Тези доповідей

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7497

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 8 з 8
  • Ескіз
    Документ
    Gluten-free raw materials for the production of fermented beverages
    (2023) Romanova, Zoriana; Babiychuk, Mykhailo; Kuzma, Stepan; Tkach, Volodymyr
    The current state of the environment encourages the consumption of beverages that not only fill the body with valuable nutrients, but also do not harm the body. Fermented drinks are beverages with high nutritional and biological value. In a liquid at room temperature, microorganisms convert the available sugar into acids (e.g. lactic acid and acetic acid), alcohol and carbon dioxide. The acids ensure the destruction of harmful bacteria that could spoil the drink. This, in turn, increases its shelf life. In addition to acids, fermentation also creates unique flavours and beneficial nutrients. Нинішній стан навколишнього середовища стимулює споживання напоїв, які не тільки насичують організм цінними поживними речовинами, але й не шкодять тіло. Ферментовані напої - це напої з високою харчовою та біологічною цінністю. В рідини при кімнатній температурі мікроорганізми перетворюють доступний цукор на кислоти (напр. молочна кислота та оцтова кислота), спирт і вуглекислий газ. Кислоти забезпечують руйнування шкідливих бактерій, які можуть зіпсувати напій. Це, в свою чергу, збільшує термін його зберігання. На додаток до кислот, бродіння також створює унікальні смаки та корисні поживні речовини.
  • Ескіз
    Документ
    Biosynthesis of silver nanoparticles using Acinetobacter calcoaceticus ІМV V-7241 cell-free supernatant
    (2020) Laziuka, Yuliya; Kharchenko, Yevgen; Skrotska, Oksana
    Currently, the biological synthesis of nanoparticles and their properties and application in the fields of medicine and the environment is an important area of nanotechnology. Synthesis of nanoparticles using chemical and physical methods has several disadvantages. These drawbacks include the use of toxic solvents, the formation of dangerous by-products and high energy consumption. Therefore, it is important to obtain nanoparticles in a biogenic way, in particular by microorganisms. The mechanisms of biogenic synthesis of nanoparticles have not been fully studied. There are reports on the role of surface active agents (surfactants) in this process. Therefore, the producer of surfactants Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241 (which was isolated from the oil contaminated environment) was selected for the study.
  • Ескіз
    Документ
    Антимікробна активність сидерофорів
    (2022) Підгерська, Тетяна Олегівна; Карлаш, Юрій Васильович
    Нині є актуальним пошуки нових антимікробних засобів для боротьби з великою кількістю резистентних форм мікроорганізмів. Серед таких виділяється клас низькомолекулярних органічних молекул - сидерофори , які синтезуються бактеріями та грибами, для захоплення заліза та інших мікроелементів, що є досить важливим елементом для нормальної життєдіяльності мікроорганізмів. Сидерофори можуть бути використані у боротьбі зі збудниками багатьох захворювань, оскільки завдяки їх тісному взаємозв'язку з вірулентністю, стратегія залізозалежної боротьби з патогенами є перспективним напрямком для майбутніх досліджень і пропонує широкий спектр можливих терапевтичних застосувань як альтернатива поширеним типам антибіотиків. Для досягнення високої концентрації під час синтезу сидерофорів потрібно враховувати низку факторів, таких як вид мікроорганізму, склад поживного середовища, наявність феруму, рН, температуру.
  • Ескіз
    Документ
    Біотехнологія ціанобактерій як продуцентів біопалива
    (2020) Гайдай, Ярослав Олегович; Слободян, Ольга Петрівна
    Розглянуто і проаналізовано вітчизняні та закордонні дослідження використання ціанобактерій як продуцентів жирних кислот для біодизелю, біобутанолу і біоетанолу. Domestic and foreign are considered and analyzed study of the use of cyanobacteria as producers of fatty acids for biodiesel, biobutanol and bioethanol.
  • Ескіз
    Документ
    Genetically modified food
    (2019) Hubko, Anastasiia; Starkova, Olesia
  • Ескіз
    Документ
    The role of Acinetobacter Calcoaceticus IMV В-7241 surfactants in biofilms destruction
    (2016) Savenko, Inga; Ivahniuk, Mykola; Pirog, Tatiana; Smirnova, Elizabeth
  • Ескіз
    Документ
    Технологія очищення стічних вод підприємств молочної промисловості та дослідження гідробіологічного складу аеробного активного мулу
    (2005) Сулейко, Тетяна Леонідівна; Семенова, Олена Іванівна; Руденко, Андрій Володимирович
    Досліджено процес очищення стічної води молокозаводу за допомогою аеробного активного мулу. Здійснено аналіз гідробіологічного складу активного мулу. Підтверджена ефективність роботи організмів активного мулу в процесі очищення стічних вод.
  • Ескіз
    Документ
    Гідробіологічний склад активного мулу – показник процесу очищення стічних вод молокозаводів
    (2010) Пантелеєнко, Олексій Сергійович; Щербина, П. П.; Сулейко, Тетяна Леонідівна; Семенова, Олена Іванівна; Бублієнко, Наталія Олександрівна
    Охарактеризовано основні представники аеробного активного мулу. Наведено ознаки доброякісного мулу очисної установки.