05.18.05 - Технологія цукристих речовин та продуктів бродіння
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7363
Переглянути
10 результатів
Результати пошуку
Документ Підвищення ефективності очищення дифузійного соку з використанням гідроксиду алюмінію в нанорозмірному стані(2014) Ткаченко, Сергій ВолодимировичВ дисертаційній роботі теоретично обґрунтована та експериментально підтверджена доцільність та ефективність використання гідроксиду алюмінію в нанорозмірному стані як додаткового реагенту для очищення дифузійного соку. Проведено детальне вивчення фізико-хімічних властивостей препарату гідроксиду алюмінію в нанорозмірному стані. In the thesis was theoretically proved and experimentally confirmed the expedience and efficiency of using aluminum hydroxide in the nanodimensional state as additional reagent for diffusion juice purification. A detailed study of the physicochemical characteristics of aluminum hydroxide preparation in the nanodimensional state was conducted, namely the reaction medium, the concentration of aluminum hydroxide in the preparation, the particle size of the solid phase, specific surface area of the solid phase, electrokinetic potential were defined and the chemical structure identification of the solid phase by nanosystems was conducted.Документ Удосконалення технології очищення клеровки тростинного цукру-сирцю(2012) Романченко, Наталія МиколаївнаДисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.05 – технологія цукристих речовин та продуктів бродіння. – Національний університет харчових технологій МОНмолодьспорту України, Київ, 2012. Робота присвячена дослідженню способів удосконалення технології очищення клеровки тростинного цукру-сирцю з використанням повернення вапнокарбонізаційного осаду та додаткових реагентів. Проведено експериментальні дослідження технологічних і мікробіологічних показників тростинного цукру-сирцю різних термінів зберігання, на основі яких встановлено залежність якості цукру-сирцю від інтенсивності перебігу мікробіологічних процесів. Розроблено спосіб дезінфекції із застосуванням дезінфекційного засобу на основі натрієвої солі дихлорізоціанурової кислоти («Жавель-Клейд»), що забезпечує високий ефект знезараження щодо всіх груп мікроорганізмів, присутніх у клеровці тростинного цукру-сирцю. Спосіб дезінфекції клеровки тростинного цукру-сирцю апробовано на Володимир-Волинському (Україна) та Уваровському (Росія) цукрових заводах. Розроблено рівняння залежності ефекту розкладання редукувальних речовин від початкового вмісту їх у клеровці тростинного цукру-сирцю, рН20, температури і тривалості процесу вапнування. Визначено раціональні параметри температури, рН20 та тривалості процесу вапнування для забезпечення розкладання редукувальних речовин залежно від їх вихідного вмісту в тростинному цукрі-сирцю. Методами комп’ютерної хімії обґрунтовано вплив електростатичного поля на зміну просторової конфігурації та реакційну здатність молекули сахарози в присутності молекул води. Розроблено спосіб та апаратурно-технологічну схему очищення клеровки тростинного цукру-сирцю з використанням вапнокарбонізаційного осаду та основного сульфату алюмінію (ОСА). Встановлено раціональні витрати реагентів для очищення клеровки тростинного цукру-сирцю: вапнокарбонізаційного осаду – 4…6 %, ОСА – 0,01…0,02 %, СаО – 2…2,5 %. Виробничі випробування способу очищення клеровки із застосуванням вапно- карбонізаційного осаду та ОСА проведені на Уваровському цукровому заводі. Thesis for Candidate of Technical Sciences Degree, Speciality 05.18.05 – Technology of Sugary Substances and Fermentation Products. – National University of Food Technologies, Kyiv, 2012. The work is devoted to improvement of cleaning technology of raw cane sugar remelt using retun of calcareous and carbonization sediments and additional reagents. Experimental research of technological and microbiological data of raw cane sugar of various periods of storage, based on which the dependence of the quality of raw sugar on the intensity of microbiological processes was established. A disinfection method based on usage of disinfectant “Zhavel-Kleyd” that provides excellent disinfection effect for all groups of microorganisms presented in raw cane sugar remelt. The method of raw sugar remelt disinfection was tested at Volodymyr-Volynsky (Ukraine) and Uvarov (Russia) sugar factories. A formula of dependence of decomposition effect of reducing substances on their initial quantity in raw cane sugar remelts, pH20, temperature and time of liming. The rational parameters of temperature, pH20, and time of liming were set for decomposition of reducing substances