Тези доповідей

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7497

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 12
  • Ескіз
    Документ
    Технологічні рішення щодо підвищення якості спирту з некондиційної сировини
    (2022) Булій, Юрій Володимирович; Карпутіна, Маргарита Віталіївна; Ободович, Олександр Миколайович; Азаров, Сергій Павлович
    Для підвищення якості спирту, що отримують при переробці некондиційної сировини, запропоновано інноваційні технологічні рішення, перевірені у виробничих умовах, що поліпшують органолептичні показники.
  • Ескіз
    Документ
    Інноваційна технологія вакуумної перегонки із збереженням життєдіяльності дріжджів
    (2021) Булій, Юрій Володимирович; Карпутіна, Маргарита Віталіївна; Ободович, Олександр Миколайович; Сидоренко, Віталій Володимирович; Хоменко, В. А.
    Представлено результати вакуумної дистиляції за визначених технологічних параметрів роботи бражної колони. Визначено, що в бражній колоні призупиняється новоутворення домішок, в бражному дистиляті зменшується вміст органічних домішок спирту, в післяспиртовій барді зберігаються цінні амінокислоти і вітаміни, та залишаються «живими» дріжджі.
  • Ескіз
    Документ
    Енергоощадна технологія ректифікації в масообмінних колонних апаратах
    (2022) Булій, Юрій Володимирович; Карпутіна, Маргарита Віталіївна; Ободович, Олександр Миколайович; Сидоренко, Віталій Володимирович
    Запропоновано енергозберігаючу технологію циклічної ректифікації в масообмінних апаратах, оснащених провальними тарілками. Результатом застосування технології стало підвищення ступеня очистки етилового спирту від домішок на 30 %, збільшення концентрації спирту в бражному дистиляті на 28 %, зменшення витрат гріючої пари на 37-40 %.
  • Ескіз
    Документ
    Підвищення ефективності процесу насичення киснем водних розчинів при використанні роторно-пульсаційних апаратів
    (2024) Ободович, Олександр Миколайович; Булій, Юрій Володимирович; Переяславцева, Олена Олександрівна; Степанова, Олеся Євгенівна
    Experimental studies have proven the effectiveness of using a rotary-pulsation apparatus in the process of oxygen saturation of aqueous solutions. Comparative characteristics of the aeration conditions of some devices and RPA are presented. It has been proven that the specific energy consumption per unit of dissolved oxygen is an order of magnitude lower compared to pneumatic and mechanical aeration
  • Ескіз
    Документ
    Use of a rotor-pulsation apparatus to increase the efficiency of the oxygen absorption process in aqueous solutions
    (2024) Obodovych, Oleksandr; Bulii, Yurii; Pereiaslavtseva, Olesia; Stepanova, Olena
    Experimental studies of the process of oxygen absorption in aqueous solutions using a rotary-pulsation apparatus (RPA), which implements the method of discrete-pulse energy input, have been carried out. As a result of research, the values of the parameters characterizing the efficiency of aeration, namely the oxidizing capacity of aeration for different modes of operation of the dispersant-mixer, were obtained. The high efficiency of using RPA has been proven in comparison with some aeration devices
  • Ескіз
    Документ
    Оптимізація роботи брагоректифікаційних установок
    (2024) Булій, Юрій Володимирович; Ободович, Олександр Миколайович; Целень, Богдан Ярославович
    Досліджено ефективність інноваційної технології ректифікованого спирту, яка передбачає подачу на тарілку живлення розгінної колони спиртовмісних фракцій у вигляді несконденсованої в дефлегматорах основних колон пари в кількості 2 %. Таке рішення дозволяє зменшити витрати води на 0,032 м3/дал (5,1 %), а гріючої пари на 1,2 кг/дал (1,9 %) в перерахунку на безводний спирт. Очікуваний прибуток для заводу потужністю 3000 дал спирту на добу становитиме близько 1,5 млн грн на рік. Збільшення кількості несконденсованої пари від 2 до 5 % для живлення колони дозволить зменшити витрату гріючої пари від 10 до 8,8 кг/дал, а прибуток збільшити на 33,3 %
  • Ескіз
    Документ
    Optimization of operation of indirect bragorectification plants
    (2024) Bulii, Yurii; Obodovych, Oleksandr; Tselen, Bohdan
    It is proved expedient to supply to the impurity concentration column of alcohol-containing fractions in the form of non-condensed steam in the deflegmators of the main columns in the amount of 5%. This solution allows to reduce the heating steam consumption from 10 to 8.8 kg/dal of anhydrous alcohol. The expected profit for the plant with a capacity of 3000 dal of alcohol per day will be about 2 million UAH per year
