Тези доповідей
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7497
Переглянути
4 результатів
Результати пошуку
Документ Potential of probiotic strains as basis of food supplement for managing cardiovascular health: a focus on hypocholesterolemic activity and prevention of high cholesterol-related conditions(2024) Starovoitova, Svitlana; Demchenko, Olga; Kishko, Karina; Spivak, MykolaThe obtained results allow us to assert that it is necessary to develop a line of food supplements and probiotics, based on the studied strains and their compositions in encapsulated form (which will increase the survival of probiotic microorganisms when passing through the upper gastrointestinal tract, which will indirectly increase the therapeutic effect of such drugs and products) , for prevention and treatment of diseases associated with the negative manifestations of high cholesterol levels. Probiotics that contain cholesterol-assimilating strains can efficiently complete the complex therapy of CVD, cancer etcДокумент Probiotic strains with hypocholesterolemic activity as potential basis of food supplement for prevention and concomitant treatment of cardiovascular diseases associated with high cholesterol level(2024) Starovoitova, Svitlana; Spivak, MykolaGlobally, about 17 million people die from cardiovascular disease (CVD) every year, accounting for 31% of all deaths worldwide. High serum cholesterol is regarded by many as the main cause of coronary atherosclerosis, and it has been well established that elevated cholesterol is associated with an increased risk of CVD. Apart from modulating the gut functionality, probiotics have also been associated with various other health benefits such as brain functioning, boosting immunity, reducing cholesterol, and promoting metabolic homeostasis through their biological mechanisms in the body. Several mechanisms of involvement of the microbiome in maintaining lipid metabolism at a physiological level and preventing the development of hypercholesterolemia are assumed: deconjugation of bile acids and reduction of their resorption due to the synthesis of specialized hydrolases; incorporation of cholesterol into the lipid layer of the cell membrane; transformation of cholesterol into coprostanol and its removal from the body together with feces; inhibition of cholesterol synthesis in the liver.Документ Відбір пробіотичних штамів та їх композицій з холестеразною активністю як потенційної основи продуктів функціонального харчування(2023) Старовойтова, Світлана Олександрівна; Співак, Микола ЯковичМікробіота відіграє ключову роль не лише в метаболічних функціях, а й у їх оптимізації та регуляції. Зокрема, багато сучасних досліджень підтверджують участь мікробіому в профілактиці порушень ліпідного обміну (ожиріння, гіпер- та дисліпідемії) тощо. Представники облігатної мікрофлори забезпечують гіполіпідемічний та гіпотензивний ефекти шляхом декон’югації солей жовчних кислот, асиміляції та преципітації холестерину, зниження активності тканинного ангіотензинперетворюючого ферменту. Відповідно до сучасних наукових даних передбачається декілька механізмів участі мікробіому в підтримці ліпідного обміну на фізіологічному рівні та запобіганні розвитку гіперхолестеринемії: декон’югація жовчних кислот і зниження їх резорбції за рахунок синтезу спеціалізованих гідролаз, включення холестерину в ліпідний шар клітинної мембрани, перетворення холестерину в копростанол і виведення його з організму разом з калом, пригнічення синтезу холестерину в печінці // Selection of probiotic strains and their compositions with cholesterase activity as a potential basis for functional food products Microbiota plays a key role not only in metabolic functions, but also in their optimization and regulation. In particular, many modern studies confirm the participation of the microbiome in the prevention of disorders of lipid metabolism (obesity, hyper- and dyslipidemia), etc. Representatives of obligate microflora provide hypolipidemic and hypotensive effects by deconjugating bile acid salts, assimilating and precipitating cholesterol, reducing the activity of tissue angiotensin-converting enzyme. According to modern scientific data, several mechanisms of the participation of the microbiome in maintaining lipid metabolism at a physiological level and preventing the development of hypercholesterolemia are assumed: deconjugation of bile acids and reduction of their resorption due to the synthesis of specialized hydrolases, inclusion of cholesterol in the lipid layer of the cell membrane, conversion of cholesterol into coprostanol and its removal from the body together with feces, suppression of cholesterol synthesis in the liverДокумент Probiotic strains with hypocholesterolemic activity as potential basis of functional food products for prevention and concomitant treatment of pathological conditions associated with high cholesterol levels(2023) Starovoitova, Svitlana; Spivak, MykolaSo far as cholesterol-lowering activity of the studied probiotic strains and their compositions ranged between 40-78%, it should be noted that the cholesterase activity of the other studied strains was not lower, and in some cases even higher than that of most drugs currently used in cholesterinosis: Rosuvastatin, Lovastatin, Fluvastatin, Atorvastatin etc. Thus, the selected cultures of probiotic lactic acid bacteria and their compositions could potentially be used to create on their basis new effective functional food products and probiotics, as well as dietary supplement, to reduce serum cholesterol in humans. Probiotics that contain cholesterol-assimilating strains of lactic acid bacteria can efficiently complete the complex therapy of patients with cardiovascular, cancer and other diseases. Such products and drugs are devoid of the negative side effects inherent in statins, especially hepatotoxicity, they are not addictive and do not require lifelong use. Also, functional food products enriched with such probiotic microorganisms with hypocholesterolemic activity can be used not only in therapy, but also in the prevention of diseases associated with high levels of serum cholesterol. And as you know, prevention is the best, health-friendly and effective treatment for any disease.// Оскільки холестеринознижувальна активність досліджуваних пробіотичних штамів та їх композицій коливалася в межах 40-78 %, слід зазначити, що холестеризна активність інших досліджених штамів була не нижчою, а в деяких випадках навіть вищою, ніж у більшості препаратів. в даний час використовуються при холестерінозі: Розувастатин, Ловастатин, Флувастатин, Аторвастатин та ін. Таким чином, відібрані культури пробіотичних молочнокислих бактерій та їх композиції потенційно можуть бути використані для створення на їх основі нових ефективних функціональних харчових продуктів і пробіотиків, а також дієтичної добавки для зниження рівня холестерину в сироватці крові людини. Пробіотики, які містять холестерин-асимілюючі штами молочнокислих бактерій, можуть ефективно завершувати комплексну терапію хворих на серцево-судинні, онкологічні та інші захворювання. Такі продукти і препарати позбавлені негативних побічних ефектів, властивих статинам, особливо гепатотоксичності, вони не викликають звикання і не потребують довічного прийому. Також функціональні харчові продукти, збагачені такими пробіотичними мікроорганізмами з гіпохолестеринемічною активністю, можуть бути використані не тільки в терапії, але і в профілактиці захворювань, пов'язаних з високим рівнем холестерину в сироватці крові. А як відомо, профілактика – найкраще, безпечне для здоров’я та ефективне лікування будь-якої хвороби.