depending on their initial quantity in raw cane sugar remelts. Influence of electrostatic field on the change of tree-dimensional configuration and reactivity of a saccharose molecule with the involvement of water molecules was tested with the help of computer chemistry. A method and apparatus and technological scheme of cleaning of raw cane sugar remelt using sediment of carbonization and hydroksosulphate of aluminum (HSA). Rational consumption of reagents for the purification of cane sugar remelt was established: lime-carbonating sediment – 4…6 %, HSA – 0,01 … 0,02 %, CaO – 2…2,5 %. The production test of the cleaning of raw cane sugar remelt using limecarbonating sediment and HSA was held at Uvarov sugar factory.Документ Наукове обґрунтування та розроблення способів очищення дифузійного соку(2003) Хомічак, Любомир МихайловичДисертація на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю 05.18.05 – Технологія цукристих речовин. – Національний університет харчових технологій, Київ, 2003. В дисертації представлено результати теоретичних та експериментальних досліджень підвищення ефективності вапняно- вуглекислотного очищення дифузійного соку шляхом використання ефектів кавітації, рециркуляції і активації та додаткового хімічного оброблення. Науково обґрунтовано та розроблено високоефективні способи очищення дифузійного соку з використанням одночасної дії на сік ефектів пароконденсаційної кавітації та активованої різними способами суспензії соку ІІ сатурації і обладнання для їх реалізації. Розроблено новий спосіб активації вапняного молока із застосуванням ефектів пароконденсаційної кавітації та спосіб проведення попередньої дефекації з використанням на заключних стадіях процесу хлорного вапна та дифузійного соку як флокулянта. Розроблено способи проведення І та ІІ сатурацій в одно- і двоступеневому режимах з використанням ефектів рециркуляції і маятникової сатурації та їх апаратурне оформлення. Розроблено спосіб очищення клеровки жовтих цукрів з використанням суміші активованого та неактивованого осаду соку ІІ сатурації і моноамонійфосфату. Наведено результати промислових досліджень та впроваджень запропонованих способів, обґрунтовано їх економічну ефективність. Thesis for a Doctor’s degree of technical sciences on a speciality 05.18.05 - Technology of Sugary Substances, National University of Food Technologies, Kyiv, 2003. Results of theoretical and experimental researches have been presented in the thesis concerning increase of efficiency of raw juice purification with milk of lime and carbon dioxide by means of effects of cavitation, recirculation and activation as well as additional chemical treatment. Highperformance raw juice purification methods have been scientifically based and developed using simultaneous impact of vapor-condensation cavitation and 2nd carbonation slurry, activated by different methods, new method of milk of lime activation with the use of effects of vapor-condensation cavitation and method of preliming carrying out with the utilization of chlorinated lime and raw juice as a flocculant at the last stages of the process. Methods of carrying out of the 1st and 2nd carbonation have been developed in one- and two-stages regimes with use of effects of recirculation and pendulum carbonation as well as their hardware implementation.Документ Удосконалення способів очищення транспортерно- мийної води та дезинфекції екстрактора з метою зменшення втрат цукрози від розкладання(2003) Салавор, Оксана МирославівнаДисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.05 – Технологія цукристих речовин. – Національний університет харчових технологій, Київ, 2003. Робота присвячена проблемі зменшення втрат цукрози від розкладання в бурякопереробному відділенні цукрового заводу шляхом застосування вітчизняних реагентів для додаткового очищення транспортерно-мийної, живильної води та дезинфекції дифузійної установки. Розроблено два способи очищення транспортерно-мийної води: сумісно осадом І сатурації та коагулянтом “Полвак” і дигідроксосульфатом алюмінію, на які отримано патенти України. Запропоновані способи забезпечують підвищення ефекту очищення і знезараження транспортерно-мийної води, зниження її піноутворюючої здатності. Встановлено оптимальні параметри процесу очищення води для живлення дифузійної установки гідроксохлоридом алюмінію (коагулянт “Полвак”). Встановлено ефективність застосування нового вітчизняного антисептика “Фітосайд” для інактивації мікроорганізмів в дифузійному апараті. Досліджено його вплив на якісні показники дифузійного і очищеного соків та активність по відношенню до різних фізіологічних груп