливість людини швидко відновлюватися після різного роду криз. Цінність концепції пружності полягає у визнанні потенційної ролі шокових впливів на процес регіонального розвитку і можливості дослідження диспропорційності регіонів за ступенем уразливості та реакції на збурення. Сформульоване визначення регіональної соціально-економічної пружності базується на таких тезах: можливості регіональної економіки протистояти або відновлюватися після ринкових, конкурентних, екологічних та інших зовнішніх шоків і повертатися на шлях стійкого розвитку; адаптивних змінах економічних структур, соціальних і інституціональних механізмів для підтримки або відновлення попереднього шляху розвитку або переходу до нового стабільного шляху; примату більш повного і продуктивного використання фізичних, людських і природних ресурсів регіону.The purpose of the paper is to research the nature and conceptualization of the definition «regional socio-economic resilience» within the multidisciplinary approach. The study basis is dialectical analysis of the definitions «resilience of socio-economic system», functional decomposition of security mechanisms resolve system conflicts. Multidisciplinary approach and sustainable economic development paradigm are methodology basis. In the most common thinking of resilience reflects the system's response to some adverse event or disturbance. The use of the notion «resilience» in the interdisciplinary section allowed us to identify three main interpretations of this concept. First, "resilience" is the capacity of a socio-economic system to return to its original state. Secondly, the definition of resilience is based on the ability of a system to absorb disturbance. Third, resilience describes the ability of a person to quickly recover from various crises. The value of the concept of resilience is to recognize the potential role of shocks on the regional development process, and to investigate the regions disparities by level of vulnerability and response to disturbance. The notion of regional socio-economic resilience is based on the following theses: the ability of a regional economy to withstand or recover from market, competitive, environmental, and other external shocks and to return to the path of sustainable development; adaptive changes of economic structures, social and institutional mechanisms to support or restore the pre- shock way of development or transition to a new stable way; the primacy of a more complete and productive use of a region’s physical, human and natural resources.
  • Ескіз
    Документ
    Енергозбереження в технологіях виробництва шампанського
    (2013) Мацко, Олександр Петрович; Лензіон, Валентин Йосипович; Лензіон, Сергій Валентинович; Максименко, Ірина Фаддеївна; Коваль, Ольга Володимирівна
    У статті наведено інформацію щодо енергозбереження і рекуперації теплової енергії в технологіях виробництва на ділянці обробки холодом шампанізованого вина. Сучасне ефективне обладнання для теплообміну навіть за обмежених температурних перепадів дозволяє здійснювати безперервний процес зі стабілізацією термодинамічних параметрів вхідних і вихідних потоків. викладено переваги апаратурного забезпечення технологічних процесів.
  • Ескіз
    Документ
    Утилізація викидів парових сушильних установок
    (2016) Турчин, Владислав Юрійович; Шутюк, Віталій Володимирович; Василів, Володимир Павлович
    Зроблено аналіз способів утилізації перегрітої пари з низькою ентальпією сушильних установок. Показано переваги і недоліки використання різних способів стискання пари. The analysis methods of utilization of superheated steam drying with low enthalpy systems. The advantages and disadvantages of using different ways to compress vapor.
  • Ескіз
    Документ
    Фінансова реструктуризація підприємств як напрям їх фінансового оздоровлення
    (2013) Мартиненко, Василь Петрович; Вербіцька, Інна Михайлівна
    В статті розкрита сутність фінансової реструктуризації та обґрунтовано її основні методи, застосування яких дозволить оздоровити фінансово нестійкі підприємства. The article reveals the essence of the financial restructuring and justified its basic practices that will improve the financial instability of the company.
  • Ескіз
    Документ
    Інновації в сучасних харчових технологіях
    (2013) Соколенко, Анатолій Іванович; Піддубний, Володимир Антонович; Білик, Олена Анатоліївна; Максименко, Ірина Фаддеївна
    В статті наведено інформацію про інноваційні розробки Національного університету харчових технологій, які стосуються напрямків впливів на перероблювані середовища концентрованими енергетичними потоками, імпульсними впливами розчинених газів за рахунок змін умов термодинамічної рівноваги в газорідинних системах, гідродинаміки газорідинних систем з обмеженням дисипативних явищ та використання внутрішніх енергетичних потенціалів середовищ у формі рекуперації, регенерації або трансформації потоків. The article provides information on innovative design of the National University of Food Technologies related areas of environmental impacts of processed concentrated energy flows, pulse influence of dissolved gases due to changes in the conditions of thermodynamic equilibrium in the gas-liquid systems, hydrodynamics of gas-liquid systems with limited dissipative phenomena and using domestic energy potential environments in the form of recovery, regeneration or transformation flows.
  • Ескіз
    Документ
    Використання відхідної теплоти пароповітряної суміші із пароварочних камер ковбасного виробництва
    (2006) Заславський, Аркадій Ісакович; Засядько, Ярослав Іванович; Павелко, Володимир Іванович; Рябчук, Олександр Миколайович
    Пароварочні камери для термічної обробки варено-копчених ковбасних виробів є джерелом значної кількості відхідної теплоти, яка належним чином не використовується. Відпрацьована пароповітряна і димова суміш,що викидається в атмосферу,має порівняно низькі параметри-температуру в межах 50-60оС і відносну вологість 50-80 %. Крім того, ця суміш газів містить в собі домішки жиру, а також дьоготь, сажу, фенол та інші сполуки з неприємним запахом в аерозольній формі, що приводить до забруднення навколишнього середовища. Запропоновано спосіб утилізації теплоти пароповітряної і димової суміші, що відводиться із пароварочних камер і більш досконалий метод очищення газів, які викидаються в атмосферу. Steam cabinets for thermal processing of cooked and smoked sausages generate a significant quantity of waste heat, which is not properly used. The spent air-steam mixture and smoke which is injected into the atmosphere, has a lower characteristics - temperature within the 50-60 оС and relative humidity of 50-80%. Moreover, this gas mixture contains residual stocks of fats and tar, soot black, phenol and other compounding with an unpleasant odor in spray form, which leads to environmental pollution. As suggested a method of wastage recovery air-steam mixture and smoke, which is derived from steam cabinets and a greatly improved method of purification gases emitted into the environment.
  • Ескіз
    Документ
    Встановлення впливу екстракту чорного та зеленого чаю на піноутворювальну здатність цукрової білково-збивної маси
    (2009) Дорохович, Антонелла Миколаївна; Прилуцька, Ліна Петрівна; Бадрук, Вадим Володимирович
    У статті запропоновано виробництво білково-збивних тортів, тістечок та печива із застосуванням екстрактів чорного та зеленого чаю. Підібрані оптимальні рецептурні композиції для досягнення найкращої піноутворювальної здатності білково-збивного напівфабрикату та органолептичних показників готових виробів. Встановлено вплив температури на процес екстрагування та концентрації екстракту на піноутворювальну здатність. In this article is suggsted the production of albumen-whipped cakes and biscuits with the addition of extracts of black and green tea. Optimal recipe composition were selected for achievement the best foamforming ability of albumen-whipped semifabricate and the best figures of ready-made goods. The temperature influence on process of extraction and concentration of extract upon foamforming ability was determined.