  • Ескіз
    Документ
    Виробництво молочних продуктів з цикорієм
    (2024) Булій, Юрій Володимирович; Мукоїд, Роман Миколайович; Василів, Володимир Павлович
    Науковцями кафедри технології молока і молочних продуктів НУХТ розроблена технологія молочних напоїв з додаванням екстракту цикорію. Спосіб передбачає підігрівання незбираного молока з масовою часткою жиру 3,4 % і знежиреного молока з масовою часткою жиру 0,05 % до температури 40-45 оС, змішування підігрітого до цієї температури згущеного до 70 % сухих речовин екстракту цикорію і кристалічної фруктози (просіяного білого цукру) та додавання цієї суміші до молочної суміші при постійному перемішуванні в розрахункових кількостях згідно розробленої рецептури. Спосіб дозволяє отримати знежирені молочні напої, а також молочні напої з масовою часткою жиру 1,5; 2,5 і 3,2 %. Для підвищення біологічної і антиоксидантної цінності молочних продуктів в НУХТ розроблена енергозберігаюча технологія згущеного екстракту цикорію, яка дозволяє зменшити щільність екстракту, підвищити вміст інуліну на 8,8 %, вуглеводів на 40 %, ефірної олії цикорію на 38 %, виключити можливість утворення шкідливих канцерогенів і максимально зберегти гіркі речовини. Використання концентрованого розчинного екстракту цикорію, отриманого згідно інноваційної технології, дозволяє підвищити якісні показники молочних напоїв, збагатити їх біологічно активними речовинами цикорію, подовжити термін зберігання напоїв завдяки підвищеному вмісту гірких глікозидів та інуліну і розширити асортимент готової продукції
  • Ескіз
    Документ
    Підвищення якості спирту в умовах переробки некондиційованої сировини
    (2021) Тарнак, Олександр Володимирович; Булій, Юрій Володимирович; Куц, Анатолій Михайлович
    При переробці некондиційованої сировини отримують ректифікований спирт з низькими органолептичними показниками. Для підвищення якості спирту запропоновано інноваційні технологічні рішення, перевірені у виробничих умовах: 1. Забезпечити роботу бражної колони під розрідженням,збільшити число «сухих тарілок» в колоні до 5-8, а частину бражного дистиляту повертати у вигляді флегми на верхню її тарілку. 2. Збільшити кількість тарілок в епюраційній колоні до 60. Для проведення гідроселекції використовувати конденсат пари. 3. Збільшити зону пастеризації в ректифікаційній колоні до 15 тарілок за рахунок встановлення додаткових тарілок. 4. Включити в схему брагоректифікаційної установки колону кінцевого очищення. Забезпечити її роботу в режимі повторної епюрації. 5. Забезпечити закритий обігрів колонного обладнання установки і автоматизований режим регулювання і контролю технологічних параметрів. 6. Стабілізувати рідинні потоки шляхом диференційованої подачі води на охолодження конденсаторів і дефлегматорів, а також встановлення проміжних збірників бражного дистиляту і епюрату. 7. Забезпечити своєчасне періодичне миття і дезінфекцію технологічного обладнання. Запропоновані технологічні рішення дозволяють отримати ректифікований спирт, який відповідає нормативним показникам ДСТУ 4221:2003, за умови переробки некондиційованої сировини
  • Ескіз
    Документ
    Перегонка і дистиляція бражки із збереженням життєдіяльності дріжджів
    (2021) Булій, Юрій Володимирович; Мукоїд, Роман Миколайович; Пархоменко, Анастасія Михайлівна
    Проведення перегонки і дистиляції бражки в бражній колоні під вакуумом дозволяє отримати хлібопекарські дріжджі із барди, бражний дистилят з меншим вмістом домішок, підвищити якість спирту і кормову цінність барди. Відомо, що оптимальною для життєдіяльності дріжджів є температура 27-33 °С. При температурі 45-50 °С дріжджі припиняють життєдіяльність. Метою роботи було встановлення оптимальних технологічних параметрів роботи бражної колони, за яких дріжджі зберігають свою життєдіяльність. Для вирішення поставленої задачі у виробничих умовах була змонтована експериментальна бражна колона циклічної дії діаметром 300 мм, яка містила 24 лускаті тарілки. Практично доведено, що для реалізації інноваційного способу в нижній частині бражної колони розрідження повинно становити 695 мм. рт. ст. (93 кПа), у верхній її частині 710 мм. рт. ст. (95 кПа). За таких умов температура в нижній частині колони становить 38 оС, у верхній її частині 28 оС, в колоні призупиняються новоутворення домішок, у тому числі складних естерів, в бражному дистиляті зменшується вміст органічних домішок спирту, в післяспиртовій барді зберігаються цінні амінокислоти і вітаміни, що в значній мірі покращує кормову цінність барди, та залишаються «живими» дріжджі