мікроорганізмів. The thesis presented to acguire the degree of candidate of technical science in the speciality 05.18.05 –Technology of sugary substances. – National University of Food Technologies, Kiev, 2003. The thesis is dedicated to the problem of decreasing the sucrose loss after decomposition in the sugar procession department of a sugar plant by the usage of native Ukrainian reagents in the additional purification of washing-and-transporting water and the disinfection of diffusional eguipment. There are proposed tuo ways of washing-and-transporting water purification: by the usage of І-saturation sediment and ”Polvac” coagulant along with aluminium dihydroxosulphate. The Ukrainian patents are received for this innovation. The proposed methods provide the high purification effect and level of disinfection of washing-andtransporting water, and decreases of its foamification ability. The optimal parameters of purification of water for diffusional eguipment with of aluminium dihydroxosulphate (”Polvac”) are set up.The efficieney of the usage of a new Ukrainian antiseptic “Phytocide” to inactivate microorganisms in diffusional devices is proved. There is also studied its influence on qualitative indices of diffusional and purified juice, and its activity in relations with different physiological groups of microorganismsДокумент Удосконалення технології інвертних сиропів гідролізом цукрози клеровок жовтого цукру(2005) Ничик, Оксана ВасилівнаДисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.05 – Технологія цукристих речовин. – Національний університет харчових технологій, Київ, 2005. Робота присвячена удосконаленню технології інвертних сиропів з клеровок жовтих цукрів, застосування якої забезпечує високу біологічну та профілактичну цінність, стерильність кінцевого продукту. Розроблено два способи очищення клеровок жовтих цукрів: перекисом водню з моноамонійфосфатом і коагулянтом “Полвак”, на які отримано патенти України. Запропоновані способи забезпечують високі ефекти знебарвлення та очищення продуктів. Встановлено оптимальні параметри інверсії цукрози клеровок жовтих цукрів ферментативним та кислотним способами з їх інтенсифікацією ультразвуковими коливаннями та надвисокочастотним опроміненням. Розроблено комбіновану технологічну схему виробництва інвертного сиропу, реалізація якої дозволяє одержати солодкий продукт зі зниженим вмістом цукрози та підвищеним вмістом амінокислот, мікро- та макроелементів. The dissertation on competition of a scientific degree of candidate of technical science in the speciality 05.18.05 – Technology of sugary substances. – National university of food technologies, Kiev, 2005. Work is devoted to improvement of technology of the inverted syrups from solutions of brown sugars which application provides high biological and preventive value, sterility of an end-product. Two ways of solutions of brown sugars clarification are developed: peroxide of hydrogen with monoammoniyfosfat and coagulant "Polvac" on which patents of Ukraine are received. The suggested ways provide high effects of decolouration and clarification of products. Optimum parameters of inversion of saccharose solutions yellow sugars enzyme and acid by ways with their intensification ultrasonic fluctuations and a superhighfrequency irradiation are established. The combined technological circuit of manufacture of the inverted syrup which realization allows to receive a sweet product with the reduced contents of saccharose and the raised contents of amino acids, micro- and macrocells is developed.Документ Наукові основи та розроблення високоефективних технологічних процесів очищення дифузійного соку(2006) Логвін, Володимир МатвійовичВ дисертації вирішена науково-прикладна проблема бурякопереробної галузі – підвищення ефективності технологічних процесів очищення дифузійного соку та їх апаратурного оформлення з використанням ефектів одночасної вапнокарбонізації, секціювання, масообмінних характеристик прискорення абсорбції хімічною реакцією. Науково обгрунтовано механізм осадження білків під час попереднього вапнування, розроблено нову методику розрахунку питомої швидкості поглинання діоксиду вуглецю лужним соком, розрахована просторова будова цукрозо-карбонатних комплексів кальцію, виконано розрахунок сатуратора як масообмінного апарата. Науково обґрунтовані та розроблені способи очищення дифузійного соку: прогресивне попереднє вапнування; з відокремленням осаду до основного вапнування за умов одночасної вапнокарбонізації зі ступінчатим підвищенням рН соку; спосіб проведення І сатурації за умов прямотечійного руху вапнованого соку і сатураційного