Тези доповідей
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7497
Переглянути
2 результатів
Результати пошуку
Документ Очищення соку столового буряка від нітрат-іонів шунгітом(2011) Шейко, Таміла Володимирівна; Мельник, Людмила МиколаївнаВнаслідок проведени х досліджень встановлена адсорбційна спроможність шунгіта щодо нітрат-іонів із соку столового буряка. Найефективніше адсорбуються нітрат-іони при температурі 60° С при концентрації адсорбента 9,09% мас. та тривалості – 30 хв. За даних умов вміст нітрат-іонів зменшується на 24%. As a result of research carried out x adsorption capacity installed shungita relative nitrate ions from the juice of red beet. Nabolee effectively adsorbed nitrate ions at a temperature of 60 ° C at a concentration of 9.09% by weight of the adsorbent. and duration - 30 min. Under these conditions, the content of nitrate ions are reduced by 24%.Документ Adsorption of ammonia nitrogen from water and of nitrate ions from vegetable juices by shungite(2011) Melnyk, Lyudmila; Sheiko, TamilaFound that shungite has effective adsorption properties relative to nitrate ions from beet juice. Shungit also absorbs ammonium ions in drinking water. An illustration of the mechanism of adsorption processes in the "solid - liquid".