газу. Розроблено нові конструкції секційних сатураторів і апарат прогресивного попереднього вапнування, який рекомендовано до серійного виробництва. Наведено результати промислових випробувань розроблених способів та апаратів, обґрунтовано їх технологічну та економічну ефективність. The thesis present the ways to solve scientific and application problems of sugar beet procession, including the increase of efficiency of technological processes of diffusion juice purification and their apparatus equipment with use of effects of simultaneous lime carbonization, sectioning, mass-exchanging characteristics of speeding the absorption by the chemical reaction. There is also given the scientific base of proteins sedimentation mechanism during the preliminary lime procession; presented the new methods of calculating the specific speed of absorption of carbon dioxide by alkali juice; confirmed the spatial construction of sucrose – and – carbonate complexes, and calculated the saturator as a mass exchanging device. There are scientifically based and worked out the ways to purify the diffusion juice: with preliminary progressive lime procession in conditions of simultaneous lime carbonization with gradual increase of pH of juice; 1st saturation in conditions of direct stream of lime-processed juice and saturation gas. We worked out the new constructions of sectional saturators and the device for preliminary progressive lime procession, which are recommended to industrial output. There are presented the results of industrial trials of obtained ways and devices, and proved their technological and economical efficiency.Документ Удосконалення технології рідких цукропродуктів із кукурудзяної сировини(2006) Кузнєцова, Інга ВолодимирівнаДисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.05 - технологія цукристих речовин. – Національний університет харчових технологій Міністерства освіти і науки України, Київ, 2006. Дисертація присвячена удосконаленню технології рідких цукропродуктів із кукурудзяної сировини. В дисертаційній роботі представлено результати теоретичних та експериментальних досліджень щодо підвищення ефективності процесів розріджування кукурудзяної сировини та зцукрювання попередньо очищеного крохмального гідролізату ферментними препаратами, які забезпечують отримання цукрукристих сиропів заданого вуглеводного складу. Науково обґрунтовано та розроблено спосіб попереднього очищення крохмальних гідролізатів від речовин жиро-білкового комплексу модифікованим палигорськітом, який дозволяє підвищити ефективність знебарвлення сиропу та покращити якісні показники готової продукції. На основі експериментальних та промислових досліджень розроблено апаратурно-технологічну схему виробництва рідких цукропродуктів із кукурудзяної сировини, яка забезпечить отримання високоякісного продукту із заданим вуглеводним складом. Thesis for Candidate of the Techniques Sciences Degree, Specialty 05.18.05 – Technology of Sugar Substances. – National University of Food Technologies, Kyiv, 2006. The dissertation is devoted to improvement of technology of the liquid sugars-products of corn raw material. The results of theoretical and experimental researches of effectiveness increasing of processes the prepare and hydrolyses of corn raw material. The establish of processes kinetics saharification of purification hydrolyseates the enzymes complex and receive of the liquid sugars-products for necessary of carbohydrates. The basis and work out of method to clear one’s starch hydrоlysates from substances complex of fat-protein of modification paligorskit. Thesis method researches of effectiveness increasing of discolour syrup and quality end-product. The work out apparatus-technologies of produces liquid sugars-products of corn raw material and researches increasing of quality end-products for necessary component of carbohydrates.Документ Удосконалення дифузійно-пресової технології вилучення цукрози з бурякової стружки(2006) Гусятинський, Микола ВолодимировичДисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.05 – технологія цукристих речовин. – Національний університет харчових технологій Міністерства освіти і науки України, Київ, 2006. Робота присвячена актуальній проблемі підвищення ефективності процесу вилучення цукрози з бурякової стружки, покращання технологічної якості одержаного соку, підвищення виходу цукру шляхом застосування дифузійно- пресового вилучення цукрози з бурякової стружки. Запропонована методика розрахунку оптимального вмісту цукрози у буряковій стружці на виході з дифузійного апарата залежно від технологічної якості буряків та ступеня пресування жому. Дотримання оптимального режиму роботи дифузійного апарата сприяє підвищенню чистоти дифузійного соку, зменшенню його відкачки. Розроблено способи очищення жомопресової води дефекосатураційним осадом із застосуванням для обробки жомопресової води сульфату алюмінію або діоксиду сірки. Встановлені оптимальні параметри термохімічного оброблення бурякової стружки перед пресуванням у технології вилучення цукрози із застосуванням екстрагування та двостадійного пресування. Розроблений спосіб знецукрення мезги відділеної від дифузійного соку шляхом промивання водою, обробленою сульфатом алюмінію. The dissertation is presented for scientific degree of candidate of technical science in the specialty 05.18.05 – Technology of sugary substances. – National University of Food Technologies, Kyiv, 2006. Dissertation is devoted to the issue of the day increase of efficiency of sucrose extraction ready from the sugar-beet cossettes, the improvement of technological quality of the ready juice, the increase of out put, by application of diffusion-pressing extraction of sucrose from the sugar-beet cossettes. The method of sucrose optimum maintenance calculation in the sugar-beet cossettes at the outlet from an extractor depending on technological quality of beet and degree of exhausted cossettes pressing is offered. The control the optimum mode of operations of extractor allows to raise the purity of diffusion juice, reduce quantity its. The methods of press water treatment by sediment of saturation with application for treatment of water by aluminium sulfate or sulphur dioxide are developed. The parameters of thermo-chemical treatment of the sugar-beet cossettes before pressing are developed in technology of sucrose extraction with the use of cossettes extracting and pressing in two stages shaving. The method of sucrose extraction from dissociated pulp from diffusive juice by washing by the water treated by the aluminium sulfate is developed.Документ Розроблення способів підвищення ефективності процесу дефекації цукрового виробництва(2005) Джоган, Ольга ІллівнаДисертація присвячена дослідженням впливу умов дефекації перед ІІ сатурацією та концентрації азотистих речовин на якість очищеного соку та його термостійкість під час згущення. В дисертації представлено результати теоретичних та експериментальних досліджень підвищення ефективності процесів основної дефекації та дефекації перед ІІ сатурацією шляхом удосконалення апаратурного оформлення і використання додаткових заходів по зменшенню амідо-аміачного азоту в соку. The thesis is devoted to study the effects of conditions before defecation II saturation and concentration of nitrogen compounds on the quality of the purified juice and its thermal stability during condensation. The thesis presents the results theoretical and experimental studies of efficiency basic processes of defecation and defecation before the second carbonation by improve equipment design and use of complementary measures reduction of amide-ammonia nitrogen in the juice.Документ Розроблення способів дезінфекції та підготовки живильної води для екстрагування сахарози з бурякової стружки(2008) Тетеріна, Світлана МиколаївнаThe dissertation for obtaining of scientific degree of Candidate of the Technical Sciences on the speciality 05.18.05 – technology of sugary substances and fermentation products. –National University of Food Technologies, Kiev, 2008. The work is devoted to the actual question of improvement of extracting of saccharose from the beet shaving, improvement of technological quality of the diffusion juice, rising of output of sugar, reduction of losses of saccharose from microbiological decomposition during extracting of saccharose from the beet shaving. On the basis of the experimental researches there are many developed methods of application of following preparations: “Gavel-cleyd” (active chlorine); “Biodez”, “Polidez” (polyhexamethylene guanidine hydrochloride); “Biovit” (forage to the antibiotic the chlorine of tetratsiclinou) during extracting. The method of preparation of nourishing water is developed and applied in industry for the process of extracting of saccharose from beet with the use of basis sulfate of aluminium (patent Ukraine № 58320). The use of basis sulfate of aluminium allows to get diffusive juices of high quality and multiplies the output of sugar. Робота присвячена актуальному питанню вдосконалення вилучення сахарози з бурякової стружки, покращення технологічної якості дифузійного соку, підвищення виходу цукру, зменшення втрат сахарози при мікробіологічному розкладі під час вилучення сахарози з бурякової стружки.